Farklı kültür evliliği...

Kökü demek istedim bacim, yada Armut dibine düser Veya ön teker nereye giderse Arka teker oraya gider, :)))
Fikrim yok sana zahmet aciklada senin gibi ufkum acilsin

Mümkün! E genlerle Olan aciklamani yapmadin,
Engin bilginle beni aydinlat
Ailemizin dusunceleri kalitsal degildir, ornegin goz rengimizin aksine. Goz rengimiz (bunu ornek olarak veriyorum; yerinesac rengi, ten rengi vs vs koyabilrisiniz) ailemizden gelir(yalniz anne baba degil, yuzlerce yildir nesilden nesile suregeln bilgiler bunlar,) dusunceler ise gerek yetisme tarzi, gerek sonradan edindigimiz entelektuel birikimle sekillenir. Soyle dusunun diyelim ki siz dogdugunuz gibi baska bir kitada bir aileye buyutulmek uzere verildiniz, bambaskabir cevredesiniz. Dininiz, diliniz, siyasi gorusleriniz bambaska olurdu degil mi? Demek ki bunalr genlerle aktarilmaz, bunun aksine ise siz Cin'de de buyuseniz goz renginiz ayni kalacakti,Isvecte buyuseniz de kutuplarda buyutulseniz de. Aslinda cahil damgasi yapistirmak amaciyla alintilamamistim, komik geldi sadece.

Canim ama seviyorsun isteeeee anneni ikna etmeye bak siz nerelisiniz ??? Yani sevgi var bence arada baksana surekli aklindaymis severken ayrilmak zor bisey yani bu zamanda pek kalmadi boyle seyler aslında ama hala aileler var bu sekilde düşünen. Annen cocukla tanışsaydı belki sevecekti önyargılı geldi bana ama amcanin paylaşımı görmesi talihsiz olmus malesef

Burada bu detayı vermemin sebebi ırkçılık değil, aradaki farklılıkları vurgulamak. Irkçılık gibi bir niyetim olsaydı bu insanla ilk tanıştığım anda keserdim ilişkiyi. Kabul edelim ki yaşam tarzlarımız arasında birtakım farklılıklar var ve sizlere danışırken bunu da bilmeniz gerektiğini düşündüm.

Arkana bakmadan kaç! Gerçekten farklı kültürle evlilik çoook zor. Boşanmayı düşünüyorum. Biz de hayatımın aşkını bulduk diye evlendik ama kültürel uyuşmazlıklar çok yordu evliliğimizi.
Şöyle söyleyim sana. Bir zamanlar beni çok seven erkek tarafından katlanılmaz psikolojik şiddete maruz kalıyorum. Yıllar geçtikçe kendi kültürüne adapte edemedikce düşman bildi beni. Ailesi baskım taraf olmak istedi. Arada kaldı. Arada kaldıkça beni suçladı. Şimdi nasıl biliyor musun. Bana, aileme ve kültürüme ait her şeyi aşagılıyor. Her şeye hakaret ediyor. Artık kaldıramıyorum. Çok pişmanım. Sevgi her şey değilmiş. Uyumsuzlukları uydurmuyor sevgi..

Ailelerde buyusek de hepimiz bireyiz katiliyorum.
Fakat gozlemledigim ve neredeyse sasmayan bir sey var ki bir insan ailesinden farkli inancta siyasi goruste olsa bile Huy dedigimiz sey cekiyor.
Yani fiziki gibi huylar da geciyor.
Ne kadar gecer kimden ne gecer bilinmez ama geciyor.
Bu huy da es adayinda olmazsa olmaz dediginiz veya iliskinizi sarsicak bir huysa iste o zaman sorunlar basliyor.

Irkçılık değil bu hayatın gerçeği. Başta kültürlü, üni. Mezunu olmaz deniliyor. Bunum eğitimle, kültürle alakası yok ama işin içinr aileler girdimi işler karışıyor. Hele bizim aile yapımızda çok zor.
Bazen aynı memleketin farklı mahallesinden, köyünden olsanız bile kültür, görgü farklılıkları olıyor ve buda bir şekilde çatışmaya, anlaşmazlığa yol açıyor.

Arkadaslik flort baska, evlilik baska. Kulturler farkli oldugunda birsure sonra problem cikiyor. Ben annemi dinlerdim.

Size soyle aciklayayim, yakin bir arkadasim Erasmus'la Isvec'e gitmis biri. Orada biriyle yakin arakadas oluyor, bu kisi de Isvecli dogma buyume ama aslinda Vietnamli bir anne babadan dogmus, daha sonra henuz bebekken Isvecli bir aile evlatlik olarak aliyor ve buyutuyor. Bu kisinin zihniyet olarak bir Isvecliden farki yoktu, gorunus olaraksa Vietnamlidan. Soyledigim gibi dusunce, huy vs genlerle aktarilmaz, bu yuzden bahsettigim bu kadin yetistigi aile, ulke dolayisiyla tam bir Isvecli olmus, gorunusuyse biyolojik anne babasindan baska olamazdi.

Annenizin karsi cikma nedenleri neden? Kurt evet mesela ne oluyor kurt olunca? Kultur farki diyorsunuz ama ben bir kurt aile ile bir Turk aile arasinda hic bariz bir fark gormuyorum. Kurtler tv dizilerindeki gibi hala asiretle yonetilen, esin uzerine kuma getiren, alinlari kinali, surekli yoresel kiyafetleriyle gezen, kadina baski yapan insanlar degiller. Her Turk aileside yine tv dizilerindeki gibi modern, kulturlu, avrupai aileler degiller. Ben avrupada yasiyorum, ve cevremde avrupali kadinlarla evlenmis kurt erkekleri taniyorum ve cok mutlular.

Turkler ve kurtler musluman ve ortadogulu milletler, asil Kultur farki bu milletlerden insanlarin avrupali, amerikali gibi insanlarla evlenmesiyle soz konusu edilebilir.

Elle tutulur, somut sebepleri olsaydi anneninizin hak verebilirdim ama sadece kurt diye karsi cikmak tamamen kendini begenmislik, ustun gormek. Nereden biliyor karsindaki insanin ve ailesinin kizlarina "layik" olmadigini? Cok kustahca bir yaklasim.

Eşimle aramızda kültür farkı var.yıllar önce ailemde karsı cıkmıstı bizim ailemize uymazlar diye.Bende aileme uyması önemli değil benim anlaşmam önemli dedim ve kaçarak evlendim.kaçmamdan dolayı yer yer ezildim eşim tarafından.Çok büyük kültür farkımız var ama genede seviyorum eşimi.Ama zor bir durum söyleyim size benimki kitap okumaz sinemaya gitmez.yıllardır tatil anlayısı yazdan yaza aile ziyareti.Örf adetleri farklı daha sayamacagım bircok sey eğer ben bu durumlara alısabilirim uyum sağlayabilirim derseniz devam edin.yoksa hiç bulaşmayın bu durumlara hep sizin fedakarlık etmeniz hep sizin uyum sağlamanız karsı taraftan beklenecektir.

Ayni eve girmeden yakinen tanimadan ailesine benzeyip benzemedigini bilemeyiz.
Anlatmak istedigim zaten evlatlik olan degil yetistigi aileye de huyu benziyor cunku orada yetismis tabi cok az olsa da cekiyor anlatmak istegim buydu

Burada kimseyle asla polemiğe girmeden, saygılı bir şekilde yorumlarını okuyup güzel güzel cevap veriyorum. Ilk defa sabrımı taşıran siz çıktınız tebrik ederim. Annem kendi halinde, saf bir Anadolu insanı; kendi evliliğinden cok çekmiş bu yüzden de evladı icin hassasiyet gösteren bir kadın. Annemi tanımadan bu şekilde terbiyesizce yorumlar yapmak sizin ayıbınız, ortada bir kustah varsa o da sizsiniz hem de dik alası. Koskoca kadına edilen lafa bak, utanın biraz utanın!

Ben doğuluyum..Hatta arkadaşınızın memleketlisi sayılırım Benim annem Türk babam Kürt.Kültür farklılığı illa ki olmuş,oluyor da ama bir şekilde aşılıyor.Mesela annem Türk olduğu için ve aile de ilk farklı ırktan gelin olduğu için örf ve adetlere daha ılımlı davranmışlar anneme.Babam da çok yardımcı olmuş bu konuda anneme.Aynı şekilde annemin tarafı babam için daha anlayışlı olmuş derken sorunlar minimuma inmiş.Ancak şunu söylebilirim ki eskisi kadar katı değil bazı kurallar,örf ve adetler.Hele bir de evlenenin kişi kendi ayakları üzerinde durabilen ekonomik özgürlüğünü almış biriyse aileler pek de karışmıyor.Amcasının meselesine gelince şunu çok rahat söyleyebilirim ki bir aileden her farklı görüşte Kişiler oluyor.Mesela bir önceki genel seçimde bizim ilden aynı aileden iki öz kardeş farklı iki partiden aday oldu.Amcası o malum partiyi destekliyor diye arkadaşınız ve ailesi de destekliyor demek değil bu.Ve lütfen bütün Kürtleri o parti ile aynı kefeye koymayın.Keşke biraz daha yakından tanımak için fırsat verseydiniz birbirinize...

Benim eşim kürt ben karadenizliyim.Ben üniversite okurken bulduk birbirimizi.Kürtlerle komşuluk, muhabbet çok güzel olabilir.Evet misafirperverler hatta çok iyi insanlar.Ama mesela aralarında kürtçe konuşuyorlar.Seni dışlamaya çalışmasalar bile dışlanıyorsun.Bir de senden kürtçe öğrenmeni bekliyorlar.Benim eşim kürtçeyi pek konuşamıyor Ankarada büyümüş , ben varken ailesi de konuşmaz.Ama arada benim yanımda benim anlamamı istemedikleri şeyleri kürtçe söylüyorlar.Ben evlenirken her şey laylaylomdu.Kp , kv , eşim hiçbir şekilde o partiyi desteklemiyorlar ama amcalarından , sülalesinden destekçi çok.Evlenene kadar bilmiyordum.Bilsem belki de evlenmezdim.Çünkü amcasının oğlu evleniyor gitmek zorunda kalıyorsun.Evine gelmek isteyene hayır diyemiyorsun.Hastalık oluyor gitmek zorunda kalıyorsun.Bu arada ben %90 katılmıyorum bu durumlarda , eşim ya yalnız gider ya hiç gitmez.Allahtan ısrar etmez.Eğer evlenmeden önce etraflıca bunları bilseydim , ben evlenir miydim bilmiyorum.Bu arada eşim dünya iyisidir.Buna rağmen bazen pişman oluyorum.

Annenizi tanimiyorum, icinde bulundugunuz konuya yaklasimini kustahca buldum ve bunu ifade edebilirim bu saygisizlik degil, durum tespiti. Annenizin koskocaa kadin olmasi, onu elestirilemez biri mi yapiyor? Siz anne babasida Turk olan bir ailenin kizisiniz. annenizin evliliginde yasadigi problemlerin kultur farkiyla ilgisi olmasa gerek, konuyla bir baglantisi yok.
Uslubunuz cok kaba, burada bir suru kurt kk uyesi var ve sizin anneniz hayatinizdaki erkegi kurt oldugu icin istemiyor, bu bir kusurmus gibi ve siz bunu burada paylasip annenizin tepki almamasini bekliyorsunuz. Yoruma acik bir yer, kustahca bir yaklasimda hakaret degil tahammulsuz olan sizsiniz.

Benim babam batı Karadenizli; annem iç Anadolu bölgesinden... Düşünün ki birbirleriyle kültür çatışmaları, ailelerin birbirlerini anlamaları adetleri vesaireleri catisiyordu. Babamın ailesi hep kendi yöresinden; annemin eltileri hep aynı köyden bı annem yabanci.. Çok zorlandı bende Sahit oldum... Bı gün evde bişey arıyorlar annem ne aradıklarını soruyor Açkı diyorlar annem de bozuntuya vermeden onlarla aramaya başlıyor her tarafa bakıyorlar bulamıyorlar annem en son dayanamayip soruyor Acki nedir diye... Anahtar olduğunu söylüyorlar meğer anahtar annemin cebindeymis... Yemekleri de sorun oluyordu.. Anneme göre madımak çok güzel bir yemek.. bati Karadeniz de hayvanlara verdikleri yem.. siz bunu nasıl yiyorsunuz diye alay konusu oluyordu en basit örnekler.. ama annemle babam çok mutluydu.. herşey başkasının agzina bakmiyor.. ama bunda eş faktorunun çok onemi var sizinde kendinizi dış dünyaya kapatabilecek misiniz ??

Bütün mesele aileyi kenara atmakta. Eşim ailesi olmasa mükemmel bir insan bazı konularda yanlışları oldu tabiki ama kültür farkı çok önemli yine de. Anlayışsızda karşı taraf büyük sorunlar olabiliyor

Ayrıyeten şunu belirteyim benim eşimde kürt.Ailesini ziyarete gittigimizde kürtce konusuyorlar annesi cok az türkce bildiği için hiç anlayamıyorum bu durum cok rahatsız edici bazen ne konustuklarını anlatıyorlar banada ama genede kendimi dışlanmış hissediyorum.onların yemek kültürü ile bizimki farklı birçok yemeklerini ögrendim ama onlarınki gibi yapamıyorum.Allahtan eşim yemeğe dişkün değil yoksa işim çok zordu ama genede kardeslerine gittigi zaman bensiz yemek veya börek yolladıklarında cok sinir oluyorum sanki ben yapamıyormusum gibi.Eşim kadınların hep evde oturmasından yemek ve acil giysi alışverişinden baska bisey almamamdan yana çünkü ailesinden böyle görmüş.Yıllardır bunun kavgasını veriyoruz hiç bir kendini geliştirme diye bişey yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…