Geçim derdi,

Aynen... diger seylerden kismak kolay da kimse yediginden ictiginden kismak zorunda kalmasa keske

I AM BACK DUDE.
Ban gemistim ya iki gun.
Sabah gordum konunuzu yazmak simdiye nasip oldu. Tavsiye olarak diyorumki; gune girin. Gun derken calistiginizi biliyorum evde oturun komsu agirlayin demiyorum. Ama bildigime gore etrafimdakilerden gorduklerimden yola cikiyorum gunlere katilmadan parani dolastira bilirsin guvendigin biriyle anlasarak. Her hafta birilerine gidiyorlar, siz her hafta mesela 100/200 tl veriyosnz attim mesela. Kac tane kadin var? 11 tanemi? Her hafta kenara gune vermem gerek diye 200 tlyi bkenara korsunz. Sonra sira size geldiginde; elinizde temizinden 2000 tl. Oh mis. Tabi bunun icin guvenilir birisi lazim sizin paranizi dolastiran. Eger boyle biri yok diyorsaniz bence her hafta sart koyun altin yapin. Altini bozdurucak harcayacak imkanin olmaz. Boylelikle altina yatirilan paraya ellenmez. Sizde ayaginizi yorganiniza gore uzatmayi ogrenirsiniz zamanla. Kendinizi egitmis oluyorsnz yani.
Gelen para gidiyor, bi boyledir.

Gerçi ben de ev ekonomisini yaşayarak öğreneceğim, benim söylediklerimi annem yapar. Ben tek kişi yaşıyorum, buzdolabım küçük. Fişlerimi biriktirip ay sonu gider listesi tutacağım bakalım.

bizde yeni evliyiz aylık değilde haftalık yapıyoruz bizimde evimize ıvır zıvır yiyecekler girmediğinden gereksiz alış veriş yapılmıyor . o hafta ne alındıysa haftayı o yiyeceklerle bitiriyoruz haftanın sonuna doğru klasik bi akşam makarna-salata bi akşam kahvaltılık.
para arttıkca bizde altın alıyoruz harcanmıyor çünki diğer arkadaşlarında dediği gibi

Bugün markette fasulye alırken dermason mu şeker mi alayım diye bakıyordum. 1 kg dermason 8,5 lira, 1 kg şeker fasulye 21,5 lira görünce çok şaşırdım. İki cins fasulye arasında iki katından fazla. Fark var. Mesela 5 liraya da kahvaltılık salam var 10 liraya da. Biri hindi biri dana. Hindi yiyin demiyorum ama demek istediğim dana salam alarak tasarruf yapamazsınız. Gözden çıkarmak gerek. Mesela aynı peynirin 250 gramı 5 lira, 500 gramı 7,5 lira. Ben yavaş tükettiğimiz için mecburen küçük ambalaj seçiyorum ama ambalaj büyüdükçe ciddi fiyat farkları oluyor. Çamaşır bulaşık deterjanı, kuru baklagil, yağ, salça gibi şeyleri büyük ambalajlı alarak ciddi oranda kar edersiniz diye düşünüyorum. Am diğer yandan belli kalitenin altına düşmediğiniz sürece belli bir miktarın altına da düşemezsiniz tabii ki. Ben pazara girmekle uğraşamam diyorsanız marketin en az %30 fiyat farkını mecbur ödeyeceksiniz. Alışverişten önce evde liste yapıp, ihtiyacınız olmayan reyonları transit geçebilirsiniz.

Ev kiraniz varmi peki 2500 le nasil gecinemiyorsunuz yaa cok sasirdim biz 1400 tl tek maasla yasamaya calisyoruz bebekde var
Bimden alisverisbyapariz pazara giderim mutlaka aksam pazari ozellukle ucuz oluyo diye ekstra bise almak yok oyle yasiyozniste

Hayat bu kadar pahaliyken burdaki arkdaslarin aaaa nasil gecinemiyorsunuz demeleri garip geldi bana.

Kaldi ki konu sahibi gelirlerinin yarisini ev kredisine ödüyor.

Öneriler kalitesinden ziyade fiyati odakli olmus. Bana göre ucuzunu alayim, et almayayim da makarna yiyeyim ama gram altin yapayim demek mantiksiz geliyor. Her seyden kisilir ama gida baska bi seydir. Cocuklu aile icin söylüyorum.

2500 tl gecinmek icin cok cok büyük bi rakam da degil bence. Disarda yemek yemeyin diyenler olmus ama her sey para biriktirmek mi? Hic zevklerimiz olmayacak mi?

aynen sanki hersey gulluk gulustanlik gariplik bizde. insanlar gezmemeyi kalitesiz yemeyi ısınmamayi gecinmekten sayiyorlar.

ben birşeye ihtiyacım olsun olmasın o ara ne bitmek üzereyse pahalı olanlardan (deterjan zeytinyağ vs.) marketleri öncesinde gezer o reyonlara bakarım
yeni market zinciri açıldıysa muhakkak girer bakarım

2500 tl ev kredisi ödendikten sonra ellerinde kalan para...
faturaları 600 tl olarak kış şartlarında ayırsan yine geriye 1.900 tl gibi bir para kalıyor yine iyi
bu parayla herşeyi de alabilir artırabilirde açıkçası bana fazla geldi harcamaları

Ben ekonomik biri değilim ama naçizane şöyle bir önerim olacak. Meyve sebzeyi marketten almayın. Neden dersen ben pazarda genelde 50 tl civarı harcıyorum.Pazara gidememişsem haftaiçi bir gün markete gidiyoruz, eşimle benim yemek kartlarımız markette geçiyor. Pazarda aldıklarımın aynısını alıyorum,extra da bir kaç parça şey.En az 150tl bırakıp çıkıyorum kasada. Emin ol pazar daha taze ve daha ekonomik

bizde pazar alışverişi 2 haftada gidiyor. sonra bakıyorum hiç bişey kalmiyor.
buzdolabindakileri çürütmeden hepsinin bitiriyorum. sonra market ve pazar alışverişi yapıyorum öncelikle kontrol ediyorum neyi eksik ne var diye. ondan sora küçük bir nota yaziyorum. şu bu lazim diye..
market alışverişi aslinda aylık gidiyor. pazar alışverişi 2 haftada bir bölece ekonomiye iyi değerlendirebiliyorum.

Benim gözümden üstüne para biriktirilecek miktar Dogru hayat cok pahalı. Ama cevremde de dıkkat ettım maaslar yukseldıkce gecım mı zor oluyor ne Bır terslık var
Mesela bır ornek verıcem mandalinayı pazardan 1,5 - 2 tl ye gayet bal gıbılerını alabıldıgımız zamanda marketlerde 3 - 4 tl ye goruyorum tam ıkı katı pazara gitmek yerine marketı secersenız bu ıkı katı odeme yapıp cıkacaksınız demek bazı marketlerın halk gunlerı oluyor gercı Bırde pazara sabah saatlerınde gıdersenız evet secılmemıs urunlerı alırsınız ama bıraz daha pahalı aksam gıttıgınızde daha uygun fıyatlı alırsınız Aldıgınız urunlerın fıyatlarına bakın sonra ındırımlerı takıp edın bazı marketlerin ındırım dıye sattıkları urunler cogu markette daha bıle uygun oluyor sık kullandıgınız urunlerı evdekı bıtmese bıle ındırımdeyse alın derım Ayrıca A101,bım marketlerı alısverıslerınızde tercıh edın buralarda sadece kendı markaları satılmıyor kı gayet kalıtelı markalarda var Hos kendı markalarınında cogu urunlerı guzel Bırde dayanamıyoruz bızde alıyoruz ama elınızden geldıgınce abur cubur alısverısınızı azaltın.. Bu hem saglıgınıza hemde kesenıze zarar

Sadaka verin..Ve bunu düzenli hale getirin.. Verdikçe çoğalır ben buna inanıyorum. Zor durumda olup okumaya çalışan gençlere yardım edin,durumu olmayanlara..
NOT: Herkes nasıl pazardan al, indirimleri takip vs dediyse, buda bir öneri.. fetva değil

Yazdan kis icin konserveler yapsbilirsn. Derin dondurucuya taze fasulye menemen dolmalik biber gibi seyler atarsan. Simdi almak zorunda kalmazsn. Eriste , manti ve yufkayi yazdan acip kurutup stok yapmis olursun. Salcani recelini kendin yapabilirsn. Benm bunlar annemden geliyor hep ama eksik bitmiyor hic bir zaman. Bir gun de gormedim herseyim tam yinr bir sey illa eksik olmus oluyor.Mutfak masrafi gercekten bir kira parasndan fazla. Al al bitmiyor eksik,

Arabanin aylik masrafi ortalama 300dür. Geriye kalir 1600. Telefon faturalari da vardir. 1500 kalir. 800 gida olsa en fazla geriye 700 kalir. Hic mi taksidi yoktur mesela? Kiyafet, ayakkabi,saglik,egitim, kozmetik ihtiyaci olmaz mi? Ekstra bi seyler illa ki oluyor.

Bende mi bi sıkıntı var anlamiyorum ama burdaki arkadaslar marketleri gezerim, reyonlari dolasirim demis ama o kadar vaktiniz nasil oluyor bilmiyorum.

ayda bir markete git cnm kuru gıdallarını al makrna şeker cay vs. her hafta mutlakaaaaaa pazara git mutlaka sebze+meyvelerini oradan al market içinse bim veya şoku tercih et.elektrik süpürgeni haftada 2.3 defa çalıştır.çamasır yine öyle haftada 2.3 flan tolu alışveriş ve pazarla sen bu işi çözersin emin ol

2500 den 600 gibi faturaları çıkın, kalan 1.900 den hiç bir harcama yapmadan direkt olarak 200 lira bir altın hesabına atın öncelikle, ay sonu ayırmaya kalkarsanız illaki harcanacak bir yer olur artmaz =)) İnsanın illaki cebinde parası olacak, 500 lirada cep harçlığına ayırın eşinizle birlikte, kaldı mı 1.200 TL
1.200 lira ile çok rahat geçinebilirsiniz ;
1 - Deterjanları hepsiburadanın Salı günü indirimlerinden alabilirsiniz, çok hesaplı oluyor, az çeşit deterjan kullanın, çok çeşit hem sağlığınıza, hem kesenize zarar.
2 - Tuvalet kağıdı, kağıt havlu, pişirme kağıdı,folyo gibi sarf malzemelerini A101 ya da şoktan alabilirsiniz buradaki arkadaşların tavsiyesi ile öğrendim bende bu marketleri. Yakınınızda Carrefour varsa bu tür sarf malzemeleri orada da çok ucuz, ben boykottan beri gitmiyorum ama bu da bir seçenek
3 - Şeker,yağ,çay, bakliyat türü şeyleri fazla alın, kilosu arttıkça fiyatları daha uygun oluyor. Bu tür şeylerde çevremdeki marketlerin indirimlerini takip ediyorum
4 - Haftada bir beyaz peyniri taze olarak alırım bunun dışında kaşar,şarküteri vs.. ayda bir alıp buzlukta tutuyorum
5 - Kışlık hazırlıklar tasarruf ve sağlıklı beslenme açısından çok önemli, fasulye, barbunya, bezelye, patlıcan, biber, vişne, doldurulmuş dolmalar vs.. dondurucuma mutlaka hazırlıyorum, hem pratik yemek oluyor, hem de mevsim sebzesi yenmiş oluyor. Bu arada domates konservesi,reçel ve turşuyu kendim yapıyorum, onlarda bayağı bir katkı sağlıyor, yoğurdu da evde mayalıyorum.
6 - İş yerine evden kahvaltı götürün, her sabah verilen kahvaltı paraları yekün tutuyor, hem de kilo aldırıyor =)) Çavdar ekmeği ile sandviç yapıyorum sabahları, yanına da bir çeşit meyve hem ekonomik, hem sağlıklı =))
7 - Giyim alışverişlerini sezon çıkışında yapın, çok fark ediyor.
8 - Eğer yakınınızda pazar varsa mutlaka uğramaya çalışın en azından ayda iki kez, marketteki sebze - meyve hem güzel olmuyor, hem de markete adım atınca alış-verişin ucu kaçıyor.
9 - Abur cubur yerine aylık alış verişiniz içinde kayısı,ceviz,fındık,badem, mısır gibi kuruyemişlerden alın, ayrıca gazlı içecek ve meyve suyu yerine komposto ya da ayran tüketin.

Aklıma gelenler bunlar, Allah kolaylık versin geçim zor =)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…