- 11 Ocak 2012
- 10.411
- 2.199
- 248
- Konu Sahibi gazeldustubaglara
-
canım bekliyorum inşlh resimleri soğuk dolduruyorsun şişelere galiba neyse yarın akşam görürüz ben zytnyağlı fasülyeyi pişirip sıcakken kavanoza koyup kapağı kapatıp ters çeviriyorum 24 saat sonra serin yere kadırıyorum kışın mis gibi açıp yiyoruz hazır yemek rahat oluyor neyse gelelim tarhanaya sein istediğin un tarhanası herhalde bizim oraların tarhanası yaoğurt ve yarma haşlanır güneşte kurutulur kışın pişirip üstüne soğan salça bize ait annuh dediğimiz otla sokaraç yaparız mis gi olur her yörenin yiyeceği farklıdır ben un tarhanayı 20 senedir bu tarif le yaparım inşlh sende memnun kalısın 3 kilo yoğurt suyunu süzmüyorum vitamini açısından 2 şer bağ nane maydonoz dereotu koymuyorum eşim sevmez 3 kilo yumurta domates suyu az olduğu için 2 kilo kırmızı biber 2 kilo yeşil biber 1 i acı sen istersen farklı al 1 kilo kadar azıcık suda haşlanmış yeşil mercimek bu ölçü 7- 8 kilo un alıyor ama dometes falan sulu olusa artar neyse malzemeyi küçük doğruyoruz unu yoğurtu karıştırıyoruz ben koyu hamur yapmıyorum hepsi un olmasın malzemesi çok olsun diye biraz cıvık olur beniki bide mayası gelince daha cıvık oluyor ama istersen sen unu çoğalt daha katı olsun büyükce bir kovaya koy her gün karıtır yoksa küflenir eğer serin evse1haftada sıcak evse 3 günde ekşir kokusundan belli olur en güzeli toprak üstünde olur gölgede temiz bezin üstüne çay tabağı kadar parçalar şeklinde dök git gel parçala artık eline hamurdan bulaşmazsa olmuştur artık robotuna koy çek evinde masa üstünde kurut sen yarasın bu hamaratlıkla ...
ayy canım ya ne güzel anlatmışsın teşekkür ederim.. ben konyalı olduğum için o dediğin diğer yarma ile yapılan tarhanayı da biliyorum..iç anadoluda herkes bilir onu..büyük çitler üzerine yuvarlak kapak kalıptan çıkarılarak serilir üç gün kurutulur...kışın ister çorbasını yap ye, istersen kızart yağda veya sobanın fırının da, fındık fıstık cevizle ye oh mis canım çekti vallahi..ondan azcık var evde geçen seneden kalan teyzem yollamış..onun resmini ekleyim yarın..hepsini ekleyim bizzat senin için...
benim istediğim un tarhanası diyorlar burda, veya izmir tarhanası diye de duydum...toz hale gelmiş hafif pembe renkli bişey...komşum yapar sürekli...ondan yapılmış satın alıyorum çok lezzetli ve besleyici oğluma yediriyorum seviyor.. ama kendim yapmaya çok niyetlendim fakat cesaret edemedim dediğin gibi baya zahmetli, birde deneme yanılma yöntemine de cesaret edemedim ki, onca malzeme boşa gidermiyim diye :) olmazsa dök çöpe diyemedim. :) bilen birinden detaylı tarif almadan yapmak istemedim...
ama canım yaa malzemeler baya bol bol...bize çok gelmezmi acaba...3 kilo yumurta 3 kilo yoğurt falan baya çok geldi gözüme..belki kuruyunca azalıyordur ondanmı acaba :) dereotu bizde sevmeyiz bende koymam... evim serin bir haftada anca tava gelir sanırım dediğin gibi...ay valla bi nşyet kalk yap diyor bi yanım, bi yanım da otur eline yüzüne bulaştırma diyor :) eşimde diyor herkesin yaptığını yiyesim gelmiyor temzice kendin yap diyor...bende amma korkağım be off...neyse ben karar verince senden anlamadığım kısımların detayını sorarım canım..çok teşekkür ederim zahmet edip yazdığın için...
bu arada canım fasülyeleri öyle yapınca nasıl tutuyor kapakları şişlere doldurunca kaynatmak gerekmiyor mu...ben bi ara öyle denedim, önce tuttu kapakları, bi süre sonra teker teker attı kapaklar...herkes öyle diyo ama seninkiler nasıl tuttu acaba...
ben bu sene bulaşık makinesinde deneyeceğim bir şişe koyup bakacam şöyle, eğer olmazsa geri kalan şişeleri arka bahçede sobam var onun üzerinde kaynatırım artık...
şişelere domaatesi soğukkenmi koyuyorsun demişsin ya, hayır canım kaynar kaynar koyuyorum, ister kavanoz olsun ister fanta şişesi olsun sıcakken koy ve kapağını kapat ters çevir..tabi bu kavanozlar için, ama fanta şişesini ters çevirmene lüzum yok zaten genleştikçe şişe içine çekiyor soğudukça...tek dikkat etmen gereken kışın açaçacağın zaman delerek açman..allah muhafaza patlar falan...
şimdilik bunlar geldi aklıma...yarın ikindi civarı yapıcam nasip ederse rabbim, sırasıyla resimlerini yapım aşamasında çekerim detaylıca anlatırım, kolayca yaparsın canım inaşallah..turşu da kurucam bidonlar hazır malzemeleri alınca yarın sirkeyide alıp kurucam nasip olursa..onlarıda eklerim...bi kaç kurutmalık yapmıştı annem, onları da eklerim...