- 11 Ocak 2012
- 10.411
- 2.199
- 248
- Konu Sahibi gazeldustubaglara
-
kızlar bende kırmızı biber turşusu yapmak istiyorum biberlerimi közledim şimdi ne yapmam gerek hazır satılanlar gibi olsun istiyorum
afiyetle ye canım benim...baya uğraşmışsın maşallah nazar değmeyim :)
ya canm bişey sorcam ben reçel hiç yapmadım...diğer konularda uzamanlaşıyoruz ama reçel hiç denemedim...bana bi anlatırmısın ölçüyle detayla...
çilek zamanı geçti haliyle, çilek reçelini çok severim ama malesef geçtişimdi şu aralar ne yapabilirim...eşim pek yemez ama yinede kahvaltıya şöyle bi değişiklik oluyor bazen koyup kaseye yiyoruz ekmek bandırmaya bayılırım :)
şu sıralar pek reçellik meyvede kalmadı sanırım ama varmı bi fikrin tavsiyen...
bilirsin sende yarın perşembe malum bizim pazarımız :)
çok değil ama bir kavanoz olsun istiyorum...farketmez ne olduğu...şeftali olurmu acaba geçtimi onunda zamanıoff geç kaldım yaa..
bu aralar memlekete gittik geldik hastalandık yattık derken epey zaman geçti haliyle reçel düşüncem kaldı öyle...
tarif ve fikir bekliyorum senden canım...öpüldün...
sevgili dafi hanıma çok teşekkür ederim bi anlık cüretle kalktım yaptım..üşenmeden :) gerçekten kolay ve zevkliymiş bakalım kışın tadı nasıl olacak :)
resmi bu..karşınızda baskı biberi :)))
Eki Görüntüle 488752
üç çeşit biber var, çarliston biberi, kırmızı et biberi, birde az biraz kalan dolmalık biberleri dikine doğradım.. :) karma bişey çıktı ortaya.. ölçüyü aynen dafinin anlattığı gibi yaptım...
slm kızlar..söz verdiğim gibi işimi bitirir bitirmez burda sizinle paylaşım için geldim.. :)
inanın yapım esnasında saniye saniye resimlerken eşime bile dalga malzemesi oldum.. :) epey güldül bana :) sağolsun eşim sayesinde daha çabuk bitirdim yardımcı olduğu için teşekkürü borç bilirim kendisine, :)
evet sırayla resimlerle birlikte açıklama yaparak anlatayım, eksik anlattığım veya anlamadığınız noktalar olursa bana sorun haliyle unutup esgeçtiğim anlar olmuştur yazarken...
MENEMEN....( KIZLAR NE KADAR ÖZENSEM DE RESİMLER KARIŞIK ŞEKİLDE EKLENİYOR) SİZ BENİM YAZDIĞIM ŞEKİLDE RESİMLERİ TAKİP EDEBİLİRSİNİZ..)
Eki Görüntüle 500361 Eki Görüntüle 500370 Eki Görüntüle 500369 Eki Görüntüle 500368 Eki Görüntüle 500366 Eki Görüntüle 500365 Eki Görüntüle 500364 Eki Görüntüle 500363 Eki Görüntüle 500362 Eki Görüntüle 500371
evet kızlar her aşamayı resimlemeye çalıştım,,soldan sağa sırayla anlatıyorum sizi sıkmadan...
ilk olarak domatesimin miktarından başlayım17 kilo domatesin yarısını menemen yaptım, kalan yarısını da birazdan anlatacağım acılı sos yaptım.. domatesleri robotla çektim, robotum ufak olunca biraz aman aldı ama zafer benimdi sonunda :)
domatesler çekilip hazır beklerken, büyükçe bir tencerede göz kararı birazcık yağla ufak ufak doğradığım tatlı yeşil bibeleri soteledim..
sonra çektiğim domatesleri ekledim, gördüğünüz gibi resimde fokur fokur kaynar haldeler :) son olarak yine avuç içi oraıyla tuz ekledim...ben fazla atmadım tuzunu çünkü kışın yemek yaparken haliyle yemeğimin içine de tuz koyacağım için, aşırı tuzlu bişey çıkmasın ortaya diye biraz az attım tuzunu...siz isterseniz zevkinize göre ayarlayın, kaşıkla menemeni yakından çektim ki kıvamını anlayabilin diye, hiç su falan eklemedim gayet standart kıvamda oldu...
son olarak en sevdiğim kısım olan şişeleme işini yaptım bi cezve ile ellerinizi yakmadan kaynar kaynar doldurun, sonra kapaklarını sıkıca kapatın ve resimdeki gibi ters çevirin, işte bu kadaarrr :) şimdi benimkiler soğuma aşamasında yarın sabah kapakları kontrol edip aşağı kömürlüğüme indirip orda muhafaza edicem...bu arada menemenimin tadı nasıl olmuş diye tabağa koyup ekmek bandırma zevkini de yaşadık onu da koydum :))
menemen olayım bu kadar işte kızlar toplam 7 şişe oldu,,, sıra geldi acılı sos tarifime, onu aşağıda yazıcam çünkü burda resimler karışmasın...
aradım taradım buldum sonunda resimli anlatımı. ya birazdan yapcamda bende evde meyvesuyu şişeleri var. ona yapsam olur mu. bir iki de ufak reçel kavanozu var. büyük avanozları atmıştım. bugünde alamam. birde bu ters çevirmeyi yapsam sadece tutar dimi. tutmaz die korkuyorum
bu neki. gazel bana az yardımcı ol. 6 kilo domates aldım. ilk kez yapcam. çok bişi alamadım taşıyamadığım için. haftaya alsam vakti geçior mu
kızlar tarhana kururmu geçmi kaldık yoksa
canım inşallah herkes afiyetle yesin :)) geçmiş olsun soğuk algınlığımı ?
bende kendim uğraşmadım canım hepsinde annemle beraber yaptık sağolsun hemen koştu gel dediğimde :)
reçelde ölçüyü bire bir yaptım kayısıya , yani bir kilo kayısı bir kilo şeker
vişneye bire birbuçuk yaptım
şimdi şeftali var mürdüm eriğide var çok güzel oluyor reçeli hatta dün bir kilo aldım :) şimdi annemdeyim şekere yatırdık
eğer severseniz taze incir var pazarda hepside tatlı meyveler onlarada bir bir ölçü olur ...
kolay gelsin canım inşallah güzel olur afiyetle yersiniz :)
bu arada öbür yoruma yazmayı unutmuşum tarhanamıda geçen sene canım kayınvalideciğim vermişti bu seneyede yeter inşallah :)hemde oğluna özel yapıyor
eşim maalesef yumurta ve yumurtalı şeyler yiyemiyor alerjisi var annemde (k.valide) ona özel yumurtasız tarhana yapıyor :))
sende baya çalışmışsın canım afiyetle ye inşallah..keşke resim koysan da gözümüz gönlümüz açılsa :))
baskı biberini anlatırmısınız lütfen.
birde açıp deneyen varmı paylaşırsanız teşekkürle..
canım üzmek istemem seni ama menemen kavanoz dışında bir şişeye yapılmaz....kapağının vakumlu şekilde tutması gerekir ki aylarca yaşar o zaman.....
ama acılı sosu yapabilirsin plastik su şişelerine kola şişelerine falan yapılır...çünkü onun vakumlanması sirkenin asitiyle uzun yaşamasını sağlıyor...
annem mesela su şişeleri varya pet şişeler, işte onlara yapar kapağını sıkıca kapatırdı...kışın yiyeceğimiz zaman kapağını aniden açmazdı ki fışkırmasın diye,
iğneyle minicik delerdi şişenin tepesnden...sıkışan gaz ordan çıkardı sonra kapağını açar dökerdi kaselere...
ama dediğim gibi bildiğimiz menemen kavanoz dışındaki bi şişede yaşamaz...sakın yapma canım plastik şişelere falan...ama evde ufak tefek kavanoz varsa onlara yap yalnız unutma kapağı konserve kapağı olandan, yani vakumu çekenlerden....
sorun olursa ben sık sık girip bakıyorum canım...istersen özelden de yazabilrsin...o detaylı anlattığım resimli tarifin ölçüsünü dikkatli uygularsan çok beğenirsin canım...annem kayınvalidem eş dost hep böyle yaparız biz...
çok teşekkür ederim tarif için. hemen yapacağım sağ ol...baskı biberini yapmak çok kolay canım..
evindeki herhangi biberler ne varsa artık çarliston olur sivri biber olur dolma biber olur..kırmızı et biberi olur... her çeşit biberden yapabilirsin..
benimki üç çeşit biberdi..az biraz dolma biber kalmıştı evde onları kalın kalın doğradım, biraz sivri biber vardı onlarıda doğradım uzun uzun, birazda kırmızı et biberi vardı onlarıda halka halka doğradım...tabiki hepsinin çekirdeklerini ayıkladım...bir bidona doldurdum sıkı sıkı bastırdım iyice...sımsıkı bastım...sonra bir leğende veya tencerede tuzlu su yaptım...baya tuz koymuştum...
burdan tarifini aldığım arkadaşın ölçüsü şöyleydi...
bir buçuk litre suya, 3 yemek kaşığı tuz...
bende bu ölçüyü uyguladım...eksiğini fazlasını kendi şişene kavanozuna göre ayarlarsın artık...
tuzlu suyu dökünce kapağını sıkıca kapattım...serrin yere kaldırdım...arada sırada ters düz çevirdim bidonu..şimdi öyle bekliyor kışı..
ben ilk kez yaptım ama yapan deneyen arkadaş çok beğenildiğini bayıla bayıla yenildiğini söylemişti...
kışın nasip olursa yağda kızartıp yiyecez...
bu arada kışın tuzunu akıtmak için çıkarınca yıka demişti..
aradım taradım buldum sonunda resimli anlatımı. ya birazdan yapcamda bende evde meyvesuyu şişeleri var. ona yapsam olur mu. bir iki de ufak reçel kavanozu var. büyük avanozları atmıştım. bugünde alamam. birde bu ters çevirmeyi yapsam sadece tutar dimi. tutmaz die korkuyorum
ya sen bunu yazmadan önce ben o gün yaptım. çok da vaktimi aldı. plastik şişe değil de cam şişe vardı, kavanz kapağı gibi de kapı var ama kapak ufak. olur muki. içime kurt düştü şimdi. yapalı 2 gün oluyor. ağzını açıp buzdolabı poşetiyle buzluğa mı koysam
canım pek anlayamadım demek istediğini...yani kapak kavanoza uymadı mı...onumu diyorsun? pek anlayamadım..
tekrar yazarmısın ona göre cevaplıyım..yanlış bişey söylemiyim??
yok kapağı vardı. cam şişe ve kavanoz kapağı gibi kapak. ama kavanozların ağzı büyük ya. bu meyve suyu olduğu için dar ağızlı bi şişe
haa tamam canım sorun yok o zaman ağzını güzelce kapıyorsa yeterlidir...zaten vakumlama gerekmiyor bunda...aynı turşu kurar gibi bir işlem bu...tamam hiç çıkarma kalsın öyle...bi kaç kez şişeyi evir çevir iyice su yayılsın... sonra kaldır bi yere bişeycik olmaz...kışın afiyetle kızart yağda :) mis gibi ye ohh canım çekti....üzerine sarımsaklı yoğurt falan dökebilirsin...:) acıktım sanırım...
yok kapağı vardı. cam şişe ve kavanoz kapağı gibi kapak. ama kavanozların ağzı büyük ya. bu meyve suyu olduğu için dar ağızlı bi şişe
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?