Hangi Doğum şeklini seçelim?

hangi doğum şeklini düşünüyorsunuz

• epidural ile normal doğum

OY: 827 31,8%
  • epidural ile sezeryan

OY: 290 11,2%
  • normal doğum

OY: 1.224 47,1%
  • sezeryan

OY: 257 9,9%

• Ankete Katılan
    2.598
valla bende normal yanlısıyım ama doğum anı gelip çattığında ne düşünürüm bilemem. inşallah bi sorun olmaz ve bi avazda doğururum diye dua ediyorum:)

my flowers

ben dogum falan yapmadım ne alaka diceksn:) hıc korkma en guzelı sezeryan her sezeryan bır degl agrın magrn olcak dıe bseyde yok otekı turluu baya dıkıyolar senı tuvalette artk nasıl yapıcam dıe dusunur durursn en guselı bayılmak sorada olay btnce ayılmak bı tuttrmuslar normall dıeee bısey sanıyolar her yıgıdın harcıymıs gbı normal olsnnn dıe yırtıo ınsanlr kendnı sankı normalde komplıkasyon olmuo hıc gormedk aylarca YERLERDE surunenını sankı. bosver sen canm dogur sezeryanla miss gbı sorada bana yaz:)

Doktorum da epiduralle normali önerdi fakat yapacak kişinin deneyimi önemli dedi(kendisi doğumumda orda değil)
Merak ediyorum yok mu hiç epiduralle normal doğum yapan nasıl geçiyor doğum?

Doktorum da epiduralle normali önerdi fakat yapacak kişinin deneyimi önemli dedi(kendisi doğumumda orda değil)
Merak ediyorum yok mu hiç epiduralle normal doğum yapan nasıl geçiyor doğum?

benim arkadaşım yaptı çok memnun kaldı....izmir karataşta yaptı doğumu ama kendi dr girdi..

arkadaşlar yazılanları okudum ben tüp bebek ile hamileyim 4 senenin sonunda oldu doğum şeklini doktorum kıymetli bebek olduğu için risk almamak adına sezeryan tavsi ediyorum dedi bense normal doğumdaki duyguyu yaşamakta istiyorum korkuyorumda sezeryandanda korkuyorum nolcak şimdi bilmiyorum banada dua edin

bilmeden konuşuyorsunuz, bilmeden tavsiye etmekten sakının vebal almayın. öncelikle ameliyatın adı sezeryan değil sezaryen. sezaryenin bebek üzerindeki sakıncalarını araştırırsanız hiç de mis gibi olmadığını anlardınız. araştırmaya üşenirseniz armut pişisin ağzınıza düşsün, profilimden forumdaki geçmiş mesajlarımı okuyun.

bence sağlam bir araştırma yapın, normal doğumu destekleyen bir doktor bulun, ama öyle bir desteklesin ki doğal akışa saygılı olsun, çok çok çok gerekmedikçe sunni sancı bile vermesin ve sizi sağlam bir muayene etsin. tüp bebek diye sezaryen zorunlu olmamalı bence. normal doğumu destekleyen bir doktorla bence normal doğumu deneyebilirsiniz. çok açık konuşun doktorla, isteklerinizi açıkça anlatın.

mamagoz sana katılıyorum turkuyede bısey cıkınca moda oluyor tabı bunda dr ların yanlıs yönlendırmesıde var
bılen bılmeyen herkes konusuyor
butun dr lar normal dogumun daha mantıklı ve bebek ıcın daha saglıklı oldugunu soyluyorlar
hem sezeryanla dogum cocugun karakterınıde etkılıyormus dıyorlar arastırmak lazım
bende anneler kendı rahatları ıcın cocuklarını rıske atmamalılar
ama rısklı bır dogum ıse sezeryanında bır kurtulus yolu oldugu unutulmamalı
benhep dıyorum sezeryandan korkuyorum karnımda kocaman bır kesık ıstemem sahsen
ama normal dogumda drlar bıle annenın bıkac gunde ayaga kalktıgını soyluyor sezeryande bu sure daha uzun dıyorlar tabıı yapanın uzmanlıgına ve ustalıgınada baglı bazı şeyler

Benimde isteğim normal dogum ALLAH nasıp ederde tabii... cok korkuyorum bır aksılık olurda sezeryan olur dıye....

"Sezaryen ya da normal doğum " buna anne adayları ve doktorları birlikte karar verecekler. Hepimizin bedenlerimiz üzerinde söz hakkımız var ve türlü gerekçelerle sezaryeni ya da normal doğumu tercih edebiliriz. Normal doğumun anne ve bebek için olumlu tarafları da var, sezaryenin de aynı şekilde olumlu tarafları var. Sezaryen bu kadar tu kaka birşey olsa kendisi de doğum yapan bayan kadın doğum uzmanlarının yarısından daha çoğu bu yolu izlemezlerdi. Birçok arkadaşımın normal doğum süresince yapılacak muayeneleri ve eylemin kendisini itici bulduğu için normal doğumdan vazgeçtiğini biliyorum. Bebek açısından çok büyük bir fark yaratmadığı için herkes kendi tercihini yapar ve bu tercihi ona kolaylık getirmişse, bebeğinin ve kendinin yaşam kalitesini bozmamışsa "hangi doğum şeklini seçelim" adı altındaki topikte görüşünü dile getirebilir. Bu görüşe karşı, "bak sezaryeni önerme ,vebal altında kalırsın" demenin rasyonel bir gerekçesi yok. Çünkü tersinden düşünecek olursak yani normal doğumu birilerine önerip o kişi çok zor bir doğum geçirirse ya da Allah korusun bebeğine birşey olursa aynı vebal normal doğumu canhıraş savunan kişi için de geçerli olur. Allah herkese kolaylık versin

Bende normal doğumu istiyor gibiyim ama o kadar da takılmıyorum bu konuya.çünkü öğrendiğim kadarıyla ve buralardan okuduklarım karşısında; doğum anı gelip çatana kadar net bişey belli değil bu konuda.yani sezeryan için randevu alanlar bi bakıyosun normal doğurmuş hemde kolayca.iğneden korkan insanlar bi bakıyosun normal doğurmuş çatır çatır.normal diye kendini hazırlıyosun,istiyosun ama doğum zamanı gelince nerdeyse 24 saat sancı,suni sancı vs çekiliyo ama rahimde istenilen açıklık olmuyor veya buna benzer şeyler.böyle oluncada mecburen sezeryana alınıyolar...Tabiiki de doğum şekilleri hakkında artıları, eksileri, nasıl uygulanıldıkları bakımından..vs.. gibi bilgilerin sahibide olmakta gerekli.yani bilgili ve bilinçli olmak gerekli.çünkü o an neyle karşılaşılacaksa her türlü ihtimallere karşı bilgili ve hazırlıklı olmak gerekir diye düşünüyorum..
O yüzden ben artık hiiiççç düşünmüyorum.bu konuda allahıma "bebeğim ve benim için hangi doğum daha hayırlı ve sağlıklı ise,bizim için en iyisi ve en kolayı hangisi olacaksa bize onu yaşat" diye dua ediyorum bol bol..bence sizde böyle yapın.hakkınızda hayırrlısını isteyin.
Allahım tüm doğum yapacak olanlara sabır, kolaylık, sağlık versin.bebişlerimizi de sağlıkla kucağımıza alıp, büyütmemizi nasip etsin inşallahhh....

Son düzenleme:

kesinlikle doğru.sana tamamen katılıyorum.bende normal istiyorum ama akışına bıraktım.hayırlı olan neyse onu yaşayalım

katılıyorum, doktorların yanlış yönlendirmesi, bazen de annelerin bilmeden sağdan soldan kulaktan duymasıyla sezaryen iyi canım ne olacak düşüncesi... sezaryenin bir kurtarma ameliyatı olduğu unutulmazsa sorun olmaz zaten. adı üzerinde siz çok ciddi bir sorun yaşarsanız, ya da bebeğiniz çok ciddi bir sorun yaşarsa...adı üstünde.. kurtarmak için.. yoksa zaten sezaryenin bebek için anne için daha sağlıklı olduğunu söyleyen bir doktor varsa benim için diploması sadece bir kağıttan ibarettir.

Benimde isteğim normal dogum ALLAH nasıp ederde tabii... cok korkuyorum bır aksılık olurda sezeryan olur dıye....

inşallah normal doğum yapabilirsiniz, tedbirinizi alın, inşallah normal olur, doktorla çok açık konuşun. son anda sizin duygularınızdan yararlanmayan bir doktor olduğuna emin olursanız, ne ala. hatta doktoru test etmekten de çekinmeyin. bilmiyormuşçasına normal doğum ve sezaryen hakkında sorular sorun. sonra aldığınız cevapların doğruluklarını araştırın. nasıl bir fabrikaya şoför alırken belki de en az 20 kişi arasından seçim yapılıyorsa, doktor da sizin aracınızı sürecek olan şofördür. elemekten çekinmeyin. aracı en iyi en güvenli sürecek doktoru seçin. her doktor çok iyi biliyor diye bir şart bir kaide yok. şu bir gerçek ki sezaryenin ciddi zararları var. o yüzden eğer son anda kurtarma amaçlı yapılırsa iyi bir şeydir. şimdiye kadar sizin eğitim aldığınız okullarda hiç pek fazla bilgisi olmayan ama hasbelkader öğretmen olmuş bir öğretmene denk gelmediniz mi? ben geldim. demek ki her mesleğin adını taşıyan her kişi illa o işi biliyor demek değil. Sevgilerimle, kolay sağlıklı bir doğum dilerim.

açıkçası bu düşünüp de karar verilecek bir durum değil sevgili arkadaşım. çok acil bir durum olursa, anneyi ya da bebeği kurtarmak gerekirse sezaryen gerekebiliyor. örneklerini yaşayanlar vardır. sezaryenin olumlu tarafları var derken, neler var sayabilir misiniz? ya da rica edeyim sizden bir tarafa olumlu bir tarafa olumsuz yanlarını yazın biz de görüp üzerinden konuşalım. kendisi kadın doğumcu olduğu halde kendi doğumunu gerek olmadığı halde sezaryenle yaptıran bir doktora da diyecek bir sözüm olamaz elbet... sadece bilseydi yapmazdı diyorum. demekki araştırmıyor, literatürü takip etmiyor, ve bilmiyor demek ki... hadi onu geçelim, siz niçin bir kadın doğumcu kendi doğumunu sezaryenle (keyfi sezaryenle) yapıyor diye bunun iyi bir yöntem ya da en iyi yöntem olduğunu düşünüyorsunuz? nasıl ki öğretmenin kendi alanıyla ilgili yeni gelişmeleri öğrenmeme, avukatın bir davada doğru olan a veya yanlış olan b yolunu takip etme, fırıncının ekmek yaparken temiz malzeme ya da küflenmiş malzeme kullanma durumu sözkonusu olabiliyorsa, doktorların da kendilerine normal doğumu ya da sezaryeni seçme durumu olabilir. fırıncının ekmeğe küflü malzeme koyması herkesi rahatsız eder ve ciddi bir vebaldir. yiyen insanlar zehirlenebilir. siz kadın doğumcunun kendi evladı üzerindeki tasarruf hakkına onu nasıl doğuracağına karar veremezsiniz, ama siz kendi bebeğiniz için kendiniz doğru bir karar verebilirsiniz. her mesleğin adını taşıyan her kişi, işini doğru yapıyor diye bir kural yoktur. evet tekrarlıyorum sezaryeni herkese öneririm gibi ifadeler söyleyeni vebal altında bırakır. ama "iyi olur Allah'tan kötü olur kuldan" zihniyetindeyseniz bu da yanlış. her şey Allah'tandır, iyi de kötü de. benim söylediğim gerçekten gerekmediği müddetçe doğrunun normal doğum olduğu. doğru olan budur. irade de annelerin elinde. tabi ki gerçekten gerekirse sezaryene başvurulur ama günümüzde öyle mi ya? her önüne gelen sezaryen sezaryen sezaryen... e daha nasıl ifade edebilirim gerçekleri.

bende normal dogum dusunuyorumm allahın ıznıyle

inşallah.

Ben hala anne adayları ile doktorların beraberce doğumun şekline karar verebileceklerini düşünüyorum ya da şöyle diyeyim: Kişilere istekleri dışında herhangi bir doğum şeklinin dayatıldığı bir sistemdense kişilere -özellikle de eylemin öznesi konumundaki anne adaylarına- karar hakkı veren bir sistemi daha sağlıklı buluyorum. Vurguladığım nokta tercih hakkı üzerinedir, başka kişilere doğum koçluğu yapıp fikirlerini değiştirecek halim de yok vaktim de.
ınternet iyidir hoştur ama kişilerde biraz malumat (bilgi demiyorum malumat) edinince uzmanlaştığı yanılsamasını yaratır. Önceki mesajımda hiçbir şekilde sezaryen yararlı normal zararlı demedim benim gözüm de kırk satır kırk katırdan farkı yok. Bu işin uzmanları (ki bu uzmanlar o okulları çok çalışarak kazanıyorlar, yine çok çalışarak uzmanlıklarını alıyorlar) iki doğum şeklinin de anne/bebek açısından birbirlerine göre göreli üstünlükleri olduğunu söyleyip en doğrusunun anne ve doktorun ortak kararı olduğunu söylüyorsa birşeyler biliyorlardır diye düşünmek gerek. Kendisi de anne adayı olan bu uzmanlardan önemli bir kısmının KENDıLERı ıÇıN elektif sezaryeni tercih etmesi fırıncının bozuk undan ekmek yapıp satması örneğiyle pek açıklanamaz.
Romalı doktorların uyduğu üç ilkeden biri "voluntas aegroti suprema lex" yani hastanın iradesi en yüksek yasadır şeklindedir. Hasta yani bizim örneğimizde anne adayı doğum şekillerin olası komplikasyonları hakkında bilgilenmiş ve iradesi aydınlanmış olmalıdır ki bu kararı özgürce verebilsin. Ama tekrar ediyorum bundan sonrası annenin kararı olmalıdır başkasının değil. Türlü yalanlar atarak, savsaklayarak, normal doğumdan korkutarak ve daha başka incelikli yollar kullanarak normal doğum istediği halde anneyi kendi rahatı için sezaryene yönlendirmek bizzatihi ahlaksızlıktır, bunu kabul ederim ve bu niyetteki bir doktorun teşhir edilmesini de canı gönülden desteklerim ancak kendi doğumunun sezaryenle sonuçlanması nedeniyle SSC (Sezaryenle Savaşanlar Cemiyeti) kurup başkasının tercihlerini lüzumsuz yere sorgulayıp sezaryenle doğurma kararını verenleri yarım anne gibi gösterenlere de bir şeyler derim. Tekrar ediyorum tercih annelerindir. Ayrıca doğumuma az bir süre kaldı ve ben normal doğumu TERCıH EDECEĞıM. Buna karşılık sezaryeni tercih edecek arkadaşlarımın kararlarına sonuna kadar saygı duyacağım, son olarak bu konuyu uzatmayıp daha fazla yazmayacağım.

mamagoz cok guzel konusuyosun verdıgın bılgıler ıcın tesekkurler bende normal dogumdan yanayım zamanında hastane bıle yokmus benım nınem 3 cocugunuda kendısı evde dogurmus sonucta Allah bı yolunu verıyo yalnız bende tansıyon sorunu var 16 17 hep tansıyonum dr um senı rıske atamam dıyor normal dogumda sancılarla tansıyonun dahada artar senı kaybedebılırız sezaryen daha uygun dıyor ben napcam sımdı yukarı tukursem bıyık asagı tukursem sakalbilmiyorumkismile

normal doğumu çok istemiştim ama olmadı oğlum sezaryan doğumla dünyaya geldi, şimdi kızımıda sezaryanla dünyaya getiricem mecburen.
kesinlikle herşeyin normali daha iyi bence

neden canım çok mu zor oldu benim ilk doğumum sezaryan ve ben çok memnunum ikincisi de sezaryan olcak ama bu söylenenler beni korkutuyo ikinci zor oluyo falan diyolar

yaa kızlar aklınızı karıştırmak istemem ama herkes farklı şeyler söylüyo benim dayımın kızı benden 1 ay önce falan doğum yaptı normal oldu ve çok zor olmuştu yanlış hatırlamıyosam 12 dikiş falan vardı ve kaç hafta yataktan kalkamadı ama benim sezeyan oldu ve ben çok memnunum ne ağrım oldu ameliyattan sonra ne de yataklarda yattım ameliyattan sonra ayağa bile kalktım hemen ve herşeyim çok rahattı dikişim de yoktu yapıştırma yapmış doktorum ve böyle bişeyi hiç konuşmamıştık.....yani kısaca ben çok memnunum ama şimdi ne yapcam bilmiyom ikinci zor olur diyolar ve beni korkutuyolar herşeyin hayırlısı allah herkesin yardımcısı olsun.......

fırıncı örneğini görünce cevap vermeye karar verdim, çünkü o örneği ben vermiştim :)
neyse,

öncelikle doğum koçu olmak için bir vasfa sahip olmasam bile, birileriyle bildiğim bazı şeyleri paylaşmaktan keyif alıyorum. benim için edindiğim bilginin sadakası onu paylaşmaktır. Bir bebeğin dahi gereksiz sezaryenden kurtulmasına vesile olabilirsem, ne mutlu bana... Olmayan vaktimi de düşünmem, olmayan halimi de düşünmem. Benim için en mutluluk verici an bu olabilir. herkesin bakış açısı da farklı olabilir, dile getirmedikçe saygı duymak duymamak mesele değil ama, kabullenmek lazım. dolayısıyla her farklı düşüncenin varlığını kabullendiğimi biliyorum. Tabi bu kabulleniş, doğru bildiğimi söylemekten beni geri koymayacak.

Sanırım 1 yıldır hem yerli hem yabancı literatürü gözlerim ağrıyana kadar yerle bir etmem bana birazcık olsun malumat kazandırmıştır. O açıdan da gönlüm ferah. Malumatımı paylaşıyorum. Dikkate alabilir ya da almayabilirsiniz. TERCİH sizin.

Hadi fırıncıyı sürgüne gönderelim, girmesin karışmasın bizim işlerimize artık. ÖSS arefesinde bir başka örnek bulalım... Çok çalıştım, çok okudum, çok iyi bir üniveristeye girdim ve ekonomi bölümünü başarıyla bitirdim diyelim. Üzerine de master ve doktora yaptım. Benim kendi param hakkında verdiğim yatırım kararı illa en doğru olandır diye bir şey diyebilir miyiz?

Veya bir yerbilimci, İstanbul'da yaşıyor diye, İstanbul'un deprem açısından en güvenli il olduğunu söyleyebilir miyiz? Eğer güvenli olmasaydı o yerbilimci o şehirde yaşamazdı diyebilir miyiz?

Bazen bazı şeyleri risklerini bildiğimiz halde yaparız. Normal doğum da sezaryen de birer risk unsuru olabilir. Tercih tabi ki kişiye aittir. Ama biliyorsak İstanbul'un deprem açısından güvenli olmadığını söylemeliyiz. Yerbilimci orada ikamet etsin ya da etmesin, o bizi ilgilendirmez. İstanbul'un güvenli olmadığı sözüne inanmayan da bir başka görüş alabilir, İstanbul'un yer grafiğini baştan kendisi çıkarmaya kalkabilir vs... Pek çok seçenek çıkar önüne.

Romalı doktorlar hasta demiş, siz bizim anne adaylarımızdan bahsediyorsunuz :) e gülümsedim haliyle. bakın algılayış bile bana göre hatalı. anne adayı asla hasta değildir, hamilelik de hastalık değildir. hastaneye gidip doğum yapıyor olmak doğum sürecinin hastalıkla ilgili olduğunu göstermez.

doğum doğal bir olaydır. doğurunca anne olursunuz. sezaryen olunca da anne olursunuz. yarım anne lafları genelde sözlerini nasıl ifade edeceğini bilemeyen biraz da mahalle ağzıyla söylenen bir söz gibi geliyor bana. yarım anne de ne demek ayrıca. hiçbir şekilde bu lafı kullanmadım, kullanmam da. burada ilk kez yazıyorum. her doğum veya sezaryen bir anne de meydana getirir. ama sonuçları itibariyle farklılıklar yaşar anne ve bebek. bahsettiğimiz konu bu.

Bahsettiğiniz doktorların ismen ifşasını ise bu site üzerinden yapamayız zannımca, yoksa ben de sizin gibi ifşa edilmelerini can-ı gönülden destekliyorum. Ama ifşa ettiğimiz anda sanıyorum kapsama alanı dışına alacaktır site bizi. Çünkü açılabilecek davalar, ispat sorunu vs. kolay süreçler olmayacak...

SSC değil de GSKC olabilirdi dernek. Gereksiz Sezaryeni Köstekleyenler Cemiyeti. Ya da daha yapıcı bir isim mesela DDDC Doğal Doğumu Destekleyenler Cemiyeti. Bu bana daha uygun.

Başkasının tercihlerini sorgulamak benim işim değil, ama birilerine kendi tercihlerini sorgulatabilirsem işte bu benim için sevindirici bir gelişme olur. Ve hiç de lüzumsuz diye bakmıyorum olaya. Lüzumsuz gören varsa okur geçer zaten takılmaz bile söylediklerime.

Derdim var ki bu saatte bu kadar detaylı yazıyorum. İnsanlara değer veriyorum, tüm derdim bu. Yeni doğacak bir bebeğin o mucize anı yaşamasını istiyorum, annelerin o mucize anı yaşamalarını istiyorum. Kırk katır kırk satır değil bu. Mucize. Tabi dedim ya korkarak bakarsanız kırk satır olabilir sizin için. Sevgiyle bakarsanız mucize.

Keşke yaşayabilseydim ben de. Olmadı. Bir dahakine inşallah.

Umarım siz TERCİHİNİZi en güzel şekliyle yaşarsınız.

angel, inşallah tansiyon senin için bir engel teşkil etmez. ama gerçekten sezaryen gerekirse de ne diyebiliriz ki. Hakkınızda hayırlısı demek düşüyor o noktada bizlere. Yine de yerinizde olsam 1-2 doktordan daha görüş alırdım mutlaka. Belki bir doktor sancılarını beklemeyi, sancılar sırasında seni kontrol altında tutmayı, ve tansiyonun ciddi bir sınıra ulaşırsa o şekilde sakinleştirici vererek doğum yaptırtmayı önerebilir. Bilemiyorum. Belki kontrol altına alınabilir bir tansiyondur sizinki, ve moral destekle, hastane personeli de sizi rahat ve konforlu tutarsa belki yükselmez tansiyonunuz. Bu nedenle normal doğumu detekleyen bir doktordan görüş alsanız keşke.

Sevgiler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…