gebelik diyabeti olan var mı? yardım lütfen..

zeynepranasmummy

Guru
Kayıtlı Üye
15 Mayıs 2009
152
0
296
Adana
slm anne adayları ve tecrübeli anneler, benim 2. gebeliğim 30 haftamdaym gebelik şekerim 200 lerde idi en son.. diyet yapmaya calışıyorum ama acaba baska öneriler alabilir miyim sizden spor yada yemeklerle ilgili... tesekkür ederim...

slm canım benimde 9 vaylık bir oğlum var ve gebelik şekeri ile mücadele edenlerdenim aynı zamanda bir hekimim. sormak istediğin bişi varsa yardımcı olmaya çalışırım. geçmiş olsun inş sağlıkla alırsın kucağına bebişini.

diyetisyene gitmediniz mi? gıdalaın glisemik indeksi çok önemli. mesela ara öğünde tüketeceğiniz meyvenin bir porsiyonu, meyveden meyveye değişiyor. beyaz ekmek,pirinç,kek,poğaça gibi şeylerden uzak durmalısınız. semizotunu hem yemek hem salata olarak bol tüketin.

teşekkür ederim, sormak istediğim birşey var aslında. su anda aclık ve tokluk sekeri ölçtürüyorum açlık 100 civarı 1. saat tokluk 166gibi çıkıyor bu normal mi hastanede yatmama veya insülin almama gerek var mı

diyetisyene gittm verdığı diyeti uyguluyorum. saolun meyvelere bi bakayım netten

canım tokluklarıan yüksek geliyor ama diyete ne zaman başladığında önemli tabi. bizler tokluk şekerini (gebelerde 1. saat) 120 nin üstüne çıkmasını pek istemeyiz. bir arkadaşında dediği gibi gıdaların glisemik indeksi önemli özellikle meyveleri yanında mutlaka protein kaynağı ile birlikte tüketmelisin (2-3 kaşık yoğurt, 1 çay bardağı süt veya ayran gibi). öğünlerde mutlaka bol salata veya çiğ sebze bulundurmalısınki şekeri dengelesin.

birde koyu renkli ekmekler tüketmelisin. bende gebeliğimde fırından aldığım çavdar ekmeğini tüketiyordum şekerlerim düşmüyordu fırına sordum meğer içine şeker atıyolarmış sonra araştırdım piyasadaki en az şeker içeren ekmek uno denge light. o günden sonra her ana öğünde 2 dilim uno denge light yedim şekerlerim normale döndü. aklında bulunsun.

şeker, tatlı, dondurma, günde 3 porsiyondan fazla meyve,bal, reçel, pekmez vb. uzak kalmalısın. çorba, pilav, makarnada kan şekerini hızlı yükselten yiyecekler arasında bunlarıda listenden çıkarmalısın canım. birde bunları dene bakalım düşecekmi şekerin.

açlık 95, 1. saat tokluk 140, 2. saat tokluk 120'yi aşarsa insüline başlarım demişti endokrinoloğum ve de başladık. doğumdan sonra kullanmama gerek kalmayacakmış. insülinden korkmayın, bebeğimin zarar görmesini engelledi. bebeğim iri bebek değil, suyum artmadı.bu sorunlar şeker hastası gebeler için çok ciddi risk biliyorsunuz.
bu arada, yürüyüş şekeri dengeliyor. özellikle yemeklerden sonra 15 dk dahi yürünse ölçümlerde ciddi düşüş oluyor. öğleyin çok sıcak, dışarı çıkamasam da evde üç dört tur atıyorumöğün atlamamak çok önemli. kahvaltı,öğle, akşam hep aynı saatte olmalı.ara öğünler de mutlaka yapılmalı. mesela 2-3 galetanın yanında 1 dilim peynir ya da yoğurt açlığı öyle güzel bastırıyor ki!veya 2 ceviz 6 badem:)
bir de tarçın şekeri dengeliyor, süte serpin ya da ben bazen bir gıdımcık ağzıma atıyorum.kabuk tarçın çay gibi de kaynatılıp içilebilir günde 1 fincan

benim diyetimde bal,reçel,pekmez hiç yok. gebeliğim boyu iki kez birer çay kaşığı bal kaçamağım var,öksürdüğüm için yemiştim.
dondurmayı da haftada 1 top yiyip korkumdan 1 saat yürüyorum yedikten sonra.çikolatalı değil ya limonlu ya karadutlu yiyorum.
2 kaşık pilav=2 kaşık makarna=1 dilim ekmek dendi bana. günlük 9 dilim esmer ekmek hakkım var, yediğim makarna ya da pilavı(pirinç değil,bulgur yiyorum glisemik indeksi pirincin yüksek)ekmekten düşüyorum. aynı zamanda 1 kase unlu çorba da bir dilim ekmek(tarhana,şehriye ya da mercimek)
aslında bu sayede sağlıklı beslenmeyi öğrendim diyebilirim. bir şeftali yiyebilmek için gece insülin vurmayı beklemek zor belki, ama bebeğim için değer.

bende geçen sene ramazandan itibaren boğuşmaya başlamıştım şekerlerle, her iftar sonrası orgunluktan öle öle 1 saat yürüyüşe gidiyoduk eşimle, çok şükür ben insüline başlamadan bitirdim gebeliği ama gerekişyosa başlanmalı mutlaka anne ve bebiş için.

pilav makarna ekmek yerine geçebilir ama ben gebelerde çok uygun bulmuyorum bu değişimi bulgur pilavı ve kepekli makarna değişimi daha uygun olur.

birde sinir stres üzüntüde şekeri yükseltir uzak durulmalıdır.dondurma, o güzelim yaz meyveleri geçen yaz hayaldi benim için ama bıdığıma değer. şimdi oğluşumla birlikte kollarımızdan şeftalinin karpuzun suyunu akıta akıta yemenin keyfi paha biçilemez. darısı sizlerin başına.

benim de gebelik sekerim var, 28. haftadan sonra cikti, amerikada yasiyorum, gunde 4 kere olcuyorum kandan, ac karina sabah 70-90 arasi ve ogunlerden birer saat sonra da 120nin altinda cikmasi gerektigini soyledi doktor. bir de her sabah idrarda keton var mi diye ac karna kontrol. bu da yeterli miktarda karbonhidrat almis miyiz onun takibi icinmis. bunlara uymaya calisiyorum. bir de burada direkt bir diyet listesi vermediler sadece ogunlerde alabilecegimiz karbonhidrat miktarini yazdilar, ornegin sabah 15g ara ogun toplam 30 sonra ogle 30 ara 30 gibi iste. ben de besinlerin karbonhidrat degerlerini cikardim, ona gore bir seyler yapmaya calisiyorum. bazen fazla kacirinca hemen yuruyus yapiyorum. havalar cok sicak oldugu icin evde internetten yuruyus videosu acip onu yapiyorum. yuruyus gercekten dengeliyo. zaten normalde seker olmasa bile yuruyusun doguma yardimci oldugu soyleniyor. son zamanlara dogru biraz sinirlari asmaya basladim bende, daha da dikkat etmeye calisiyorum bakalim. ama zor is vesselam. eger bu araligi cogunluk olarak asarsa insulin takviyesine gececegini soylemisti doktorum. insallah hersey yolunda olur hepimiz icin.

ben de cavdar ve kepek ekmeği tüketiyorum bim den almıştım.. belki içinde seker vardır dimi... bi araştıraym.. uno nun ekmeği kepek mi tam buğday mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…