Hadi bakalm sz sras Kaynvalidelerde..

Gelin – Kaynana Problemi

İkisi de kadındır. Ama çoğu kez anlaşamazlar. Kim haklı? Kim haksızdan çok gelin – kaynana probleminin altında yatan nedenlerin ortaya çıkarılması gerekir.

Bugüne kadar ‘gelinim yüzümden yuvam dağıldı’ diyen bir kayınvalide pek görülmemiştir. Ancak, ‘kayınvalidem yüzünden yuvam dağıldı’ şeklinde yakınan binlerce gelin bulunduğu kesinlikle dikkate alınmalıdır.

Erkek anneleri bazen oğullarını paylaşmak istemedikleri gibi, hem cinsi olan gelini rakip olarak görebilir. Bazı kayınvalideler bu rekabeti, özellikle gelinin yanında,’oğlum bana çok düşkündür. Beni çok merak eder.’ Gibi sözlerle dile getirir. Bu sözlerde amaç, geline gözdağı vermektir. İstediğimi yapmazsan, oğlumu kaybedersin. Beni seçer mesajını verir. Gelinlerin bu durumu anlayışla karşılaması ve eşinin ailesinin en önemli ferdinin bundan sonra kendisi olduğunu eşi ile birlikte kayınvalideye saygı çerçevesinde davranışları ile anlatması gerekir. Örneğin: Çocukların terbiye edilme şekline kayınvalide müdahale etmek istediğinde, erkek ‘eşim ile birlikte gerekeni yaparız. Gereksiz yere düşünüp, rahatsız olmanı istemiyoruz’ benzeri ‘BİZ’ li konuşmalarla eşine öncelik verir, müdahalelerin önüne geçer. Erkek’de artık kendine ait bir ailesinin olduğunun bilincinde olmalıdır. Anne oğluna 25- 30 yıl bakmıştır. Ama gelin, geri kalan ömrün 50-60 yılında o erkeğe bakacaktır. Artık bir aileden başka bir aile kurulmuştur.Yaşantısı, istekleri, görüşleri o aileye özel olacaktır. Müdahale etmeye kalkmak, sorulmadıkça görüş beyan etmek bile komşunun karısına karışmak kadar yanlıştır.

Çiftler aileler arası yaşanan problemlerde taraf olmak yerine, kurdukları aileye sahip çıkmak durumundadır. Kız kendi ailesine, erkek kendi ailesine gereken mesafeyi ve saygınlığı oluşturmak zorundadır. Kapılarından içeride olanları kesinlikle geldikleri ailelere şikayet niteliğinde taşımamaya özen göstermelidir. Unutulmamalı ki; akşam olunca herkes kendi odasına ve dünyasına çekilecektir. Gelinen aileye saygı da kusur etmezken, iç işleri kapsamına giren konularda eşler kendi üstlerine düşeni yapmak durumundadır. Çözülebilir iletişim problemlerinden olan aile uyumsuzluğunun çözümü yine genç evlilerin elinde olup, tartışmak ve birbirini suçlamak yerine ‘BİZ’ bu konuda ne yapabilir, ailemizi nasıl koruyabiliriz sorusuna cevap verilmelidir.

hanımlar, bu yazıyı inci yeşilyurtun kitaplarından aldım, hoşuma gitti,sizlerle de paylaşayım dedim.

bir k.valide sevilip saygı görmek istiyorsa ilk adımı o atmalıdır.. sevsin ki bizde saygı ve sevgıde kusur etmeyelim..
sonucta k.valide evini barkını bırakıpta gelının evıne yerlesmıyor.. yada bundan sonraki yasantısında öncelıkli önemli olan kendi ailesi değilde gelının evi oluyor.. empati yapın sayın K.valideler bide böyle dusunun...
biz sizin o paylaşamadığınız oğullarınız için kendi ailemizden memleketimizden ayrılıpta gelıyoruz .. sizler için ilk bayramlarda kendi ailemiz yerine sizin elini opuyoruz yada tatıllerımızde kendi ailemiz yerıne sizlerin evine gelıyoruz (bu da bir saygıdır)
siz bir adım gelsenız bıkere canım kızım desenız sevesenız ozaman dünyalar bizim olur..

hem dirseginizi gösterıp ite kaka laf soka soka bizden artı bide saygı beklemeyın mumkunse !

o yaratık diyen hanımefendi ; senın kızın yokmu? varsa bilki yarın senın kızınada yaratık diyen bir kaynanası olacak.. haa oğlun mu var belkı kız torununa denecek bu laf.. siz güya elisopalısınız yaa merak etmeyın Allah dagına göre kar verirmiş.. sizin eli sopalı olmanız bile işe yaramayacak belkide..

super ve her noktasina virgulune katiliyorum arkadasim. hepimiz bir gun kayinvalide olucaz Allah nasib kismet ederse, ama kendimizide ezdirmememiz gerek. mesafe mesafe mesafe...

öle jazsmincim evettttt. bende aynı durumdayım seninleee.

Alıntı jazmin kullanıcısından alıntı Mesajı Göster
Benim nişanlığımı bile annem diktirtti.Bir kez bile ellini cebine atmadı...Kına gecesinde çerezleri bile biz aldık... Düğünde alınan çeyizlik çantamın parasını bile annem verdi...Daha anlatayım mı...Üzerlerine düşen hiçbir şeyi yapmadılar...Ama ne oldu adı biz yaptık oldu...

Nişanlık ta nişan da kıza aittir zaten.
Ne kadar basit şeylerle uğraşıyorsunuz...aklınızı ALMAK..yada PARA ile bozmuşsunuz...
KINA ÇEREZİ ALSAYDILAR iyi kayınvalide olurlar dı eminim!

ne alaka simdi? sorun cerez degil? her zaman almaya merakli insanlar vardir vermeye degil. bu tarz seyler karsilikli olur. evet nisan kiz tarafina aittir genelde cogu ilimizde boyledir, ama ben arkadasi anliyorum. sorun bi cerez veya ceyizlik canta degil, ordaki ince ayrintiyi kacirmissin.

herkes evlatları evlenirken üzerine düşen görevi yerine getirmelidir...
erkek tarafının ve kız tarafının görevleri ayrıdır .herkes görevini elinden geldiğince yapmalıdır.
benim ailem üstüne düşenleri alıp birde karşı tarafın almasıgereken eşya vs... neden alsın ???
benimki ana baba da onun ki ne ???
kayınvalide kayınpeder olarak bana değer verip üzerlerine düşeni yerine getirmezlerse bende gelin olarak onlara hak ettikleri kadar değer veririm...
benim için ne yaptılarki dimi.bu olayın parayla hiç ilgisi yok yani

Neden karşıt bir fikir geldiğinde sindiriliyor, tartışmaya giriliyor anlamadım. Benim şu anda en çok ihtiyacım olan benden büyük birinin mümkünse bir kayınvalidenin düşüncelerini söylemesi, kendini ifade etmesi. Çünkü neler yaşarsak yaşayalım, karşı tarafın hissettiklerini anlayamıyoruz. Keşke benim kayınvalidem çıkıp karşıma senin şu huylarını beğenmiyorum, ben şunu yaparken niyetim şuydu, sen ne hissediyorsun, kırıldığın bir şey var mı dese. Gerçi ben de çıkıp ben şöyle düşünüyorum, niye böyle yapıyorsunuz, ben buna kırılıyorum demiyorum. O yüzden birbirimizi hiç anlamıyoruz.
Tapas bence iyi niyetli yazmış, hem gelinlik hem kayınvalidelik ikisini de yaşamış ve bize yol göstermek istemiş. Belki haklı, belki bizde hata var. Benim annem babannemin bütün yaptıklarına rağmen bayramlarda tatillerde babamı zorla götürürdü, büyük onlar, annen baban gönüllerini alalım diye. Yaşlandıklarında annem baktı. Kuran okuduğu zaman onların ruhuna gönderir. Tapas teyze bilmiyorum noldu ama devir değişti, yeni nesil annem gibi sizin gibi değil malesef, kendimi de dahil ediyorum kimse kızmasın. Çok gelgitler yaşıyorum, ben de bir gelinim eşimin ailesine karşı öfkeliyim ama kendimde de hata arıyorum. Bence bizim jenerasyonun tek hatası sizin gibi cefakar, sabırlı olamamak, affedememek. O yüzden büyüklerden zaten çok fazla yok forumda, lütfen yazmaya devam edin.

Offff bu konu bitmez.Herkes için geçerli olmayabilir ama benim düşüncem iş burda kocaya düşüyor.Hem annesini hem eşini,birbirlerinin hayatına müdahele ettirmeden,sevgi ve saygı yaratacak biçimde yönlendirmeli.Yani eğer bir kadın eşine bir kayınvalide oğluna saygı duyuyorsa ,o ilişki de sorun olmaz.Kimse birbirini sevmek zorunda değil.Ama saygı olursa huzur da olur.

Benim evliliğimde eşimin ailesi hiç bir zaman bize köstek olmadı,aksine hep destek oldular.Ben sıkıntı yaşamadım bu anlamda....Ama yaşayan arkadaşlarım var ve çok üzülüyorum.
Bence anlayışlı olması gereken ve sevgi göstermesi gereken kayınvalideler.Çünkü onlar sevgi(gerçek sevgi-oğlunla evlenmiş onu mutlu ediyor-ya senin evladını mutlu ediyor)gösterirlerse,istediklersaygıyı hiç bir çaba sarfetmeden göreceklerdir.Ayrıca onlar yaşça büyük gençleri anlamaları lazım.Olgun olmaları lazım.
Bir de kıskanç bir anne bence bencildir.Oğlunu değil,oğlunun kendini sevmesini seviyordur.Çünkü oğlunu sevse,sevdiği kadınla mutlu yaşadığını görünce zevkten dört köşe olması gerekir.Ama oğlu karısına sevgi gösterirken huysuzluyk yapıyorsa,o kişinin kusura bakmayın ama daha karakteri oturmamıstır.İçten içe ölene kadar oğlu yanında kalsın,kendi hayatı olmasın ,sadece onu sevsin istiyordur...Klinink vakaa...Ama maalesef duyduğum hikayelerin %90 nı boyle.Çünkü bu kayınvalideler zümrüdü anka gelse beğenmıyorlar.Hiç bir gelini cocuklarına yakıştıramıyorlar...Yahu bırakın...Amaç cocugunuz mutluluğu değil mi?Sor oğluna "mutluyum anne"derse."Oh be" degit aksam rahat rahat evde dizini izle.

off ki of....kayınvalide olacağım ama korkuyorum..... korkmak demeyeyim de kaygılanıyorum...

zira hiç yaşamadım bilmiyorum ( kızımdan cicianneyim ya :79:)kayınvalidelik nasıl birşeydir, neden bu kadar kötü görünen birşeydir...Ben oğlumu çok seviyorum ve Onun sevdiğinide, çok seveceğim çok iyi bir kayınvalide olacağım diyorum kendimce, ama gerçekten dediğim gibi olacak mı acaba....ben ne kadar çok seversem sevsem de, çok iyi bir kayınvalide olmaya özen göstersem de bu iş tek kişilik midir yoksa yoksa üç kişilik midir...bence çoğu bana ve oğluma, azı da gelinime olmak üzere üçümüze de iş düşer....

ben oğlumu ve gelinimi mutlu mesut görüp, çocuklarım evlerinde çok huzurlu diyerek, gönül huzuruyla evimde oturup dizimi izleyip, örgümü örmek istiyorum....

Son düzenleme:
Ben 1 yıllık evli olmama, henüz ne anne ne hamile olmama rağmen, kötü bir kayınvalide olmayacağımı biliyorum. Çok iyi olur muyum o gelinime bağlı, bazen kayınvalide çok iyi oluyor ama gelin kötü oluyor. Bir insan vicdanlıysa, iyi niyetliyse, merhametliyse zaten kötü bir kaynana olamaz. Gelinlerin genellikle kayınvalidelerinden şikayetleri, en kötüden daha az kötüye doğru dıralarsak; oğlundan ayırmaya çalışması, üzerine yürümesi, hakaret etmesi, her işine karışması, laf sokması, oğlundan sürekli para istemesi, gelinine sürekli iş buyurması, kendi kızına yaptırmayacağı şeyi gelinine yaptırması (hamileyken temizlik yaptırmak, cam sildirmek gibi), hergün görüşmek istemesi.
Bazen iyi olan kayınvalideler de yazılıyor, gelinine iş buyurmayan, sofrayı bile kaldırmasına müsaade etmeyen, kendi kızından ayırmayan kayınvalideler. Böyle olmak gerek demiyorum bu sefer siz iyi olursunuz gelin nankör olur. En güzeli karşılıklı olması tabi. Ama gelinim bana karşı kötüyse, evime gelmesin çağırmasın oğlumu mutlu etsin yeter bana, gidip oğlumdan ayırmaya çalışmam.
Bence siz de iyi bir kayınvalide olacaksınız, çünkü başından iyi niyetli düşünüyorsunuz. Bence ilk adımı anneler atmalı, kayınvalide iyiyse gelin de ona göre şekilleniyor. Ama gelin annesinden babasından ayrılıp aynı sevgiyi aynı ilgiyi eşinin ailesinde bulamayınca, hatta kötü birkaç laf duyunca kinleniyor. ilk yargı çok önemli, başında siz nasıl olursanız sizi hep öyle değerlendirir.

bu sitede paylaşılanları fırsat buldukça takip ederek sizlerden o kadar çok şey öğreniyorum ki, zaman zaman okuduklarım yüreğimi burksada, bazı geceler uykularımı kaçırsada yaşadığımız sürece öğrencek çok şeyimiz var....sizin şahsınızda tüm paylaşımcılara teşekkürler....yoluma ışık olduğunuz için.....

rabbim iyi niyetten, merhametten ve vicdanlı kullarından olmaktan ayırmasın, herşey evlatlar için.....

Asıl ben teşekkür ederim, biz de sizden çok şey öğreniyoruz. Burada hepimiz gelgitler yaşıyoruz, birbirimizin psikolojisini izliyoruz. Kesinlikle çok şey öğreniyoruz birbirimizden. Burada eşine nasıl davranması gerektiğini öğrenip evliliğini kurtaran arkadaşlar var. Dualarınıza katılıyorum, ne kadar günah işlesek te Allah bizi iyilikten ayırmasın.

bence çoğu kayınvalide de baskınlık sorunu var 8 yıllık gelinim, gözlemlerime göre evde evin çekip çeviricisi her şeyin ondan sorulduğu otoritesi olan kadınlar (burada genelde erkek etliye sütlüye karışmayan cinsten oluyor) kayınvalide olduklarında o gelinin vay haline çünkü aynı düzeni sürdürmek istiyorlar, aynı baskıyı geline de uygulamaya ve kocanın ve oğuulların itaatini gelinden de beklemeye başlıyorlar gelinde bu düzenin parçası olmak istemezse çatışma başlıyor iki taraftan biri pes edene kadar sürüyor benimki hala pes etmedi bu arada olan da oğullara oluyor,
ha bunun dışındaki kayınvalideler genelde zararsız oluyorlar zaman zaman gelinlerle sorun yaşasalarda iş bitmek bilmeyen bir inat ve kine dönüşmüyor bi şekilde ilişki gidiyor ama tip 1 de anlattığım ki benim kayınvalidem de o tip, gerçekten tehlikeli ve insana hayatı zehir edebilen bir kişilik.

bende bir gelinim
benim kayınvalidem eşi ve 2 oğlu ile kendi hükmünü sürdürürken sultanlar gibi ta ki gelinler ortaya çıkana kadar..
eşim küçük oğlu..
kaynanamın kaynımın ilk evliliğindeki üstün yetenekleriyle kızın elinden takılarını ve anahtarını alarak iş yerınde sap gibi bırakma gibi üstün meziyetleri vardır...kaldı ki kız evi için çalısıyor eşi işsizdi...
benim nişanımdan 1 hafta sonra olunca hele bu iş abooo benı aldımı bı düşünce
neyse bızımde nısanlılık donemımız mahvoldu ayırmaya calıstı vs ama neyse bız ayrılmadık evlendık kavga dövüş
kaynım eşinden ayrıldı 2. eşiyle evli şu anda ama ne badereler atlatılar kız hamıle hamile annesının evıne gıttı ve orada dogum yaptı bebek 3 aylıkken ben ve esım gıdı zorla getırdık. sımdı mutlu gıbıler..
bunları neden anlattım benım kayınvalıdem evde kendı hukmum sursun der ok tmm kendı evınde sursun ama bızımde evımız cocuklarımız var artık be kaynanacım bırak koltuk orda dursun bırak bız bugun dısarda yemek yıyelım... bırak senın yıllarca kursunu gordugun seylerı bız doğuştan bilmeyelim he ne dersinooof of anlatsam roman olur

senin kaynana betermişşşAllah saklasın böylelerinden

iyi gelin iyi kayınvalideyi sever

iyi gelin kötü kayınvalideye eşi için saygı duyar

iyi kayınvalide iyi gelini sever

iyi kayınvalide kötü gelinine oğlu için saygı duyar

kötü kayınvailde kötü gelin biraraya gelirse aradaki kalan eşe ve oğula Allah kurtarsın derim

kaynanalar ogullarını kıskandıkları için acısını gelinleirnden çıkarıyorlar :)
kaynanam var görümcemle evlerimiz yakın yan apartmanımda..
bana davrandıgı ile görümceme davranışlaır arasında daglar kdr fark var...
şimdiii benn kaynanama nsl annem yerine koyayımm...kusura bakmmasın..nezamannn insan olmayı başarırsaaa ozaman içten gelerek anne derim..

''sende bizim kızımız sayılırsın''lafına yaşadığım kötü tecrübelerden sonra aslaaa inanmıyorum..nasıl kendi annemizin yeri başkaysa eşimizin ailesi içinde bizim yerimiz başka..yeri gelince kızları gibi davranabilirler belki ama ters düşülen konular olduğundada 360derece dönüp bir numaralı düşmanları haline gelebiliriz..önemli olan mesafeyi ayarlayabilmek..bunu başarmakta bizlere kalmış.hepimize kolay gelsin.. [/B

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…