Fikrinize ihtiyacım var

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu şekilde yapmanız (erkek arkadaşının dediği ) sadece sizi yıpratır , böyle şeyler en başta konuşulmalı ki kimse bir beklentiye girmemeli çünkü mezhep farklılığı olan evlilikler maalesef ki herkesin başarabildiği evlilikler değil , şu an oluşan bu ön yargı aile tanımadan , evlendikten sonra daha da artar ,sofraya oturma yapısından yemek çeşitlerine önemli günlere kadar problemler oluşabilir hele ileride çocuk olunca daha zor … Hakkınızda hayırlısı olsun ikinizin de ailesi “bu konuda önyargısız ailelerse deneyin“ derim.

İkimiz de din konusunda ortayız. Ne o Sünniliğin gereklerini yerine getiriyor ne de ben aleviğin. Arada olduğumuz için sorun olmaz gibi geliyor bana sadece ailesinin fikirleri başlangiç için önemli
Ben sünniyim, eşim alevi. Anneme tanışmadan önce söyledim. Annem karşı çıktı asla olmaz dedi, evlatlıktan reddederim dedi. Ağla bağır ikna ettim tanıştırdım. Şimdi damadını çok seviyor. Eşimin ailesi sözde problem etmediklerini söylemişler ama öyle değil. Beni istemedi annesi. Her fırsatta "Biz kendi içimizden kız alırız", "Biz başka adet bilmeyiz", "Biz de bizden olmayanlara yabancı gelin-damat denir" diyerek beni dışladı. Evlenirken maddi manevi hiçbir destekte bulunmadı. Komşu çocuğu evlenirmiş gibi misafir gibi katıldı düğünüme. Ben dini olarak çok nasıl desem dinin gerekliliklerini çok yerine getiren biri değilimdir. Eşim benden daha dindar mesela. Bizim dini anlayışımız farklı değil ben nasıl düşünüyorsam o da aynı şekilde düşünüyor. Biz mezhepten dolayı kendi aramızda hiç sıkıntı çekmiyoruz. Hatta şöyle ki arada lafı geçmese ben eşimin alevi olduğunu hatırlamıyorum bile. Ama ailesi istemedi beni çok bariz yani.

Aile bunu sorun edecek demek ki önce seni sevdirip sonra alıştıra alıştıra söyleyecek.

Her sey tamam olsa , hiç sorun olmasa bile ailenin seni dışlama ihtimali çok yüksek.

Maalesef toplum olarak kıramıyoruz bazı şeyleri. Oysaki aleviler için kızları gitmediği müddetçe sorun yoktur böyle olmasına üzüldüm

Bazı aileler bu konuyu çok takiyor ya. Eşimin ailesi çok muhafazakar açık açık alevi misiniz diye soru sormustu pislik kaynanam. Kendisi çok dindar ya sanki kocasini aldatiyor ajdjdjcjc
[/QUOTE]
Peki siz eşinizle nasılsınız?

Kabul etme/kabul etmeme lafları daha şimdiden geçtiyse en baştan itibaren dürüst olunması lazım bence. Hem belki siz onların kişiliğini, hâlini, tavrını beğenmeyeceksiniz ne malum? Bu arada beni yanlış anlamayın ama erkek arkadaşınız sizin ailenizle tanıştı mı?

Benim eşim de alevi. Bir bebeğimiz var. Zor oldu sorun çıkaran benim ailemdi ama evlendik. Anlatsam roman olacak bir konu benim için ama her şeyi göze aldıysan arkasında dur aşkının

Henüz o da tanışmadı :)

Ay söylemeyin nereden bilecekler sanki söylemeseniz? Onların bilmesini gerektiren bir şey değil ki bu.

Kendi kuzenimden örnek vereyim. İlk tanıştığı kız Alevi idi olmaz deyip kızdan yengemin ısrarıyla ayrıldı. Yeni bir kızla tanıştı oda Alevi imiş yani kısmetinde ne varsa ne kadar engellesen de onu yaşıyorsun. Şimdi evlenicekler tanışmaya gittik aileler de anlaştı ön yargılı olmamak gerekiyor.

Benim eşim de alevi. Bir bebeğimiz var. Zor oldu sorun çıkaran benim ailemdi ama evlendik. Anlatsam roman olacak bir konu benim için ama her şeyi göze aldıysan arkasında dur aşkının
Bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz peki? Ben de bu konuda biraz tedirginim aslında benim eşim de ben de dinini sonuna kadar yaşayan insanlar değiliz ama bebek doğunca mezhebi ne olacak mesela onların adetlerini çok bilmiyorum uygulayacaklar mı vs kafama takılıyor bazen. Hiç oturup konuşmadık böyle bi konuyu

Bence hiç bilmemeleri bilip yorum yapmalarından daha iyi çoğu insanda saçma sapan fikirler oluyor çünkü. Ailenizde veya onun ailesi de çok muhafazakar değillerse ( alevi tutuculuğu da kötü maalesef benim annem izin vermezdi Alevi olmayan biriyle evlenmemek çünkü) bence yürür ilişkiniz.

Bir kız kuzenim, bir erkek kuzenim alevi ile evli. Kız kuzenimin eşi çok efendi ve çok severiz. Erkek kuzeniminki Tunceli'den kürt alevisi onuda severiz. Hatta kadın boşanmış, çocuklu, ve kuzenimden büyük. (Çoğu bunu sorun eder) Ama bir tanısanız nasıl bilgili ve bıcır bıcır.

Evlenirlerken sadece bilinmesi açısından konu açıldı. Sonrasında konusu bile geçmedi. Kimse, kimseyi kendi inancına zorlamıyor, Fanatik şekilde değiller.

Sadece fanatik olan akrabalara iki tarafta söylemedi. Yasak mı? Elbette değil. Bir nevi kalpler, saçma sebeple kırılmasın diye. Çünkü bazı akrabalar yerli yersiz konuşabilir.

Bir arkadaşım, bir alevi astsubay ile evlenmek istedi. Aşıktı ama adam sonra sonra çocuk olursa alevi olacak, aslında sunnilik yok herkes alevi, sen de alevi olacaksın falan dedi ve kız seve seve ayrıldı. Bu şekilde olmaz yani.

Benim akrabaların çocukları oldu, kocaman oldular, hiç aklımıza bile gelmedi alevi mi? Sünni mi? Bizi ilgilendirmez ve bahside geçmedi.

Eğer sevgilinizin ailesi fanatikse işiniz zor. Aşarsınız, aşmaz değil ama ilk zamanlarda canınız sıkılabilir. Çünkü halen Alevileri bir tehdit olarak görenler var ve aydınlanma gelmemiş.

Sünni iyi, alevi kötü veya tam tersi olacak diye bir durum yok. İnsan, insandır. Sevgiliniz, ailesini tanıyordur. Direkt "Alevi" dese karşı çıkabilirler. Ama sizi tanıyıp, görünce fikirleri değişebilir. Ama bunu aylar sonra söylemeyin. İlk anlarda hem sizi tanısınlar, hem peşi sıra gecikmeden söyleyin.

Ben bu işlerden hiç anlamıyorum valla.sunni olsan ne alevi olsan ne.sanki ibadetlerinizi eksiksiz yerine getiriyorsunuz da.adı var işte.şuyum buyum.sanki genetikten mi geliyor bomboş etiketler.bence tam bir saçmalık.

Bebeğimiz henüz çok küçük. Ama ben bunun aileden aileye değiştiğini düşünüyorum. Şöyle ki biz de inancımızı tam dört dörtlük yerine getirmiyoruz. Eşim de aynı şekilde. Aleviyim vs diye çok takılmaz kendini ayırmaz yani. Ya da işte dini günler falan çok üstünde Durmaz. Çocuğuma da küçücükken mezhep ayrımı yaptırmam. Önce Allahı bilsin dinin temellerini öğrensin. İyice büyüyene kadar yani epey ilerisi için diyorum bunu. Anlatılanlardan yazılanlardan kendisi neyi nasıl yaşamak isterse öyle yaşasın kendini nereye koymak istiyorsa diye düşünüyorum. Belki kimine göre yanlış gelebilir ama ben bu şekilde düşünüyorum. Diğer türlü çok küçük yaştan ayrım yapmak/yapılmak zorunda kalınsın istemem. Eşimin ailesi bu konuda çok baskıcı değiller. Oldukları yerde de müdahale ediyorum. Bu hakka sahip olduğumu düşünüyorum çünkü ben onlara bu konuda hep saygı duyuyorum. Camiye de gidiyorum cemevine de. Onların kutsal saydıkları şeylere hassas davranıyorum. Çünkü eşimle bu konuda fikir ayrılığımız yok. Bu gibi ufak tefek bi çocuk için kafa karıştırmayacak temelleri öğretmenin yeterli olduğunu düşünüyorum. En azından şimdilik.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…