Gelinin ailesinin düğündeki takıları alması adeti

Düğünü aileler yapıyorsa takıyı almaları normal... Kınada kız tarafı taksın ve kendi takılarinı alsınlar düğündede siz alın eğer aileler masraf ettiyse... Yok masraflar gelin damattan çıkıyorsa o zaman aileler ya düğün diye tutturmayacak yada takıyı bırakacaklar düğün borcu ödenebilsin...

mehir konusunda böyle bir adet olsa da aslında kural yoktur.
mehiri erkek kıza vereceği için ikisi aralarında anlaşırlar.
mehir nikah zamanı belirlenmiş olmalıdır ve ödemesi ise erkek ödeyebileceği zaman veya boşanma durumunda olur.

Senin soylediginde dogru olabilir yani bir yerde okumustum oyle hatirliyrm. Guzel sekilde de soyleyebilirsiniz. Yeni arastirdiysaniz daha dogrudur yani.

Yapmayın Allah aşkına dinen mehir kızındır takılan takı değil... Öyle gelinler varki erkek tarafına kök söktürüyor bide üstüne takıyı alsın... Sonra geri o altını takmaya gelince banane kayınvalidem taksın oluyor... Yazık oğlan ailesi olmak suç bu devirde...(bu arada oğlum yok abilerimin eşleri kendi takılarını kınada aldı dönüp bakmadık bile ayıptır bizde,düğünümüzüde eşimle ikimiz yaptık bi karın ağrım yok yani bu konuda)

kural olarak kuranda yazıyor demedim bu şekilde yapılıyor islamda dedim. dini nikah zamanında mehir belirtilmediyse düğünde takılan herşey mehir olarak geçermiş uzman yada fetva verebilcek kişi değilim. ha kanunen zaten kadının düğünde takılanlar. mehir erkeğin insiyatifinde ödenme zamanı belirlenen bişey değil ayrıca kadın belirliyor onun zamanını nikah esnasında buda kadına soruluyor ( ben kendiminkini pek hatırlamıyorum benimkinde ayrı ayrı konuşulmuş boşanma durumu ve nikaha karşılık olarak istediğim bende onaylamışım)

ya zaten kızın altın olsa nereye harcıycak ben kendiminkilerin ne kadar olduğunu bile bilmem 2 set almışlar (ki ben haberdar bile değildim alındığından bana kalsa küçük bişey seçerdim adet diye almışlar boşuna masraf) düğüne biryere giderken takarsın dediler bozdurma geri kalanların tümünü bozdurdum eşime verdim. ha bide eşimin bana aldığı küçük pırlantalarım ile annemin antika bir bileziği var bende takı olarak. paraları da balayında yedik valla ailelerimizden hiç kimsede sormadı. ne gerek var böyle şeylere anlamam bir ömür aile olucaksın ihtiyacı olan taraf varsa verirsin. yarın öbür gün babaların ihtiyacı olsa neyimiz var neyimiz yok satar veririz konuda ki sıkıntı ailenin emri vakiye getirilmesi bence.

burada ailenin yaptığı yüzsüzlük açık gözlülük
hem kızına para harcama hem düğüne karışma evlendirirken adetimiz yok de sonra biz masraf yaptık altınları alacağız
oh ne ala
ha şunu gördüm
geline takılan normal altınlar kalıyor
düğünde kendi tarafından gelen para ve altınları herkesin kendisinin ailesinin almasını
niye çünkü biz zamanında onlara taktık bize geldi veya sonra bizim onlara takmamız gerekecek diye

sadece gelin tarafı değil erkek tarafı da yapıyor bunu önce altınlar gelin ve damadındır kalsın istiyorlar
sonra iki üç düğün altın taktıktan sonra yan çiziyorlar
top yine aileye patlıyor

fikrim çok ütopik gelebilir ama
bu adetimiz denilen altın takı takma saçmalığının son bulması gerekiyor
ne yuvalar bu durumdan yıkılıyor ömür boyu bu takıların mevzusu dönüyor
bu işten dolandırıcılar bile ekmek yiyor işte düğün günü kaçan gelin ve damat mevzuları
çeyrek altın 200 lira olmuş

Evet burda kız tarafı nikahı kıyıp işi garantiye alınca pençeleri çıkarmış gibi

Bizdede var o adet. Toplanan paralar ailenin oluyo. Altınlar kızda kalıyo
Çünkü herkese okuntu dediğimiz gömlek eteklik kesme kumaş havlu tülbent gibi davet hediyeleri alınıyo
Aile masrafını kapatmış oluyo bir nevi..

Eee sorun olmuyormu peki damat tarafi biaey deniomu gelinle damatin olur genelde cunku orasi nerese kochisarmi orasida

Düğünde takılan takilarla kendi ailesine ev alan hatta üstüne krediye girip evi ödeyen kizlar da duydum ben ama yapılacak şey değil ayıp bir defa ahlaklı da değil artık yeni bir hayat kurmuş adamı el gibi görmemesi gerek. Adetlerinde olanlar da var. Yapan yapıyor yedirebilirse yani.. Kardeşin kabul ederse ilerde dahası da gelebilir, işiniz zor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…