- 17 Aralık 2015
- 27.131
- 49.638
- 598
- Konu Sahibi chamallows
-
- #22.801
ya tabiki her anne saglikli olsun ister ama icindende bir cinsiyet gecer aksi olsa sevmeyecekmi tabi sevecek.Bu teoriler falan tutmuşmuydu sende ben hep erkek hissediyorum neden bilmiyorum eşim kız çocuk hastası yanaklarını ısıra ısıra sever böyle o kız diyo yani ne çıkarsa çıksın üzülen olmayacaksanırım sağlık en önemlisi tabi aklımdan bile erkek geçerken aman sağlıklı olsun da nasipse sonra erkek olsun diyorum biraz ısmarlama gibi oluyo ama
Ben çocuk yetiştirme konusunda sıfır bilgi sahibiyim. Ben olsam öncelikle güzellikle söyler farkındalık yaratır sonrasında da çok karışmazdım galiba ama bunu şu anki aklımla söylüyorum. Çocuk düşüneceğim dönemde daha kapsamlı araştırmalar yapıp okuyup fikrim düşüncem değişebilirNeyapsamkisimdi aklima gelmişken bir şey sorayim,
şimdi ben denizi dısari cikarirken oynayacagi oynamak istedigi oyuncaklarini yaninda indiriyorum her zaman, oynadigi tek bir arkadasi var suan ve bu arkadasi oyuncak falan getirmiyor.
benim icin getirmesi problem degil aslinda ama sorun şurdan başliyor.
deniz mesela cesitli oynamayi seviyor yani kumla oynarken bir pembe kepceyle kum doldurayim, bir mavi kepcemle kum doldurayim tarzi.
bu arkadas gelince haliyle oyuncaklar ortak kullanilmaya basliyor deniz o arkadasi neyi alsa onu istiyor kiz veriyor bu sefer otekini istiyor bizimki ve verimli oyun oynayamiyor (lar).
isin sonu hep aglanmayla sizlanmayla bitiyor.
gecen yine boyle olunca deniz aglayinca "kizim cocuk maviyi aliyo maviyi istiyosun veriyo bi sefer pembeyi aliyo pembeyi istiyorum diye agliyosun" dedim.
cunku bakinca sanki deniz ortami geriyormus gibi duruyor ama bir yandan da diyorum ki ya o cocukta oynamaya inerken annesi babasi her neyse oynamaya ihtiyaci olan seyleri getirme zahmetinde bulunsa deniz de bu stresi yasamayacak belki.
ilk tepkim mi dogru, dusuncem mi dogru bilmiyorum.
bana bir akil verin
Bunlar normal şeyler yahu, niye dert ediyorsun?Neyapsamkisimdi aklima gelmişken bir şey sorayim,
şimdi ben denizi dısari cikarirken oynayacagi oynamak istedigi oyuncaklarini yaninda indiriyorum her zaman, oynadigi tek bir arkadasi var suan ve bu arkadasi oyuncak falan getirmiyor.
benim icin getirmesi problem degil aslinda ama sorun şurdan başliyor.
deniz mesela cesitli oynamayi seviyor yani kumla oynarken bir pembe kepceyle kum doldurayim, bir mavi kepcemle kum doldurayim tarzi.
bu arkadas gelince haliyle oyuncaklar ortak kullanilmaya basliyor deniz o arkadasi neyi alsa onu istiyor kiz veriyor bu sefer otekini istiyor bizimki ve verimli oyun oynayamiyor (lar).
isin sonu hep aglanmayla sizlanmayla bitiyor.
gecen yine boyle olunca deniz aglayinca "kizim cocuk maviyi aliyo maviyi istiyosun veriyo bi sefer pembeyi aliyo pembeyi istiyorum diye agliyosun" dedim.
cunku bakinca sanki deniz ortami geriyormus gibi duruyor ama bir yandan da diyorum ki ya o cocukta oynamaya inerken annesi babasi her neyse oynamaya ihtiyaci olan seyleri getirme zahmetinde bulunsa deniz de bu stresi yasamayacak belki.
ilk tepkim mi dogru, dusuncem mi dogru bilmiyorum.
bana bir akil verin
Ben kızımın olmasını isterim mesela ama kesin oğlan olurya tabiki her anne saglikli olsun ister ama icindende bir cinsiyet gecer aksi olsa sevmeyecekmi tabi sevecek.
ben teorilerle falan cok ugrasmadim pek inanmam sadece nub teorisi dikkatimi cekti.
ben annenin icinden gecen neyse bence o dogrudur diyorum
karismama luksum olmuyor aslinda, diger cocuk hircin deniz verirmisin derken oteki tutup kum atmaya caslisiyor denize, yada hic musade istemeden elindekini zirt diye zorla cekistirerek aliyor falan ortada bir kaos oluyor yani, sanki bir uyari metni gecmesem sac bas girisecekler gibi oluyoBen çocuk yetiştirme konusunda sıfır bilgi sahibiyim. Ben olsam öncelikle güzellikle söyler farkındalık yaratır sonrasında da çok karışmazdım galiba ama bunu şu anki aklımla söylüyorum. Çocuk düşüneceğim dönemde daha kapsamlı araştırmalar yapıp okuyup fikrim düşüncem değişebilir
O zaman uyarı metnim cocuguma yönelik olmazdı. Mesela “cocuklar rahat durun” “kavga etmeyin edecekseniz ayrı oynayın” gibi olurdu. Sadece kendi cocuguma yüklenmezdim özgüven açısındankarismama luksum olmuyor aslinda, diger cocuk hircin deniz verirmisin derken oteki tutup kum atmaya caslisiyor denize, yada hic musade istemeden elindekini zirt diye zorla cekistirerek aliyor falan ortada bir kaos oluyor yani, sanki bir uyari metni gecmesem sac bas girisecekler gibi oluyo
ya dert etme sebebim deniz caresizce gelio bana agliyor cunku digee cocuk hircin, denizin elinden zorla kepcesini cekip almaya calisiyor dahada olmadi kum atmaya calisiyor, ayni zamanda deniz de o neyi eline alsa ben onla oynayacaktim böhöö modunda takiliyor bir kaos oluyor ve bu isin sonu hep bir daha disari cikarmayacagim hep boyle yapiyorsunla son buluyor.Bunlar normal şeyler yahu, niye dert ediyorsun?
Bizde aynı şeyden 2 tane var, yine de birbirlerinin elindeki için kavga ederler.
Hadi bir şekilde ev içinde paylaşım yapsalar da dışarıda başka çocuklarla oynamaya geldiğinde sıra, bu sefer ikisi birlik olup mallarını koruyor, başkalarına asla kaptırmıyor ama onlarınkini alıyorlar.
Çete gibi bir şeyler
digerinede x oyle yapma deniz sende kiz neyi eline alsa onu istiyorsun anlasamiyorsaniz oynamayin vs diyorum tamam anlasiyoruz diyip 2 dk sonra kaldigi yerden kaos devam.O zaman uyarı metnim cocuguma yönelik olmazdı. Mesela “cocuklar rahat durun” “kavga etmeyin edecekseniz ayrı oynayın” gibi olurdu. Sadece kendi cocuguma yüklenmezdim özgüven açısından
Oyuncakları indirmeden inseniz peki?digerinede x oyle yapma deniz sende kiz neyi eline alsa onu istiyorsun anlasamiyorsaniz oynamayin vs diyorum tamam anlasiyoruz diyip 2 dk sonra kaldigi yerden kaos devam.
bu seferde sadece salincak kaydirak, mesela diger cocuklar bisikletli oluyor anne bisikletimi indirelim, baska cocuklar kumla oynuyor anne kum takimlarimi getirelim.Oyuncakları indirmeden inseniz peki?
Neden müdahale ediyorsun ki?ya dert etme sebebim deniz caresizce gelio bana agliyor cunku digee cocuk hircin, denizin elinden zorla kepcesini cekip almaya calisiyor dahada olmadi kum atmaya calisiyor, ayni zamanda deniz de o neyi eline alsa ben onla oynayacaktim böhöö modunda takiliyor bir kaos oluyor ve bu isin sonu hep bir daha disari cikarmayacagim hep boyle yapiyorsunla son buluyor.
acaba hakli olan deniz mi bilemiyorum.
ya bende kendi problemini kendi çozsun istiyorum ama nasil anlatayim, mesela ben maviyi istiyorum diyor diger cocuk tamamen disa kapali hayir vermem ben oynuyorum modunda.Neden müdahale ediyorsun ki?
Sana ağlıyor çünkü onun problemini çözmeni istiyor, hayır kendi çözmeli.
Ağlıyorsa ve beraber oynayamıyorlarsa uzak duracaklar ve deniz kendi eşyasına sahip çıkmayı, istemiyorsa paylaşmamayı kendi öğrenecek.
Ben daima paylaşmaya teşvikten yanayım, bunu bozan olursa kendi başına ve uzakta oynamasını söylüyorum mesela.
Yakınlaştığı anda uyarırım kendi çocuğumu ve geri gitmesini söylerim, başka bir çocuğa asla müdahalede bulunmam.
Mesela biri gelip kum atsa benim oğlanlara ‘oğlum niye kendinizi ya da eşyanızı savunmuyorsunuz’ derim ama başka bir çocuğa yapma etme demem.
Öğrenecekler, hayatları boyunca yanlarında olamayız, sorunlarını kendileri çözecekler.
Bence yanlış değerlendiriyorsun.ya bende kendi problemini kendi çozsun istiyorum ama nasil anlatayim, mesela ben maviyi istiyorum diyor diger cocuk tamamen disa kapali hayir vermem ben oynuyorum modunda.
bi an diyelimki elindekini birakti gitti baska seyle oynuyor,deniz onun oynadigini aliyor kosa koşa gelip denizin kendisine ait olan oyuncagi zorla elinden cekistiriyor.
bizim ki ya o beniiim falan diyor ama yok bas edemiyor.
ayrilin diyorum bu sefer tamam oynuyoruz modundalar yani ne anlasabiliyorlar nede ayrilmak istiyorlar.
denizin paylasmakla ilgili sorunu yok, paylasiyor oynuyor ama digerine bu bana lazim dedigi an isler karisiyor.
yani hatali benim cocugumsa hatasi neyse onu duzelteyim, yok hatali olan o degilse ve diger cocugun davranisi yanlissa ona gore tedbir alayim.
cunku bence arkadas davranislari cok onemli.
sen binlerce nasihat et arkadasta ne gorurse onu hemen uygulamaya kalkiyorlar ve boyle seyler huy olsun istemiyorum.
ya ben nasil olacak bu isler hic bilmiyorum cidden.Bence yanlış değerlendiriyorsun.
Çocukta hata aranmaz, deniz ya da karşıdaki çocuk hatalı vs değil, mizaçları farklı.
Deniz, tek başına büyüyen bir çocuk, sosyal ortama hiç girmedi.
Karşı taraf sana göre hatalı olsa bile yine de bunu deniz çözmeli çünkü şurada birkaç ay sonra kreşe başlayacak ve sen olmayacaksın.
Korumacı tavrın ona zarar verebilir, bu tür olaylar çok çok normal hatta olay değil.
Tek bir çocuğu büyüttüğün için geniş çerçeveyi göremiyorsun.
Bırak oyuncağı, eli kolu çizilmiş, ısırılmış, üstü yırtılmış da eve gelecek.
Çocuk bunlar, yaparlar.
Önemli olan kendini koruyup net bir tavrı gösterebilmesi.
O arkadaşı sürekli denizin oyuncaklarını alıyorsa, kendi onunla oynamamayı tercih etmeli, anlatabildim mi?
3 olur 5 olur 10 olur ama kendi bunu yapacak.filmdelisi bir kiz var mesela binada neden bilmiyorum denize bir kac kez kaydirak icin sen cikma gelme tarzi bir seyler soyluyo.
bizimki aglamakli ama bir seyde diyemiyor eve gelince sana cikma dedigi zaman neden cikmadin diyorum çunku o bana oyle dedi diyip agliyo
kizim o park herkesin kimse kimseye sen gelme sen cikma diyemez, sana bir daha oyle derse senden izin almam gerekmiyo de diyorum ertesi gun bakiyorum sonuc ayni
darisi denize ne diyim3 olur 5 olur 10 olur ama kendi bunu yapacak.
Yine yönlendirmen mevcut farkında mısın, tembihlemişsin yani korumacı davranıp öğütlemişsin çocuğu.
Onun yerine ‘sen çıkmak istiyor muydun, neden onun dediğini yaptın, o arkadaşı tanımıyor musun sözünü böyle dinlediğine göre’ tarzı sorularla kendi davranışındaki yanlışlığı anlamasına yardımcı olman lazım.
Benim büyük oğlan okula başladı, yahu çocuk elinde diş iziyle eve geliyor.
1 değil 2 değil, öğretmenine söyledim falan neyse, bir kız varmış annesi yabancı bu sebeple türkçesi neredeyse yok ve hırçınmış.
Sürekli benim oğlanı mıncırıyor, kıstırıyor, sarılıyormuş.
Bir gün eve geldi benimki ‘annee ben o kızın ayağını ısırdım’ dedi.
Niye yaptığını sorduğumda ‘çünkü o beni dinlemiyordu sürekli yapıyordu, ben de yaptım artık bir daha yapamaz’ dedi.
Aferim layn sana dedim içimden, tabii ki yüzüne kızdım yanlış davranışı için ama bazen adalet ayna olmaktır
Çocuk bunu çözmüş.
Niye üzüleyim, ısırtmasın kendini?darisi denize ne diyim
benimle çok zor bu iş o kesin de.
mesela oglun isirilmis sekilde eve gelince uzulmuyomusun
ben cok uzuluyorum denizi biri hirpalamaya calisinca çunku o kadar savunmasiz duruyor ki, hiç gormedigi seyleri görüyor şaşırıyor falan.
cocuk gormemis ki tepki versin ne yapacagini ne bilsin diyip araya girmek zorunda hissediyorum kendimi.
sanki o an deniz o durumdayken ben destek cikmasam bana karsi bi hayal kirikligi olacakmis gibi hissediyorum.
Ben bu tarz durumlara müdahale ediyorum. Evde de dışarıda da. Mesela evde her ikisinin kendine ait oyuncakları var, bir de ortak oyuncaklar var. Biri diğerinin özel oyuncağını izinsiz almışsa direkt sahibine veririm. Ortak oyuncağı paylaşamıyorlarsa, ilk kim aldıysa o oynar ve işi bitince diğerine verir. Elden çekiştirmek yasak. Çekiştiriyorlarsa çözüm üretene kadar oyuncağı kaldırırım.karismama luksum olmuyor aslinda, diger cocuk hircin deniz verirmisin derken oteki tutup kum atmaya caslisiyor denize, yada hic musade istemeden elindekini zirt diye zorla cekistirerek aliyor falan ortada bir kaos oluyor yani, sanki bir uyari metni gecmesem sac bas girisecekler gibi oluyo
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?