alıntı yapmak yasak değildir umuyorum ki, sizlerle Koruyucu Aile - Meltem ERDEML - www.koruyucuaile.com sitesinden birkaç alıntı paylaşmak istiyorum
Meltem hanım yazılarını senelerdir takip ettiğim evlat edinme kararımda büyük rol oynamış tahtir edilesi bir hanımdır. meltem hanım egeyle o daha 3,5 yaşındayken tanışmış (2001) o günden beri ege'nin koruyucu ailesi
EGE’DEN SEÇMELER
İlk haftalarda dışarı çıktığımız bir gün şehrin büyük bir caddesinde geziyoruz. Ege bana döndü ve “Anne insanlar ne kadar mutlu, sokakta mutlu mu olunur” dedi. Öyle şaşırmış ki, gülen yüzler görünce.
Yine bir gün şehrin en hareketli caddesindeyiz arabayla. Arkadan bana doğru yaklaştı ve “ Anne şimdi kendimize bu insanlardan bir baba seçebilir miyiz” demez mi? Ah çocuğum “Baba karpuz seçer gibi seçilmez ki”.. J
Ege’nin bilmediği o kadar çok şey var ki... Gün içinde bol bol geziyoruz. Gözlemlemesini sağlıyorum. Akşam olunca da soruyorum. “Ege bu gün neler yaptık?” Uzatarak saymaya başlıyor, “Kahvaltılar yaptııık, yemekler yediiik, yattık” Başka hiçbir şey sayamıyor, hatırlatıyorum yinede zorlanıyor. Daha çok ve sık yaşantıya ihtiyacı var. Zamanla konuşarak aktarma aşamasına geçecek. Halbuki anlatsa lunapark, hayvanat bahçesi vs. ilgisini çekecek her yeri geziyoruz.
Ege tercih, seçim yapmayı bilmiyor. Bildiği iki şey arasında seçim yapamıyor. Ege “Makarna mı istersin, pilav mı” gibi bir soruyu cevaplayamıyor. Çünkü hiç seçim yapacakları ortamlar olmamış.
Yuvada çektiğim fotoğraflarına birlikte bakıyoruz. “Ege neredesin göstersene” diyorum. Kendisini bulamıyor. Çünkü kendisini aynadan hiç izleyememiş.
Evde, odalarda teker teker yatmayı anlayamıyor. “Niye herkes bir odada yatmıyor”, “Neden tuvalette bir oturak var” diye soruyor.
Çaya, kahveye şeker atmayı benimle gördü. Çayın ve sütün gerçek tadını şekerli sanıyormuş ve hiç şeker (kesme, toz) görmemiş.
Boyalarla saatlerce oynayabiliyor. Odasında oynarken sık sık gelip benim evde olup olmadığımı kontrol ediyor.
Tuvalet, mutfak, salon, yatak odası adlarını anlamıyor. Çünkü oturma odası, yatak odası vs yok ya da ev ortamı gibi değil. Çocukların bir odası var. Orada yatılıyor, bazen odalarının masalı kısmında yemek yiyorlar, bazen mutfaklarında ama küçükler genelde odalarında yiyorlar. “Salondan çantanı getir” dediğimde anlamıyor. İyice anladıktan sonra da cümle içinde kullanacak “Mutfaktan muz aldım” gibi. Bazen soruyorum “Ege bana bisküvi getirir misin” diye banyo dahil her yerde arıyor.
Bana, diğer insanlara, arkadaşlarıma “Senin/Sizin yuvanız nerede” diye soruyor. Ona göre herkesin yuvası var.
CANIM ÇORBA İSTEDİ
Ege sadece verilen yemekleri yiyor. Hiç anlamıyorum neyi daha fazla seviyor. Hiç yorum yapmıyor. “ Çok lezzetli, nefis olmuş,acı-tuzlu” vs hiç yok. Ayrıca “Acıktım” da demiyor.
Diğer çocuklar gibi bir yaşantısı olmamış Ege’nin. Yanı normal aile ortamında yaşayan çocuklar, gördüklerinin tadına bakma, isteyip aldırma şanslarına sahiptirler. Oysa SHÇEK yuvalarında kalan çocukların sadece sunulanları yeme ve bilme şansları vardır. Örneğin Ege uzun süre pastörize sütü bozuk sanıp içmedi. Çünkü süt hep şekerli verilmiş daha önce onlara.
Ege doğumundan itibaren tanışması gereken hemen her şeyle yeni yeni tanışıyor. Bir hafta çok sevdiğini sandığım yiyeceği, sonra hiç yemiyor. Damak zevki oluşana dek denemeler yapacak. Paketteki resimler ile içindekileri belirleyemiyor. Belki Top Kek çok yemiş ama paketini hiç görmemiş. Açıp verilmiş onlara gibi. Ege çok uzun süre “Anne canım ………….. istedi, yapsana” diyemedi, demedi, bilemedi.. Sanırım üç ay geçmişti. Ege bir akşam “Anne kırmızı çorba yapsana” dedi mercimek çorbasını anlatmak isteyerek. Bunu ben ne kadar bekledim biliyor musunuz? Ege artık yemek tercihi yapabiliyor.Tam olarak yemek çeşitlerini henüz bilmiyor ama az çok anlatıyor. Bu büyük bir gelişme. J
Koruyucu Aile - Meltem ERDEML - www.koruyucuaile.com sitesinden alıntıdır
Tortellini
Bu yazıyı görünce içim acıdı bir an .. yazmak ve yazmamak arasında kaldım aslında..
Evlat sahibi olmak yada olamamak nedir ikisinide çok iiyi biliyorum ..
hatta yazarken bile kalbimin atışını değiştiren o sözcüğüde çok çok iyi biliyorum ben ..
evlatlık olmak .. evlat umuduyla senı alan aileye çocuk olmak ..
Almayın arkadaşlar , eğer akrabanız değilse aldığınız çocuk dini bakımdan zaten gunaha gırıyorsunuz.yok ben dini boyutunu geçtim diyorsanız size başka boyutlardan bahsedeyım :
beni ailem 2,5 yaşındayken atmış ..
Beni alan ailenin bebeği olmuyormuş birgün komşuya gelince benden bahsedilmiş
kücücük bir kız denmiş ; beni alan annem hemen görmeye gelmiş
Bana annen geldi demişler bende koşup sarılmışım , ağlamışım anne diye ..
Dayanamamış , beni o perişan halde bırakamamış
O bir evlada , ben bir anneye hasret , birleşmiş kaderimiz..
Allah binlerce kez razı olsun , ben Peygamberimden sonra en merhametli insan olarak Annemi tanıdım
Bu derece sabrlı , bitmek tükenmek bilmeyen bir aşkla başkasının çocuğu nasıl sevilirdi .. sevmişti işte..
Ama herşey sevip , kabullenmek ile bitmiyor asıl sorun bundan sonra başlıyor ..
Ben 15 yaşımda gerçeği öğrendim ; şuan 23 yaşındayım onbeş senedir çektiklerimi bir ben bilirim bir Allah bilir ..
Demek istediğim : siz çok sabrlı ve sevgi dolu olabilirsiniz , ama hayat sizin kadar iyi davranmayabilir
Ben ikinci kez annesiz kaldım bu hayatta .. bana anne olmanın ne demek oldugunu gösteren o muhterem kadını 4 yıl önce kaybettim ..
Şimdi hem yaşanılan acılar var anılarda , hemde ölümün acısı ..
Tortellini
Amacım sadece farklı bir hayattan bir pencereden bakmanızı sağlamaktı
Ama yorumları okuyunca şok oldum , bunu yazarken de çok üzgünüm ,
kimi utanmamış terbiyesiz demiş kimi nankör demiş , kimi başka hakarette bulunmuş !
Siz kimsiniz ki , kendinizi ne zannediyorsunuz ? İnsanların hayatını , neler çektiğini nelere göğüs gerdiğini biliyormusunuz da onlara ağır ithamlarda bulunuyorsunuz ?
Ben yazarken hiç kişisel bir olarak ele almışmıyım konuyu, kimseye hakaret etmişmiyim ?
Siz nasıl kendinizde sırf sizin gibi dusunmuyor diy hakaret etme hakkı buluyorsunuz ?
İslamiyeti gerçek manada bilmeyen yada kurallarını tam manasıyla idrak edemeyen etmek istemeyen insanlar tutmuş klavyeden '' sen ne anlarsın dinden '' demiş ..
Burda dini boyutunu tartışmıycam zira forum kuralları açık ama yinede birilerinin anlayacağını
umud ederek şu ayeti paylaşayım
'' Allah evlâtlıklarınızı öz oğullarınız gibi tanımadı. Bunlar sizin dillerinize doladığınız boş sözlerdir. Allah gerçeği söylemektedir; doğru yola O eriştirir" (el-Ahzâb, 33/4) ''
Son bişey ; Hani mağdur çocuklara kol kanat germek istiyormuşsunuz ya !
Onları yanınıza hayatınıza almadan da onlara kol kanat gerebilirsiniz .. maddi manevi destek olarak ..
Bunun için illa o çocukların hayatlarının merkezlerine oturmanıza luzum yok ..
Farklı dusuncelere her zaman açığım ama hakarete değil .. bugun burda klavyeden yazmak çok kolay ama önemli olan uslubunda dili çalıştırmak önemli olan ..
aslında bu arkadaşın sorununun kaynağı gerçeği 15 yaşında öğrenmiş olması sanırım. bu konuda uzman olanlar boşuna demiyor okul çağına başlamadan söyleyin diye. 15 yaş zaten insanın bir sürü probleminin olduğu ve zor geçen bir ergenlik dönemi. zaten bizim burada herşeyi paylaşıp bilgilenmeye uğraşmamızın bir amacı da bu tür hataları ve yaşanabilecek problemleri en aza indirmeye çalışmak değil mi?
Günaydın herkese
Sıramı ogrendım ve 22
Nasıl canım sıkıldı anlatamam
2-3 aydır iki iki geriliyor
herhalde bır sene daha bekleyecegım((((((((((((((((
Günaydın herkese
Sıramı ogrendım ve 22
Günaydın herkese
Sıramı ogrendım ve 22
canım hayırlısı bu ay böyle galiba bende de ilerleme yok...
merhaba arkadaşım inşallah sıran kuş gibi uçsun biz daha kayıt olalı bir ay bile olmadı valla bana bile çok gibi geldi 20 kişi demiş eşimde geçende 17 demiştiniz dedi memurda biz öğle deriz bakarsınız 3 ayda sıra biter belki bir senede demiş
günaydın umut yolcuları.... mutlu hafta sonları...
sanada günaydınnnngüzel bi hafta sonu geçirelim güzel bi hafta başlasın dimi ama
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?