Anket Hasta ziyareti

Hasta ziyareti hakkında ne düşünüyorsunuz?

• Ankete Katılan
    139

Feel Good Inc

Still livin' biatch
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
4 Nisan 2017
2.027
5.502
108
Merhaba

Bir süredir evde hasta(annem) bakıyorum.(ameliyat sonrası). Annem çok şükür iyi. Beni hiç yormuyor. Basit bir operasyondu zaten.

Ama şu hasta ziyareti denen olay beni bitirdi. Sabah 9-10 da gelen mi dersin, 2 yaşında yaramaz çocuğuyla gelip peşinden koşturtan mı dersin. Pasta, börekle, tatlıyla gelip 4 saat oturup kendini ağırlattıran mı dersin.

Misafir sevmeyen bir insan olarak(annem çok seviyor) çıldırmak üzereyim. Çok mutsuz ve yorgunum. Sırf anneme bakmak için geldim, 1 aydır misafir ağırlıyorum hizmetçi gibi.

Bugün ailecek bir kahvaltı yapalım dedik. hani şöyle uzun uzun oturmalı, sohbet etmeli olanından. Kahvaltı masadayken, arayıp geliyoruz diyen, 3 saat oturup çay, kahve içip tatlı yiyip, öğleden sonraki gezmesine geçen aşırı düşünceli dostlar (!) sayesinde sabrımın sonuna gelmiş bulunmaktayım.

Hasta ziyareti adabı nedir, ben her geleni ağırlamak zorunda mıyım? Neden gelenler yarım saat oturup gitmiyor? Amaç hastayı görüp moral vermek mi, güne gelmiş gibi lak lak yapmak mı?

Hasta ziyareti kısa olur. Ne demek saatlerce oturup yemek içmek?

Eskiden camların önüne saksıda çiçek konurdu, hastam var, sessiz olun diye. Görenler de saygı duyardı 7sinden 77sine.

Şimdikilerde nerde antin kuntin şeyler var, millet orada. Zamanını nasıl geçireceğini bilmiyor. Ama ayıp.

Bu arada geçmiş olsun.

Çok teşekkür ederim. Gelenler tatlıyla geliyor. "Bak yiyeceğimizi de getirdik, ne kadar düşünceliyiz." Tabi ben tatlı servisi yapmaya başlamışımdır. Yanına da muhakkak bir şeyler içmek gerekir. Kuru kuru olmaz.

Tatlı yeyip tatlı konuşacağımıza, mantı yeyip mantıklı konuşalım deyin. Tabii bunu da anlamazlar. O ayrı. Allah sabır versin. Onlar iyi kötü gün dostu değil laklakçılar.

Elleri boş gelmiyorlarmis buna şükretmen lazim.kizkardesim rahatsiz esi ailesini yemege cagiriyo düsün.hasta haliyle yemek hazirliyo kac cesit.bi cay kahve pisirmek elime yapismazdi acikcasi benim.

Evde ziyaret gerektirecek kadar hasta biri olduğunda ev sahibinin ziyarete gelenler olacağını bildiğini ve asgari düzeyde hazırlıklı olacağını varsayarım. Mesela evi bir saatte toplanacak kadar az dağınıktır, bir bardak çay çıkaracak kadar imkanı vardır. Biraz da kendime özel ikram umuyor gibi algilanacagini düşünerek bir gün önceden haber vermeyi bile uygun bulmam. Ziyaretten bir kaç saat önce arayıp yarim saatlik bir ziyaret için müsait olup olmadıklarını sorarım. Hasta kendini iyi hissetmiyorsa yormak istemediğimi, uygun oldukları başka bir zaman gelebilecegimi söyler, ev sahibine beni kolayca reddetme seçeneği sunarım. Ama mutlaka ziyarete giderim.

Ziyareti önemseyen çok az kişinin hasta ziyareti ile gün gezmesini ayirt edebilme kabiliyeti olduğunu düşünüyorum. İnsanlar çok düşüncesiz. Arayıp geleceklerini söylediklerinde annemin şu an biraz uyumaya ihtiyacı var, saat 16-17 arası buyrun gelin deyin mesela. Saat aralığı verince belki daha az otururlar. Allah şifa ve sabır versin.

yani genelde ameliyattan yeni çıkana 15 dk kalıp giderler, 1 ay olmuş annenizde iyiymiş onlar oturmaya geliyorlar belli.siz çekilin yanlarında durmayın ya da gidin işinizi gücünüzü halledin sonra gelin, işte hadi siz halledersiniz benim işim var deyin geçin gidin.

Çay demlemeyin, o uzun sürüyor. Direkt kahvelerinizi nasıl alırsınız diyin olsun bitsin.

Biri çıkıyor diyor ki, "kahve almayayım, çay varsa bir bardak alırım". Annem de "çay yap kızım" çay kadın; " ay canım hiç zahmet etme(ses giderek kısılır)" . Çay demlenir.

Kahve alır mısınız ? Nasıl alırsınız? " Orta alayım", " ben sade alayım". "Ay ben de sade alabilirim aslında...( ses kısılır)". Herkese ayrı kahve yapılır.

Kahveyi ayrı ayrı yapmayın. Sadeyi bölüp sonra şeker atın cezveye daha kolay oluyor.

Annemi arıyorlar, herkese müsaitiz diyor. Müsait olmasak da.

Tatlı yeyip tatlı konuşacağımıza, mantı yeyip mantıklı konuşalım deyin. Tabii bunu da anlamazlar. O ayrı. Allah sabır versin. Onlar iyi kötü gün dostu değil laklakçılar.

Şimdi haklarını yemeyeyim, yemek getirip gidenler de var. Onlara çok minnettarım. Ama bir gezmeci tayfa var ki, evlerden ırak. Oturup, kalkmak bilmeyenler onlar.

Elleri boş gelmiyorlarmis buna şükretmen lazim.kizkardesim rahatsiz esi ailesini yemege cagiriyo düsün.hasta haliyle yemek hazirliyo kac cesit.bi cay kahve pisirmek elime yapismazdi acikcasi benim.

Hiç bir kuvvet bana hasta hasta yemek hazırlatamaz. Annemin yapmasına da asla izin vermem. Böyle bir düşüncesizlik olamaz.

Annemi arıyorlar, herkese müsaitiz diyor. Müsait olmasak da.
Annenizle konuşup durumdan rahatsız olduğunuzu söylediniz mi? Müsait değiliz demeye çekiniyorsa telefonlara siz cevap verebilirsiniz. Şu da var ki yaşlı insanlar onları arayan eş dostun o güne kadar kazandıkları zenginlikleri olduğunu düşünebilirler. Arayan soran kişi oranında hayatta başarılı olduklarını hissedebilirler. Ne kadar çok insan gelip giderse o kadar sevilen, hayatta o kadar başarılı bir insan olduğu hem kendine hem eş dosta kanıtlanmış olacak. Sırf bu sebepten bile sizi anlaması mümkün olmayabilir.

Tamam da millete çay, kahve yapacak kadar ağırlıyorsanız nasıl 15 dk durup gitmelerini bekliyorsunuz ki? Bir şey ikram edecekseniz meyve suyu verin sadece. Anneniz iyiyse ve sohbet ediyorsa da siz çekilin.
En az 15 dakika sohbet ediyor, sonra nezaketen sormak durumunda kalıyorum. Bir de tatlı, pasta vs ile gelmiş oluyorlar. Bir tepsi tatlyı biz evde 3 kişi yiyemeyeceğimize göre, ikram edilsin diye getiriyorlar herhalde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…