- 20 Kasım 2018
- 16.018
- 60.701
- 598
- 36
- Konu Sahibi Aykadarguzel
-
Nesil farki var. Bizim nesil calismasa da cebinde parasi var, kocalari -genelde- maddi olarak magdur etmiyor. Kadinin da bir hayati, harcamasi olduğunun farkinda.Çalışmak kendi ayaklarinın uzerinde durabilmek tabiki güzel şey ancak sizin çevrenin eşlerinde de bir sıkıntı var gibi.
Annem biz kuçukken çalışmazdı ama cebinde parasi hep vardi, ben şuan calismiyorum ama cebimde hem yüksek limitli bir kredi kartim her daimde nakit param olur.
Nakit çok taşımam çunku genel olarak kart kullanirim ancak o para hep vardır.
Eşimede bana para ver yada bana kredi kartı çıkart hic demedim.
Maaş alındıgı gun hesabima nakitimi atar söyletmeden.
Eşim calisiyor gun icinde kizim dahil tum harcamalar bende ve haliyle cebimde bir seyler olmasi gerekiyor.
Sizin tarafin eşleri bunun farkinda değil heralde.
Aksama kendisine de pisirecegim yemegin yada babamin evinden tek basima yapip getirmedigim cocugun ve de kendimin giderleri olacagini bilmeleri gerekiyor.
Keşke her kadın çalışsa, çalışabilse kocasının eline bakmasa, eline bakacaksa da agziyla para istemesi gerekmeyecek bir eşe sahip olsa ne diyim.
Çünkü mükemmel bi dünyada yaşamıyoruz insanlar nelere şahit oluyor. benden para saklanmasını ekonomik şiddet algılarım eşim para kıskansa boşanırım. annem 4 çocuğa baktı 26 yaşında 2 çocukla boşandı meslek sahibi oldu. Tekrar evlendi üvey babamın maddi durumu iyi olmasına rağmen işini bırakmadı.bizim evde tatlı tuzlu eksik olmazdı tertemiz olurdu eve gelir 3 4 çeşit yemek yapardı. Sosyaldi aynı zamanda her şeye yetiyordu nasıl beceriyordu bilmiyorum ama teyzem ev hanımı onun evi her zaman daha pis o her zaman daha yorgun ve üşengeçti. Sadece 2 sene küçük kardeşim doğunca evdeydi onun dışında çalışıyordu. başımızda oturup ödev yaptırıyordu. Arkadaşımın anneannesi boşandı kız kardeşi ile kiraya çıktı. Eşimin teyzesi kocası askerdi rütbeli aldatıldı boşanıyor mal rejmi yüzünden hak talep edemedi. Davaları devam ediyor alacağı var mı belli değil. Tanıdığım çok zengin bi adam var markası tüm avmlerde var bu adamın 3 kadınla beraber otel kayıtlarına kadar mahkemeye delil sunuldu yüz sene dava sürdü aldığı tazminat 800 bin tl ev bile alamadı. Al bu kadınlar köpek gibi pişmandır hayatını kocasına bıraktığına. Bi kadının çalışıp parasını kazanması dünyanın en iyi şeyidir çünkü bu kolay elde edilmedi. ailemden gelirim var malım var. Kocam iyi bi adam boşanma kararı aldık direkt evi arabayı bana bıraktı zaten ikisi de benim üstüme. Nafakaya kadar anlaştık asgari ücretten. Sonra barıştık. Yaşanacak senaryoyu görmüş oldum. Şahsıma ait birikimim var. Ailem gerçekten arkamda boşanıyorum desem çalışmıcam desem çalışma der evlerine gitsem prenses gibi yaşarım ki gitmeme gerek yok. Babaanne dedem bile sağ oldukça arkandayız der. Bi çok kadından şanslıyım ve bunun bilincindeyim. Ama 18 yaşımdan beri mağazacılıkta çalıştım sonra mesleğimi yaptım. Bu sene işsiz kaldım bebek doğurdum. Şuan çalışmayı düşünmüyorum ama mutlaka döneceğim işe. Dünyam altüst olsa hiç iş bulamasam gider mağazada çalışırım yani. Hayatta insanın başına her şey geliyor. ev hanımıyım kocam çalışıyor. Dün yemek yapamadım bebeğim asla durmadı. işten geldi yemek yaptı. Çalışırken de hiçbir zaman saçını süpürge eden bi kadın olmadım. Bu şartlara rağmen geleceğimi ne kocama ne de babama bırakırım vallaBir şeyi anlayamadım, aydınlatırsanız sevinirim.
Neden eşine yani karısına üç kuruş parayı çok gören erkekleri değil de çalışmayan kadınları eleştiriyorsunuz?
Ben kendi annemden örnek vereyim, biz üç kardeşiz, kadın hem 3 çocuğa bakmış büyütmüş hem akşama kadar ev işi yapmış her gün toplam 5 kişiye yemek yapmış yedirmiş, babamda gitmiş işinde çalışmış para getirmiş eve, şimdi bu kadın neden çalışsın? Nasıl çalışsın?
Günümüzde bile kadınlar hem çalışıyor, hem evde iş ve yemek yapıyor, sebep? Erkek sadece çalışıyor ev işi yemek yok, sebep?
Bir de çok matah bir şey gibi ev işlerine “YARDIM” eden (ki o da haftada bir ev süpürüyordur ancak), adamları övüyoruz. Yardım ne pardon? Biz kadınlarda saf gibi, ben ayaklarımın üzerinde duruyorum, kendi paramı kazanıyorum kimseye muhtaç değilim diye kendimizi avutuyoruz:)
Siz hiç, evli bir adamın, yemekleri ben yapıyorum, temizliği ben yapıyorum, karımın ağzına bakmıyorum, karıma muhtaç değilim dediğini duydunuz mu? Neden desinler ki onların kafa çalışıyor:)
Bu arada 34 yaşındayım, 2 yıl öncesine kadar full çalışmış biriyim, 6 yıldır da evliyim. İşi bırakma sebebim de bebek. Evet ilk başta ben de çalışmadan nasıl durucam, nasıl yaparım diyordum ama valla çok da güzel yapıyorum. Bütün birikimimiz benim hesabımda, Kocamın maaşını biliyorum ve ne kadar harcayıp harcamamam gerektiğini bildiğim için, harcadığımın hesabını vermiyorum.
Bu herkes için böyle değildir. Ama bu şartlarda ve zihniyette erkeklerle birlikte olanlar için kesinlikle alınması gereken bir önlemdir.Çevremde annem de dahil olmak üzere böyle çok kadın var ve durumlarına gerçekten üzülüyorum. Ben annemin bir ihtiyacı olursa karşılamaya gayret ediyorum ama annemin ikinci evliliği ve eşi de çok para vermiyor. Bakıyorum annemin hiç sosyal hayatı yok arkadaşı yok çünkü parası yok. Gün bile yapamıyor evinde. Arkadaşlarından şuan uzakta ama beraber olunca annem anneannem yengem falan hayatları boyunca hiç bir işte maaşlı çalışmamış kadınlar bana sürekli bundan yakınıyorlar ama yaşları genç olanlar çalışmayı da düşünmüyor. 40lı yaşlarda artık ev işlerinden de bunaldılar onu da yapmak istemiyorlar haklılardır ev emeği göze gelmiyor ama bilmiyorum ya parasızlık çok zor , anneme hep tembih etmiştim bişeyler yapıp satabilirsin diye. Zor bir psikoloji ben sadece benim yanımda parasızlıktan şikayet etmelerinden bunaldım.
Biri çalışan kadın çocuklarına iyi bakamıyor dediği zaman da aşırı büyük tepki çekiyor şimdi.İşleri yok boşluktan saracak yer arıyorlar diye düşünüyorum
Vayy be o yıllarda inşaat mühendisi.sayili üniversiteye girebilecek puanı almış.o yıllarda üniversite kazanan insanlara hayranım.Nesil farki var. Bizim nesil calismasa da cebinde parasi var, kocalari -genelde- maddi olarak magdur etmiyor. Kadinin da bir hayati, harcamasi olduğunun farkinda.
Eski nesil kadinlarin hayati yoktu. Cocuk ve ev isi disinda maksimum altin gunu vardi, sahsi harcaması yoktu. Adamlar da buna gore para vermiyordu. O dönemde ekonomik siddet diye bir kavram yoktu bile.
Benim anneannem 40li yillarda dogmus ama aşırı dişli bir kadindi. O yillarda bile insaat muhendisi olan dedem maaşını anneannemin eline verirdi, anneannem dedeme para verirdi resmenaltinda arabasi vardi, fiti fiti gezerdi. Dedem anneanneme para vermese eve giremezdi herhalde
Buna karsilik yaşıtı olan babaannem evden dogru duzgun çıkmazmis. Dedem kısıtladigi icin degil, beraber o yillarda yurtdisina bile gitmisler ama babaannemde kadinin kendi hayati oldugu bilgisi yokmus, oyle gormemis büyümemiş. Hayati dedemin onu cikartmasi haricinde evde veya komsularda gecmis. Dedem öldüğünde fatura yatırmayi bile bilmiyormus, bir kere bile kendisi yatirmamis. Simdi bu kadinin bakis açısıyla anneanneminki bir olamaz.
Annelerimizde daha yumusadi bu olay, okuyup meslek edindiler, belki calistilar belki calismadilar ama yine de bizim nesil kadar maddi ozgurluk pesinde olmadilar cunku yine o kavram yoktu calismayan kesim icin.
Biz daha bilincli, daha ozgurlukcu, daha bagimsiziz.
Bizim cocuklarimiz bizden de bilincli olacak.
Ay yazinin sonu sizin mesajla cok alakasiz oldu kusura bakmayin, oyle gelismis akış
Son kısım halka seslenişNesil farki var. Bizim nesil calismasa da cebinde parasi var, kocalari -genelde- maddi olarak magdur etmiyor. Kadinin da bir hayati, harcamasi olduğunun farkinda.
Eski nesil kadinlarin hayati yoktu. Cocuk ve ev isi disinda maksimum altin gunu vardi, sahsi harcaması yoktu. Adamlar da buna gore para vermiyordu. O dönemde ekonomik siddet diye bir kavram yoktu bile.
Benim anneannem 40li yillarda dogmus ama aşırı dişli bir kadindi. O yillarda bile insaat muhendisi olan dedem maaşını anneannemin eline verirdi, anneannem dedeme para verirdi resmenaltinda arabasi vardi, fiti fiti gezerdi. Dedem anneanneme para vermese eve giremezdi herhalde
Buna karsilik yaşıtı olan babaannem evden dogru duzgun çıkmazmis. Dedem kısıtladigi icin degil, beraber o yillarda yurtdisina bile gitmisler ama babaannemde kadinin kendi hayati oldugu bilgisi yokmus, oyle gormemis büyümemiş. Hayati dedemin onu cikartmasi haricinde evde veya komsularda gecmis. Dedem öldüğünde fatura yatırmayi bile bilmiyormus, bir kere bile kendisi yatirmamis. Simdi bu kadinin bakis açısıyla anneanneminki bir olamaz.
Annelerimizde daha yumusadi bu olay, okuyup meslek edindiler, belki calistilar belki calismadilar ama yine de bizim nesil kadar maddi ozgurluk pesinde olmadilar cunku yine o kavram yoktu calismayan kesim icin.
Ay yazinin sonu sizin mesajla cok alakasiz oldu kusura bakmayin, oyle gelismis akış
Benim bir dedem insaat muhendisi, digeri de TCDDde yoneticiymis (ben onu hic gormedim). Anneannem kiz sanat okulu mezunu.Vayy be o yıllarda inşaat mühendisi.sayili üniversiteye girebilecek puanı almış.
Balkon getirin konusma yapacagimSon kısım halka sesleniş
Evde olup çocuğuyla adam akıllı ilgilenmeyen de var, çalışıp çocuğunu hiç ihmal etmeyen de. Bence o kişisine bağlı.Biri çalışan kadın çocuklarına iyi bakamıyor dediği zaman da aşırı büyük tepki çekiyor şimdi.
Çalışan insanın ev hanımlarınin üzerine bir güzelliği var oda daimi sosyalleşebilmek.Çocuk dışında ev hanımlığında bir şey yok valla o biraz da kadınların abartması. Bi kadını en çok çocuk zorlar onun dışında sanmıyorum bulaşığı makineye dizdi, çamaşırı makineye attı diye birinin incilerinin döküleceğini
Bir şeyi anlayamadım, aydınlatırsanız sevinirim.
Neden eşine yani karısına üç kuruş parayı çok gören erkekleri değil de çalışmayan kadınları eleştiriyorsunuz?
Ben kendi annemden örnek vereyim, biz üç kardeşiz, kadın hem 3 çocuğa bakmış büyütmüş hem akşama kadar ev işi yapmış her gün toplam 5 kişiye yemek yapmış yedirmiş, babamda gitmiş işinde çalışmış para getirmiş eve, şimdi bu kadın neden çalışsın? Nasıl çalışsın?
Günümüzde bile kadınlar hem çalışıyor, hem evde iş ve yemek yapıyor, sebep? Erkek sadece çalışıyor ev işi yemek yok, sebep?
Bir de çok matah bir şey gibi ev işlerine “YARDIM” eden (ki o da haftada bir ev süpürüyordur ancak), adamları övüyoruz. Yardım ne pardon? Biz kadınlarda saf gibi, ben ayaklarımın üzerinde duruyorum, kendi paramı kazanıyorum kimseye muhtaç değilim diye kendimizi avutuyoruz:)
Siz hiç, evli bir adamın, yemekleri ben yapıyorum, temizliği ben yapıyorum, karımın ağzına bakmıyorum, karıma muhtaç değilim dediğini duydunuz mu? Neden desinler ki onların kafa çalışıyor:)
Bu arada 34 yaşındayım, 2 yıl öncesine kadar full çalışmış biriyim, 6 yıldır da evliyim. İşi bırakma sebebim de bebek. Evet ilk başta ben de çalışmadan nasıl durucam, nasıl yaparım diyordum ama valla çok da güzel yapıyorum. Bütün birikimimiz benim hesabımda, Kocamın maaşını biliyorum ve ne kadar harcayıp harcamamam gerektiğini bildiğim için, harcadığımın hesabını vermiyorum.
Kesinlikle katılıyorum. Ben geçen ay 3 hafta raporluydum evde zaman geçmek bilmedi. (Çocuğum yok) bi an önce işe dönmek istedim çünkü burda en azından farklı farklı yüzler görüyorum. İş hayatı kişinin kendini geliştirmesine yardımcı oluyor bence.Çalışan insanın ev hanımlarınin üzerine bir güzelliği var oda daimi sosyalleşebilmek.
Yani evden çıkabiliyor olmak is yerinde de olsa bir sıcak çayini kahvesini icebiliyor olmak.
Ama işte onlarada sorduğumuzda bizim çocuğumuzda gözümüzün önünde büyüyor aklımız çocukta kalmıyor. (0-6 yaş grubu icin)
Her iki tarafinda artilari eksileri var aslında.
O da evden getirmedi çocuğu.senin de ona mi para vermen lâzim.mantikli düşündüğün zaman haksızsın ama evlenirken çalışmadığını biliyorsa erkekler o zaman haklısın.Çalışmak kendi ayaklarinın uzerinde durabilmek tabiki güzel şey ancak sizin çevrenin eşlerinde de bir sıkıntı var gibi.
Annem biz kuçukken çalışmazdı ama cebinde parasi hep vardi, ben şuan calismiyorum ama cebimde hem yüksek limitli bir kredi kartim her daimde nakit param olur.
Nakit çok taşımam çunku genel olarak kart kullanirim ancak o para hep vardır.
Eşimede bana para ver yada bana kredi kartı çıkart hic demedim.
Maaş alındıgı gun hesabima nakitimi atar söyletmeden.
Eşim calisiyor gun icinde kizim dahil tum harcamalar bende ve haliyle cebimde bir seyler olmasi gerekiyor.
Sizin tarafin eşleri bunun farkinda değil heralde.
Aksama kendisine de pisirecegim yemegin yada babamin evinden tek basima yapip getirmedigim cocugun ve de kendimin giderleri olacagini bilmeleri gerekiyor.
Keşke her kadın çalışsa, çalışabilse kocasının eline bakmasa, eline bakacaksa da agziyla para istemesi gerekmeyecek bir eşe sahip olsa ne diyim.
Tembellik bu netÇevremde annem de dahil olmak üzere böyle çok kadın var ve durumlarına gerçekten üzülüyorum. Ben annemin bir ihtiyacı olursa karşılamaya gayret ediyorum ama annemin ikinci evliliği ve eşi de çok para vermiyor. Bakıyorum annemin hiç sosyal hayatı yok arkadaşı yok çünkü parası yok. Gün bile yapamıyor evinde. Arkadaşlarından şuan uzakta ama beraber olunca annem anneannem yengem falan hayatları boyunca hiç bir işte maaşlı çalışmamış kadınlar bana sürekli bundan yakınıyorlar ama yaşları genç olanlar çalışmayı da düşünmüyor. 40lı yaşlarda artık ev işlerinden de bunaldılar onu da yapmak istemiyorlar haklılardır ev emeği göze gelmiyor ama bilmiyorum ya parasızlık çok zor , anneme hep tembih etmiştim bişeyler yapıp satabilirsin diye. Zor bir psikoloji ben sadece benim yanımda parasızlıktan şikayet etmelerinden bunaldım.
Valla ben onlara da karşıyımO kadar yolsuzluk hırsızlık bitti bir memur maaşı kaldı.memur maaşları milletvekillerinin 1 günlük yemek parasıdır be.gereksiz, çalışmayan memur olması konusunda haklısın ama.o başka konu.
Koskoca insana niye ben bakayım arkadaş.hatta bu kadar romantik, subjektif biriyle de birlikte olmak istemiyorum.liseli kızlar gibi beni çok seviyor bana çok iyi bakiyor, yanında olmam yetiyor falan diyecek değilim.sen ona sevgi, ilgi, cinsellik veriyorsan o da sana veriyor demektir.eee çocuk da tek başına yapilmiyor.evden getirmedik diyor kadinlar ama sen evden getirmediysen o da evden getirmedi.şimdi kocanız ev erkeği olmak istese kaçınız kabul edeceksiniz?ya da en baştan evlenmeyi kabul edecek misiniz.Eee simdi biz vicdansız, sevmiyor, hayat arkadaşına bakamıyor mu oluyoruz? bence erkekler de olmuyor.görev paylaşımı yapamayıp herseyi kadına yıkmak farklı bir tartışma konusu.Bir şeyi anlayamadım, aydınlatırsanız sevinirim.
İşte o yumuşaklık benim annemde yoktu. Anne dediğin sonsuz şefkat demektir. Çocuğunun eline kıymık batsa canı yanmaktır. Benim annem ne bana ne çocuklarıma acımıyor. Beter olsun diyor. Yaptığım somut bir şey var mı? Yok. Babam öldükten sonra kafamda telefon parçalayan ablamla anlaşamadığım için hakkımı istemek.Annelerimizde daha yumusadi bu olay, okuyup meslek edindiler, belki calistilar belki calismadilar ama yine de bizim nesil kadar maddi ozgurluk pesinde olmadilar cunku yine o kavram yoktu calismayan kesim icin.
Aynen..komşumun çocuğu ilkokulda ikili öğretim..yarım gün kadın almış,25 bin veriyormuş..etüte gönderen de o civarda veriyor..servis desen en ucuzu 3-4 bin..öyle bir dönemdeyiz ki,ilkokul çağındaki çocuğu olanlar için kadının evde olması daha iyi sanki..kadın en kötü 60 bin falan almalı ki çalışsın,anca kurtarıyor çünkü..En önemlisi Allah hayırlı eş versin,ay bazı ev hanımları görüyorum,prensesler gibi yaşıyorlar vallahi..Bu işler nasip işi biraz da..ama ev hanımı da olsan muhakkak bir şekilde emekliliği de çözmesi gerek. Herkesin yaşlılıkta bir emekli maaşı olmalı.Herşey göründüğü gibi olmuyor, bu durumda “sınanmadığım günahın masumu değilim” diyorum.
Hayat çalışmaya iteledi. Şükür bir çok şeyi alabiliyorum, 2004 den beri aktif çalışıyorum, şimdi sorguluyorum neden diye. Ev / temizlik vs de genelde ben yapıyorum. Oğlana servisçilik de yapıyorum. Yorgunum. Ev var , araba var , oğlan özel okulda… alım yapıyoruz ama çocuk için birikim de yapmamız lazım. Hayat geçiyor. Para var yetiyor ama çok da artmıyor. Küçülmeye gidip minimal mi yaşamak lazım bilmiyorum.
5 sene önce çalışmak lazım derdim. Şimdi ne için diyorum. Evde olsam daha mı iyi olurdu acep
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?