evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

ayy canım ya ne güzel anlatmışsın teşekkür ederim.. ben konyalı olduğum için o dediğin diğer yarma ile yapılan tarhanayı da biliyorum..iç anadoluda herkes bilir onu..büyük çitler üzerine yuvarlak kapak kalıptan çıkarılarak serilir üç gün kurutulur...kışın ister çorbasını yap ye, istersen kızart yağda veya sobanın fırının da, fındık fıstık cevizle ye oh mis canım çekti vallahi..ondan azcık var evde geçen seneden kalan teyzem yollamış..onun resmini ekleyim yarın..hepsini ekleyim bizzat senin için...
benim istediğim un tarhanası diyorlar burda, veya izmir tarhanası diye de duydum...toz hale gelmiş hafif pembe renkli bişey...komşum yapar sürekli...ondan yapılmış satın alıyorum çok lezzetli ve besleyici oğluma yediriyorum seviyor.. ama kendim yapmaya çok niyetlendim fakat cesaret edemedim dediğin gibi baya zahmetli, birde deneme yanılma yöntemine de cesaret edemedim ki, onca malzeme boşa gidermiyim diye :) olmazsa dök çöpe diyemedim. :) bilen birinden detaylı tarif almadan yapmak istemedim...
ama canım yaa malzemeler baya bol bol...bize çok gelmezmi acaba...3 kilo yumurta 3 kilo yoğurt falan baya çok geldi gözüme..belki kuruyunca azalıyordur ondanmı acaba :) dereotu bizde sevmeyiz bende koymam... evim serin bir haftada anca tava gelir sanırım dediğin gibi...ay valla bi nşyet kalk yap diyor bi yanım, bi yanım da otur eline yüzüne bulaştırma diyor :) eşimde diyor herkesin yaptığını yiyesim gelmiyor temzice kendin yap diyor...bende amma korkağım be off...neyse ben karar verince senden anlamadığım kısımların detayını sorarım canım..çok teşekkür ederim zahmet edip yazdığın için...
bu arada canım fasülyeleri öyle yapınca nasıl tutuyor kapakları şişlere doldurunca kaynatmak gerekmiyor mu...ben bi ara öyle denedim, önce tuttu kapakları, bi süre sonra teker teker attı kapaklar...herkes öyle diyo ama seninkiler nasıl tuttu acaba...
ben bu sene bulaşık makinesinde deneyeceğim bir şişe koyup bakacam şöyle, eğer olmazsa geri kalan şişeleri arka bahçede sobam var onun üzerinde kaynatırım artık...
şişelere domaatesi soğukkenmi koyuyorsun demişsin ya, hayır canım kaynar kaynar koyuyorum, ister kavanoz olsun ister fanta şişesi olsun sıcakken koy ve kapağını kapat ters çevir..tabi bu kavanozlar için, ama fanta şişesini ters çevirmene lüzum yok zaten genleştikçe şişe içine çekiyor soğudukça...tek dikkat etmen gereken kışın açaçacağın zaman delerek açman..allah muhafaza patlar falan...
şimdilik bunlar geldi aklıma...yarın ikindi civarı yapıcam nasip ederse rabbim, sırasıyla resimlerini yapım aşamasında çekerim detaylıca anlatırım, kolayca yaparsın canım inaşallah..turşu da kurucam bidonlar hazır malzemeleri alınca yarın sirkeyide alıp kurucam nasip olursa..onlarıda eklerim...bi kaç kurutmalık yapmıştı annem, onları da eklerim...

bende bugun 5-6 kavanoz biberle domates konservesi yaptim..bir buyuk kavanozda taze fasulye yaptim. umarim tutarlar. Allah agiz tadiyla yedirmeyi nasib eylesin.

yapmak istediklerimden bir kaci daha var...bakalim sebze olarak patlican kozleyip kizarticam Allah kismet ederse, dolmalik biber ve kuru patlican doldurucam, sigara boregi saricam. icli kofte, manti ve yuvalama yapicam...bakalim nasib kismet..onumuzde kurban bayrami cokta abartmamak lazim tabii..

Son düzenleme:
bende dün domateslerimi yapacaktım ama fiyatlar düşmemiş 1tl'ydi en ucuzu, annemde daha bekle dedi, bikaç hafta sonra yapacam sanırım. pazara gitmişken biraz daha kavanoz ve yeni kapak aldım.

domates yaparken içine birazda normal biberlerden koysak oluyor mu bayanlar? ben biberleri doğrayıp buzdolabı poşetiyle koymayı düşünüyordum ama domatesli şeylerde biberde oluyor nasıl olsa karıştırsam onlarıda beraber pişirsem nasıl olur?

birde ben ilk defa yapacam kavanozda, şimdi 12 tane küçük kavanozum var kaç kg domates almam lazım? hani şu etli olan bursa domateslerinden yapacam.

Merhaba canim,

Bende oyle yapiyorum. Hatta yag biberleri oluyor ya onlardan aldim kirmizi ve normal yesil biberlerden. Onlari boyle orta boyda dogradim ve az sivi yag ile kavurdum menemene yapar gibi uzerinede domatesleri ekledim. Tamamen pistiginde karisik bir sekilde koydum kavanoza.

Hatta fasulye haslamistim onun icinede biberli domates karisimindan koydum. Hani fasulyeyi kavanoza koyunca bosluklar oluyor ya onlari doldursun domatesler filan diye...

Benim kavanoz sayim saniyorum 6-7 tane kavanozum vardi. En buyugune fasulye koydum iste. 750 gram kadar. (ilk defa yaptigim icin az yapmak istedim)

Digerlerinede domatesleri koydum buyuklu kucukluydu benim siselere ortalama 3,5-4 kg kadar domates gitti. Biber iste sanirim bi 15-20 tane gitmistir kirmizi ve yesil karisik olmak uzere.

Sen goz karari al bana kalirsa ve domatesin artarsa ek sise alip yaparsin, kalmazsa zaten sorun yok.

Son düzenleme:

amin canım kolay gelsin sanada, yaptığın zaman burdan paylaşırsan sevinirz...çünkü bilmediğimiz tecrübe etmediğimiz şekiller ve tarifler oluyor fikir vermiş oluyoruz birbirimize.... mesela içli köfte tarifini detaylıca bekliyorum senden :)

amin canım kolay gelsin sanada, yaptığın zaman burdan paylaşırsan sevinirz...çünkü bilmediğimiz tecrübe etmediğimiz şekiller ve tarifler oluyor fikir vermiş oluyoruz birbirimize.... mesela içli köfte tarifini detaylıca bekliyorum senden :)

Dogru soyluyorsun, aslinda pratik olmaya pratik biriyimdir ogrendigim kadariyla tabii, ama biraz tembellik var bende sanirim.

Bi ara insaAllah icli kofte tarifi vereyim canim evde uyguladigim bir tarif var cunku

ben bugün ikindi sıralarında pazara gidicem gelir gelmez yapıcam tatlım..ben detaylıca anlatıcam bu konuyu resimlerle birlikte paylaşıcam..buraya gir bak tam sorularının cevabını bulucaksın..:)
ama sana yinede şimdilik cevaplıyım...
öncelikle domates 1 liradan aşağıya düşmez özellikle bursa domatesi hemen hemen heryerde bu fiyat bence al derim çünkü yavaştan zamanı geçmeye başlıyor..bi kaç hafta sonraya kalırsan pahalı olablir...
ikinci sorun; ben domatesleri asla bibersiz yapmam..biberi bol bol doğrarım...sende öyle yap...ayrı ayrı biber saklamak zorunda kalmazsın kolaylık olur...
son sorun; kavanoza göre tam ölçü veremem canım bunu tahmin etmek biraz zor...
ama şöyle hesaplarsan tutar... şimdi kavanozlar bir litrelik oluyor, domatesleri kavanoza eşit kiloda alma..çünkü domates robottan çekilince eksilir hele ki kaynayınca yoğunlaşır...
şöyle söyleyim atıyorum 10 kilo domatese 8 veya 9 kavanoz denk gelir...ucundan kıyısından artık artan eksik gelen olursa onu da ayarla artık bişeyler...mesela domates artar da şişe eksik gelirse, o zaman evinde bulunan ufak kola şişesi veya küçük pet şişeler varsa onlara doldur huni yardımıyla, sıkıca kapat...aynen kavanoz gibi oluyor onlarda...
kavanoz fazla gelirse artık başka bişey yaparsın, evinde şeftali varsa komposto gibi falan...ben mesela bu huyumu çok seviyorum...
mesela evde artan meyve varsa, veya çürümeye yaklaşmış meyve varsa hiç boşa götürmem, hemen ufak ufak doğrarım, kavanozun yarısına kadar meyveyi doldururum...sonra ocakta şekerli su kaynatırım, ölçüsü yok tadına bak hoşaf tadında olsun, kaynayınca cezve yardımıyla kavanozdaki meyvelerin üzerine doldururum şekerli suyu..sıkıca kapatır hemen ters çeviririm...bi kaç saat sonra kapağı tutar, sonra serin yere kaldır ohh hazır hoşafa sana..kışın eline çıkar hazırca.. :) her türlü meyveyi yapabilirsin, şeftali erik, kayısı, ayva, armut ne varsa evde yapabilrsin...bunu iyice alışkanlık haline getirdim...
şuan evimde birsürü şeftali kayısı ve siyah erik kompostosu var :)

vayy hayran kaldim bacim becerine, masaAllah diyeyimde nazar degmesin …peki bu hosaflarida ayni sekilde kapaklari filan kaynatmak gerekmiyor mu???

Birde nedense cam siseler bana daha saglikli gibi geliyor, hani ped sisede olur demissin ya o yuzden dedim… :26:

Kizlar gece gece basladim hazirliklara hayirli olsun insallah
Fasulyeleri sokladim attim dfrze ik turlu kestim biri enden verev
Digeriri boydan zeytinyaglik
Yagsiz tavada ptlican oturtma icin patlicanlari kizattim birkac damla yagla nerdeyse yagsiz
Simdi de ayni sekilde karni yarikliklari hazirliyorum
Bu sene hayat kosturmasindan bezelye mevsimini kacirdim o yuzden fasulye biraz fazla yapacagim zaten seviyoruz kendisini
Yarin da manti hazirlmak istiyorum bakalimkismet
Burda domates 85 kurus ama gecen sene 50 kurusa inmisti bakalim yarin bir kolacan edecegim etrafi
Maalesef burda pazar pahali marketler ucuz ve guzel tabana kuvvet gez marketleri

Gazelcim bulasik makinesi macerani bekliyorum ayrintisiyla tez vakitte
Herkese sevgiler kizlar

sağol canım teveccühün :)
hayır canım kapakları kaynatmaya gerek yok, hiç kaynatmam ben, direk kapatıp ters çevirince genleşiyor zaten...basınçla beraber çekiyor kapağı içine...
haklısın bende cam şişeleri tercih ederim, ama ola ki elinde fazla domates kalırsa boşa gideceğine pet şişeye de koyabilrsin dedim canım, eskiden annelerimiz fazla cam şişe alamazmış imkanları pek olmadığından, haliyle pet şişelere plastik bideonlara yaparlarmış... annemden bildiğim için örnek verdim canım, tabi tercih senin...

sanırım herkes bu maceramı bekliyor :) bende bekliyorum...:)) öncelikle selam herkese kızlar... dün anlattığım gibi bugün akşam üzeri çıktım pazara ve turşuluk malzeme cin biberi falan hepsinden aldım eksiklerimi... eve geldim fakat yorgunluktan menemen ve acı sos olayına giremedim...çünkü turşu falan kurunca baya yorgun hissettim kendimi, azcık da üşendim ne yalan söyleyim :) inanın şu saate kadar turşu falan derken ancak etarfı toparlayıp oturabildim bilgisayara... resimlerini ekliyorum turşularımın...beşer kilodan iki bidon karışık turşu kurdum, ufak cin biberlerden iki tane pet şişeye kurdum eşim çok seviyor...
onu dışında annemin gönderdiği biber ve fasülye kurutmalıklarını da ekliyorum, teyzemin gönderdiği iç anadolu bölgesine özgü tarhanamızı da ekliyorum, birde ev eriştesi :) bunlar bana ilaç gibi geldi valla zahmetsizce hazırca koydum kışlık kayıtlar arasına :)) ne demişler bedava sirke baldan tatlı... :) bu arad 4 kilo fasülye aldım, işte dananın kuyruğu kopacak bakalım yarın onları bulaşık makinesinde kaynatacam... yapanlardan garanti aldım inşallah olacak ümidindeyim :)
son olarak işte acı sos ve menemen olayımı da yarın sabah nasipse kaynatıcam, zaten az önce doğradım çektim robottan buzdolabına koydum, yarım kilo kadar yeşil biberi de minik minik doğradım onu da dolaba koydum, sabah ilk işim kaynatıp kavanozlamak, ikinci işimde buraya resim eklemek, söz verdiğim gibi tüm ayrıntılarıyla anlatıcam canlarım...:) şimdilik bu kadar.. :)

sağ üstteki tarhana galiba gazel bizim tarhanamız böyle değil yani ana maddeler aynıda şekil kaşık kaşık dökeriz sen kızartıp yeriz diyince

Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin yapanların eline sağlık bizim fasülye kurusuda öyledir bende kuruttum ayrıyeten domatesle kavurup dondurucuya koydum biz kurusundan hem mıhlamasını hemde yemeğini yaparız ...

gazel turşuarın güzel görünüyor ben daha kuramadım inşlh yapıcam dedim olmadı msfrlrm gelirler galiba artık halldicez ben patlıcan turşunu yaptım gidip gelip bakıyorum görüntüsü hoşuma gidiyor galiba....

Son düzenleme:
ellerinize sağlık afiytele yiyin bende bugun patlıcan közledim kabuklarının soyup doğradım sonra posetlere doldurdum 6 poşet oldu yarın pazara gidicem yine patlıcan alıcam bu sefer karnı yarık yapmak için kızartıp koyucam geçen haftada tavuk gögsü hasladım 2 kilo suyunuda ziyan etmedim buz torbasına koydum kırıp çorbaya pilava atarım diye benden kışlık macera bu kadar çünkü anneciğim yaz boyunca trakyada köydeki evinde birsürü şey yapmış salça,tarhana,yufka,erişte,domates sosu,tursu,reçel allah razı olsun anneciğimden kayınvalidemde fasulye yapmış sağolsun bide yaprak doldurmuş şişeye ben okadar şeyi nereye koyucam onu düşünüyorum buzluğumda epey dolu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…