evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

benimde yaptıklarım kış için.

10 kavanoz salata turşusu(5 inin karnabaharda var içinde)

10 poşet barbunya

3 poşet mısır(ayıklanıp haşlamadan ,yıkamadan çünkü suyla yıkanınca buzlukta donuyor tadı bozuluyor)

10 kavanoz salça

10 poşet Sivri uzun biber

10 poşet dolma biberi

10 poşet yağ biberi (yarısı fırında pişirildi, yarısı bütün şekilde koyuldu)

2 poşet taze fasulye(ben taze fasulyeyi yazın seviyorum kışın dondurucuda hoşuma gitmiyor)

1 kavanozda kırmızı lahana turşusu (sadece salatada kullanıyorum)

1 kocaman tepside makarna kestik..

Son düzenleme:

maşallah sizde baya çalışmışsınız kış için allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin... sanırım dipfriziniz var çünkü bu saydıklarınız ufacık bzuluklara sığmaz :)
inşallah bende alırım birgün çok gerekli bişey gerçekten hele ki benim gibi buzluk aşığı biri için :)

maşallah herşeyinizi hazırlamışsınız. Ben şu kırmızı lahana turşusunu merak ettim nasıl yaptınız tarifi verebilir misiniz ?

maşallah herşeyinizi hazırlamışsınız. Ben şu kırmızı lahana turşusunu merak ettim nasıl yaptınız tarifi verebilir misiniz ?

canım ben 34. sayfada detaylı anlatmıştım lahana turşumu...ordan alıntı yaptım ama resimi görmek istersen 34 e bak...yapılışı aşağıda kopyaladığım gibi...

evet kızlar gazelden yeni bi deneme daha... :) allah hepimize hazırlıklarımızı ağız tadı ile yemeyi nasip etsin...
bugün sebze meyve almaya gittiğimde gözüme takılan mor lahanalar al beni al beni diye sanki bağırıyordu :) evde de artmış sirkem vardı...dedim bu sirkeyi nereye kullanacam sanki, :) dört tane orta boy mor lahana aldım..dört tanesi 5 lira tuttu...
eve geldim ha şimdi ha şimdi derken bu saate kadar kaldım, :) şuan saat gece 00,01 :) dayanamadım sabahı beklemeden paylaşayım dedim...

kısaca tarifini anlatayım...dört tane orta boy lahanayı 5 kiloluk bidona ufak ufak doğradım.... en üste üç beş sarımsak koydum parçalayarak...
bir buçuk yemek kaşığı limontuzu döktüm, tuzlu su hazırladım...yemeğe atar gibi attığımız tuzun az fazlası...annemin deyimiyle dilini kesecek :) kıvamda...bir buçuk litre sirke üzerine, bu tuzlu suyu döktüm...
şöyle söyleyim daha kolay anlaşılır...bir buçuk litre sirke, bidonun yarısına geldi...kalan yarısını da tuzlu su ile doldurdum...
hepsi bu kadar....rabbim tatlı yemeyi nasip etsin inşallah.

herkese afiyet olsun bende bu gün turşu yaptım kış hazırlığı bitti gibi bir tek kara mercimek alıp yıkayıp ayıklamak kaldı bu sefer son

ayyy canım çok sağol yaa ben görmedimdi onu çok sağol

ben normalde domates şişelemem
acı sos yaparım sadece dün domate sşişeledim
ama bana biraz cıvık geldi siz iyice suyunu çektiriyomusunuz

bir de bu domatesleri soğutup birer yemeklik buzluğa koysam tadında bozulma olur mu

menemen yapsam tek fark içinde biber olması olacak değil mi

birde acı sos tarifimi vereyim ben
domatesin kabuklarını soyup rendeliyorum soğumasını bekliyorum
sonra süsü biberi sarımsak sirke yağ ve tuz koyup şişelere koyuyorum
çok enfes bir tat

şimdi ben bu sosu soğutup yaptığımdan kışa kadar saklayamam mı
ve domatesin kabuklarını soymadan rondodan geçirip yapsam ne olur

4 şişe domates yaptım 4 şişe de biber yapayım diyorum ve
eğer tadı bozulmazsa buzluğa atayım diyorum

bayramdan sonra misket köfte yapıcam ben de kıslaarrr o benim kışın en büyük kurtarıcılarımdan biri oluyo hem çorbasını çok seviyorum hemde fellah köftesi güzel oluyo tavsiye ederim sizlerede isteyen olursa tarifi verebilirim

ver canım sen etli tarif her zaman lazım

Tarifim geliyoooo

Bulgurun ölçüsü açıkcası yok ben hep göz kararı koyuyorum çünkü topluca aldığım için göz kararı ölçüsü kullanıyorum ama şöyle diyebilirim marketlerde satılan paketlerden iki tane olacak kadar ince bulgur
Robotta iyice çektiğim tavuk göğsü (bir tane)
bir yumurta
bir yemek kaşığı kadar salça
bir yemek kaşığı köfte baharatı, kekik, kimyon, kırmızı biber acılı olsun derseniz karabiber birazda pul biber ve tuz
bunları iyice harmanladıktan sonra bu arada yanınızda şöyle sıcağa yakın bir kabta su bulundurun sürekli elinizi batırın ve harmanladıkça üzerine avucunuzla dökün biraz harmanlandıktan sonra iki üç yemek kaşığı un koyun çok olmasın ve kıvam bulana kadar yoğurun çiğ köfte yapar gibi bulguru ıslatıp bekletmediğimiz için karıştırdıkça yavaş yavaş su dökün kıvam bulduğunda küçük küçük toplar halinde yuvarlayın ve şoklatın sonra bir yemeklik poşetlere koyun kışın afiyetle yiyin

selam canım bu soru defalarca soruldu herkes aynı düşünüyor sanırım...
ben üstüne basa basa söylüyorum tekrardan...menemen olarak yaparsanız domatesi mecburen şişelemek ve vakumlandırmak zorundasınız...yani sıcak sıcak kavanozlara doldurup kapağını kapatıp ters çevirmeye diyorum vakumlama budur...
fakat. acılı sos yapacaksanız aynen menemen gibi yapmak en güzelidir elbette ama eğer imkan yoksa kavanoz falan evde yoksa, herhangi bir kavanoz kola şişesi su şişesi veya bidon tarzı şeylere de yapabilirsiniz...fark nedir diyeceksin?
farkı şu canım... acılı sosun içinde sirke olduğu için domatesin tadını bozmadan uzun süre muhafaza edebiliyor...sirkenin böyle bir özelliği var...aynen turşuları yaptığımız zaman nasıl bozulmadan vakumsuz bir kapta uzun süre bozulmuyorsa, aynen acılı sos da da durum budur...annem pet şişelere yapardı ve çokda uzun süre bozulmazdı...aylarca....
tekrar söylüyorum menemen yapacaksanız mutlaka kavanozla vakumlandırmalısınız...
ama acılı sosda mecburi değil...fakat vakumlu yapmak en güzeli tabiki....karar size kalmış...
diğer soruna gelince..ben asla kabuklarını soymam, direk rondodan geçirip kaynatırım..sizinkinin cıvık olması yapılış şekliyle alakalı değil canım...domatese göre değişir...mesela bursa domatesi daha yoğun kıvamlı oluyor, veya tarla domatesi etli etli olunca baya koyu kıvamlı oluyor...ama normal ekşi tadında olan domatesler biraz sulu oluyor....bunun pek önemi yok..öenmli olan lezzeti....ayrıca çok aşırı koyu kıvamlı olması avantaj değilki....salça gibi olması bana cazip gelmez mesela...
ben daha sos tarzında sıvı cıvık severim...

saol canım beni kabuk soyma derdinden kurtardın
domates işlemime kaldığım yerden devam edeyim ben o zaman
turşuya başlamadım daha hiç bakalım ne yapacağım
benim domates yayala domatesi deriz biraz suluıydu sanırım ondan

Biz de kavanoza domates yapıyoruz biz bursa domatesi kullanıyoruz o sulanmıyor yayla domatesi sulanıyor.

kara mercimek farklı bizim buralara doğuya aittir çok lezzetli yada bize öyle geliyor.
yıkamamızın sebebi hiç bozulmuyor seçiliyor doğal olduğu için içinde tohumlar taş oluyor onları ayıklıyouz tuzlayıp kaldırıyoruz mis gibi..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…