evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

canim sen sebzeni doldur su bardagiyla 2 bardak sirke 1 bardak su 2-3 yemek kasigi karısimi yap dok orani bu olcude arttir tursunun miktarina gore zaten zamanla goz karari olucak o :))) bende olcmuyorum normalde ama sirf sirkeyle olmaz su eklemek gerek benim bu karisimla yaptigim 2 kucuk kavanoz karnibahar tursum var gecen kistan hala tas gibi valla :))

Yuklendimi acaba...............

ayy canım maşallah ne hamarat kadınsın ya..resimlere baktıkça içim açıldı valla...bu kadar hazırlığı olan bi kadın niye kış gelecek diye tereddüt eder ki :) zaten herşey hazır sadece pişirmek kalıyor geriye.. ipe dizdiğin kırmızı biberler ne kadar hoş görünüyor... hepsini ağız tadıyla ye inşallah...bende kurutmalıklarımı ayarladım resim eklerim inşallah.. bu arada çiğ köfte tepsin de dikkatimden kaçmadı :) çok severim çiğ köfteyi..

Allah razı olsun valla soymak öyle büyük dertki benim için ..robottan geçiricem bakalım nasıl olcak.perşembe günü malzemeyi alıcam hem sos hem menemenlik yapıcam.birazda fasulye atıcam buzluğa.daha yeni başlıyorum kışlık hazırlıklara ...

kızlar şu ara baya duydum bunu duyan bilen varsa bi zahmet yazsın...
fasülye bamya gibi şeyleri konserve şişesine koyup kapağını kapatıp, bulaşık makinesinde deterjansız yüksek derecede kaynatıyorlarmış..ve çok güzel oluyormuş tutuyormuş kapakları... son zaman bu moda oldu sanırım baya duydum ama cesaret edemedim..
sizce doğrumudur? saatlerce şişe kaynatmaktansa, bulaşık makinesinde yapmak çok çok mantıklı yani..hemde buzlukta yer kaplamazlar hemde, dondurmak konserveden zararlı diye bilinir...eğer bilen varsa yazsın lütfen baya niyetlendim ben..bi kaç şişe fasülye yapabilirim..

Bu konuda bir bilgi veya deneyim sahibi değilim. Bunu ilk defa sayenizde öğrendim ve açıkça söylemem gerekirse;son zamanlarda duyduğum en harika, en pratik ve en işlevsel buluşlardan biri olduğunu düşündüm.

Biz göçmen bir aileyiz. Ve annem babam her yıl yazın bu son aylarını habire birşeylerin konservelerini yaparak geçirirler. Bu hiç değişmez. Evimiz müstakil olduğu için, terasta resmen ateş yakılır, üzerine kocaman bir saç konulur, koskoca iki çuval kırmızı biber pörselenir, soyulur, kavanozlanır, kaynatılır ve tabi ki tüm yaz sebzeleri, menemenlikler domatesler soyulmuş doğranmış olarak yemeklik, ayrıca çorbalık dometes suları vs. vs. derken her gün birşeyler yapılır ve miktar olarak çok ama çok fazla yapıyorlar.

Acaba biraz tembel miyim? diyorum bazen kendime, onları görünce. Evet tabi ki kışın çok güzel oluyor arada değişiklik olması bakımından. Fakat bizimkiler ve benim tanıdığım yakınlarımız neredeyse yazın tükettiklerinden çok daha fazlasını kışa konserve yapıyorlar. Yani biraz abartıyorlar.

Ben dondurulmuş sebzeleri sevmiyorum. Yani çözüldüklerinde ve yemeğini yaptığımda konserve tarzında yaptıklarımıza göre farklı bir tadı oluyor ve sanki sebze tüm özelliğini tadını yitirmiş gibi, tatsız tuzsuz kokusuz birşey haline dönüşmüş gibi geliyor tadı bana niyeyse.

Bu bulaşık makinesi fikri çok mantıklı geldi bana. Dediğiniz gibi, saatlerce ayrı ayrı ve çok daha az sayıda kavanozu kaynatmaktansa, epey çok sayıda kavanoz kaynatılabilir.

Yalnız içine çiğden mi koyuyorlarmış acaba? Muhtemelen öyledir herhalde, çünkü zaten o sıcaklıkta o kadar süre makinede kalınca sebzeler de, yemeğin soğanını falan kavurduktan sonra tencereye ilave edilecek, renk olarak sararmış bir kıvama gelmiş olurlar.

Kapaklar da zaten mutlaka sağlamlaşmış olur bu süreçte. Kapak deyince, artık lütfenden bulaştırıyorlar içine, şu tutacak olan plastiklerden. Bazen kızıyorum bu olaya da, ne olur sanki adam gibi şöyle biraz daha kalınca ve dayanıklı koysalar. O zaman belli bir ısıda zaten genleşmeyle, gereken sağlam kapama işlemi gerçekleşmiş olur ve zaman zaman hava alıp bozulan fireler olmaz. Ben de çok oluyor mesela. Bir iki kavanoz bir kaç gün içinde ya beyaz beyaz bozulmaya başlıyor ya da hava aldığı için tam aksine kapak yükseliyor vs. vs. (Malzemeden çalıyorlar galiba )

Ben tuttum bu makinede kaynatma fikrini ve beğendim. Denemeye değer gibi görünüyor ve mantıklı geliyor.

Bu başlığı takip etmiyordum ancak bu konuyla ilgili deneyimi olan ve tavsiyesi olanlar çıkarsa diye ve eğer siz benden önce denerseniz ve sonucu da burada paylaşırsanız diye artık bir müddet mutlaka takip etmek isteyeceğim.

Hem size hem de kış hazırlıklarıyla uğraşan herkese kolay gelsin diyor, Allah, hepsi birbirinden güzel hazırlıklarınızı inşallah sağlıkla ve afiyetle yemek nasip etsin diliyorum.

yazını dikkatle okudum canım..sende benim gibi mantıklı bulmuşsun..düşününce gerçekten çok mantıklı..hem alt kısmı hem üst kısmı hesaba katılırsa birsürü şişeyi kısa sürede kaynatmış olucaz..hem kazandı ateşti saatlerce başında beklemeydi derken zaman kaybından kurtulmuş olucaz hemde pratik bi fikir ve imkan varken neden denemeye değmesin..kaybımız ne olucakki...ben perşembe günü pazara gidip bol bol alacaktım zaten turşu falan da yapıcam...eve dönünce bir tane şişeyi bi deneyeceğim...bi bakalım nasıl olacak...eğer sonuç güzel olursa diğer kalanları doldurup makineyi çalıştırma tuşuna basmak kadar kolaydır işim ilk işim burda paylaşmak olucak...sende takip edersen öğrenmiş olursun bu vesile ile canım...yalnız senin söylediğin şeyi unutmadan söyleyim, direk şişeler dolmuyormuş canım, soğan koymadan tencerede biber ve domatesle birlikte fasülyeler azcık sararana kadar kavruluyormuş, ortalama 10 dakka civarı...sonra direk şişelenip kapaklar sıkıca kapanıyormuş, denemeden net bişey diyemeyecem ama makinelerin yüksek derecesinde mantıklı diye düşünüyorum...suyun kaynama derecesine yakın bi sıcaklık.. ben yapım aşaması ile birlikte makineye koyma ve çıkarma işlemlerini burdan ekleyecem canım..umarım çok güzel olurlar ; vatana millete katkımız olsun değilmi bacım

Bence güzel olacaklar. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun demek geliyor içimden.

Hıııı. Demek ki sebzeleri aynı normal kaynattığımız kavanozlara nasıl koyuyorsak o hale getirip öyle doldurmamız gerekiyor. Zaten öylesi daha lezzetli olur ama benim bu çiğden koyma sorum biraz saçma olmuş düşününce kendime bile öyle geldi. Ama beni bu düşünceye iten şey şundan olmuştu. Hani buzluğa veya difrize direk atılıyor ya, ona alternatif bir şey geliştirilmiş fikrine sabitlediğim için kendimi, konserve tarzı gibi düşünemedim sanırım.

Bizim mahallemizin de Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri kuruluyor pazarımız. Fakat ben çok daha önemli bir takım yoğunluklarım nedeniyle ve oğlumun ünv. yurt işi veya ev mi olucak gibi meselelerle de ilgilenmemiz gerektiği için, kışlık hazırlıklarımla ilgili birşeylere zaman ayıramayacağım bir müddet. Sanırım siz benden önce bunu denemiş olacaksınız.

Ve böylesi daha iyi olacak, çünkü eminim ki siz benden çok daha hamarat ve beceriklisinizdir. Eğer ben daha önce yapmış olsaydım, konuyla ilgili detaylar ve yapım aşaması hakkında muhtemelen insanlara pek faydam dokunmayabilirdi ve basit bir şey olsa bile kimsenin istifade edebileceği şekilde buraya yansıtamayabilirdim.

Siz nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama yurdun büyük bir bölümü bugün yağış aldığı için, perşembe günü alınacak sebzeler ve meyveler de o çok sıcak günlerde biraz daha suyunu çekmiş hallerine göre çok daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.

Hadi bakalım en tazesinden en körpesinden sebzeler de denk gelsin ve kolaylıkla işiniz bitiversin. Yorumlarınız ve yönlendirmeleriniz bence hakikaten vatana ve millete hayırlı olacak gibi duruyor, baksanıza hala bu konuda tecrübesi olan biri çıkmadı galiba.

Bence sayenizde Türk kadını bu hususta çığır açacak. Ve dediğiniz gibi bir düğmeye basmakla artık konserve şişelemeyi de başaracak ve size çok şey borçlu olacak.

Görüşmek üzere iyi akşamlar.

kislarrr
selammm nasilsinizz bakem..
dun aksam komposto yapptim..
bu aksam yagli tursu anam ev batti
hafta sonu mutfagi silmistim berbat oldu yawww...

ayy şımardım şimdi :) keşke işimize yarasında paylaşırız bacım nolacak..

ben de bayılırım kış hazırlığı yapmaya karınca misali kış için yazdan yiyecek biriktirmek çok güzel:)))
ben de bahçemin sebzeleriyle kış hazırlığı yaparım elbette bu sene de menemen yaptım kavanozlara doldurdum ...
kışın karnıyarık yapmak için patlıcan kızartıp attım buzluğa
kırmızı biber közledim ...
taze fasülye, bezelye,barbunya,mısır derken doldu bile buzluk...
haa bu arada kış için değil ama sulu köfte için yuvarlayıp attım köfteleri bir de kayseri mantısı yapıp koydum...
bu arada lütenitsa diye bi tarif var yapan yiyen var mı kızlar???

selam canım nerelerdesin ilk kez gördüm seni taa ne zamandır..bacım insan bi mesaj atar ya merak ettim seni vallahi...geri dönmüşsün ama hiç bişey yok gibi öylesine takılıyon aşkolsun :) tesadüfen görmesem öyle bırakıp çıkacan yani.. anlat bakalım nerelerdeydin naptın ne ettin unuttun dimi beni..:)

​kızlar ben mantıyı yaptıktan sonra ..fırında kurutup öyle koyuyorum dolaba.......farkılı yöntemde koyan varmı????

Ben yapismayacak sekilde unlayip oyle koyuyorum yapismiyor yuksuk corbasi cok sevdigimiz icin dondurucudan eksik olmuyor manti
Bir kere firinlamistim tadini begenmedim tadi oelligi gidiyor hc gerek yok

mrhaba hanımlar maşallah bune hamaratlık böyle misafirim vardı iki günlüğüne başka akrabaya giittiler bir bakayım dedim inanın gıpta ettim bazlarının tariflerini aldım inşlh bu iki günde yapıcam şimdi ben yaptıklerımın bazılarını yazayım domates 35 kilo soyulup doğranıp kaynatılar kavanozlandı daha alıp rendeleyerek yapıcam erişte ve bizim un çorbası dediğimiz hamurlar kesildi patlıcan kızartılıp içi doldurulup karnıyarık dondurucuya atıldı bezelye koyuldu fasülyenin pilavlık çorbalık ve mıhlamalık domatesle kavrulup donrucuya dolmalık biberler yıkanıp kurulanıp ğüneşte soldurulup içiçe geçirilip dondurucuya koyuldubamyalar domatesle kavrulup dondurucuya barbunya koyuldu şeftali koservesi yapıldı tarifgazelden cin biberler kurutulup pulbiber yapıldı şimdi iki günde zeytinyağlı faülye pişirilip kavanozlanacak patlıcan kızartılıp domates sarmısak biber sosu ile bir kaynatılıp kavanozlanacak turşu yapılacak patlıcan ve fasüleye turşularıda yapılacak vebiber acı salçası yapıcam ama tarifini bilmiyorum buraya güveniyorum aa gazel senin şu kısırın yanıda yene sosun pişince sıcakken kavanozamı yoksa bende fanta şişesi var ona koyulurmu yazarsan onuda yapıcam inşlh.....

Son düzenleme:

hoşgeldin canım..özlemiştim seni...:)
maşallah sende baya hamaratmışsın elin öpülür senin yaa maşallah hakkaten..pul biberini bile kendin yapmışsın ne güzel..
acı sos tarifini hemen yazayım canım,
domatesleri robotta kabuklu da olur, çekiyoruz... sonra büyükçe bi tencerede kaynatıyoruz, o kaynarken sıvı yağ döküyoruz az biraz işte göz kararı...sarımsakları soyup bi iki parçaya bölüp atıyoruz içine, cin biberleri bir ikiye kırıp atıyoruz içine,,,eğer bol acılı seviyorsan ekstra pul biber ekleyebilirsin canım..yada cin biberleri fazla fazla koyarsın içine...en son ocaktan indirmeye yakın sirke koyuyoruz içine...net bi ölçü veremeyecem çünkü sirkeyi çok sevenle az sevene göre değişiyor... ama ben kabataslak bir su bardağı falan döküyorum...tenceremde rahat 15 kilo falan alıyor domatesleri...yani bir veya iki su bardağı arasında değişri ölçü canım...mmmm canım çekti vallahi...:)
bende 17 kilo domates aldım, şişelerimi ayarladım falan bugün niyetlendim yapmaya ama son anda cin biberi almadığım aklıma geldi, yarın perşembe pazarından alıp yapıcam..yapım aşamasını saniye saniye resimleyip koycam buraya :) tekrar girip bakarsan daha iyi anlarsın canım... bu arada annem fanta şişesine de koyuyordu, ama fanta şişesinin kapağını açınca buzdolabına koyman gerekir tekrar kullanacağın zamana kadar üzeri borlanmasın diye... annem ufak su şişelerine yapardı :) hani şu ufak olanlardan..çok iyi oluyordu ama sakın unutma bu şişeler kapağını açarken biraz tehlikeli olabilir, haliyle asitleniyor bekledikçe ve basınç oluşuyor...kapağını açarken mutfağını mahfetme :) kavanoz daha garanti, ama şişeye yaparsanda unutma sakın kapağıı açmadan önce yavaşca iğneyle del şişeyi annem öyle yapardı...ben risk almamak için kavanoza yapıyorum...

inan sabah beri açıp bakıyordum yazdınmı diye telaşımdan çok sağol canım beniminan bende özledim burayı inşlh daha sık görüşürüz ilerde şu an misafirlerim iki günlüğüne gittiler sonra yine gelecekler iki aile olunca oldukca yoğun geçiyor neyse vallhi bu anneler inan kıvrak zekalarıyla adam öldürür ya şişeyi delmek allahım ya neyse canım bende her türk kadını kadını kadar hamaratım aile aşiret kv olunca gelen çok arkadaş akraba devamlı hamur işi olmuyor bende büyük dondurucu var elimden geldiğince dolduruyorum içindekileri yazsam hani roman olur derler ya o hesap neyse çenem düştü eşimin toplantısı var geç gelecek tarhanayı haşlayım dedim burada dolaşıyorum ben senin resimleri bekliyorum canım

tamam canım benim...aklımdasın yapar yapmaz resim koyacam buraya... aynen kaynanamda da var büyük donduruculardan içinde yok yok maşallah..içine girsem yolu bulup çıkamam valla öyle :) bazen derim anne senelerdir uğraşıyon bu dolap hiç dolmaz mı diye :) bi yandan tükettikleri için hep koy çek koy çek olayına dönmüş...kurban geliyor diye şimdi bende dolabıma fazla yüklenemiyorum..yoksa etlerş koyacak yer bulamam...o yüzden konserve işleri bana daha uygun geliyor...mesela fasülye bamya gibi şeyleri kavanoza yapıcam...dolabıma onları da koyarsam yer kalmayacak... hatta yeni bişey öğrendim hatta burda da danıştım bilen duyan varsa akıl versin diye,,, fasülyeleri kavanoza koyup bulaşık makinesinde kaynatacam yüksek derecede... çok güzel oluyormuş...öbür türlü ateş yak saatlerce kaynat valla zor iş... bu sefer böyle denicem...yarın alıcam nasip olursa, onun resimlerinide ekleyecem... gerçekten güzel oluyor dediler...eğer olursa ne büyük kolaylık olur düşünsene...:) kendimle gurur duyacam eğer olursa...:)) bana tarhanayı anlatsana yaa çok seviyorum ama yapmasını bilmiyorum, komşumdan satın alıyorum hazır yapılmışını...ama kendim yapsam hem içime sine sine yerim, hemde masrafsız olur...bi zahmet bi anlatsan detaylı biraz zor iş dimi cesaret edemedim hiç yaa.. yardım edersen yaparım kesin..

canım bekliyorum inşlh resimleri soğuk dolduruyorsun şişelere galiba neyse yarın akşam görürüz ben zytnyağlı fasülyeyi pişirip sıcakken kavanoza koyup kapağı kapatıp ters çeviriyorum 24 saat sonra serin yere kadırıyorum kışın mis gibi açıp yiyoruz hazır yemek rahat oluyor neyse gelelim tarhanaya sein istediğin un tarhanası herhalde bizim oraların tarhanası yaoğurt ve yarma haşlanır güneşte kurutulur kışın pişirip üstüne soğan salça bize ait annuh dediğimiz otla sokaraç yaparız mis gi olur her yörenin yiyeceği farklıdır ben un tarhanayı 20 senedir bu tarif le yaparım inşlh sende memnun kalısın 3 kilo yoğurt suyunu süzmüyorum vitamini açısından 2 şer bağ nane maydonoz dereotu koymuyorum eşim sevmez 3 kilo yumurta domates suyu az olduğu için 2 kilo kırmızı biber 2 kilo yeşil biber 1 i acı sen istersen farklı al 1 kilo kadar azıcık suda haşlanmış yeşil mercimek bu ölçü 7- 8 kilo un alıyor ama dometes falan sulu olusa artar neyse malzemeyi küçük doğruyoruz unu yoğurtu karıştırıyoruz ben koyu hamur yapmıyorum hepsi un olmasın malzemesi çok olsun diye biraz cıvık olur beniki bide mayası gelince daha cıvık oluyor ama istersen sen unu çoğalt daha katı olsun büyükce bir kovaya koy her gün karıtır yoksa küflenir eğer serin evse1haftada sıcak evse 3 günde ekşir kokusundan belli olur en güzeli toprak üstünde olur gölgede temiz bezin üstüne çay tabağı kadar parçalar şeklinde dök git gel parçala artık eline hamurdan bulaşmazsa olmuştur artık robotuna koy çek evinde masa üstünde kurut sen yarasın bu hamaratlıkla ...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…