evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

heee bu arada şimdi aklıma geldi, minik kavanozuma minik yeni kapak bulamayacağım için zaten kışlık olarak kaldıramam onu. ben yapıp yiyeyim en iyisi, beğenirsem normal kavanozlarada yaparım.

normalde acı sos sevilirde işte ben pişmiş sarımsak yiyemeyen biriyim o yüzden ikiye bölüp atacam içine yerken çıkarabileyim diye. çok sarımsak sinersede yiyemem ondan merak ediyorum tadını..

canım dün gece yazmayı unutmuşum..çok az da sirke ekleyeceksin..bu sosun lezzetini sirke veriyor...göz kararı az bişey dök içine...

onu gördüm canım ama benim dediğim öyle bi şey değil. baskı biberi annem yapıp veriyo bana sağolsun. ama o daha farklı bişeydi

onu gördüm canım ama benim dediğim öyle bi şey değil. baskı biberi annem yapıp veriyo bana sağolsun. ama o daha farklı bişeydi

senin dediğin lorlu biber sanırım şu: biberleri ayıklayıp doğruyorsun, bir kavanoza bir kat biber bir kat lor döşüyorsun.
her sırada bir iki kaşık zeytinyağ koyuyorsun. kavanoz dolana kadar bu şekilde devam ediyorsun üzerine yine biraz yağ döküp
kapatıyorsun. lor tuzsuzsa aralara biraz tuz serpersin. sanırım buzdolabında bekletiyorsun. ne kadar zamanda olacağını ve
ne kadar dayandığını bilmiyorum ama:26:

güzel bişeye benziyor ama içinde sirke veya tuzlu su tarzı bişey olmadan o biberler nasıl dayanıyor...çürümüyormu...turşuları sosları yaşatan tuz ve sirkedir...bu nasıl olacak anlayamadım...birde yerken kızartma falanmı yapılıyor...direk çıkarıp yeniyormu..:?

Maşallah kızlar tüm yazıları okudum hepinizin ellerine sağlık,ailelerinizle beraber afiyetle hepsinin yiyin inşallah :)
sevgili gazeldustubaglara ilk kez acı sos tarifini 3 kavanoz yaptım,haftasonu birini açıp deneyeceğiz,tutturabilmişsem biraz daha yapacağım ,
benim bir kaç sorum olacak,okuduklarımdan esinlenerek biraz patlıcan alıp közledim fırında ama kabuklarını soyunca hem çok koyuydu rengi hem de çok çekirdekliydi patlıcan çok sevdiğimden attım dolaba ama benden başka kimse yemez sanırım o görüntüyle,nasıl anlıyorsunuz patlıcanın içinin iyi olduğunu ,fırında ortalama ne kadar közlemek gerek?
İlk kez börülce aldım şoklayıp buzluğa atacağım ama nasıl temizleniyor bilmiyorum yani fasülye gibi kılçıklı mı olur buda.İncecik bişey zaten nasıl çıkacak kılçık.Gülmeyin lütfen hiç yemeğini yemedim ,taze fasülye gbi dendi bana.
İçini doldurduğunuz dolmalık kabak,patlıcan,biber,yaprak sarma buzluktan çıkarınca direk ocağa mı alıyorsunuz yoksa çözdürüyormusunuz.

patlıcanın çok aşırı sert olmaması biraz yumuşak olması lazım. rengi parlak ve sap kısmı yeşil olmasından anlaşılır patlıcanın iyi olduğu. börülce kılçıksız olur zaten ama nadiren kılçık olabilir. zaten ayıklarken ayrılır kılçığı da varsa. dolmalık kabak hiç atmadım buzluğa ama iyi bi fikir olabilir. onun dışında sarma ve dolmayı çözdürmeden alıyorum ben ocağa

bence onu koruyan şey yağıdır. çünkü boş kalan yerler de yağla dolmuş oluyor:26:
ben denemedim ama nette, bloglarda yapan ve beğenen çok vardı. lorlu biber turşusu
diye ararsan benim dediğim tarifi ve ayrıntılarını bulabilirsiniz

ben de bir kez fırında patlıcan közledim, aynen senin dediğin gibi oldu
bence patlıcandan değil de fırının derecesiyle alakalı. bir daha hiç fırında közlemedim.
ocakta yapıyorum ben, kirlenmemesi için de folyo kaplıyorum, işim bitince çıkarıyorum.
ya da közleme için pazarlarda satılan delikli tavaya benzeyen bir şey var ondan alabilirsin.
kırmızı biberi de fırında közlüyorlar, o da çok eriyor bence en güzeli ocakta közlenenler
patlıcan bembeyaz oluyor, biberler de hiç erimeden aşırı yumuşamadan tam kıvamında oluyor
bir de böyle dene

canım okudum yazını, patlıcanların iyi olması dışından belli olmuyor fazla haliyle hormonu basa basa bozdular iyice...görüntüye aldanmamak lazım...biraz mıncıkla :) çok yumuşak olmasın çok da sert olmasın...rengide aşırı pırıl pırıl parlak olmasın...köyde yetişenler genelde hafiften mat renkli olur ve içinde hiç çekirdek olmaz...köpük gibi pof pof oluyor böyle market patlıcanları... biraz şans işi canım...dışından anlayamıyoruz hormonla değiştirdiler bütünüyle sebzeleri...
bu arada attığın iyi olmuş dolaba, onu çıkarıp ince ince kıyıp salatasını veya mezesini yapınca kimse anlamaz merak etme canım..limonu bol dök rengi açılır üzülme...
börülce hakkında pek bilgim yok canım yanlış bişey söylemiyim bilmediğim konuda...
dolmalık yaptığın patlıcan ve biber gibi şeyleri çıkarınca hiç bekletmeden pişir canım, bekletirsen buzu çözüldükçe üşümüz gibi oluyorlar...
eğer doldurmadan koyduysan biberleri, çıkarır çıkarmaz doldur ve pişir, bekletince aynı üşümüş gibi oluyor...

evet bende fırında közlemeyi sevmiyorum porsuk oluyor içi sulanıyor..en iyisi ocakta yapmak..etraf biraz batıyor ama folyo iyi fikir bende deneyim :) aklıma yattı...
birde canım, benim annem teflon tavaya koyardı patlıcanları kısık ateşte pişrirdi..hiç yağ falan hiç bişey koymadan bütün bütün koyardı...hafif hafif közleniyorrdu...ben denemedim ama annem yapardı aklıma geldi şimdi...

Çok teşekkerler hafta sonu almayı planlıyorum,yazdıklarına göre secmeye çalışacağım.

Merhaba hanımlar bende bahsedeyim azıcık kış hazırlıklarımdan fikir olur belki kim neler demiş bakmadım ama öyle dolanırken gördüm.

Taze fasulye koydum tabii ki aslında her sene 3-4 dk haşlayıp şoklayıp öyle yani züzüp buzlu suya koyup sonra da poşetlere koyardım ama bu sefer domestesle az çeviricem ocakta öyle denicem daha güzel oluyormuş. Şimdilik 5 kilo koydum daha yapacaklarım bekliyor yer kalırsa daha alıp koyucam.

Bamya çok fazla yemiyor eşim yerse de tavuklu yiyor 250 gr lık 5 paket aldım onun da püf noktasını annemin komşusu vermiş ilk defa bamya koydum da ben. Bamyayı ayıklayıp güzel yıkayıp kurumaya bırakıyoruz ya da kuruluyoruz acelemiz varsa sonra dometes doğruyoruz küp küp ve güzel limon sıkıyoruz kaldırıyoruz buzdolabı poşetine pratik yani.

Dolmalık biber 4 kilo aldım 6-7 tane bir poşete olacak şekilde koydum ayıklayıp tabii ve çiğden.

Kırmızı salçalık biber közlemiştim bir kısım fırında közlüyorum ben yumuşayınca çıkarıyorum kabuklarını soyuyorum bir taneyi ikiye bölüyorum her bir poşete 5-6 tane koyuyorum kaldırıyorum kışın da çözdürüp ya da acelem varsa sıcak suya koyup sonra da doğrayıp salatasını yapıyorum.

Dometes 2 kilo kadar attım küpte doğradım, rendeledim de. Biraz da konserve yapıcam buzlukta yer kaplamasın domates bu hafta aldım daha da. Daha kırmızı biber aldım yeni, fasulye, dolmalık biber, 4 kilo domastes falan aldım hep. Onlarla da konserve ve menemenlik yapıcam. Ayrıca kızılcık aldım dondurucuya attım hiçbirşey olmuyormuş.

Çok teşekkürler aslında yazmadım ama denemek icin kırmızı biber de attım aynı gün fırına ve aynen dediğin gibi cok yumusadi.Ben de uzun süre fırında kaldığından öyle oldu sanmıştım.iyi ki söyledin çünkü alacaklarımıda yine fırında kozleyecektim :)

evet kızlar gazelden yeni bi deneme daha... :) allah hepimize hazırlıklarımızı ağız tadı ile yemeyi nasip etsin...
bugün sebze meyve almaya gittiğimde gözüme takılan mor lahanalar al beni al beni diye sanki bağırıyordu :) evde de artmış sirkem vardı...dedim bu sirkeyi nereye kullanacam sanki, :) dört tane orta boy mor lahana aldım..dört tanesi 5 lira tuttu...
eve geldim ha şimdi ha şimdi derken bu saate kadar kaldım, :) şuan saat gece 00,01 :) dayanamadım sabahı beklemeden paylaşayım dedim...

kısaca tarifini anlatayım...dört tane orta boy lahanayı 5 kiloluk bidona ufak ufak doğradım.... en üste üç beş sarımsak koydum parçalayarak...
bir buçuk yemek kaşığı limontuzu döktüm, tuzlu su hazırladım...yemeğe atar gibi attığımız tuzun az fazlası...annemin deyimiyle dilini kesecek :) kıvamda...bir buçuk litre sirke üzerine, bu tuzlu suyu döktüm...
şöyle söyleyim daha kolay anlaşılır...bir buçuk litre sirke, bidonun yarısına geldi...kalan yarısını da tuzlu su ile doldurdum...
hepsi bu kadar....rabbim tatlı yemeyi nasip etsin inşallah.

kızlar ben barbunyayı ayıklayıp direkt atıyordum buzluğa. acaba şoklamak gerekir mi? siz nasıl yapıyorsunuz?
fasülye eşim yemez o yüzden koymuyorum. börülce koyabilirim onu nasıl yapıyorsunuz?

kızlar ben barbunyayı ayıklayıp direkt atıyordum buzluğa. acaba şoklamak gerekir mi? siz nasıl yapıyorsunuz?
fasülye eşim yemez o yüzden koymuyorum. börülce koyabilirim onu nasıl yapıyorsunuz?

canım börülce hakkında bilgim yok...
ama barbunyayı direk atsanda olur şoklasanda olur...ben direk atıyorum...

canım hoşgeldin aramıza :) bu hamaratlıkla sen nerelerdeydin yahu :)
baya bişeyler yapmışsın..
maşallah..
allah ağız tadı ile yedirsin inşallah...
tariflerinden resim eklesen daha çok faydalanırız canım..
sormak istediğimiz şeyler olur gördükçe...

slm kızlar..yavaş yavaş bitti artık hazırlıklarım...rabbim ağız tadıyla yedirsin hepimizinkini inşallah...
bu gece yaptım hemen paylaşıyorum sizlerle...

kırmızı et biberleri hep közleyerek yapardım ama son zamanlarda haşlayarak daha kolay soyuluyor hem daha kısa sürrüyor diye duyunca bu sefer öyle denedim...biberleri yıkayıp içlerini ayıklayıp, boydan dikine ikiye bölüp sıcak suda haşladım...
sonra çıkarıp kabuklarını soydum, gerçekten közlemeye nazaran daha kolay soyuluyor...
kabuklarını soyduktan sonra ufak ufak dilimledim...kavanoza doldurdum...en üste bi iki diş sarımsak parçalayıp koydum...
en son 1 çay bardağı sirke
yarım çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı
yarım yemek kaşığı tuzu bir kapta karıştırdım...tuz eriyiceye kadar...sonra bu karışımı kavanoza döktüm...kapağını sıkıca kapatıp kaldırdım..
hepsi bu kadar...yapanlara afiyet olsun kızlar...

Konu sahibi arkadaşım bana bir yardım etsen çok güzel olur =)
Ben şimdi kavonoza domates koymak istiyorum. Kışın kullanmak için.
Biberleri doğrayıp yağda kavuracağım sonra üzerine domatesi atıp birlikte pişireceğim, tencerede bunlar kaynarken yani sıcak sıcak kavonoza koyup ağzını kapatıp kavanozu ters çevireceğim değil mi?

doğru mu anlamışım bu işlemi =)

ama merak ettiğim birşey var, bu domates ve biberler ne kadar pişecek yani noemal bir yemek yapar gibi iyice pişirecek miyim yoksa hafif diri mi kalacak?

Bugün senin yazdıklarına göre 1kilo alıp deneyeceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…