Gelin-Kaynana tartışması neden olur?

kültür edep ahlak anlayış hoşgörü eksikliğinden oluyor elbette..

her daim görüşülürse mesafeli davranılmazsa bu ilişkilerin suyu iyice çıkar diye düşünüyorum.

biz üzerimize düşen saygıyı gösetirp anlayışlı ve hoşgörülü olursak karşı taraf anlamasa da mesafeyi korursak ne eşimiz ne de biz çok fazla yıpranmayız.

gözlerimi kaparım vazifemi yaparım görüşünde olmak bazeni iyidir...:)

fazla samimiyet tez ayrılık getirir derler ee kaynana gelin birbirinden ayrılamayınca nolur tartışma olur arada kalanda zavallı oğlan olur:)

ıçerik nedeniyle konunuz" Hayatın ıçinden- Aile, Evlilik ve Çocuklar " bölümüne taşınmıştır. Bilginize

Şimdiki nesilde dil maaşallah nazar değmesin pabuç gibi ne büyük biliyorlar ne birşey...Eh yaşlılarda onlardan aşağı kalır değil....

Bir kadın evindeki huzura önem veriyorsa kayınvalidesiyle iyi geçinmek zorundadır diye düşünüyorum..Ve bir kayınvalidede oğlundan kopmak istemiyorsa gelininde iyi davranmak zorundadır..Çünkü bir kadın kayınvalidesiyle anlaşamıyorsa çok rahat bir şekilde eşinide görüştürmez..

Ya nedense bu gelin kaynanaların adı çıkmış..aslında iki tarafta anlayışlı ve olgun olduktan sonra hiçbir sorun çıkmıyor...Gelinler eşinin bir ananın evladı olduğu,kayınvalidelerde oğlunun artık bir yuvası olduğu gerçeğini kabullenmeli...

Eğer ne yapılsada edilsede anlaşılmıyorsa görüşmeleri seyrekleştirmek en iyisi

hep kadinlarin cekismesi yasandigi icin..
nedense erkekler arasi cekisme yok kadinlar arasi rekabet fazla..
erkeklerin akli kadinlar kadar cinlige ermiyor dogruya dogru..
kadinlar herseye kusur buluyor...herseyi begenmiyor..
erkekler bizim yanimizda sessizler sorunsuzlar..
fena kaynanalarda goruyorum ama saf kaynana bulan gelinlerde yuzune iyi arkasindan atip tutuyor kadinlarin..yada kaynananin guvenip anlattigi lafi hemen esine yetistiren ortaligi karistiran annesini oglunun gozunden dusurmeye calisanlarda var..
gelinler daha fena ve samimiyetsiz..
oglum uzulmesin diye gelinlere katlananlar daha cok..
kimse alinmasin sadece gorduklerim boyle..
agzim acik kaliyor boyle ornekler gorunce ve cok kiziyorum..
cok iyi niyetli olmayacaksin hep mesafe koyacaksin arana..

Son düzenleme:

canım dedıgınde haklısın
bır tanıdıgım var gelınıme 3 sene sabrettım
oglunu cok seven bır anne onu uzecek sekılde davranmaz dedı
en sonunda gelını demıskı
anne ozur dılerım ben kayınvalıdelerı hep kotu bılırdım
senbenım bu onyargımı yıktın benı affet demıs ıste toplam 11 senelık gelını ılk 3 sene dıyor sabrettım sımdı ıyıyız
ıs canım buyukte bıtıyor gercekten ıyı nıyetı dılde degıl hareketlerındeyse ıs ıyı ıle sonuclanıyor

[Uınsanlık tarihi kadar eski olan gelin kaynana çatışmalarında asıl zehirin kıskançlık ve cehalet olduğu ortadadır. Bir gelin kaynanasını neden sevmez veya kaynana gelinini neden çekemez.

Bu çok eski sorunun cevabı biraz öncede belirttiğim gibi kıskançlık vs. basit sebeplerdir. Anne yıllar boyu besleyip büyüttüğü oğlunu elin kızına layık görmez, gelin de sanki adamın varlık sebebi kendisiymiş gibi davranır. Bu çocuksu ve primitif çekişme sonucunda kırılan kalpler, geçen haklar kimsenin gözüne görünmez. ışin en ilginç yanı da her gelin kaynana olduğunda hiç yadsımadan kaynana rolüne girer ve kendine yapılanları bazen beş katı ilave ederek gelinine yapar. Bu konuda çok sevdiğim birinin anlattığı bir hikayeyi sizlerede aktarmak istiyorum.

Bir Japon ailesinde yaşlanan ve hastalanan kaynana oğlunun evinde kalmak zorunda kalır. Gelin kocasına;
- Annenle birlikte yaşamak istemiyorum, ona bakmak istemiyorum
dese de şartlar elvermediği ve kocasını sevdiği için kabul etmek zorunda kalır. (Not: Zamane kızları olsa ya ben ya o diye keser atar olayı ama neyse)
Zaman içinde gerek gelinden gerek kaynanadan kaynaklanan sebeplerle ciddi problemler çıkmaya başlar. Gelin kafasına koymuştur. Kaynanadan kurtulacak. Bir ilaçcıya giderek durumu anlatır. Bir zehir yapmasını ister ilaçcıdan. ılaçcı zehiri hazırlar ve;
- Bak kızım bu zehiri damla damla yemeklerine kat. Bu süre içindede ona çok iyi davranki kimse olayı anlamasın. 3-4 aya kadar senin kaynana gider sende rahata erersin.

Gelin bir taraftan kaynanasını zehirlerken bir taraftanda ona çok iyi davranmaya başlar. Kaynana da bazı huylarından vazgecip gelinini sevmeye, ona iyi davranmaya başlar. Bu arada kaynanasını sevmeye başlayan gelin vicdan azabından kurtulamaz ve iki gözü iki çeşme ilaçcıya gider.
- Aman efendim, canım efendim, ben kaynanamı çok seviyorum onun ölmesini istemiyorum. Ne olur, ne olur panzehiri yap.
ılaçcının sözleri ilginçtir.
- Ben aslında sana zehir hazırlamadım zehir senin ve kaynananın içindeydi. Zehirinizi akıtınca herşey çok güzel oldu. Sana verdiğim sudan başka bir şey değildi.

.

kıskançlık,herşeye burnunu sokma ve laf sokma olursa kesin tartışma veya kavga çıkar nah burayada yazıyom çıkar

oğlunu paylaşama gelinin evini kendi evi gibi görüp burnunu sokması ben bilirim havaları gelinin yaptığı herşeye mana bulma v.s en önemlisi anlayış göstermeme saygı göstermeme

kaynanalar artık oğlunun evlendiğini,ayrı bir hayatı ve evi ve hatta ailesi olduğunu kabul etmedikleri,herşeylerine müdahale etme hakkını kendilerinde buldukları için oluyor bence.

Evet arkadaşım kessssinlikle!Bazı kaz kafalı erkekler de buna çanak tutup artık bir ailelerinin olduğunu onlara hissettirmezlerse kavgalar gürültüler daha çook devm eder...

Gelın de kaynana da damat uzerınden prim toplayarak ustunluk savasına gırerler ve bu savaslar sonucu bırbırlerını gıcık edıcı ya da sınır bozucu durumlara sokunca anlasmazlıklar baslar. Gel gelelım damat ne kaynanaya ne de gelıne hıcbır mudahele de bulunmaz

bu durumu özetleyen bir söz var;ekliyim hemen..

Kaynana Çaydanlık Gibidir, Fokur, Fokur Kaynar.
Gelin Demlik Gibidir, Sinsi, Sinsi Demlenir
Oğlan Bardak Gibidir, Bir Gelin Doldurur, Bir De Kaynana
Görümce Çay Kaşığı Gibidir, Arada Bir Gelir Ortalığı Karıştırır
Çocuk Şeker Gibidir, Ortalığı Tatlandırır
Kayınpeder de Çay Tabağı Gibidir, Okkalıca Oturur

kaydirigubbakcemile5

kendımden yola çıkarak yazıyorum..

ben annemle 4kez yuzyuze gorustum onunda telaseli vakıtlerde oldugu için oturupta bi sohbet edemedık acıkcası.. tlfdada gorustuk ama yuzyuze gorusmek gibi olmuyor ve yanlıs anlasılmalar sonucunda tlfnu ağlayarak kapatan ben oluyordum yada annem benım dedigim bişeye sinir olarak tlfnu kapatıyormus.. neyse..
ıkımızde bırbırımıze karsı yabancıyız sonucta huyumuz suyumuz bir değil..
eşim zaten benden için ailesine - insanlara hemen öle alışan biri değil,vakıt tanıyın biraz demıs-
annesi içinde bana - annem en basta kıskanır senı saymaz ama sonradan senı çok sevecek dedi-

eşim boyle aramızı bulmasaydı biz çoktan gelın kaynana olarak bırbırımıze gırmıstık :))

birazda iş erkekte bitiyor yani.. o aradakı dengeyı koruyacak..
korumasıda gereklı..

haa bırbırımıze gırmek yerıne inceden laf soktuk bu bir gercek :)) ama yuzyuze atıssak daha çok yıpranırdık yani. o aradkı saygıyı korumak gerek bu yuzdende gelın ve kaynanaya fedakarlık dusuyor.. gelın susarak fedakarlık yapacak.. kaynana ise anlasamadıgı konu hakkında daha fazla yorumda bulunmayarak ,uzatmayarak fedakarlık yapacak..

görumceye hiç girmıyorum :) alaksız olacak konuyla ama bana ne alındıysa aynısını ıstıyor .. ve bana yapılacak birseyede engel oluyor.. annemle aramızı bozuyor.. Sarubocegın sozu gibi ortalıgı karıstırıo anca.. klava: bu arada gorumcemin mutlu bir evlılıgı var ve bi çocuk sahibi , bekar olsa anlıcam yani..

Kıskançlık, herşeyi ben bilirim, oğullarının artık kendi hayatları olduğunu kabul etmek istemedikleri ve saymakla bitmeyen bin bir neden daha..

Bazen gerçekten melek kayınvalide - cadı gelin de olabiliyor ama genellikle tam tersi oluyor. En iyi kayınvalide bile gelini yönetmek istiyor - oğlu üzerinde etkisi olsun, annesinin lafını dinlesin istiyor..
Gelinler de bunu engellemek adına savaşıyor ve ortalık karışıyor!

Kayınvalideyi kendi annen gibi görmek biraz zor olur ama arkadaş olmaya çalışılabilir. Sonuçta insan kendi annesinin huyunu suyunu her şeyini biliyor. Senin aleyhine bir şey söylese, seni eleştirse bile onu sen niçin yaptığını biliyorsun. Kayınvalideye kendi anneniz gibi davranamazsınız bence ne kadar zorlasanız da. ınsan kendi annesine canı nasıl isterse öyle davranıyor, morali bozuk oluyor suratını asıyor ya da evine gidiyor yorgun olduğun zaman ayaklarını uzatıyor. Hadi kaynananın yanında ayaklarını uzat da yat bakalım. Yorgunluk anlar mı saygısızlık olur sonra bunun adı. ışte insanın kendi annesi gibi kimse olmaz. Eşinin annesi bile olsa..

GÜNÜMÜZDE GELıN KAYNANA ANLAŞMAZLIĞI:

Kayserili şair Recep Çakaner'in yazdığı ''Aslan Gayserilim'' adlı kitapta ise gelin kaynana anlaşmazlığıyla ilgili ilginç bir şiir de dikkat çekiyor. Çalkaner'in ''Dünden bugüne kızlar'' adını verdiği şiir söyle:

-1940'lı yıllarda kızların istekleri:

Hayadı sallı, bıçağı ballı Askerden gelmiş, anası ölmüş, Kesesi dolmuş, bir yiğit, bir kilit

-1960'lı yıllardaki kızların istekleri:

Sanayiden er, Sivas Caddesi'nde ev Dumansız baca(kalorifer), gaynanasız koca, Asri pencere, düdüklü tencere, Hacı Bekir'den lokum, Şihaslan'dan somun Tıkanmayan çağ (kanalizasyon), Asarcıktan bağ.

-Günümüz kızlarının damatlardan istekleri:

Tahsilini yetir, ananı babanı bitir.

Evini al, kalbimi çal.

Mersedesi getir, beni götür.

Yoksa; Her gün dünür sal, Gelmem, gadamı al.

alıntıdır

Bence bu durumda en temel sorun; insanların hadlerini bilmemesidir.
Gelin yada kayınvalide herkes durması gereken noktayı bilse,
karşısındakinden önce kendisine olan saygısını yitirmemeye çalışsa
olası problemlerin bile önüne geçilebileceğini düşünüyorum.
İlla anlaşılmayan noktlar olacaktır. Kendi annelerimizle bile çatıştığımız
noktalar yokmu hayatımızda? Bunları tolore edebilmek için duruşumuzu
sağlam, sözlerimizi seçip uygulamalıyız.Önyargılardan ve üçüncü
şahısların bakış açılarından sıyrılmakta önemli....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…