E öyle yazıyolar ya “benim ayylem her şeyi 4 4lük yabdı” (sadece çeyizine lif koymuş) “eşimin ayylesi iyne bilem almadı” (dünya masrafa girmişler ama kınayı kız tarafı yapar demişler)yemeyip içmeyip giymeyip alacakmışız.asla markalara para vermeyecekmişiz.gelin borçsuz olmalıymış ki gezip tozmalıymış düğünden sonra.burada aynen böyle düşünen üyeler bile var.
evet tam da bu anlatmak istediğim.hatta burada bir üye konu açmıştı.kayınvalide ev vermiş yerleşmişler.diyordu ki kayınvalidenin evi daha büyük o evi bize verse daha iyi olmazmıydı?bunu da vallahi eğitimli bir üye demişti konu açıp.E öyle yazıyolar ya “benim ayylem her şeyi 4 4lük yabdı” (sadece çeyizine lif koymuş) “eşimin ayylesi iyne bilem almadı” (dünya masrafa girmişler ama kınayı kız tarafı yapar demişler)
“Kayınvalidem fıldır fıldır geziyor üstü başı hep yepyeni marka bize oturmaya gelirken market alışverişi yapmaları gerekmiyor mu” (marka dediği de kadıncağız lcw’den yeni gömlek almış onda bile gözü kalmış bana neden alınmıyor diye)
Cey kesinlikle haklısın. Bazıları bile isteye gidip ekonomik durumu kötü yaşı küçük ve güzel kızları alıyorlar oğullarına. Ve eziyorlar köle gibi. Bu kızımızın istediği şeyi veriyorlar giyim kuşam takı. Kız ailesinin yanına giderken bile eşi bırak kv kp dem izin istiyorlar.20 30 yıl önce böyleydi ama.hatırlıyorum akrabalarım kendine mont ayakkabı almaz en kötü şeyleri giyer ama gelinlere bir dirsek bilezik set takar tüm ev eşyalarını kendileri üstlenir tüm kıyafetlerini de alırlardı.nişanı da erkek tarafı yapardı düğünü de.neymiş oğlan evlendiriyorlarmış pehh.kızlara aileleri hiç bir şey vermezlerdi tek bilezik bile.bir kaç gereksiz çul çaput dantel lif vs ile evlendirirlerdi.okutup masraf bile yapmazlardı kızlarına.ben asıl bu tür kadınları günümüzde bile eş olarak seçen erkekleri tuhaf buluyorum.bir çok eğitimli meslek sahibi karakterli kadınlarımız eş bulamıyorlar istedikleri gibi.çünkü erkekler ve aileleri bu ekonomi de bile ayy yaşı küçük olsun boyu uzun olsun kaşı gözü şöyle olsun diye mal alır gibi kız alıyorlar oğullarına. bu kaynanalara ve oğullarına acınmaz.bilerek seçiyorlar.
İnsanlar dişinden tırnağından artırıyor ev alıyor evladı bile değil dış kapının dış mandalı göz dikiyor. Kendi de evde bi tarafını büyütüyor gelinim mutfakta izlerken ama sorsan her şeyin en iyisini hak ediyor. Baba evinde 3 senede bir mont alınan tipler nişanlanınca evlenince 1000 liradan aşağı montu kabul etmez oluyorlarevet tam da bu anlatmak istediğim.hatta burada bir üye konu açmıştı.kayınvalide ev vermiş yerleşmişler.diyordu ki kayınvalidenin evi daha büyük o evi bize verse daha iyi olmazmıydı?bunu da vallahi eğitimli bir üye demişti konu açıp.
Bizde mesela örf adetler hala yapılır. Ama asla zorlama ile değil. Kız aileleride erkek aileleride üzerlerine düşeni karşı tarafa sormadan yaparlar. Ekonomik durumları elverdiği sürece evde alınır eşyada. Kızlarda bile evlenene kadar çalışmışsa onun kazancı saklanır. Evlendikten sonra verilir.evet tam da bu anlatmak istediğim.hatta burada bir üye konu açmıştı.kayınvalide ev vermiş yerleşmişler.diyordu ki kayınvalidenin evi daha büyük o evi bize verse daha iyi olmazmıydı?bunu da vallahi eğitimli bir üye demişti konu açıp.
Ama doğuda bile sözü nişanı kınayı kız yapar, erkek yapmaz.Arkadaşlar özellikle Doğu'da bu tarz adetler vardır. İstemeden önce gelin alışverişe çıkarılır. Sandık alınır ve içi doldurulur. Makyaj malzemeleri, parfüm, gecelik takımı, topuklu terlik, seccade takımı, nevresim takımı ve geline birkaç parça kıyafet.
Aynı şekilde kız tarafı da erkeğe bohça hazırlar. Tıraş takımı, kemer cüzdan takımı, gömlek, ev terliği, saat vs. Yine aynı şekilde kayınvalide, kayınbabaya, görümcelere hediye alınır.
Çoğu aile, nişanlılık dönemi herhangi bir bayrama denk gelirse, geline bayram kıyafeti ve takı da alır. Kurban bayramına denk gelirse koç götürenler de olur.
Yani bunlar gelinin ihtiyacı olduğu için değil, gelenek görenek olarak yapılır. Nişanlılık döneminde harçlık verenler dahi var.
Anladığım kadarıyla konu sahibesinin yaşadığı çevre de bu tarz geleneklerin olduğu bir çevre, özenmiş belli ki karşı taraftan hiçbir adım olmayınca. Ha mont biraz abartı kaçmış, onu nişanlının tarafı değil belki nişanlın düşünüp hadi gel sana yeni bir tane alalım derse ne ala, ama bana mont almadılar tribi biraz fazla. Belki mont ihtiyacın olduğunu bile bilmiyordur. Herşeyi karşı taraftan bekleme, kendi ihtiyaçlarını kendin halletmelisin.
Ha onlar düşünür yaparsa ne güzel olur ama yapmazlarsa da zora sokulmaz
Tabi tek taraflı değil.Ama doğuda bile sözü nişanı kınayı kız yapar, erkek yapmaz.
Konu sahibinin önceki konularını okursan hep erkek tarafına birşeyler kilitleme derdindeler ailecek, yok sözü onlar yapar yok nişanı onlar yapar falan diyip durmuş. İnşallah ayrılırlar da oğlan kurtulur. Bu kadar görmemiştik olmaz.
işte zorlama olmadan hediye babında olmalı zaten.kızıma ben de takı eşya evlilik masrafı bütçesi oluşturdum az az biriktiriyorum şimdiden.eğitim masrafı ağır hepsine birden yetmez üniversite yıllarında.erkek tarafı da aynını yapmalı kendinden kısmadan az az biriktirmeli .çocuk 3 4 yaşlarından itibaren ayda 10 dolar alsan bir sürü para olur 25 yaşında.ama dişinden tırnağından yaşamından kısarak elalemin kızına oğluna herşeyi yapmaya karşıyım ben.anneler babalar da yaşamaya geldi bu dünyayaBizde mesela örf adetler hala yapılır. Ama asla zorlama ile değil. Kız aileleride erkek aileleride üzerlerine düşeni karşı tarafa sormadan yaparlar. Ekonomik durumları elverdiği sürece evde alınır eşyada. Kızlarda bile evlenene kadar çalışmışsa onun kazancı saklanır. Evlendikten sonra verilir.
Gerçekten seven bir kadın, sanmıyorum ki, montu onu bunu dert etsin. En güzel hediye, sevdiğin kişiyle evlenmektir cunku. Bir kadın eşyaya, kıyafete, takıya kafa yoruyorsa, bunu evleneceği kişiyle arasında sorun haline getiriyorsa, evlenmek için evleniyordur.yemeyip içmeyip giymeyip alacakmışız.asla markalara para vermeyecekmişiz.gelin borçsuz olmalıymış ki gezip tozmalıymış düğünden sonra.burada aynen böyle düşünen üyeler bile var.
Teyzem yaptı, daha oğlu çalışmazken nişanladı, kıza i Phone bile aldı. Evini düzdü, kız geldiği yerden iki hasır getirdi sadece. Bedel istemedi teyzem, kaynanalık etmedi, yeni gelinin üstüne yıkılma planları yapmadı. Ama sorsan kaynana bizi boşattı der, külliyen yalan. 1 yıl insan bir kap yemek yapmaz mı evinde, 1 süpürge tutmaz mı, çalışmadı ve hamileliği hiç sorunlu geçmedi. Kuzenim polis, akşama kadar it kopuk peşinde koşup akşam da ev işi yapmış, kadın çocukla yatmış hep, çocuk da gayet sağlıklı, kolik bile yok. Bişey denince de küsüp anasına giderdi , her seferinde yağla balla getirdi çocuk. En son kal orda anan baksın, hizmet etsin sana demiş ve davayı açmış kuzen. Ama sorsan kaynana ayırdı.işte zorlama olmadan hediye babında olmalı zaten.kızıma ben de takı eşya evlilik masrafı bütçesi oluşturdum az az biriktiriyorum şimdiden.eğitim masrafı ağır hepsine birden yetmez üniversite yıllarında.erkek tarafı da aynını yapmalı kendinden kısmadan az az biriktirmeli .çocuk 3 4 yaşlarından itibaren ayda 10 dolar alsan bir sürü para olur 25 yaşında.ama dişinden tırnağından yaşamından kısarak elalemin kızına oğluna herşeyi yapmaya karşıyım ben.anneler babalar da yaşamaya geldi bu dünyaya
Anne baba olunca çocuğundan başka birşey düşünemiyorsun. Bir şeyleri yapıyorsan çocuğun için o mutlu olsun o rahat olsun diye. Herkes aynı kafada olmuyor. Bir bakıyorsun yaptığına üzülmüşsün. Çoğumuzun çocuğu var iyilerle iyiliklerle karşılaşsınlar.işte zorlama olmadan hediye babında olmalı zaten.kızıma ben de takı eşya evlilik masrafı bütçesi oluşturdum az az biriktiriyorum şimdiden.eğitim masrafı ağır hepsine birden yetmez üniversite yıllarında.erkek tarafı da aynını yapmalı kendinden kısmadan az az biriktirmeli .çocuk 3 4 yaşlarından itibaren ayda 10 dolar alsan bir sürü para olur 25 yaşında.ama dişinden tırnağından yaşamından kısarak elalemin kızına oğluna herşeyi yapmaya karşıyım ben.anneler babalar da yaşamaya geldi bu dünyaya
son 3-4 sene içinde bize gelin gelen öğretmen vs. olan kızların bile hepsine yapıldı. bu 2 seneden haberim yok çünkü erkek tarafı olarak kimsenin düğününe gitmedim, içinde bulunmadım. çok yakın düğünümüz de olmadı zaten.Bizim buralarda görücü usulü evlenen kızlara "düzen düzülür". Yani kıyafet, ayakkabı, makyaj malzemesi vs. gibi şeyler alınırdı. Hani böyle hep beraber çıkılıp dona varana kadar alıyorlar ya? He işte ondan.
Ama onu da en son 20 sene evvel amcam evlenirken gördüm. Ondan sonrasında hiç görmedim ya, şimdi düşündüm de harbiden görmedim.
Herhalde görücü usulü tanıştınız, fazlaca aile/ el alem ağzıyla konuşuyorsunuz çünkü. Bu ağızlar 25 yaşında bir genç kadına yakışmıyor yalnız. Oldukça eskimiş fikirler bunlar.
Bence de böyle adamlara acımamak lazım cey geçen gün birşey duydum arkadaşım anlattı ben şok20 30 yıl önce böyleydi ama.hatırlıyorum akrabalarım kendine mont ayakkabı almaz en kötü şeyleri giyer ama gelinlere bir dirsek bilezik set takar tüm ev eşyalarını kendileri üstlenir tüm kıyafetlerini de alırlardı.nişanı da erkek tarafı yapardı düğünü de.neymiş oğlan evlendiriyorlarmış pehh.kızlara aileleri hiç bir şey vermezlerdi tek bilezik bile.bir kaç gereksiz çul çaput dantel lif vs ile evlendirirlerdi.okutup masraf bile yapmazlardı kızlarına.ben asıl bu tür kadınları günümüzde bile eş olarak seçen erkekleri tuhaf buluyorum.bir çok eğitimli meslek sahibi karakterli kadınlarımız eş bulamıyorlar istedikleri gibi.çünkü erkekler ve aileleri bu ekonomi de bile ayy yaşı küçük olsun boyu uzun olsun kaşı gözü şöyle olsun diye mal alır gibi kız alıyorlar oğullarına. bu kaynanalara ve oğullarına acınmaz.bilerek seçiyorlar.
Bu durumda olup hâlâ yıllarca böyle eşi el üstünde tutan insanlar biliyorumTeyzem yaptı, daha oğlu çalışmazken nişanladı, kıza i Phone bile aldı. Evini düzdü, kız geldiği yerden iki hasır getirdi sadece. Bedel istemedi teyzem, kaynanalık etmedi, yeni gelinin üstüne yıkılma planları yapmadı. Ama sorsan kaynana bizi boşattı der, külliyen yalan. 1 yıl insan bir kap yemek yapmaz mı evinde, 1 süpürge tutmaz mı, çalışmadı ve hamileliği hiç sorunlu geçmedi. Kuzenim polis, akşama kadar it kopuk peşinde koşup akşam da ev işi yapmış, kadın çocukla yatmış hep, çocuk da gayet sağlıklı, kolik bile yok. Bişey denince de küsüp anasına giderdi , her seferinde yağla balla getirdi çocuk. En son kal orda anan baksın, hizmet etsin sana demiş ve davayı açmış kuzen. Ama sorsan kaynana ayırdı.
Şu kalınlaştırdığım yeri özellikle kabul etmiyor üzerine diyor ki sözü de onlar yapar. Bizde böyle. Hayır Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle değil bir kere mantığa aykırı sözü veren kız tarafı ama masrafı yapan erkek. Altın kaplama zaar.Tabi tek taraflı değil.
Nişan ve kınayı kız tarafı yapar, düğünü erkek tarafı...
Ev eşyalarının bir kısmı da kız tarafına aittir.
Bu kadar da beklenti olmaz, yapamıyorsa aileniz evlenmeyin. Yani bulunmaz Hint kumaşı değilsiniz. Bazıları istiyor ki erkek ailesi kendilerine kul kurban olsun.
Şaka gibisiniz gerçekten kış gelmiş oturmuş onların almasını mı bekliyorsunuz illa kendiniz alsanıza ?Gelin alışverişine yazın çıktık kıyafet alcaktım kv 1 tane alsın başka almasın demiş bende 1 tane öylesine bi takım kıyafet aldım. Kv öyle söyleyince hevesim kalmadı. Şimdi kış oldu ne bi mont alalım ne kışlık bişeyler alalım diyorlar. Hiç bişeye ihtiyacın varmı alıncak bişeyin varmı diye sormuyorlar. Etrafımda benim gibi nişanlı kızlar var kıyafetlerini herşeylerini istedikleri gibi aldılar. Hatta yazlık kışlık alışverişleri ayrı oldu.Her ay nişanlıları bi ihtiyacını alıyor. Bende bunları gördükçe sürekli moralim bozuluyor. Artık sürekli bunları düşünmeye başladım. Durumları da iyi ama
Gelin evinde izlemistim. Bir memlekette herrrr şeyi erkek tarafı yapıyormuş. Kız kendi evinden bir çorap dahi götürmüyormuş. Pijamasından atletine, tokasından kemerine bütün her sey yeniden aliniyormuş. Etek, bluz, çorap, eşarp sekilde tepeden tırnağa en az 10 15 kombin alınıyormuş.Şu kalınlaştırdığım yeri özellikle kabul etmiyor üzerine diyor ki sözü de onlar yapar. Bizde böyle. Hayır Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle değil bir kere mantığa aykırı sözü veren kız tarafı ama masrafı yapan erkek. Altın kaplama zaar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?