evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

kızlar bende kırmızı biber turşusu yapmak istiyorum biberlerimi közledim şimdi ne yapmam gerek hazır satılanlar gibi olsun istiyorum

canım işin zor aşamasını geçmişsin zaten..közledikten sonra kabuklarını soyup kavanoza doldur bir iki diş sarımsak koy üzerine...sonra bir kasede sirke zeytinyağı ve tuz karışımını yap...kavanoza dök... göz kararı eşitlersin canım...ben mesela bir çaybardağı sirke koydum azcık sıvıyağ koydum tuz koydum...zaten...sıkı sıkıya biberler kavanoza bastırılmış olunca bir çay bardağı yeterli geldi sirke...eksik gelirse üzerine yağ ve sirke ekleyebilirsin...kapağını kapat bir haftaya kadar çok lezzetli bir biber közlemesi oluyor...

canım inşallah herkes afiyetle yesin :)) geçmiş olsun soğuk algınlığımı ?
bende kendim uğraşmadım canım hepsinde annemle beraber yaptık sağolsun hemen koştu gel dediğimde :)
reçelde ölçüyü bire bir yaptım kayısıya , yani bir kilo kayısı bir kilo şeker
vişneye bire birbuçuk yaptım
şimdi şeftali var mürdüm eriğide var çok güzel oluyor reçeli hatta dün bir kilo aldım :) şimdi annemdeyim şekere yatırdık
eğer severseniz taze incir var pazarda hepside tatlı meyveler onlarada bir bir ölçü olur ...
kolay gelsin canım inşallah güzel olur afiyetle yersiniz :)
bu arada öbür yoruma yazmayı unutmuşum tarhanamıda geçen sene canım kayınvalideciğim vermişti bu seneyede yeter inşallah :)hemde oğluna özel yapıyor
eşim maalesef yumurta ve yumurtalı şeyler yiyemiyor alerjisi var annemde (k.valide) ona özel yumurtasız tarhana yapıyor :))

bu neki. gazel bana az yardımcı ol. 6 kilo domates aldım. ilk kez yapcam. çok bişi alamadım taşıyamadığım için. haftaya alsam vakti geçior mu

aradım taradım buldum sonunda resimli anlatımı. ya birazdan yapcamda bende evde meyvesuyu şişeleri var. ona yapsam olur mu. bir iki de ufak reçel kavanozu var. büyük avanozları atmıştım. bugünde alamam. birde bu ters çevirmeyi yapsam sadece tutar dimi. tutmaz die korkuyorum

canım üzmek istemem seni ama menemen kavanoz dışında bir şişeye yapılmaz....kapağının vakumlu şekilde tutması gerekir ki aylarca yaşar o zaman.....
ama acılı sosu yapabilirsin plastik su şişelerine kola şişelerine falan yapılır...çünkü onun vakumlanması sirkenin asitiyle uzun yaşamasını sağlıyor...
annem mesela su şişeleri varya pet şişeler, işte onlara yapar kapağını sıkıca kapatırdı...kışın yiyeceğimiz zaman kapağını aniden açmazdı ki fışkırmasın diye,
iğneyle minicik delerdi şişenin tepesnden...sıkışan gaz ordan çıkardı sonra kapağını açar dökerdi kaselere...
ama dediğim gibi bildiğimiz menemen kavanoz dışındaki bi şişede yaşamaz...sakın yapma canım plastik şişelere falan...ama evde ufak tefek kavanoz varsa onlara yap yalnız unutma kapağı konserve kapağı olandan, yani vakumu çekenlerden....
sorun olursa ben sık sık girip bakıyorum canım...istersen özelden de yazabilrsin...o detaylı anlattığım resimli tarifin ölçüsünü dikkatli uygularsan çok beğenirsin canım...annem kayınvalidem eş dost hep böyle yaparız biz...

bu neki. gazel bana az yardımcı ol. 6 kilo domates aldım. ilk kez yapcam. çok bişi alamadım taşıyamadığım için. haftaya alsam vakti geçior mu

o resimdeki gördüğün baskı biberi canım...burdan bi arkadaş vermişti paylaşmıştı tarifini aynısını yaptım bende hemde beş dakkalık çok kolay bişey...
tuzlu su içinde bekleyen biberler kışın yağda kızartılıyor....çok güzel bir kahvaltılıkmış...
bende ilk kez yaptım...gördüğüm tarifleri pek kaçırmam burdan bi arkadaş sağolsun tarif etmişti yaptım..hemde ramazan ayındaydık gecenin saat 01,00 civarıydı :) malum sahurlara uyanık beklediğimiz için...can sıkıntısından kalkıp yapmıştım...
bu arada domatesin zamanı haftaya geçmez hemen öyle...ben bugün migrosta dolaşıyordum hala domatesler bolca var hatta kırmızı et biberleri falan...yani daha millet salça sos menemen falan yapıyor...haftaya geçmez ama elini de çabuk tutsan iyi olur. yavaştan fiyatları artar artık...

ooo maşallah kaynanalardan allah razı olsun :) bende geçen hafta memlekete gittiğimde kayınvalidem baya bişeyler hazırlamış sağolsun ilaç gibi geldi.. tarhana yapmış, salamura yaprak kola şişelerine basmış dört şişe verdi sağolsun... bir yoğurt kovası salça bahçesindeki domateslerden yapmış çok lezzetli.. nane kekik falan kurutmuş onlardan verdi...
hem organik hem sağlıklı :) allah verenlerden razı olsun :) annemde komposto kurutulmuş biber fasülye falan getrimişti beni baya zahmetten kurtardılar :) iyi oldu kolaylık vallahi :) neyse bizler kaynana olduğumuzda da göndeririz gelinlerimize kızlarımıza :))))))

baskı biberini anlatırmısınız lütfen.
birde açıp deneyen varmı paylaşırsanız teşekkürle..

baskı biberini yapmak çok kolay canım..
evindeki herhangi biberler ne varsa artık çarliston olur sivri biber olur dolma biber olur..kırmızı et biberi olur... her çeşit biberden yapabilirsin..
benimki üç çeşit biberdi..az biraz dolma biber kalmıştı evde onları kalın kalın doğradım, biraz sivri biber vardı onlarıda doğradım uzun uzun, birazda kırmızı et biberi vardı onlarıda halka halka doğradım...tabiki hepsinin çekirdeklerini ayıkladım...bir bidona doldurdum sıkı sıkı bastırdım iyice...sımsıkı bastım...sonra bir leğende veya tencerede tuzlu su yaptım...baya tuz koymuştum...
burdan tarifini aldığım arkadaşın ölçüsü şöyleydi...
bir buçuk litre suya, 3 yemek kaşığı tuz...
bende bu ölçüyü uyguladım...eksiğini fazlasını kendi şişene kavanozuna göre ayarlarsın artık...
tuzlu suyu dökünce kapağını sıkıca kapattım...serrin yere kaldırdım...arada sırada ters düz çevirdim bidonu..şimdi öyle bekliyor kışı..
ben ilk kez yaptım ama yapan deneyen arkadaş çok beğenildiğini bayıla bayıla yenildiğini söylemişti...
kışın nasip olursa yağda kızartıp yiyecez...
bu arada kışın tuzunu akıtmak için çıkarınca yıka demişti..

ya sen bunu yazmadan önce ben o gün yaptım. çok da vaktimi aldı. plastik şişe değil de cam şişe vardı, kavanz kapağı gibi de kapı var ama kapak ufak. olur muki. içime kurt düştü şimdi. yapalı 2 gün oluyor. ağzını açıp buzdolabı poşetiyle buzluğa mı koysam

çok teşekkür ederim tarif için. hemen yapacağım sağ ol...

Meyve suyu şişesinde olacağını sanmıyorum, vakumlanması gerekiyor, hatta biz her sene yeni kapak alırız kavanozlara, önemli olan nokta tencere kaynarken doldurman ve kavanozun ağzını sildikten sonra hemen kapatman, bunları hızlı bir şekilde yapmalısın ve kapağı kapatıp hemen ters çevireceksin, ertesi güne kadar da hiç kaldırmayacaksın yerinde.

canım pek anlayamadım demek istediğini...yani kapak kavanoza uymadı mı...onumu diyorsun? pek anlayamadım..
tekrar yazarmısın ona göre cevaplıyım..yanlış bişey söylemiyim??

canım pek anlayamadım demek istediğini...yani kapak kavanoza uymadı mı...onumu diyorsun? pek anlayamadım..
tekrar yazarmısın ona göre cevaplıyım..yanlış bişey söylemiyim??

yok kapağı vardı. cam şişe ve kavanoz kapağı gibi kapak. ama kavanozların ağzı büyük ya. bu meyve suyu olduğu için dar ağızlı bi şişe

yok kapağı vardı. cam şişe ve kavanoz kapağı gibi kapak. ama kavanozların ağzı büyük ya. bu meyve suyu olduğu için dar ağızlı bi şişe

haa tamam canım sorun yok o zaman ağzını güzelce kapıyorsa yeterlidir...zaten vakumlama gerekmiyor bunda...aynı turşu kurar gibi bir işlem bu...tamam hiç çıkarma kalsın öyle...bi kaç kez şişeyi evir çevir iyice su yayılsın... sonra kaldır bi yere bişeycik olmaz...kışın afiyetle kızart yağda :) mis gibi ye ohh canım çekti....üzerine sarımsaklı yoğurt falan dökebilirsin...:) acıktım sanırım...

ya korktum ben. buzdolabı poşetine mi koysam :)

canım dur dur bi dakka...ayyyyy tarifler karıştı...ben baskı biberini soruyorsun sandım yaa çok özür dilerim....baskı biberi tarifini soran kişiyle karıştı tekrar özür dilerim...
menemende kapağı vakumlanması gerekiyor kesinlikle...ters çevirdiğinde tutmamışsa kapak vakum olmamışsa tutmaz canım bozulur....
sen kapağına bi bak...olmuşmu olmamış mı...kapak ne durumda...vakumladıysa belli olur zaten içine çeker kapağı..
ama vakumlamamışsa kapak hafif tepesine bombelemiş olur...? ne durumda..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…