evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

kavanozları açtığın zaman tadında değişiklik olup olmadığını burda yazar mısın eğer güzel olursa ilerde bana da lazım olucak aklımda olsun

kavanozları açtığın zaman tadında değişiklik olup olmadığını burda yazar mısın eğer güzel olursa ilerde bana da lazım olucak aklımda olsun

1 hafta sonra 1 tane acıp bakmayı dusunuyorum netten aldım tarıfını bozulma yoksa eger 20 tane daha yaparım oglumda benım yaptıgım katkısız bıseyı yedıgı ıcın ıcım rahat olur burada tat ve kokuyu mutlaka yazarım canım

1 hafta sonra 1 tane acıp bakmayı dusunuyorum netten aldım tarıfını bozulma yoksa eger 20 tane daha yaparım oglumda benım yaptıgım katkısız bıseyı yedıgı ıcın ıcım rahat olur burada tat ve kokuyu mutlaka yazarım canım...

arkadaşlar pancar aldım denemelim 2 tane şöle minik bi kavanoza denemek istiyorum bilen var mı diğer turşular gibi mi oluyor... bide turşu suyu çok seviyorum burdaki turşulardan nasıl yapsamda suyunu içsemm biberden mi olur acaba

ya hanımlar bende turşularımı yaptım turşu suyunu yarı yarıya su ve sirke ile yaptım hatta sirkeyi biraz daha fazla koydum sudan. ama bugün tv'de turşu kurdu bi kadın ama hiç sirke koymadı sadece su ve tuzla yaptı hatta tuzuda suda eritmeden üstüne döktü öylece.. böyle yapan var mı ya merak ettim, ben boşuna mı o kadar sirke koyuyorum acaba

sirkelide olur tuzluda sadece sirkeli olana 1 litre kaynamış soğumuş suya 1 yemek kaşığı tuz konur
tuzla yaprsan tuzu biraz fazla konur ve bol limon tuzu konur.

şeftali konservesi yapmak biraz riskli bence eğer yapacaksan şeftalileri doğrayıp kavanosa doldurup üzerine şekerli kaynar su eklenir kapağı kapatılır beze sarılır
tencerede baş aşğağı gelir 40 dakika kaynatılır kolay gelsin..

siz şişeleri kaynatıyorsunuz sanırım ama ben 20 şişe şeftali yaptım hiç kaynatmadım...direk sıcak şekerli suyu döküp ters çevirdim..bizim burda herkes böyle yapar hem kolaylık hem zamandan tasarruf..

teşekkür ederim cevabınız için.. ben kaynamış soğumuş su koymadım ama şişe suyu koydum kireçsiz olsun diye farkeder mi acaba.. birde aman bozulur falan diye korktum sanırım tuzunu fazla koymuşum bir yemek kaşığı kadar da limon tuzu koydum hatta.. tadına baktım tuzlu ekşili bişey olmuş ama yenmeyecek gibi değil kıtır kıtır güzeldi..

birde bazılarının turşusu bir senede geçse hala kıtır kıtır çok güzel oluyor bazılarınınkide hemen yumuşuyr neden olur acaba? biliyormusunuz?

canım bu her zaman kadınlar arasında merak konusu olmuştur ama annem mesela yıllardır turşu yapar, bir turşu diğerinin lezzetini tutmaz der herzaman...
bu sefer çok leziz çıtır çıtır olan turşu, bi daha ki sefere gayet yumuşamış oluyor...
bu biraz şans işi...sebzenin cinsine tazeliğine göre değişiyor malesef... bazen sirkenin ve suyun durumuna da bağlı... mesela hep duyuyorum kaynamış soğumuş su koyanlar var veya şişe suyu....ama benim komşu senelerdir çeşme suyuyla yapar kıtır olur turşuları...yani diyeceğim fazla takılmamak lazım canım...birde çok titizlenip de özendinmi olmuyor her ne hikmetse :) ben mesela alelacele özenmeden yapsam hep güzel olur. :) ama özendim titizlendimmi mutlaka bi maraz çıkar...sende yap eyvallah de fazla titizlenme :)
bu arada koyduğun tuz miktarı gayet normal canım çok değil...rahatça ye..tereddüt etme...

bende fasulye - patlıcan -kabak yaptım konservelere buzluğa baya bi vişne attım bide ilk defa turşu patım bakalım njasıl olacakk :44::44::44:

geçen hafta salı günü pazardan (bizim pazarımız salı günü oluyor gazelcim bilir :) 10 kilo domates aldım 2 kiloda etbiberi aldım
domatesin birazını menemenlik için ayırıp hepsini acılı sos yaptım ..ama resim çekemedim
10 (1 litrelik) kavanoz acılısos
5 kavanoz menemenlik yaptım
3-4 kiloda fasulye kavurup poşetleyip dondurucuya koymuştum
iki kilo kayısı iki kilo vişneden reçel yaptım (eriktende yapsammı diye düşünüyorum)
5 kiloluk iki bidon karışık turşu iki kiloda kornişon turşu yaptım
10 kiloda et biberinden turşu yaptım
yaprak zamanında üç kiloda yaprak salamura etmiştim

işte benim kışlık hazırlığım Allah hepimize sağlıkla ağız tadıyla yemek nasip etsin İnşallah...

kızlar herkes yaptığını ağız tadıyla yesin inşallah benim hazırlığım hemen hemen bitti
şimdi köz patlıca köz biber yapıp buzluğa koyacağım fazlada doldurmak istemiyorum kurban bayramı yakın malum et koyacaız birazda olsa

canım tarifi evde şimdi ölçülerini çıkaramıcam ama eve gidince mutlaka yazarım süper pastane çatalları gibi olutor tabi püfü mahlep koyuyorum o tadı veriyor işte.

Tamam bende koyayım bundan sonra ama şimdi buzluğum tıka basa dolu kışın biraz biraz onları tüketmeye başlayınca koyarım yer açılınca. Ben yaprak sarıp koymadım salamura yaptım sadece. Nojut fasulye falan bende koyuroum çalışan bir bayan olarak elimin altında olmalı aldığım gibi toptan haşlar, poşetlere böler koyarım hep.

Benim buzlukta yer bitti ama kaynanamın dondurucusu var küçük böyle çekmeceli alt alta 4-5 çekmecesi var üst bölümünü bana ayırmış burayada koyabilirsin dedi. Patlıcanlarım var kızartıcam götürücem biraz daha fasulye dolmalık biber koyarım oraya. Dün gittik eşimin dayısı onlara organik biber salçası, nar ekşisi, incir reçeli falan göndermiş onlardan aldım. Domates konservelerim de baya oldu yeter artık bütün kış.

Afiyetle yiverin inşallah canım :)

tarifi de bekliyorum canım dört gözle

selamlar hamarat hanımlar.

kış geliyor ve hazırlıkları devam ediyor. huzur ve güzelliklerle dolu bir kış diliyorum.
yakıt için düşünceler başladı, Allah hepimizin yardımcısı olsun.
bir ay sonra kışlık giyecekler ortaya çıkmaya başla.

mutfakta da kış hazırlıkları devam etmekte. henüz iki kişilik olan yuvamızda daha rahat ve sağlıklı kışlar için hazırlıklara giriştik.
tarhana, erişte ve turşular ailelerden bu sene. reçel ve konserve de ailelerimizden geldi çok şkr.
kış sebzelerini de rahat tüketebiliyoruz eşimle: pırasalı,lahanalı,karnabaharlı,brokoili,ıspanaklı,havuçlu sofralar bizi bekliyor inş.
lakin yaz sebzelerinin yeri de bir başka güzel. aşırıya kaçmadan bir kaç saklama yöntemiyle sofralarımızı zenginleştirebiliriz. dondurmak ve kurutmak kullandıklarım..

biber: 3 dizi ince biber kurudu
-sivri biberler hafif fırında 10 dk ısıl işlem uygulanıp, donduruldu.
- kırmızı salçalık biberler közlenip donduruldu
- kırmızı biberlerin eğri büğrüleri ve çekirdeksiz kök kısmı ayıklanıp, donduruldu.
-dolmalık biberler fırında içi çektirildi ve içiçe konup donduruldu.

domates: püre haline getirilip, az sıvıyağ ve tuzla sos haline getirildi(ocakta) ve maden suyu platik şişelerine konup donduruldu.
- küp doğranmış domatesler donduruldu.

fasulye: taze fasulyeler yemeklik hazırlanıp donduruldu.

patlıcan: közlendi, soyuldu ve dondu
-kızrtıldı yemeklik ve karnıyarıklık hazırlanıp, donduruldu
- küp doğranıp, az yağda kavruldu ve dondu.

kolay gelsin herkese.....

Son düzenleme:

afiyetle ye canım benim...baya uğraşmışsın maşallah nazar değmeyim :)
ya canm bişey sorcam ben reçel hiç yapmadım...diğer konularda uzamanlaşıyoruz ama reçel hiç denemedim...bana bi anlatırmısın ölçüyle detayla...
çilek zamanı geçti haliyle, çilek reçelini çok severim ama malesef geçti şimdi şu aralar ne yapabilirim...eşim pek yemez ama yinede kahvaltıya şöyle bi değişiklik oluyor bazen koyup kaseye yiyoruz ekmek bandırmaya bayılırım :)
şu sıralar pek reçellik meyvede kalmadı sanırım ama varmı bi fikrin tavsiyen...
bilirsin sende yarın perşembe malum bizim pazarımız :)
çok değil ama bir kavanoz olsun istiyorum...farketmez ne olduğu...şeftali olurmu acaba geçtimi onunda zamanı off geç kaldım yaa..
bu aralar memlekete gittik geldik hastalandık yattık derken epey zaman geçti haliyle reçel düşüncem kaldı öyle...
tarif ve fikir bekliyorum senden canım...öpüldün...

sende baya çalışmışsın canım afiyetle ye inşallah..keşke resim koysan da gözümüz gönlümüz açılsa :))

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…