Gelin alışverişi ve kv

yemeyip içmeyip giymeyip alacakmışız.asla markalara para vermeyecekmişiz.gelin borçsuz olmalıymış ki gezip tozmalıymış düğünden sonra.burada aynen böyle düşünen üyeler bile var.
E öyle yazıyolar ya “benim ayylem her şeyi 4 4lük yabdı” (sadece çeyizine lif koymuş) “eşimin ayylesi iyne bilem almadı” (dünya masrafa girmişler ama kınayı kız tarafı yapar demişler)
“Kayınvalidem fıldır fıldır geziyor üstü başı hep yepyeni marka bize oturmaya gelirken market alışverişi yapmaları gerekmiyor mu” (marka dediği de kadıncağız lcw’den yeni gömlek almış onda bile gözü kalmış bana neden alınmıyor diye)

evet tam da bu anlatmak istediğim.hatta burada bir üye konu açmıştı.kayınvalide ev vermiş yerleşmişler.diyordu ki kayınvalidenin evi daha büyük o evi bize verse daha iyi olmazmıydı?bunu da vallahi eğitimli bir üye demişti konu açıp.

Cey kesinlikle haklısın. Bazıları bile isteye gidip ekonomik durumu kötü yaşı küçük ve güzel kızları alıyorlar oğullarına. Ve eziyorlar köle gibi. Bu kızımızın istediği şeyi veriyorlar giyim kuşam takı. Kız ailesinin yanına giderken bile eşi bırak kv kp dem izin istiyorlar.

İnsanlar dişinden tırnağından artırıyor ev alıyor evladı bile değil dış kapının dış mandalı göz dikiyor. Kendi de evde bi tarafını büyütüyor gelinim mutfakta izlerken ama sorsan her şeyin en iyisini hak ediyor. Baba evinde 3 senede bir mont alınan tipler nişanlanınca evlenince 1000 liradan aşağı montu kabul etmez oluyorlar

Bizde mesela örf adetler hala yapılır. Ama asla zorlama ile değil. Kız aileleride erkek aileleride üzerlerine düşeni karşı tarafa sormadan yaparlar. Ekonomik durumları elverdiği sürece evde alınır eşyada. Kızlarda bile evlenene kadar çalışmışsa onun kazancı saklanır. Evlendikten sonra verilir.

Ama doğuda bile sözü nişanı kınayı kız yapar, erkek yapmaz.
Konu sahibinin önceki konularını okursan hep erkek tarafına birşeyler kilitleme derdindeler ailecek, yok sözü onlar yapar yok nişanı onlar yapar falan diyip durmuş. İnşallah ayrılırlar da oğlan kurtulur. Bu kadar görmemiştik olmaz.

Tabi tek taraflı değil.

Nişan ve kınayı kız tarafı yapar, düğünü erkek tarafı...
Ev eşyalarının bir kısmı da kız tarafına aittir.
Bu kadar da beklenti olmaz, yapamıyorsa aileniz evlenmeyin. Yani bulunmaz Hint kumaşı değilsiniz. Bazıları istiyor ki erkek ailesi kendilerine kul kurban olsun.

işte zorlama olmadan hediye babında olmalı zaten.kızıma ben de takı eşya evlilik masrafı bütçesi oluşturdum az az biriktiriyorum şimdiden.eğitim masrafı ağır hepsine birden yetmez üniversite yıllarında.erkek tarafı da aynını yapmalı kendinden kısmadan az az biriktirmeli .çocuk 3 4 yaşlarından itibaren ayda 10 dolar alsan bir sürü para olur 25 yaşında.ama dişinden tırnağından yaşamından kısarak elalemin kızına oğluna herşeyi yapmaya karşıyım ben.anneler babalar da yaşamaya geldi bu dünyaya

yemeyip içmeyip giymeyip alacakmışız.asla markalara para vermeyecekmişiz.gelin borçsuz olmalıymış ki gezip tozmalıymış düğünden sonra.burada aynen böyle düşünen üyeler bile var.
Gerçekten seven bir kadın, sanmıyorum ki, montu onu bunu dert etsin. En güzel hediye, sevdiğin kişiyle evlenmektir cunku. Bir kadın eşyaya, kıyafete, takıya kafa yoruyorsa, bunu evleneceği kişiyle arasında sorun haline getiriyorsa, evlenmek için evleniyordur.

Teyzem yaptı, daha oğlu çalışmazken nişanladı, kıza i Phone bile aldı. Evini düzdü, kız geldiği yerden iki hasır getirdi sadece. Bedel istemedi teyzem, kaynanalık etmedi, yeni gelinin üstüne yıkılma planları yapmadı. Ama sorsan kaynana bizi boşattı der, külliyen yalan. 1 yıl insan bir kap yemek yapmaz mı evinde, 1 süpürge tutmaz mı, çalışmadı ve hamileliği hiç sorunlu geçmedi. Kuzenim polis, akşama kadar it kopuk peşinde koşup akşam da ev işi yapmış, kadın çocukla yatmış hep, çocuk da gayet sağlıklı, kolik bile yok. Bişey denince de küsüp anasına giderdi , her seferinde yağla balla getirdi çocuk. En son kal orda anan baksın, hizmet etsin sana demiş ve davayı açmış kuzen. Ama sorsan kaynana ayırdı.

Anne baba olunca çocuğundan başka birşey düşünemiyorsun. Bir şeyleri yapıyorsan çocuğun için o mutlu olsun o rahat olsun diye. Herkes aynı kafada olmuyor. Bir bakıyorsun yaptığına üzülmüşsün. Çoğumuzun çocuğu var iyilerle iyiliklerle karşılaşsınlar.

son 3-4 sene içinde bize gelin gelen öğretmen vs. olan kızların bile hepsine yapıldı. bu 2 seneden haberim yok çünkü erkek tarafı olarak kimsenin düğününe gitmedim, içinde bulunmadım. çok yakın düğünümüz de olmadı zaten.

ama mesela bundan 40 sene önce annem de asla ağzını açıp bi şey istememiş, 4 sene önce kardeşim de istemedi...nitekim nişan elbisesinden başka bir şey de alınmadı :)

yani bu biraz şöyle: bizde erkek tarafı olununca şanındanır adettendir diye yapılıyor, kız tarafı olunca istenilmiyor ama.
hep diyorum ya bize gelin gelmesi lazım herkesin.
...ha o dışarıdan gelen kızlar bizde adetttir, illa isteriz gibi diretti mi, yoksa bizimkiler hepsini sormadan mı yaptı, o kadarını bilmem. sormam çünkü.

fakat memletten şunu biliyorum. özellikle yaylalarda, köylerde olup görücü usulü evlenen kızlar (çok afedersiniz) sidik yarıştırıyor. ayşeye (ayşe ondan 6 ay önce nişanlanan halasını kızı mesela) 6 kat esvap (tüm takım kıyafet yani) alındı bana 7 olcak, ayşeye x salonda nişan yapıldı, bana da yapılcak (normalde nişanı kız tarafı yapar, ama bu salon işlerini hep erkeğe kitliyorlar), ayşeye kayınvalidesi y model yaptırmış (dantel modeli bu) benimki z model olcak (z model y'den 3 sıra fazla, kanserli, daha gösterişli model vs vs)...böyle gidiyor bu. hiç maddi durumu olmadığı halde okulun salonunu tutup nişan yapanlar gördü bu kızlar...kış günü köyden şehre, kıçı kırık bir ilkokulun salonuna nişana gidildi. çok komik şeyler. neden çünkü ondan önce nişanlanan kız "şehirde" salonda yaptırmış, altta mı kalsın?

bu kadarı olmasa da memleketteki okumuş kızlar bile evlenirken bu mevzular oluyor. zaten hemen hemen türkiyede evlenip de nişanda alışveriş yapmamış, kıyafet filan almamış olan fazla yoktur. en azından şimdiye kadar fazla olmamışır... belki kayınvalide elti görümce maaile gitmemiştir de kendisi nişanlısıyla almıştır...yoksa ben trendyolda seyahat çantası bakıyorum mesela hep "nişan bohçası için aldık" yorumları görüyorum :) bu kadar bohçayı kim yapıyor? benim bildiğim o bavullara kıyafet olarak hediye alınanları koyuyorlar. çeyizlik olanları hala bohçalıyorlar, sandıklıyorlar.

not: mesela bizde anneler gitmez zaten bu alışverişe, çok ayıplanır. bir abla ya da yenge gibi yaşı daha genç, evli bir büyüğü gider. bir de genç/çocuk kişi gider (o ben oluyordum, ona da erkek tarafı 1 bluz filan alır). ama ben başka köylerden alışverişe gelenlerde hep gördüm ki (e herkes aynı yerlerden yapıyordu alışverişi o zamanlar) esas mesele annelerin halt yemesinden çıkıyor...yine de şöyle saç baş yolmalı 1 kavgaya denk gelemedim. o kadar içimde kaldı.

ben şu anda muğlada yaşıyorum. buranın bambaşka adetleri var ama yine ağır yine ağır. çok memleketle alakası yok bence.

Anladığım kadarıyla sana değer vermediklerini düşünüyorsun Eee yol yakınken ayrıl o zaman

Bence de böyle adamlara acımamak lazım cey geçen gün birşey duydum arkadaşım anlattı ben şok 8 bilezik set saat küpe ayrıyetten gelin kolyesi ev ve evlendikten sonra araba... Sormadın mı altındanmıymış dedim. Meslek sahibi batılı bir aile aşk mı şimdi bu Benim arkadaşım evlendi. ilkokul mezunu doğulu herşeyi kendileri yaptı. Kaç yıl ödedi borcunu insanın gözü tok olmalı örf adet diye insanları sömürmemek lazım

Bu durumda olup hâlâ yıllarca böyle eşi el üstünde tutan insanlar biliyorum

Şu kalınlaştırdığım yeri özellikle kabul etmiyor üzerine diyor ki sözü de onlar yapar. Bizde böyle. Hayır Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle değil bir kere mantığa aykırı sözü veren kız tarafı ama masrafı yapan erkek. Altın kaplama zaar.

Şaka gibisiniz gerçekten kış gelmiş oturmuş onların almasını mı bekliyorsunuz illa kendiniz alsanıza ?

Gelin evinde izlemistim. Bir memlekette herrrr şeyi erkek tarafı yapıyormuş. Kız kendi evinden bir çorap dahi götürmüyormuş. Pijamasından atletine, tokasından kemerine bütün her sey yeniden aliniyormuş. Etek, bluz, çorap, eşarp sekilde tepeden tırnağa en az 10 15 kombin alınıyormuş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…