Gelin alışverişi ve kv

Kendileri sadece kızı yapmakla mükellefler

İki oğlum var. İleride, oğlumla evlendiği için, sanki büyük bir lütufta bulunduğunu zanneden zır cahil gelin adayları çıkartma karşımıza yarabbim.

Düşünsenize, birşeyler yapıyorsunuz elinizden geldiğince, gelin adayı arka planda oğlunuzun beynini yiyor,bOnu neden almadı, bunu neden yapmadı! Yahu, canını mi versin insanlar, siz evleneceksiniz diye?

Önce yaşadığın hayatı kendin karşıla, sonra ahkam kes. Kendine yaslanan dik yürür. Değil kayınvalideye kendimden başkasına muhtaç ettirme beni yarabbim. Tenezzül edermiyim acaba ? Birde insan heves ediyor demişsiniz yazık…

annenin zamanında okuyan kadın azdı para kazanan azdı gelenekler öyleydi.annenin o paraları kabul etmesi tuhafıma gitmedi o yüzden.eskiden kızlara harçlık bile vermezdi aileleri.ne yapsın o parayla çeyiz almıştır üst baş almıştır kadın.asıl şimdilerde isteyenler tuhaf kuzum

yemeyip içmeyip giymeyip alacakmışız.asla markalara para vermeyecekmişiz.gelin borçsuz olmalıymış ki gezip tozmalıymış düğünden sonra.burada aynen böyle düşünen üyeler bile var.

Evet ne doğru düzgün kıyafeti varmış evlenmeden önce ne harçlığı dediğin gibi. Üniversite okumuş benim annem. İşe girecekmiş okuldan iş ayarlamışlar. Dedem bırakmamış sen sokak kızı mısın çalışıcan sen benim kıymetlimsin evde baş köşede oturucan demiş. Ama o günden sonra annemin işi temizlik yemek olmuş evde. Okumuş ama pek vizyonlu değilmiş
Dediğin gibi o dönem herkes öyleymiş farklısını görmemiş belki. Şimdi bilgiye erşmek iyiyi doğruyu bulmak çok kolay. En kötü biz burda yol gösteriyoruz anlamıyorlar..

Konu sahibi bundan 7 _8 sene önce evlenme arifesindeyken teyzemden iş arkadaşıma kadar bir kaç insan bohça hazırlatmadım, nişan alışverişine çıkmadım diye kızdılar bana. O zamanlar hatta iş arkadaşım makyaj malzemesi aldırmama epey kızmıştı. Kullanmayacağım far paletlerine o parayı vermem de verdirmem de demiştim. Değerini anlamazlar demişti. Kendi öz teyzem kayınbiraderlerim evlenince eltilere bohça yaparlards boynumun bükük kalacağını içten içe kıskanacağımı iddia etti. Güldüm geçtim. Kayınvalideyle don almaya çıkmanın nesini kıskanacağım dedim. Yani çevredekiler hep söyler. Siz akıllı olun. Yoksa bu süreçler böyle zehir olur iki tarafa da. İleride hep yüz yüze bakacağınız insanlarla da sorun yaşarsını el için. Akıllı olun

kendi kayınvalideye kayınpedere hediyeler alıyor mu?eşyanın yarısını üstlenecek mi?eş adayına şık saat gömlek vs hediye alıyor mu?ha bunları yapıyorsa hediye bekleyebilir ancak

kendi kayınvalideye kayınpedere hediyeler alıyor mu?eşyanın yarısını üstlenecek mi?eş adayına şık saat gömlek vs hediye alıyor mu?ha bunları yapıyorsa hediye bekleyebilir ancak
Ben bunları yaptım da değer mi bildiler allah aşkına, hiçbirşey beklemedim onlar da almadı aten. Ama böylelerini gördükçe istemediğime pişmanım. Bunlar daha kıymetli oluyor…

Ben bunları yaptım da değer mi bildiler allah aşkına, hiçbirşey beklemedim onlar da almadı aten. Ama böylelerini gördükçe istemediğime pişmanım. Bunlar daha kıymetli oluyor…
hiç bir şey istemesinler demiyorum ki ben.hediyeleşmek güzeldir.elbette biraz takı bir iki kıyafet vs almalı erkek tarafı.ama dar gelirli ailenin boğazına basarak şu kadar gram altın şu düğün salonu şu kadar eşya şu kadar kıyafet süt parası koç ayrı nişan vs diyenler var.çoğunun elinden evlendikten sonra altınları alınıyor bunların.3 yıl sonra takacak kolyeleri kalmıyor ayol.çok iyi niyetli yüzde 10 aile var.hah işte onların gelinleri o rahat edenler.varları yokları gelin oluyor onların.kendilerinden bile çok değer veriyorlar.geri kalanları ise kayınvalideyle görümceyle eşle mücadele ederek ömür tüketiyorlar.evden çıkma annene az git şunu giyme harçlık isteme vs denerek ev kuşu bir hayata sürükleniyorlar

İnanılmaz özveri ve iyiniyetle davrandım ben ama görümcem nişanımda fesatlığından saçma sapan gündem yaratıp küslük çıkardı. Anneside kızının kafasından sorunu olduğunu kabul etmeyip onun tarafında olunca; nişanımdan beri görümcemle görüşmüyorum; daha abisinin evini gelip göremedi… Kayınvalide ile de anca iki ayda bir, merhaba merhaba… Fırsat vermediğim için ve covid de bahane olduğu için evime de gelmez. Dediğim gibi inanılmaz kırgınım, ama eşiminde ağzı dili bağlı ailesine. Katıksız savunuyor. Güya ben pohpohlanmaya alışmışım onlar beni pohpohlamıyor diye onlardan nefret ediyormuşum

sizinki bambaşka sorun.hediyeler alsanız da almasanız da sizi sevmeyeseleri varmış.yani sizin yerinize ayşe fatma da gelinleri olsaydı gene aynı davranırlardı.bazı insanlar böyledir.boşverin politik olun böylelerine karşı

Ayy bunları okudukça iyiki oğlum olmamış diyorum .Elalemin kızı gelecek benim paramin hesabını yapacak ,bir de baştan aşağı giydiricem ,yazlık ,kışlık .Onun yerine bir fakiri giydiririm en azından bana dua eder.Sadakam olur .Afedersiniz de kadın oğlu senle nişanlandi diye sizi giydirmek zorunda değil .

Bende aynısını kendi anneme ve ablama söyledim biliyormusunuz, sorun bende değil, abisini sevmiyor kardeşi-kim olsa aynı davranacaktı. Birde her konuda kardeşinden üstünüm, onu hazmedemiyor

Bunları geçtim hiç aramıyorlar nasılsın napıyosun diye çok soğuklar
Yaa en iyisi biliyor musunuz .Ne kadar boş seylere takıyorsunuz .Sizin adamlara takasiniz gelmiş bence .Bırakın sonra da mesafe nasıl koyarım diye konu açarsınız .Azıcık aşım ağrısız basım deyin.Ne yaparsanız yapın isterseniz ayaklarının altında paspas olun .Gelinsiniz .Sevmeyecekler .

Arkadaşlar özellikle Doğu'da bu tarz adetler vardır. İstemeden önce gelin alışverişe çıkarılır. Sandık alınır ve içi doldurulur. Makyaj malzemeleri, parfüm, gecelik takımı, topuklu terlik, seccade takımı, nevresim takımı ve geline birkaç parça kıyafet.
Aynı şekilde kız tarafı da erkeğe bohça hazırlar. Tıraş takımı, kemer cüzdan takımı, gömlek, ev terliği, saat vs. Yine aynı şekilde kayınvalide, kayınbabaya, görümcelere hediye alınır.

Çoğu aile, nişanlılık dönemi herhangi bir bayrama denk gelirse, geline bayram kıyafeti ve takı da alır. Kurban bayramına denk gelirse koç götürenler de olur.

Yani bunlar gelinin ihtiyacı olduğu için değil, gelenek görenek olarak yapılır. Nişanlılık döneminde harçlık verenler dahi var.

Anladığım kadarıyla konu sahibesinin yaşadığı çevre de bu tarz geleneklerin olduğu bir çevre, özenmiş belli ki karşı taraftan hiçbir adım olmayınca. Ha mont biraz abartı kaçmış, onu nişanlının tarafı değil belki nişanlın düşünüp hadi gel sana yeni bir tane alalım derse ne ala, ama bana mont almadılar tribi biraz fazla. Belki mont ihtiyacın olduğunu bile bilmiyordur. Herşeyi karşı taraftan bekleme, kendi ihtiyaçlarını kendin halletmelisin.
Ha onlar düşünür yaparsa ne güzel olur ama yapmazlarsa da zora sokulmaz

20 30 yıl önce böyleydi ama.hatırlıyorum akrabalarım kendine mont ayakkabı almaz en kötü şeyleri giyer ama gelinlere bir dirsek bilezik set takar tüm ev eşyalarını kendileri üstlenir tüm kıyafetlerini de alırlardı.nişanı da erkek tarafı yapardı düğünü de.neymiş oğlan evlendiriyorlarmış pehh.kızlara aileleri hiç bir şey vermezlerdi tek bilezik bile.bir kaç gereksiz çul çaput dantel lif vs ile evlendirirlerdi.okutup masraf bile yapmazlardı kızlarına.ben asıl bu tür kadınları günümüzde bile eş olarak seçen erkekleri tuhaf buluyorum.bir çok eğitimli meslek sahibi karakterli kadınlarımız eş bulamıyorlar istedikleri gibi.çünkü erkekler ve aileleri bu ekonomi de bile ayy yaşı küçük olsun boyu uzun olsun kaşı gözü şöyle olsun diye mal alır gibi kız alıyorlar oğullarına. bu kaynanalara ve oğullarına acınmaz.bilerek seçiyorlar.

Klasik Türk kafası.
Neden size kıyafet alsınlar sizin kendi aileniz alsin (o da çalışmıyorsunuz diye yoksa kendiniz almalısınız)
Nisanliniz sizin bonservisinizi almıyor sizinle hayat kuruyor siz de ona köle olarak gitmiyorsunuz hayat arkadaşı olacaksınız. Nişanlıma şunu aldırdım bunu aldırdım diye story paylasmaksa amacınız üzgünüm nişanlınizin ailesi bu standartlarda değil belli ki..

Bunları geçtim hiç aramıyorlar nasılsın napıyosun diye çok soğuklar
Sen bu evliliği iyice düşün derim ben.
Herkes kendin al demiş ama kibarlık nezaket denen birşey vardır.
Tamam birşey almak zorunda değiller ama insan arayıp sormaz mi?

Bunu yazdım ısrarla yazıncam da, evet bu adetler var da bitmesin mi artık yeni nesil ısrarla devam mı ettirsin..Doğu da daha fazla evet hatta tanıdıklarım hep şey diyo, aldırmazsan değersiz olursun,istiyeceksin ki değer versinler ..Sonra aynı insanlar buralar da kadının adı yok, erkekler eşleri çalışsa bile tüm ev işini çocuk bakımını kadından bekler. .Şimdi bu ikisini de söyleyen aynı insanlar ..Geçen dedim ki e hani değerliydiniz evlenirken neler neler istiyorsunuz değerli olmak için..Bende evlenirken bu kadar masraf etsem, bende iş beklerim valla...Acı olan da ne biliyor musunuz okumuş kesim bile hala eşya, altın istemekle değerli olacağını sanıyor ama tam tersi oluyor..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…