evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

evet fazeycim o bizim usül tarhana, konyalılar bilir... onunda çorbası yapılır veya kızartılır fındık fıstıkla yenir, çok severiz vazgeçilmezimizdir :)
ama ben senin dediğin tarhanayı da biliyorum, toz halinde olanı..onuda çok seviyorum..yapmayı düşünüyorum...şu menemen işlerim bitsin sırada o var nasip bakalım...
aynen bende turşuyu yemekten ziyade kurmasını severim ve geçer karşısına seyrederim :) özenle yapıldığı için rengarenk bi güzellik çıkıyor ortaya...yoruldum ama değdi... bu arad 3 senelik evliyim ama turşularımı hep annem ve kayınvalidem sağolsunlar onlar yapar gönderirdi..şimdi artık gurbetteyiz onca yol turşu mu gelir dedim :) sıvadım kolları...ilk tecrübem...bakalım nasıl olacak...kafadan sallama yapmadım epey uğraştım bakalım nasip artık...

ah be güzelim derdin bu olsun keşke :) tıkış tepiş koy biyerlere...olsunda keşke yer problemin olsun... :) afiyetle ye inşallah canım..annen kayınvaliden sağolsunlar seni yormamışlar.. :) kıymet bil :)

ah be güzelim derdin bu olsun keşke :) tıkış tepiş koy biyerlere...olsunda keşke yer problemin olsun... :) afiyetle ye inşallah canım..annen kayınvaliden sağolsunlar seni yormamışlar.. :) kıymet bil :)

sağolasın cnm hepimiz afiyetle yiyelim inşallah tıkış tepiş olucak herhalde bişeyler buzlukta hala poğça kek falan var onları tüketmem gerek bi kaç misafir çağarsam biter yenilere yer açılır

sağolasın cnm hepimiz afiyetle yiyelim inşallah tıkış tepiş olucak herhalde bişeyler buzlukta hala poğça kek falan var onları tüketmem gerek bi kaç misafir çağarsam biter yenilere yer açılır

zaten biz kadınların derdidir bu elimiz aza varmaz hiç..ben öyleyim nedense illa fazla fazla koyarım hep..sonra yer arama derdine düşerim...mesela bu yaz biçok hazırlık yaptım buzluk için şimdiden dolu buzluğum...ama şimdi de düşünmeye başaldım kurban bayramı gelince etleri nereye koycam :) buzluktakileri tüketsem şimdiden, kış için bütün hazırlığım bşa gidecek :) of napsam bilemedim ki :)

ben etleri hiç hesaba katmadım yerim olsa bi buzluk alırdım

un(izmir) tarhanasi

4 kg domates
3 kg kirmizi biber salcalik
1 kg kuru sogan
2 kg suzme yogurt
3 kg un
tuz

domates biber sogan ve tuzu kaynatin eriyince suyunu suzun (suyunu kaynar haldeyken siseleyebilirsiniz kisin yemeklere konulur) malzemeyi robottan cekin soguyunca suzme yogurtu ekleyip bulamac haline getirin unuda ekleyip kati ekmek hamuru kivamina gelinceye dek yogurun 3 -9 gun eksimeye birakin hergun arada yogurun mutlaka sisecek cunku tasabilir cok eksi sevmeyen 5 gun yeter eksiyince yumurta buyuklugunde koparin yassilastirip unlu ortuye serin kuruyunca arkasini cevirin gidip gelip parcalayin elinize yapismadiginda robottan cekin toz halde en az 5 gun kurusun tamamdir

Son düzenleme:
Gazelcim supersin harikasin bayildim resimlere konya deyince canim kuru yufkaya serilmis bulgur pilavi cekti hamileykende buna asermistim ben ya :))

peki birazcik miktarlarinida vererek anlatabilirmisin? mesela bu dedigin hosaflar portakaldan elmadan olur mu? ya da cilekten??

hani goz karari bir miktarla...cunku bu tarz seylerde genelde sekerini fazla koyunca serbet gibi oluyor...

mesela sicak sicak mi koyuyorsun hosaflari kavanozlara? Sonra kapagini kapatip ters ceviriyorsun??? Kac gun ters bir sekilde bekletiyorsun???

Buarada benim domatesler hala ters ters duruyorlar, sanirim tuttular…sizma olmamis icinde renk degisimide yok…

Buarada yaptigin hersey cok leziz gozukuyor canim, ellerine kollarina saglik canim afiyetle agiz tadiyla yeyin insaAllah.

Birde bi sorum daha var baska bir topikte sormustum ama cevap verilmedi…

Sigara boregi sarip koymak istiyorum buzluga ama cikarinca buzlarini cozdurup mu kizartabiliriz yoksa buzlu buzlu mu???

Son düzenleme:
merhaba kızlaar.nihayet menemen maceramı başarıyla sonuçlandırmış bulunuyorum 30 kiloevet 30 kilo domatesten yaptık eşimle çok yorulduk ama değiyor bizde çok tükeniyor.kışlık erişte ve toz tarhanamı kaynanacığım gönderdi sağolsun.buzluğa 3 poşet birer kilo fasulye koydum.bezelye ve barbunya koymuştum 3er poşet yaz başında...bir iki poşet vişne var ama sanırım onları tüketmek gerekecek çünkü buzluğa başka bişeyler daha koymayı düşünüyorum.benim buzluğum geniş iç hacmi .iki raf var birini boş bırakıyorum et için .ben kurban bayramında kavurulacak etin hepsini ktaze tazeyken kavurup soğuyunca poşetleyip atıyorum buzluğa.böylece hem elimin altında hazır oluyo hemde yer kaplamıyo.kıymalarıda yağlı kağıda koyup üzerine elimle bastırıp kağıt gibi incecik yapıyorum.böylece üstüste dizince hem yer kaplamıyor hemde çıkarınca çabuk çözülüyor.tavsiye edrim üstüste dizilmiş kitaplar gibi duruyor.bu arada gazelin makinede konserve macerasını merak ediyorum bakalım neler yapmış.

selam canım haklısın biraz yüzeysel anlattım sanırım...keşke fikir olsun size da ince ince anlatırım ben zevkle.. :)
tek tek cevaplıyım sorularını...
ben kompostoları yani hoşafları şu meyvelerden yapıyorum, siyah erik, sarı erik kırmızı erik faketmez her türlü erik hoşafa uygundur..
şeftali zaten vazgeçilmez hoşaflarım arasında...kayısı da çok yaparım..onun dışında pek çeşit yapmıyorum...çilek hoşafını arkadaşım yapıyor ben hiç denemedim... armutu hiç durmadım canım yanlış fikir vermiyim...elma da zaten hoşafa en uygun meyvelerdendir..

şeker miktarı hakkında tam ölçüm yok ama şöyle söyleyim, ben mesela aşırı tatlı şerbet gibi sevmiyorum o yüzden hafiften şöyle hoş bi tatlı su kıvamında...eğer meyven tatlı meyve ise mesela şeftali gibi zaten onunda tadı çıkacaktır...ama eğer ekşi erik falan yaparsan az şekerini fazla koyarsın...onu biraz damak tadın bilecek canım.. tatlılara yapılan şerbet gibi çok şeker koyma, hafiften diline şeker gelsin yeter...

üçüncü sorun ; meyveleri doğradıktan sonra şişelere yarısına kadar dolduruyorum, sonra şerbeti kaynar kaynar döküyorum şişedeki meyvelerin üzerine..iyice ağzına kadar dolduruyorum anında sıkıca kapatıp ters çeviriyorum, iyice soğuyuncaya kadar hiç dokunmadan bekliyorum, bir gün süre yeterlidir...sonra kapakların tutup tutmadığı parmak ucunla tık tık yaparak kontrol et kapağın tepesine vurarak.. tutmuşsa sesi gayet tın çıkar...tutmamışsa belli olur zaten pat pat diye çıkar sesi, zaten kapağı çekmemiştir içine ve hafif bombeli durur kapak...o zaman onu hemen aç buzdolabına koy ve bi iki gün içinde ye bitir...kapaklar tutmuşsa şişeleri düz şekilde serin yerde muhafaza et..
son sorun ; sigara böreklerini çıkarır çıkarmaz kızartabilirsin, beklemene gerek yok canım...
sanırım detaylıca izah ettim umarım yararlanırsın canım...sorun olursa yine zevkle cevaplarım canım afiyet olsun..denemelerini burda paylaşmanı bekliyoruz :)

canım çok güzel anlatmışsın gerçekten..yalnız bişey soracam, bu tarifte yumurta yokmu? onu anlayamadım..

maşallah canım 30 kilo az değil baya yorulmuşsundur...eşler olmasa zor dimi sağolsun eşim çok yardım etti yoksa çocukla baya zorlanacaktım.. bu arada bende kıymaları öyle kağıt gibi diziyorum çok yer tasarrufu oluyor..aynen senin gibi etleri kurban zamanında hemen kavurup poşetliyorum,,hazırca kavrulmuş elime geliyor bende çok seviyorum bu tarzı :)

gazelcim konyalısın galiba bende konyalıyım
ben pek kış hazırlığı yapmıyorum anca turşu kuruyorum
tarhanayı sağolsun kayınvalidecim yapıyor buzluğa taze fasulye kavurup koydum
birde şu etli biberler varya ondan közleyip onun turşusunu yapıyorum
menemen filan pek yapmıyorum
zaten baya dolu buzluğum malum önümüzde kurban Allahın izniyle

slm kızlar..söz verdiğim gibi işimi bitirir bitirmez burda sizinle paylaşım için geldim.. :)
inanın yapım esnasında saniye saniye resimlerken eşime bile dalga malzemesi oldum.. :) epey güldül bana :) sağolsun eşim sayesinde daha çabuk bitirdim yardımcı olduğu için teşekkürü borç bilirim kendisine, :)
evet sırayla resimlerle birlikte açıklama yaparak anlatayım, eksik anlattığım veya anlamadığınız noktalar olursa bana sorun haliyle unutup esgeçtiğim anlar olmuştur yazarken...

MENEMEN....( KIZLAR NE KADAR ÖZENSEM DE RESİMLER KARIŞIK ŞEKİLDE EKLENİYOR) SİZ BENİM YAZDIĞIM ŞEKİLDE RESİMLERİ TAKİP EDEBİLİRSİNİZ..)

evet kızlar her aşamayı resimlemeye çalıştım,,soldan sağa sırayla anlatıyorum sizi sıkmadan...
ilk olarak domatesimin miktarından başlayım17 kilo domatesin yarısını menemen yaptım, kalan yarısını da birazdan anlatacağım acılı sos yaptım.. domatesleri robotla çektim, robotum ufak olunca biraz aman aldı ama zafer benimdi sonunda :)
domatesler çekilip hazır beklerken, büyükçe bir tencerede göz kararı birazcık yağla ufak ufak doğradığım tatlı yeşil bibeleri soteledim..
sonra çektiğim domatesleri ekledim, gördüğünüz gibi resimde fokur fokur kaynar haldeler :) son olarak yine avuç içi oraıyla tuz ekledim...ben fazla atmadım tuzunu çünkü kışın yemek yaparken haliyle yemeğimin içine de tuz koyacağım için, aşırı tuzlu bişey çıkmasın ortaya diye biraz az attım tuzunu...siz isterseniz zevkinize göre ayarlayın, kaşıkla menemeni yakından çektim ki kıvamını anlayabilin diye, hiç su falan eklemedim gayet standart kıvamda oldu...
son olarak en sevdiğim kısım olan şişeleme işini yaptım bi cezve ile ellerinizi yakmadan kaynar kaynar doldurun, sonra kapaklarını sıkıca kapatın ve resimdeki gibi ters çevirin, işte bu kadaarrr :) şimdi benimkiler soğuma aşamasında yarın sabah kapakları kontrol edip aşağı kömürlüğüme indirip orda muhafaza edicem...bu arada menemenimin tadı nasıl olmuş diye tabağa koyup ekmek bandırma zevkini de yaşadık onu da koydum :))
menemen olayım bu kadar işte kızlar toplam 7 şişe oldu,,, sıra geldi acılı sos tarifime, onu aşağıda yazıcam çünkü burda resimler karışmasın...

Son düzenleme:
BİR ÖNCEKİ SAYFADA MENEMEN TARİFİMİ EKLEDİM....BU SAYFADA İSE ACILI SOS TARİFİM...

evet kızlar acılı soslarımın yapım aşaması da resimlerle karşınızda :)
ne kadar özen göstersem de resimlere buraya karışık yükleniyor...o yüzden siz yazdığım kısımdan resimlere uyarlayarak takip edin..

kızlar resimde gördüğünüz gibi çok acı kırmızı biber almıştım pazardan, yarım kilo kadar almıştım ama baya acı oldukları için belki zehir gibi olur diye yarısını kullandım ben, o biberleri çektim robottan ve çekilmiş domateslerimin içine ekledim... iyice karıştırıp koydum kenara... sonra az önceki menemen yaptığım tenzerede, biraz yağla birlikte sarımsakları ve acı ufak cin bibelerini azcık soteledm..miktar olarak tamamen zevkimce koydum...ama size izah edersem, şöyle ölçü vereyim, sıvı yağ bir su bardağı kadar, sarımsaklar bi avuç kadar, cin biberlerde iki avuç kadar...bu tamamen benim zevkim..siz kendinize göre değişiklik yapabilirsiniz...
evet biber ve sarımsaklar azcık sotelenince domatesleri ekledim, yaklaşık 15 dakka kaynattım bu şekilde yine göz kararı tuz ekledim..yalnız bunun tuzunu menemen gibi az koymadım..çünkü bu direk meze olarak yeneceği için, tuzunu aynen yemek tuzu koyar gibi koydum...
ocaktan indirmeye bir iki dakka kala bir su bardağı sirke ekledim, zaten bu sosu sos yapan bu sirkedir...sirkesiz yaparsanız aynen menemen gibi olur bi manası kalmaz...sirke sayesinde harika bir lezzet oluşuyor...ben bir su bardağı döktüm ama siz sirkeyi çok seviyorsanız fazla koyabilirsiniz..tabi domatesinizin miktarını unutmayın çok da fazla sirkeli olmasın...
sirkeyi döküp bi iki dakka daha kaynatıp, ocaktan aldım ve hemen şişeleyip kapattım kapaklarını, ters çevirip soğumaya bıraktım..
işte bu kadar kızlar...bütün özenimle her detayı eklemeye çalıştım umarım eksiksiz izah edebilmişimdir..sorularınızı zevkle cevaplarım...

haa bu arada bulaşık makinesinde yapacağım fasülyeyi henüz yapmaya fırsatım olmadı, baya yoruldum haliyle ve yarına bıraktım..nasipse yarın yapıcam ve burdan sizlerle paylaşıcam canlarım :) umarım beğenirsiniz...allah bütün hazırlıklarımızı ağız tadıyla yemeyi nasip etsin inşallah... herkese kolay gelsin...

Son düzenleme:
bulaşık makinesinde fasulye miii ??
o nasıl oluyormuş ki ??:26::26::26:

canım hani fasülye konservesi yaparız ve saatlerce şişeledikten sonra kazanlarda şişesiyle birlikte kaynatırız ya, işte bunu yeni öğrendim saatlerce şişeyle kaynatmaya gerek yokmuş...fasülyeleri azcık tencerede soteleyip şişelere doldurup kapaklarını sıca kapatıp bulaşık makinesine diziyormuşuz...ters şekilde...tabiki detarjan koymadan :) en yüksek dereceli sıcaklıkta bulaşık makinesini çalıştırıyoruz...
işte bu kadar..şişe kaynatmaya gerek kalmadan konserve yapmış oluyoruz...kapaklar gayet güzel tutuyormuş...herkes bunu bekliyor canım, bugün deneyecektim ama işlerim yetişmedi, nasipse yarın yapıp ekleyecem buraya :)

çok merak ettim şu bulaşık makinasında fasulyeyi
aynı anda yazmışızz canımmm
kolay gelsin ve afiyet olsun

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…