• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilikte para meselesi

tek bir şey sormak istiyorum,
aynı durumda siz olsaydiniz bu anormal karşılanır mi ?
çünkü çok fazla böyle kadın tanıyorum hiç kimse anormal karşılamıyor
benim tepkim buna (direkt size değil elbette)
fakat genel olarak o kadınlar evin temizliği genel düzeni
çocuğun bakımı okul zamanı gelince ödevi (hiç iş çıkışı kırtasiyeye, hobi dükkanına vs. gidip de oğlanın etkinliği için fon kartonu mukavva alan erkek yok mesela ülkede, ben görmedim, gidin kırtasiyelere en varoş semtten en lüks semte hep anneler, okul whatsapp grupları hep anneler)
evde misafirin ağırlanması
eş ailesinin idare edilmesi, yeri gelince bakılması

gibi zibilyon tane ekstra görevi de yapıyor
bu kadınların büyük kısmı çamaşırı ütüyü yapmasa (ya da organize etmese) eşleri giyinip işe gitmeyi beceremez...

bu ülkede kadınların büyük çoğunluğu misal avrupalı ya da ABDli bir kadının kolay kolay ömründe karşılaşmayacağı zibilyon tane ekstra yükle, toplumsal baskıyla yaşıyor (misal Japon kadınlar da bizim gibi, onlar da genelde çocuk yapınca çalışmıyor mesela). o yüzden öyle sanki toplumda her şeyimiz eşitmiş de eve maddi katkı da eşit olsun demek bence kadınlara haksızlık...

ha ama erkek hem çocuğu hem evi idare ediyor ya da en azından eşit düzeyde katkı sağlıyor, toplum kadına hiç yük bindirmiyor, öyle güzel bir ortam ve buna rağmen kadın madden çok az kazanıyor ya da kazanmıyor ve bu durumda gerçekten erkekten geçiniyorsa o erkeklerin enayi olduğunu düşünüyorum ben (tersi de olsa o zaman da kadının enayi olduğunu düşünürdüm, burası sosyal bir devlet değil)...ben erkek olsam yapmam bunu hep diyorum.

Diger burclar sevmez mi? 😁 Hangi burc istiyormuş fakir. 😬
Benim için çok önemli değil ya 😅 misal sevgilim ülkeme yerleşsin ama dili olmadığı icin burada iş bulamayıp bir süre online az kazançlı şeyler yapsın falan , ben eve bakarım. Ya da çoluk çocuğa karışınca bazı sebeplerden birimiz işi birakmak durumunda olsak ama ben işimi bırakmak istemesem seve seve işbölümünü dışarısı benden,ev bebek eşten olarak güncelleyebilirim birkaç sene .
Hiç parayla pulla işim yoktur. Lüks şeylere gereksiz para harcamaktan da nefret ederim. İş dolayisiyla tanıştığım Katar'li flörtüm beni Nusret'e götürmek istemişti, göz devirmistim 'bu kadar Katar'lı olma' diye🤭 Sonra Süleymaniyede bir şeyler yiyip vapura akbil basıp kız kulesi karşısındaki taşlara oturup cekirdek citleyip çay icmistik😂😂 en son gelişinde alman sevgilim araba kiralamak istemişti birkaç şehirde ulaşım kolay olsun diye. Az daha adamı kaziklayacaklardi , güzel ve pahali arabalari gösterdiler sadece. Ben 'ayagimizi yerden kessin yeter' diyip pazarlık yapıp 2016 skoda'yi sudan ucuz fiyata kiralamistim (ki tabii ki parası benim cebimden çıkmıyordu).
Yani şık giyinip elegant mekanlarda güzel yemekler yiyen boğa burcu ile bir yengeç,bir yay bir degildir bence

fakat genel olarak o kadınlar evin temizliği genel düzeni
çocuğun bakımı okul zamanı gelince ödevi (hiç iş çıkışı kırtasiyeye, hobi dükkanına vs. gidip de oğlanın etkinliği için fon kartonu mukavva alan erkek yok mesela ülkede, ben görmedim, gidin kırtasiyelere en varoş semtten en lüks semte hep anneler, okul whatsapp grupları hep anneler)
evde misafirin ağırlanması
eş ailesinin idare edilmesi, yeri gelince bakılması

gibi zibilyon tane ekstra görevi de yapıyor
bu kadınların büyük kısmı çamaşırı ütüyü yapmasa (ya da organize etmese) eşleri giyinip işe gitmeyi beceremez...

bu ülkede kadınların büyük çoğunluğu misal avrupalı ya da ABDli bir kadının kolay kolay ömründe karşılaşmayacağı zibilyon tane ekstra yükle, toplumsal baskıyla yaşıyor (misal Japon kadınlar da bizim gibi, onlar da genelde çocuk yapınca çalışmıyor mesela). o yüzden öyle sanki toplumda her şeyimiz eşitmiş de eve maddi katkı da eşit olsun demek bence kadınlara haksızlık...

ha ama erkek hem çocuğu hem evi idare ediyor ya da en azından eşit düzeyde katkı sağlıyor, toplum kadına hiç yük bindirmiyor, öyle güzel bir ortam ve buna rağmen kadın madden çok az kazanıyor ya da kazanmıyor ve bu durumda gerçekten erkekten geçiniyorsa o erkeklerin enayi olduğunu düşünüyorum ben (tersi de olsa o zaman da kadının enayi olduğunu düşünürdüm, burası sosyal bir devlet değil)...ben erkek olsam yapmam bunu hep diyorum.
karşı olduğum duzeni yeterince net anlattığımi düşünüyorum

Merhabalar,

Hayatımdaki kişi ile dün akşam konuşuyorduk. Yurtdışında yaşıyoruz, Türkiye’ye dönsek evlensek vs maaşlarımız nasıl olur nasıl bir hayat yaşarız gibi bir konu konuşuyorduk(Tamamen farazi). Öncelikle ben kendisinden sanırım 4-5 kat daha fazla kazanıyor oluyorum. Bu mühim değil burada da benim kazancım daha fazla zaten, ancak kendisinin ödemeleri ailesine yardımı keyfi harcamaları vb gibi giderleri olduğu için maaşının büyük bir kısmı da oralara gidiyor oluyordu, ortak bütçemize 3-5bin tl koyabilecek durumda maksimum ve bu bence bir erkeğin eve getireceği miktar olarak çok çok az. Bu harcamaları da benim maaşım her şeye yetebileceği için yapmakta problem görmediğini, tam tersi olsa hiç problem etmeyeceğini söyledi. Ben de bu şartlarda yaşamak istemeyeceğimi bu durumda çoğu şeyin istemesem de bana batacağını söyledim. Kendisi kırıldı ve ben de kendimi sorgulamaya başladım. Yanlış bir şey mi demişim, yanlış mı düşünüyorum? Yanlışsam nasıl gönül alabilirim? Çok teşekkürler.
kesinlikle doğru yapmışsın adam resmen sizin maaşınızla geçinmenin hayali ile yaşıyor

Burda erkek kadından daha az kazansın istemem diyen hanımlar başka konularda zahmet olmazsa ataerkil yapıya falan karşı çıkmasın 😂 ev işi yapan erkeğe hepimiz nasıl okeysek ve takdir ediyorsak, kadından daha az kazanınca da dil uzamamalıydı diye düşünüyorum. Kadından daha az kazanan her erkek kadının maaşı için yanaşıyorsa buradaki hanımların yarısından çoğu da para ve rahatlık için evleniyor o zaman. Bu mantıkla şu ataerkil hanzo kültürden hayatta kurtulamayız

Ben ortak bütçeye inanmıyorum.Kim ne denk gelirse onu öder bizde.Mesela kirayı o öderse,faruraları ben.Markete kim giderse o öder.Herkes kendi parasını kendi kontrol eder.İster ailesine versin,ister biriktirsin,ister harcasın.Beni ilgilendirmez.Ama birimizden biri diğerinden para isterse veririz.Ortak bütçe olunca istediğimi alamazmışım gibi geliyor bana.O yüzden hiç yanaşmadım.
Konu sahibi orada kazancınız iyiyse bence hiç gelmeyin.

Burda erkek kadından daha az kazansın istemem diyen hanımlar başka konularda zahmet olmazsa ataerkil yapıya falan karşı çıkmasın 😂 ev işi yapan erkeğe hepimiz nasıl okeysek ve takdir ediyorsak, kadından daha az kazanınca da dil uzamamalıydı diye düşünüyorum. Kadından daha az kazanan her erkek kadının maaşı için yanaşıyorsa buradaki hanımların yarısından çoğu da para ve rahatlık için evleniyor o zaman. Bu mantıkla şu ataerkil hanzo kültürden hayatta kurtulamayız

Kimsenin takdirini kazanmak zorunda hissetmiyorum dusuncelerimden dolayi.
Kendi kendinize karar verip koydugunuz kurallara herkes uymuyor. 🤷 Tipki benim hayatimdaki kurallarin genele uymadigi gibi.

Merhabalar,

Hayatımdaki kişi ile dün akşam konuşuyorduk. Yurtdışında yaşıyoruz, Türkiye’ye dönsek evlensek vs maaşlarımız nasıl olur nasıl bir hayat yaşarız gibi bir konu konuşuyorduk(Tamamen farazi). Öncelikle ben kendisinden sanırım 4-5 kat daha fazla kazanıyor oluyorum. Bu mühim değil burada da benim kazancım daha fazla zaten, ancak kendisinin ödemeleri ailesine yardımı keyfi harcamaları vb gibi giderleri olduğu için maaşının büyük bir kısmı da oralara gidiyor oluyordu, ortak bütçemize 3-5bin tl koyabilecek durumda maksimum ve bu bence bir erkeğin eve getireceği miktar olarak çok çok az. Bu harcamaları da benim maaşım her şeye yetebileceği için yapmakta problem görmediğini, tam tersi olsa hiç problem etmeyeceğini söyledi. Ben de bu şartlarda yaşamak istemeyeceğimi bu durumda çoğu şeyin istemesem de bana batacağını söyledim. Kendisi kırıldı ve ben de kendimi sorgulamaya başladım. Yanlış bir şey mi demişim, yanlış mı düşünüyorum? Yanlışsam nasıl gönül alabilirim? Çok teşekkürler.
ortadaki tek yanlis, bastan boyle birini secmeniz. herkes kendisinden kariyer ve maddiyat olarak ust birisiyle evlenecek diye bir sey yok, ama siz boyle istiyorsaniz, bastan secimlerinizi buna gore yapmaniz gerek. tabi boyle bir sey icin de sizin karsi tarafa vereceginiz bi sey olmali. genelde iyi kazanan kariyerli erkekler ya ortalama ustu guzel kadinla ya da kendi kariyerlerine yakin zeki kadinlarla evlenmek istiyor. saydigim iki ozellikten birisi sizde varsa, tabi ki daha iyi adaylari istemek sizin hakkiniz. hayatin gercekleri boyle.

bu arada farazi konusmusunuz, onun az sizin cok kazanacaginiz kesin mi?
ayrica ailelere harcama konusu onemli bir mesele, karsi taraf cok kazansa da onemli.

Sizi ve yurtdışına gitme konunuzu hatırlıyorum çok sevinmiştim sizin adınıza, birden geçmişe gittim :)
Konunuza gelirsek çiftlerden birinin daha az kazanması benim için sorun değil. Ama karşıdakine güvenip evde sorumluluk almamak, maaşını sadece kendine harcamak ve ay sonunda Türkiye şartlarında komik bir rakamı eve ayırmayı kabul etmem.
Her iki taraf da ne kazanıyorsa her şeyi ortaya koymalı, giderler ödenmeli kalan miktar da birikim de yine sadece iki kişiye ait olmalı. Benim evliliğimde de tercihim ortak hesap yönünde.
Bu sebeple sizi haklı buluyorum. Her şeyi siz karşılıcaksınız kira faturalar mutfak vs, sevgiliniz ise maaşını istediği gibi harcayıp sadece 3-5 bini eve verecek.
Bu arada, işsiz kalınır vs tek kişi de sorumluluk alabilir ben ataerkil değilim ama sizinki farklı bir durum.

Gelen yorumlara aşırı şaşırdım
benim çevremde çalışıp ailesine destek olmayan 'kadin' neredeyse yok
ama buraya bakınca herkes karşı gibi duruyor :KK69:
bu arada yukarıda da yazdım aileme destek olmamak benim için bir seçenek değil ,kardeşlere olunacak destek eğer hasta veya geçici işsizlik durumu değilse benim içinde okey değil
ama anne babaya (her iki tarafın) verilen para bende hiçbir sorun yaratmaz (keyfi dahi olsa , aile bütçesini çok sarsmiyor ise sorun değil )

Yurt dışında yaşayan biri olarak, son yoruma katılmıyorum.

Bence her ay taksit öder gibi ödemek zorunda kalacağım en az 100 euro için konuşmaya çok değer. Bir kere bunu neden yapıyorum ki? Diye düşünürüm. Konu sahibi olmasa adam o parayı ödeyemiyor ise bu durum olmamalı.

100 euro çok küçümseniyor Turkiye'de. 100 tl gibi düşünün deniyor da, burda 100 euro ne aldığına göre alım gücü olarak fazlasıyla değişiyor. 12 ayda 1200 euro eder, eski de olsa araba bile alınır öyle bir güçten bahsediyoruz.

O nedenle ben insanların saçma sapan haraca bağlanır gibi zorunlu yardım etme süreçlerine dahil olunmasina çok karşıyım.

Yoksa arkadaşım yanıma gelince dahi minimum 1000 euro harcıyoruz onlar için, bu gözüme gelmez. Ama bu zorunluluk olursa benim 10 euro bile gözüme gelir açıkçası.

Kendi paramı neye ne kadar harcayacagima ben karar veririm. O nedenle konu sahibi de, bu acilardan da düşün. Paraları küçümseme, uzun vadeli düşünüp kararını sen ver.

100 eur Turkiyede harcamaya kalkinca pek verimli bir harcama yaptirmiyor cunku. 😬 2bin para bir sey degil Turkiyede Ama 100 eur fena bir para degil yurtdisinda, hic lafi edilmeyecek bir miktar da degil orada yasaniyor bile olsa.
Ben onumuzdeki ay yurtdisinda olacagim mesela bazi seyleri ozellikle Turkiyeden almadim oradan alirim diye. TL ile gittigimde bile Turkiyeden yapacagim alisverise gore daha verimli bir alisveris oluyor urune göre tabi. 😬

Merhabalar,

3 5 bin naptiniz.

Gelen yorumlara aşırı şaşırdım
benim çevremde çalışıp ailesine destek olmayan 'kadin' neredeyse yok
ama buraya bakınca herkes karşı gibi duruyor :KK69:
bu arada yukarıda da yazdım aileme destek olmamak benim için bir seçenek değil ,kardeşlere olunacak destek eğer hasta veya geçici işsizlik durumu değilse benim içinde okey değil
ama anne babaya (her iki tarafın) verilen para bende hiçbir sorun yaratmaz (keyfi dahi olsa , aile bütçesini çok sarsmiyor ise sorun değil )
Çoğu kadın çalışıyor ama doğru olanı evi erkek gecindirir.

Ben sizi haklı buldum. Benim de eşimden daha fazla kazandığım oldu. Konu az-çok kazanması değil, çok güzel açıklamışsınız. Ben bu konuda eşitlikçi bile bakmıyorum, anne oluruz bebeğe bakmak gerekebilir ve işten ayrılabiliriz. Bir erkek tek başına evini geçindirecek durumda olmalı. İnsan ev geçindirmek için kişisel harcamalarını kısmalı. bu adama siz bakacaksınız, evi siz geçindireceksiniz gibi hissettim ben.

Erkeğin kadından az kazanması problem değil. Benimde gelirim eşimin 5-6 kat fazlası. Hayat müşterek. Evlilikte senin benim param olmaz. Gelen parayı eve harcıyoruz, çocuklara harcıyoruz. Çoğu zaman kendimize bir şey bile almıyoruz. Ama sizin konunuzda irite edici olay adamın ailesine maddi yardımda bulunması. Ayranı yok içmeye, atla gider gezmeye diye atasözü var. Onlarla Göbek bağını kesemeyecekse, kendisi de aile kuramaz.

Merhabalar,

Yanlış değil her ilişkinin dinamiği farklı. Bu sevgililik içinde böyle evlilik içinde böyle. Bu pek bence dışardan yorum alınacak bir şey değil. Bu böyle öznek bir yargıdır, genel bir değerlendirmesi yok bunun.

Mesela benim küçük teyzem eşinden çok daha fazla aylık gelire,birikime, mala mülke sahip. Evin her şeyini teyzem karşılıyor. Bugüne kadar bunun aralarında bir sorun olduğunu duymadık. Ha mesela büyük teyzem de çalışmıyor, tüm maddi yük eniştemin üzerinde, onların düzeni böyle hiç sıkıntıları yok.

Ben eski sevgilimle böyle dışarıda yiyip içerken ilk zamanlar hesabı çok ödediğin oluyordu, ama onun işleri düzelince hiç böyle elimi cebime nezaketen bile atmıyordum. Bu da aramızda sorun olmadı hiç. Ben eğer bizle görüştüğünde çok masraf yaptığını fark ediysem, böyle ortalamanın üzerinde fiyata hediye alıyordum özel günlerde. Böyle denge kurmuştuk kendi aramızda. Bu dengeyi de oturup hiç konuşmadık.

Sizin kafanızı içinizi rahat eden bir sorun varsa orda haksız bir dengesizlik vardır. Ve herkes istediği gibi ilişki yaşamakta özgür. Ben hiçbir şekilde 'sevgilinin sürekli parasını yiyen' kadınları eleştirmiyorum çünkü ilişkilerinin dinamiği öyle.

Yani aslında o diyor ki senin paran benim param yok kazandığımız para ikimizin o yüzden böyle düşünüyor. Tam tersi olsa da problem yok sen az kazansan evine göndermen gerekse her ay 5-6-7 bin tl alışveriş makyaj malzemesi gezme tozma için harcasan ben bir şey mi diyeceğim diyor.

Eşler arasında maaş farkı olabilir bu normal.

Hatta kadın/erkek evde de oturup çocuk bakabilir, sonuçta ev kocası kavramı Avrupada var.

Şimdi beni rahatsız eden Türkiyeye geldiğinde kariyerinde çok daha geriye gitmesine rağmen (maaşların arasındaki farkın açılmasını başka türlü açıklayamıyoruz) bunu dert etmemesi.

Kariyer hedefi olsa asıl onun Türkiyeye dönmemek için uğraşması lazım.

Ben sağa sola harcayayım da birisi beni finanse etsin derdinde. İyi konuşmuşsunuz.

Eşler arasında maaş farkı olabilir bu normal.

Hatta kadın/erkek evde de oturup çocuk bakabilir, sonuçta ev kocası kavramı Avrupada var.

Şimdi beni rahatsız eden Türkiyeye geldiğinde kariyerinde çok daha geriye gitmesine rağmen (maaşların arasındaki farkın açılmasını başka türlü açıklayamıyoruz) bunu dert etmemesi.

Kariyer hedefi olsa asıl onun Türkiyeye dönmemek için uğraşması lazım.

Ben sağa sola harcayayım da birisi beni finanse etsin derdinde. İyi konuşmuşsunuz.
kesinlikle!

yurtdışında çalışmış bir insan 10-12 bin alacaksa bu ülkeye dönmemeli
bu konu açıldığında
"ben lükslerimi yaşarım, aileme yollarım senin paranla geçiniriz" değil de

dönsem benim alacağım para bu, bu sağlıklı bir tercih olmaz, burada daha iyi imkanlarda çalışıyorum/kazanıyorum senin dönmek için başka bir sebebin var mı? gibi konuşmasını beklerim.

mantıklı değil.
öyle bir senaryoda kadınla boşansa nafaka da talep edecek demek ki...

Merhabalar,

bana göre dogru söylemişsiniz sizde harcamalarınızı kafanıza göre yaparsanız evi geçindirebilcek para kalmicak ortada. evlenince insan ortak bütçeye yeterince koyar geri kalanı harcar keyfi seylere. ailesine yardımda her ay olmaz evlenince. başkasıyla evlencek olsaydı napıcaktı beyfendi

Back
X