• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilik sorunları - itinayla akıl alınır.

hayranayse990

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
17 Haziran 2017
51
16
3
34
Merhaba, uzatmadan direkt konuya girmek istiyorum. Özellikle tecrübeli aklı selim hanımların şiddetle tavsiyelerine ihtiyacım var. Derdim tek değil; bir sürü. Kimisinin çözümünü bilsem de duygusal yapım zorlanmaya gelemediğinden henüz çözemedim. Eksik kalan yerleri soru - cevap şeklinde tamamlamayı umut ediyorum. Derdime deva olmak isteyenlere şimdiden teşekkürler.

Ben 26 yaşındayım eşim 32. Evleneli 2 ay henüz doldu. 12 yıldır tanışıyoruz ve 4 yıldır birlikteyiz. Bir sürü sorun yaşadık, ayrıldık barıştık. Birbirimize yalan söyledik, destek olduk, ayrı durduk, başkaları yüzünden kavga ettik, kendi tabularımızı yıkmadığımızdan kavga ettik, yeri geldi kendimizi çiğnedik yine de kavga ettik. Anlayacağınız oldukça sorunlu ama her defasında birbirinden kopamayan bir çift olduk. Sonuç: Evlendik.

Sorun şu ki ben her defasında en kolay yolu seçiyorum: vazgeçmek. Ama her defasında da o'ndan kopamamış bir şekilde buluyorum kendimi. Yine yanındayım. Kocam "her defasında barışıyoruz, o zaman niçin 'bu sefer barışmıcam' deyip ayrılma yoluna gidiyorsun? çözüm sürecini bu şekilde uzatıyorsun" diyor. Gelin sorunlarımıza bakalım:

Sorun 1: Kayınvalide

Evlenmemize 2 ay kala nişan attım. Sebep kayınvalidenin beni saygısız ve kaba bulması. O ana kadar benim dedikodumu kendi anneme yaptı, oğluna beni kötüledi ama benim yüzüme hep güldü. Görmezden gelerek o güne dek herhangi bir sorun yokmuş gibi davrandım. Oğluyla aramızdaki kavgalara müdahil olmak, beni uyarmak istedi sürekli. İzin vermedim ama saygısızlık da yapmadım. Buna rağmen etkili olmamış ki beni istemediğini belitti. O zaman istediği gibi devam edebileceğini söyledim ve kocamla da o akşam kavga edince nişanı attım. Ertesi gün kocam geldi ve özür diledi, tatlıya bağladık. Babası ufak yaşta vefat ettiği için annesini frenleyecek kimse yoktu. Oldukça müdahaleci ve baskıcı bir yapıya sahip olan annesini düğüne 2 ay kala her şey hazırken terk edip gidemeyeceğini hal ve hareketlerine devam ederse birlikte evden çıkacağımızı söyledi, söz verdi. Yemeğe bile istediğin zaman ineriz dedi. Nitekim öyle de olmadı. Barıştığımızın daha ilk haftasına aynı sofraya oturttu. Anne bu, atsan atılmaz satsan satılmaz dedim, başkasıyla da evlensem yine aynı şeyler olabilir alışmalıyım dedim; gülün dikeni olarak eyvallah ettim.
Ama halen aynı şeylere devam ediyor. Aynı apartmanda yaşıyoruz. Bir akşam kavga ettik, 'ev benim, git' demeye getirdi. Çıktım gittim. Kocamla konuştuk, geri geldim. Bir şey yokmuş gibi konuşmaya devam ettim.
Yüzüne gülmeye, dediklerini takmamaya çalıştım; ben uyurken kocama gelip benim odamda dedikodumu yaparken yakaladım. Bir şey demedim, takmadığımı düşünsün istedim.

Her fırsatta anneme sallıyor. Sinirlendikçe daha da üstüme geliyor. En son tartışmada kocam "bize değil kendisine söyle" deyip kapatmaya çalıştı konuyu. Nasıl böyle konuşur diye kocama sitem ettiğimde bana "kaç yaşında kadın değiştiremezsin" dedi. Bu bakış açısı beni yoruyor ve sinirlendiriyor. O da kendince haklı kaç yıldır baskılanmış., değiştirememiş.

Sorun 2: Surat sallandırmam

Kavga ettiğimiz zaman, hoşuma gitmeyen bir durum olduğu zaman, eleştirildiğim zaman konuşmak yerine hemen yüzüm düşüyor ve suratım sallanıyor. Kocam bu durumdan çok rahatsız. Her defasında söylüyor, yapma diyor. Ona da bulaştı. Bunun yerine konuş diyor ama konuşmaya gelince "her hafta bu konuşmayı mı yapcaz?" diyor. Bu da benim sinirimi bozuyor. Rahatsızlığımı dile getirdiğim zaman illa ki tartışmaya dönüyor. Surat sallandırmak benim bu ana kadar yaptığım ve benim hayatımı zorlaştıran unsurlardan biri. Düzeltemedim bu yaşıma kadar. Düzeltmek de pek istemedim açıkçası ama ortamda enerji düşüren insan olmak istemiyorum.

Sorun 3: Kötü insan olmak

Kocam ve kayınvalidem sürekli beni eleştiriyorlar ve buna artık dayanamıyorum. Kayınvalidemi hadi artık takmıyorum. Kocam sevgililik döneminden gelen sorunlardan da kaynaklı beni takdir etmeyi, güzel söz söylemeyi unuttu. Çevrem tarafından güzel ve akıllı bulunan bir kızım. Fakat kocam en son bana ne zaman güzel söz söyledi hatırlamıyorum. En son geçen hafta birlikte olurken şakasına kilo mu almışsın dedi, ona bile alındım. Ses çıkarmadım. Onunla konuşmayı denedim, defalarca. "Bu şekilde ilgisiz ve sevgisiz bırakırsan gözüm dışarı kayabilir." bile dedim, ima ettim. Yok, hiçbir değişiklik olmadı. Sürekli eksiklerimden ve yanlışlarımdan bahsediyor. Tepki gösterdiğimdeyse tepkiyle karşılaşıyorum "Bir kere önce ne dediğime bak, sürekli beni eleştiriyor deme" diyor. Bir insanın gözünde bu kadar da yanlış olamam ama anlatamıyorum.

Sorun 4: Her tartışmada haksız olmak

Kocamla her tartışmamızda haklı olan taraf o çıkıyor. Her ne olursa olsun bana çözüm önerisi sunduğunu ve benim çözüme gitmediğimi ısrarla söylüyor.
Onu zeki bulduğumu her fırsatta söylememe rağmen özellikle evlendiğimizden beri ona böyle hissettiremediğimi söylüyor.

Kapalı olarak yazmış olabilirim anlaşılmayan yerlerde sorularınıza hazırım. Çözüme kavuşturmakta zorlandığım konular kısmen bunlar. Aklıma geldikçe ekleme de yapabilirim. İlk büyük kavgamızda aklıma boşanmak geldi. Çabalamadan boşanmaya gitmek doğru mu emin olamıyorum. En azından buraya kadar gelmek bir çaba hak ediyor diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
2 ayda ne oldu da boşanmanın eşiğine geldiniz?
İlk fırsatta boşanmak aklınıza geliyorsa zaten o ilişkiden hayır gelmez.
Kayınvalideyi de boşverin yahu ağzı olan konuşuyor.

Kayinvalidenizle ayni evde mi yasiyorsunuz?
Aynı apartmanda yaşıyoruz.

2 ayda ne oldu da boşanmanın eşiğine geldiniz?

Bahsettiğim sorunlar iki günlük sorunlar değil. Yapım gereği de mücadeleci değilim, aman bırakayım gitsin kafasındayım. Bu yüzden yaşadığım şeyler ağır geliyor. Hemen ağlıyorum ve isyan ediyorum.

Aynı apartmanda yaşıyoruz.

Bahsettiğim sorunlar iki günlük sorunlar değil. Yapım gereği de mücadeleci değilim, aman bırakayım gitsin kafasındayım. Bu yüzden yaşadığım şeyler ağır geliyor. Hemen ağlıyorum ve isyan ediyorum.
Keşke baştan ayrılsaymışsınız o zaman.

Öncelikle her kavgada boşanma kelimesini aklınıza bile getirmeyin.Daha 2 aylık evlisiniz bu ne hız öyle bir anlamışsınız ki yılların evli hatunu gibi bir sürü şey yaşamışsıniz dolayısıyla birbirinizi yıpratmışsiniz.
Balık baştan kokar derler kayınvalideye yaşayacağınızı biliyordunuz değil mi ?neden kabul ettiniz?Aynı evde olmuyor maalesef.Aylar ve yıllar birbirini kovalamadan hemen ayrı eve çıkın.
Bir de tatlım öyle eşine benimle ilgilenmezsen gözüm dışarıya kayabilir diye işkembeden tehdit etmesen iyi olur.
Maazallah eşin ciddiye alır, kayınvaliden duyar o zaman hoş olmayan şeyler yaşayabilirsin.Çok ayıp

Öncelikle her kavgada boşanma kelimesini aklınıza bile getirmeyin.Daha 2 aylık evlisiniz bu ne hız öyle bir anlamışsınız ki yılların evli hatunu gibi bir sürü şey yaşamışsıniz dolayısıyla birbirinizi yıpratmışsiniz.
Balık baştan kokar derler kayınvalideye yaşayacağınızı biliyordunuz değil mi ?neden kabul ettiniz?Aynı evde olmuyor maalesef.Aylar ve yıllar birbirini kovalamadan hemen ayrı eve çıkın.
Bir de tatlım öyle eşine benimle ilgilenmezsen gözüm dışarıya kayabilir diye işkembeden tehdit etmesen iyi olur.
Maazallah eşin ciddiye alır, kayınvaliden duyar o zaman hoş olmayan şeyler yaşayabilirsin.Çok ayıp

Haksız değilsin. Çözülmeyecek sorunlar yok ortada kv föktörü hariç tabiki de. Surat asman gayet normal bu senin olaylara karsı tepkin abartmadığın sürece. Eşin seni istediği kalıba sokmaya çalışıyor bu yüzden çok k kavga ediyorsunuz gibi. Kendi kurallarını koy istemediğin birseyi yapma. Uzun süre tanımakla aynı evde yaşamak bir değil.

Kayınvalideyle altlı üstlü oturuyorsunuz sanırım bu bence hata, çok iyi de olsaydınız aranız bozulurdu ki sizin zaten sorun yaşadığınız bir kayınvalide var. Bu saatten sonra değiştiremek isterseniz de eşinizin tepkisini alırsınız bunu şimdilik düşünmeyin hiç önce kendi sorunlarınızı çözüp eşinizi fikren yanınıza alın sonra bu konuya dönülebilir.

Benim tavsiyem her koşulda doğru davranışı yapmaya çalışın. Yani eşiniz sizi eleştirdi diye siz de misilleme yapmayın. Sakinlik çok önemli. Eşinizin gözünde masum ve iyi niyetli olmanız lazım ki size kıyamasın kötü insan olduğunuzu düşünmesin. Belki geçmiş yaşanmışlıklar buna engel ama zamanla herşey unutulur.

Ve boşanma lafı etmeyin eğer gerçekten boşanmayacaksanız. Bu bile bi süre sonra tehdit olma özelliğini yitirir. Boşanacaksan boşan der çıkar sende boşanamazsın, daha da onu üste çıkarmış ipleri eline vermiş olursun.

Nacizane fikirlerim. İnşallah herşey gönlünce olur

Bu konuşmayı henüz nişanlıyken yapmıştık. Aldığım bir akıl üzerineydi ve gereğinden fazla tepki aldım. Yanlış olduğunu o zaman anladım, haklısınız.

Hani basireti bağlanmak derler ya öyle bi şey oldu. Bi de duygu sömürü etkili oldu aslında. Annem yalnız, hayırsız bir evlat olmak istemiyorum, hasta (hem fizyolojik hem psikolojik), her şey hazır ve şu aşamada vazgeçmek kötü duruma düşürür. Eğer "ev benim" tavrına bürünürse çıkacağız ama birlikte dedi, söz verdi. Sözünü de tutar. Ama benim yanlışım asıl şu: Sorun çıkacak dedim. Bu yüzden de onun gözünde " sorun çıkacak dersen çıkar" bakışını yerleştiren taraf oldum. Onun istediği benim iyi taraf yanlışsız taraf olmam, o zaman evden çıkabiliriz. Ama bunu nasıl yapabilirim, bilemiyorum.

Kayınvalidene 5 yaşında çocuk muamelesi yaparsan sorunların bir kısmı çözülür. Ama eşinizle sorunlarınız derin. Keşke nişanı atma kararınızın arkasında dursaymışsınız...

Çözüm 1:
Kv yi boşverin. Mümkün olduğu kadar az bir araya gelin ve omunla yalnız kalmayın.
Eşinize kv yi şikayet etmeyin. Sizin hakkında konuştuğunuza şahit olduğunuzda, farkında olduğunuzu belli edin. Kavga etmeyin ama altta da kalmayın.
Çalışmıyorsanız işe yada bir kursa falan başlayın, vaktinizi güzel ve seveceğiniz şeylerle doldurun.

Çözüm 2:
Aynı çerçevede tekrarlayan konuşmalar yapmayın.
Canınızı sıkan bir şey olduğunda kendinizi net ifade edin. Geçmişi açmadan o andaki soruna odaklanın. Yada can sıkıcı olan sey gecene kadar başka bir şeyle ilgilenin.

Çözüm 3:
Birlikte olurken kilo mu almışsın diyen eşe amacını sorun. Daha mı sehvetli sevişeceksiniz o zaman?
Bir insan tek başına kötü değildir. Böyle hissetmeyin. Sorunları çok buyumeden anlık ve pratik çözümler sunarak aşmaya çalışın.

Çözüm 4:
Bir olay yaşadığınızda kağıda yazın birlikte.
Sorunu birlikte belirleyin, çözüm önerilerini de
Birlikte yazın.
Makul olanları seçin. En azından size somut çözümler üretip üretmediğini tartmış olursunuz.

Haksız değilsin. Çözülmeyecek sorunlar yok ortada kv föktörü hariç tabiki de. Surat asman gayet normal bu senin olaylara karsı tepkin abartmadığın sürece. Eşin seni istediği kalıba sokmaya çalışıyor bu yüzden çok k kavga ediyorsunuz gibi. Kendi kurallarını koy istemediğin birseyi yapma. Uzun süre tanımakla aynı evde yaşamak bir değil.
Kesinlikle haklısınız. Benim de tam olarak hissedip ona kızdığım şey bu: beni kalıba sokmaya çalışıyor. Halbuki bunu ona söylediğimde (açıkça söylemem benim hatam ama çenemi tutamıyorum) şiddetle reddediyor. Kendi kurallarımı koymakta bocalıyorum çünkü ona kıyasla daha rahat bir insanım.
Baskıcı bir ebeveynle büyüdüğü için ona her itiraz edişimde bilinçaltında tehtid hissediyor bana kalırsa. Ben daha rahat bir ailede yetiştim. Söylediklerim önemliydi, ciddiye alınır ve dinlenirdim. Akıllı ve iyi biri olduğum söylenerek büyüdüm, takdir edildim. Kocam tek çocuk olmasına rağmen baskılanarak büyüdüğü için kimi ayrışmalar çok derin.

Tahammül gücünüz azalmış dış etkenlerde buna zemin oluşturmuş . Eşinizle ayrı biryere Çıkın Kv Dr den uzak bir ev olsun o zaman kendi bağımsızlığınızı almış olursunuz. Sırat asmayın bu sizin elinizde ne varsa açık açık Konuşun . Kavga Tartışma illa ki olacak önemli olan onun muhasebesini yapıp hatalarınızı bulmak ce kabul etmek

Kayınvalideyle altlı üstlü oturuyorsunuz sanırım bu bence hata, çok iyi de olsaydınız aranız bozulurdu ki sizin zaten sorun yaşadığınız bir kayınvalide var. Bu saatten sonra değiştiremek isterseniz de eşinizin tepkisini alırsınız bunu şimdilik düşünmeyin hiç önce kendi sorunlarınızı çözüp eşinizi fikren yanınıza alın sonra bu konuya dönülebilir.

Benim tavsiyem her koşulda doğru davranışı yapmaya çalışın. Yani eşiniz sizi eleştirdi diye siz de misilleme yapmayın. Sakinlik çok önemli. Eşinizin gözünde masum ve iyi niyetli olmanız lazım ki size kıyamasın kötü insan olduğunuzu düşünmesin. Belki geçmiş yaşanmışlıklar buna engel ama zamanla herşey unutulur.

Ve boşanma lafı etmeyin eğer gerçekten boşanmayacaksanız. Bu bile bi süre sonra tehdit olma özelliğini yitirir. Boşanacaksan boşan der çıkar sende boşanamazsın, daha da onu üste çıkarmış ipleri eline vermiş olursun.

Nacizane fikirlerim. İnşallah herşey gönlünce olur

Misilleme yapmaktan özellikle uzak duruyorum fakat sakin kalamıyorum.
Boşanma lafı hiç geçirmedim.

İki cümlemin de temel kaynağı eşimin beni çok iyi tanıması. Lafını geçirmesem de misilleme yapmasam da aklımdan geçeni okuyup karşılığında onun kötü huyunu düşündüğümü ve kavga sırasında ayrılmayı düşündüğümü anlıyor.

Bu konuşmayı henüz nişanlıyken yapmıştık. Aldığım bir akıl üzerineydi ve gereğinden fazla tepki aldım. Yanlış olduğunu o zaman anladım, haklısınız.

Hani basireti bağlanmak derler ya öyle bi şey oldu. Bi de duygu sömürü etkili oldu aslında. Annem yalnız, hayırsız bir evlat olmak istemiyorum, hasta (hem fizyolojik hem psikolojik), her şey hazır ve şu aşamada vazgeçmek kötü duruma düşürür. Eğer "ev benim" tavrına bürünürse çıkacağız ama birlikte dedi, söz verdi. Sözünü de tutar. Ama benim yanlışım asıl şu: Sorun çıkacak dedim. Bu yüzden de onun gözünde " sorun çıkacak dersen çıkar" bakışını yerleştiren taraf oldum. Onun istediği benim iyi taraf yanlışsız taraf olmam, o zaman evden çıkabiliriz. Ama bunu nasıl yapabilirim, bilemiyorum.
Eşinizde pek ilginç insan aynı evin içinde yeri geliyor kendi annesiyle anlaşamıyor.
Ayrı eve çıkmalisınız.Yoksa sorunlarınız azalacağına artar.
Eşinize belli belirsiz baskı yapacaksın tatlım.
Peki maddi imkanınız nasıl çıkabilir misiniz?

Eşinizde pek ilginç insan aynı evin içinde yeri geliyor kendi annesiyle anlaşamıyor.
Ayrı eve çıkmalisınız.Yoksa sorunlarınız azalacağına artar.
Eşinize belli belirsiz baskı yapacaksın tatlım.
Peki maddi imkanınız nasıl çıkabilir misiniz?
Maddi imkanımız çok şükür yerinde. İkimiz de çalışıyoruz ve 1 sene sonra tüm borçlarımız bitecek. Ahım şahım bir borcumuz yok ve birikimimiz var. Düğün altınlarına dokunmadık, maaşımızdan halen birikim yapıyoruz. Biraz zorlasa da yeni eve çıkabiliriz. Ama eşim doğup büyüdüğü yerden ayrılmak istemiyor, kira hiç aklının ucundan geçmiyor. Onu ikna etmek çok zor. Bir ara annesi aklına girmeye çalıştı, ortak ev alalım dedi. Niyetlendiler, kesinlikle istemiyorum dedim. Kapandı. Ama kendi heves ve isteğiyle çıkmaz. Stratejik davranmam lazımi, o yapım da maalesef çok zayıf.

Maddi imkanımız çok şükür yerinde. İkimiz de çalışıyoruz ve 1 sene sonra tüm borçlarımız bitecek. Ahım şahım bir borcumuz yok ve birikimimiz var. Düğün altınlarına dokunmadık, maaşımızdan halen birikim yapıyoruz. Biraz zorlasa da yeni eve çıkabiliriz. Ama eşim doğup büyüdüğü yerden ayrılmak istemiyor, kira hiç aklının ucundan geçmiyor. Onu ikna etmek çok zor. Bir ara annesi aklına girmeye çalıştı, ortak ev alalım dedi. Niyetlendiler, kesinlikle istemiyorum dedim. Kapandı. Ama kendi heves ve isteğiyle çıkmaz. Stratejik davranmam lazımi, o yapım da maalesef çok zayıf.
Tamam iyi işte yine doğduğu yerden ayrılmasın.Önce Annesinin evine yakın kiraya çıkın eşin duruma alışır tabi ki öncelikle eşini ikna etmelisin.Kesin ve net ol tatlım.Ev ev üstüne olmaz de , bizim de annenin de açacağı bir kapısı olsun de...
Ya valla bazı kadınların işi ne zor bu erkekleri pışpışlaya pışpışlaya ömürleri tükeniyor.

Tamam iyi işte yine doğduğu yerden ayrılmasın.Önce Annesinin evine yakın kiraya çıkın eşin duruma alışır tabi ki öncelikle eşini ikna etmelisin.Kesin ve net ol tatlım.Ev ev üstüne olmaz de , bizim de annenin de açacağı bir kapısı olsun de...
Ya valla bazı kadınların işi ne zor bu erkekleri pışpışlaya pışpışlaya ömürleri tükeniyor.
Annesinin hastalık bahanesiyle gelip yerleşmesinden bile korkuyorum. Bu yakınlarda çıkmaya ikna olmaz, anca yeni ev alınırsa. Ona da benim onun gözünde kusursuz olmam annesinin hatalı olması lazım. Lazım ki o benim üstüme gelince çıkıp gidelim.

Back
X