- 15 Şubat 2013
- 26.422
- En iyi cevaplar
- 1
- 102.407
- 798
- Konu Sahibi philosophy
-
Beklentiyle yaklastiginiz surece olmaz o is. Kardesi olsaydi onla oynayacakti. Ama kimse ona oynamak konusunda mecburiyet getirmeyecekti. Varligi icin bedel odemek zorunda birakilmayacakti. 2 gun oynamak istemese 3. Gun noluyo demeye baslayacaksiniz once icinizden sonra disinizdan. Savas magduru cocuga yardim tabii ki edin. Koruyun himaye edin. Ama karsiliksiz yapamiyosaniz yapmayin cunku sizin beklentlnlze cevap veremezse o evde varliginin anlami yok size goreNeden, kardeşi olsaydı onunla ilgilenip oynamayacak mıydı?
Normalde evlatlık alan aileler kendi çocuğu olmayan kişilerdir, çok küçük bir bebek alırlar ve kendi çocukları gibi büyütmezler, kendi çocukları olduğuna inanırlar. Ve ağır basan duygu kendi evlat hasretlerini dindirmektir, atıyorum 10 yaşında ailesini savaşta kaybetmiş, çok büyük acılar çekmiş Suriyeli bir çocuğu kim evlatlık alır? Ya da hangi niyetlerle alır, ya da öyle bir çocuğun başına neler gelebilir? Ben bu durumda nasıl yazık edebilirim o çocuğa bilemedim, ama öyle şeyler yazmışsınız ki gerçekten korkunç bir fikirmiş hissine kapıldım, iyi bir fikir olmayabilir belki ama besleme almak veya bir köpek almak gibi bakmamıştım olaya.Diğer çocuğu kendi çocuğunuzla olması için istiyorsunuz. Diğer çocuğu asla kendi çocuğunuz gibi görmeyeceksiniz. Eskiler böyle, evde tutulan ama evlat görülmeyen kimsesiz çocuklara besleme derlermiş. Yukarda birisi barınaktan kedi köpek alır gibi yazmışsınız demiş katılıyorum. Aldığınız çocuğa ilgi sevgi veremiceksiniz gibi, çünkü amacınız o çocuğa ailelik değil kendi çocuğunuza yardım olması. O çocuk kendini sürekli dışarda hissedecek. Siz sürekli kardeşinle oyna ilgilen dedikçe kendinin bir kıymeti olmadığını orda sizin çocuğunuz için bulunduğunu anlicak.
Almayın bence çocuğa yazık olur.
Bir ablanın kardeşine yaptığından daha fazla bir beklentim yok, hatta evde normal yaşantısını sürdürmesi bile bir model olmasıdır.Beklentiyle yaklastiginiz surece olmaz o is. Kardesi olsaydi onla oynayacakti. Ama kimse ona oynamak konusunda mecburiyet getirmeyecekti. Varligi icin bedel odemek zorunda birakilmayacakti. 2 gun oynamak istemese 3. Gun noluyo demeye baslayacaksiniz once icinizden sonra disinizdan. Savas magduru cocuga yardim tabii ki edin. Koruyun himaye edin. Ama karsiliksiz yapamiyosaniz yapmayin cunku sizin beklentlnlze cevap veremezse o evde varliginin anlami yok size gore
Hay allah razı olsun, benim açımdan değerlendirmişsiniz olayı, sanki benim açımdan çok kolaymış gibi, evime hizmetçi alıyormuşum gibi yaklaşmış çoğu kişi. Evet riskli bir durum bence de, istediğim gibi çocuğumla uyum sağlayabilecek, sevebilecek bir çocuk denk gelmeyebilir.Basta cok cok imrendim ve gulumsedim okurken yazinizi.
Ama sanirim siz o ikinci cocugu sorunsuz ve problemsiz dusunuyosunz aklinizda. Oysaki 1 down syndromlu cocugunuzun zorlgunu siz bilirsiniz. Bitane daha istemek mantikli olmaz gibi. Siz o ikinci cocugu kendi kiziniza faydali olarak gruyosunz. Dogrudur. Ama peki sizin durumunuz? Kaldiramazsin. Onun yerine cocugunuzu aktivitelere yazdirin. Her gun alin kiznizi goturun getirin. Cok cok fedakar bi annesiniz burdan bakinca. Usenmeden yaparsiniz bunu. Eger ikinci cocuk istiyosanizda " savastaki cocuklara sicak bi ev vermek istiyorum" dusuncesiyle alin alicaksaniz. Sirf kizniza iyi gelicek diye degil. Cunku iyi geliceginden emin degilsiniz.
Evlat edinmek değil zaten, prosedürü çok bilmiyorum, koruyucu ailelik sanırım daha uygun istediğim şeye.koruyucu aileliği araştırın öncelikle. ben tedavi ile hamile kaldım. o dönem eğer olmazsa çocuğumuz diye araştırmıştık. en azından çocuğu tanıma fırsatınız olur ve belli başlı bir sorumluluğu tam olarak yklemezsiniz omuzlarınıza. bir arkadaş zamanında beslemeler olurdu demiş, sizin isteğiniz buna yakın. yemeğini suyunu vereyim, okutup büyüteyim o da rol model olsun diyorsunuz ki bu EVLAT EDİNMEK değil. siz ki bir evlat sahibiniz buradaki bir çok kişi de öyle o nedenledir ki insanlar önce alacağınız çocuğun psikolojisini düşünüyor. çok bir şey söylemeye gerek yok internete yazın koruyucu ailelik diye araştırın ve öncelikle bu şekilde kapınızı açın, hem kendinizi hem çocuğu deneme şansınız olur. çocukla anlaşabilirseniz severseniz ve yukarıda dediğim gibi onu evlat edinmek isterseniz de kalıcı olarak alırsınız.
Sizin abla anlayisiniz, ailesini kaybetmis,psikolojisi yara almis bi cocugun, abla olarak verebilecegine esdeger olmayabilir. Bizim derdimiz bu durumda cocugun o eve gelis misyonunu tamamlayamamasindan oturu baski altina alinmamasi. Kizima hic ilgi gostermeyebilir bu durumda bile basimin ustunde yeri var diyebiliyo musunuz bence once ona cevap vermeniz gwrekBir ablanın kardeşine yaptığından daha fazla bir beklentim yok, hatta evde normal yaşantısını sürdürmesi bile bir model olmasıdır.
Normalde evlatlık alan aileler kendi çocuğu olmayan kişilerdir, çok küçük bir bebek alırlar ve kendi çocukları gibi büyütmezler, kendi çocukları olduğuna inanırlar. Ve ağır basan duygu kendi evlat hasretlerini dindirmektir, atıyorum 10 yaşında ailesini savaşta kaybetmiş, çok büyük acılar çekmiş Suriyeli bir çocuğu kim evlatlık alır? Ya da hangi niyetlerle alır, ya da öyle bir çocuğun başına neler gelebilir? Ben bu durumda nasıl yazık edebilirim o çocuğa bilemedim, ama öyle şeyler yazmışsınız ki gerçekten korkunç bir fikirmiş hissine kapıldım, iyi bir fikir olmayabilir belki ama besleme almak veya bir köpek almak gibi bakmamıştım olaya.
Evet sevmeyebilir, istemeyebilir, zaten bu yüzden fikrinizi sordum, benim açımdan ne gibi sakıncaları olabilir diye,illaki evlatlık alıcam diye diretmiyorum ben, ve sizin de beni ikna etmek zorundasınız ve evlatlık almamı engelleyerek bir çocuğun hayatını kurtaracakmışsınız gibi yaklaşmanıza gerek yok bence.Belki oynamayacaktı.
Her kardeş iyi mi geçiniyor?
Kaldı ki alacağınız çocuk kızınızı sevmeyebilir. Downlu olduğu için değil, sadece sevmeyebilir. O durumda "bu oynamıyor" diye götürüp değiştirme imkanınız olmayacak.
Evlatlık alacağınız çocuğa, kızınızla oynamayı görev olarak veriyorsunuz.
Tabiki hiç ilgi gösyermeyebilir,istemeyebilir, bunlar benim açımdan risk, şuan hiçbirşeye karar vermedim zaten bir anlık bir düşünce ve fikir almak istedim.Sizin abla anlayisiniz, ailesini kaybetmis,psikolojisi yara almis bi cocugun, abla olarak verebilecegine esdeger olmayabilir. Bizim derdimiz bu durumda cocugun o eve gelis misyonunu tamamlayamamasindan oturu baski altina alinmamasi. Kizima hic ilgi gostermeyebilir bu durumda bile basimin ustunde yeri var diyebiliyo musunuz bence once ona cevap vermeniz gwrek
Fikrimizi sordunuz, fikrimi/zi söylüyorum/söylüyoruz. Kaldı ki "ablası olsa oynamaycak mıydı" diye sordunuz, ben de "hayır oynamayabilirdi" dedim. Bunda bir beis görmüyorum ama rahatsız oluyorsanız bundan sonra yazmam, sorun değil.Evet sevmeyebilir, istemeyebilir, zaten bu yüzden fikrinizi sordum, benim açımdan ne gibi sakıncaları olabilir diye,illaki evlatlık alıcam diye diretmiyorum ben, ve sizin de beni ikna etmek zorundasınız ve evlatlık almamı engelleyerek bir çocuğun hayatını kurtaracakmışsınız gibi yaklaşmanıza gerek yok bence.
Bir ablanın kardeşine yaptığından daha fazla bir beklentim yok, hatta evde normal yaşantısını sürdürmesi bile bir model olmasıdır.
Universite ogrencileri oyun ablaligi yapiyodu, nette ilanlarini gormustum, bi de onu dusunun benceTabiki hiç ilgi gösyermeyebilir,istemeyebilir, bunlar benim açımdan risk, şuan hiçbirşeye karar vermedim zaten bir anlık bir düşünce ve fikir almak istedim.
Kimseye anneliğimi kanıtlamak zorunda olduğumu düşünmüyorum, siz benim yazdığım iki satır mesajla benim derdimi de, bakış açımı da çözmüş gibisiniz ama sadece fikir istedim sizden.Çok acılar çekmiş çocukları evlat alan insanlar var hanımefendi , Afrikalı çocukları, Aidsli çocukları, otizmli çocukları, uyuşturucu bağımlısı zenci annenin çocuğunu... ama o insanları siz anlayamazsınız çünkü sizin hayatta başka bir derdiniz var zaten:kızınız. Cidden insan sevgisi duyup evlatlık alan insanlar da var. Sizin yazım biçiminiz hala eve sevilecek kedi köpek alma kafasında. İnsanlar eve oynamak için köpek alsın = evlatlık almak kafasındasınız.
Savaş mağduru birine maddi olanak sunmak güzel ama duygusal bir şey sunmak istemiyorsunuz ki. O çocuk da adı üstünde çocuk sevgiye ilgiye ihtiyacı var ama tek mesajda da , evet ben o çocuğa da annelik yaparım, evladımdan ayırmam vb bir şey dememişsiniz , diyemezsiniz de çünkü öyle bir düşünceniz zaten yok. Çocuğu kendinize "evlat" etme amacınız yok , maddiyat sunma amacınız var buna da besleme etmek deniyor zaten.
Savaş mağduru bir çocuğun problemleri olacak onlarla başa çıkabilecek misiniz?
Hay allah razı olsun, benim açımdan değerlendirmişsiniz olayı, sanki benim açımdan çok kolaymış gibi, evime hizmetçi alıyormuşum gibi yaklaşmış çoğu kişi. Evet riskli bir durum bence de, istediğim gibi çocuğumla uyum sağlayabilecek, sevebilecek bir çocuk denk gelmeyebilir.
Şu yazdığınız mesaj sorduğum sorunun cevabı ama ilk mesajınız benim bu isteğimi sorgulamanız şeklindeydi, evet tekrar söylüyorum zaten artılarını, eksiklerini görebilmek için fikir istedim.Fikrimizi sordunuz, fikrimi/zi söylüyorum/söylüyoruz. Kaldı ki "ablası olsa oynamaycak mıydı" diye sordunuz, ben de "hayır oynamayabilirdi" dedim. Bunda bir beis görmüyorum ama rahatsız oluyorsanız bundan sonra yazmam, sorun değil.
Savaştan kaçmış, 10 yaşında Suriyeli bir çocuğu himayenize aldığınızı düşünelim.
Bu çocuk evini bırakmış. Anne babasını savaşta kaybetmiş. Bilmediği bir ülkede, belki yarım yamalak bildiği bir dille yaşıyor.
Siz evinize alıyorsunuz. Evde küçük yaşta downlu bir kız çocuğu var.
Bu çocuğa rol model olması gerekiyor. Peki aldığınız çocuğun psikolojisi düzgün mü olacak sizce? Kaldı ki downlu bir çocuktan çekinebilir. Küçük çocuk bunlar, nasıl yaklaşması gerektiğini bilmez, yaklaşmak istemeyebilir. 10 yaşlarında, yabancı eve gelen bir çocuktan bahsediyoruz. Belki karakteri sizin birlikte yaşamak isteyeceğiniz bir yapıda değil. Belki çok zor bir çocuk, size bakım anlamında çok yük getirecek.
Her şey düşündüğünüz gibi gelişmeyebilir. Zor durumdan kurtacağınız bir çocuk psikolojik olarak yaralı olacaktır, tanımadığı bir çocuğa ablalık yapmaya uygun olmayabilir.
Yeni bir hamilelik ve çocuk şuan düşünmüyorum açıkçası.Anliyorum ben sizi. Savastaki cocuklari secmek istemeniz aslinda " br tasla iki kus" olrak bakilabilir. Sizde oyle dusunuysunz. O yavruyada sicak bi ev vermek istiyosunz, ozellikle bu yuzden savas magduru diyosunz. Ve tabi yine kizinizada faydasi var. Bir tasla iki kus. Planinizsa sadece kizinizi dusunmek varsa " savastaki cocuklar" cumlesini belirtmezdiniz bence.
Benim korkularim sizden yana. Sorumluluk articak.
Yakinimda down syndromlu bi cocuklu aile var. Down syndrom cocuklarin ogrenmesi daha fazla zaman aliyor. Yasitlarindan geriden geliyor. O ailenin ardindan bi kizlari daha oldu, yani down syndromlu kizlari abla oldu. Hemen ardindan dogan kizlari ona yetisti ve ardindan ablasina destek oldu ogrenimde. Pek yakindan tanimiyorum tabi. Uzaktan gozlenimlerimle bunu gordum. O yuzden bence size en guzel secenek yeni bi hamilelik ve yeni bi cocuk.
Kimseye anneliğimi kanıtlamak zorunda olduğumu düşünmüyorum, siz benim yazdığım iki satır mesajla benim derdimi de, bakış açımı da çözmüş gibisiniz ama sadece fikir istedim sizden.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?