Howl'un Kitap Kulübü 🏰

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ben şöyle genel bir yorum bırakayım oradan devam edelim isterseniz.

Öncelikle kitabı çok beğendiğimi belirteyim.
Bana zaman zaman kendi reel dünyamız bahsediliyor izlenimi verdi. Neticede hep aynı emperyalist düşünce.
Yer yer hayvanların insanlar ile ilgili düşünceleri beni hayrete düşürse de çoğu zaman hak verdim.
Var olmayan bir güç üzerinden halkın gözünün korkutulması, sürekli gerçek olmayan telkinler ile hayvanlara bu zaten hep böyleydi, siz yanlış biliyorsunuz veya yanlış hatırlıyorsunuz diye ispatlanması zor dayatmalar olması çok gerçekçiydi.

Dolaylı yoldan kendilerinin en güçlü olduğunu halka empoze etmeye çalışan bir grup yabani hayvan yada insanlar...

Hep bu cümle ile hatırlayacağım
'Bütün hayvanlar eşittir ancak bazıları daha çok eşittir...'

Leydiiis, let's get the party started!!

Ben karakterleri yazarak başlayayım o zaman, ve kimleri temsil ettiğine dair birkaç bilgi buldum.

Hayvan Çiftliği karakterleri:

Bay Frederick:
Hitler’i temsil eder.

Bay Jones: Devrimden önce Rusya lideri olan Çar II. Nikola’yı temsil etmektedir.

Bay Pilkington: İngiltere ve Amerika’yı temsil eder.

Bay Whymper: Dönemin Sovyet Rusyası ile iş yaparak zenginleşen kapitalistleri sembolize eder.

Benjamin: Beylik Çiftlik’teki eşek. Çiftliğin en yaşlı ve en huysuz hayvanı.

Bluebell: Beylik Çiftlik’teki köpeklerden biri.

Boxer: Sovyetler Birliği’nin kurulmasına yardımcı olan ve Stalinciler tarafından ihanete uğrayan Rus işçi sınıfını temsil eder.

Clover: Köylüler ve işçileri sembolize etmektedir.

Jessie: Beylik Çiftlik’teki köpeklerden biri.

Kedi: Yeni düzeni kabul etmeyen ancak buna rağmen sessiz kalan kesimleri temsil eder.

Koca Reis: Karl Marx’ı temsil eder.

Koyunlar: İktidar yanlısı, söylenen her şeyi eleştirmeden ve düşünmeden kabul eden, her şeye inanan cahil halk kesimlerini temsil eder.

Köpekler: Jessie ile Bluebell’in yavrusu olan 9 köpek Napoleon tarafından özel olarak eğitilmiştir. KGB veya Stalin’in özel adamlarını temsil etmektedir. Napoleon başta olmak üzere domuzların savunucularıdır.

Minimus: Napoleon’un adamlarından şarkı besteleme ve şiir yazma konusunda yetenekli bir domuz. Napoleon ve Hayvan Çiftliği’ni öven propaganda şiirleri ve şarkıları yazar. Vatandaşların düşüncelerini kontrol altına almayı amaçlayan totaliter bir devlette sanatın propaganda aracı haline dönüştürülmesini temsil etmektedir.

Mollie: Kapitalist orta sınıfı temsil eder.

Moses: Rus Ortodoks kilisesini temsil eder. Bay Jones’un gözdesidir. Gammaz ve dedikoducudur ancak iyi bir konuşmacıdır.

Muriel: Alt tabakaya mensup ancak karar verebilme, kritik yapabilme ve sorunları çözebilme yeteneği kazanacak kadar eğitimli kesimleri temsil etmektedir.

Napoleon: Romanın ana karakteri. Stalin’i temsil eder.

Pincher: Beylik Çiftlik’teki köpeklerden biri.

Pinkeye: Napoleon yemeklerinin zehirli olup olmadıklarını anlamak için önceden kontrol eden domuz.

Snowball: Leon Trotsky’i temsil eder. Trotsky de Sovyetler Birliği’nde endüstri ve teknolojiye öncelik verilmesi gerektiğini, böylece üretimin artacağı ve halkın daha rahat bir yaşam süreceğini söylemiş ancak Stalin tarafından sürgün edilmiştir. Benzer biçimde öyküde de iktidarı ele geçiren Napoleon Snowball’u sürgün eder.

Squealer: Napoleon’un koruması altında olması ve propagandasını yürütmesi nedeniyle Vyacheslav Molotov’u ya da dönemin gazetelerini temsil ettiği düşünülür.

Tavuklar: Üretimle görevli köylüleri temsil eder.

Tavşanlar ve Sıçanlar: Romanın başında Koca Reis’in konuşması sırasında bu hayvanların dost mu düşman mı olduğu oylanır ve büyük çoğunluk dost olduklarını söyler. Tüm diğer vahşi hayvanlarla birlikte bunlar Bolşeviklerin muhalifi olan diğer siyasi partileri temsil etmektedir. Karşıt görüşte olmalarına rağmen benzer biçimde devrime katılmışlardır.

Çok iyi

Güç ve iktidarın kimin eline geçerse geçsin sadece kendi çıkarlarını gözetmesi,
İşçi sınıfının sürekli ezilen olması
Dalkavukların her dönemde olduğu
İktirdada kim olursa olsun, güç herkesi aynı şeye dönüştürüyor aynısıni düşündüm

Napoleon zaten tam diktatör. Snowball başta öne çıkarken onu öyle güzel ekarte ediyor ki ölmediğine dua ettirdi.

Geleceğe dair güzel hayaller kurdurmak ise umut tüccarlığı yaparak insanların zihinlerini hipnoz etmişcesine düşünmelerini engellemenin çok güzel bir örneği.
Artık topraklar bizim diyerek daha özverili çalışmaları sağlanıyor ama yükleri gittikçe artıyor. Artık dinlenmek için bile çok az vakitleri kalıyor

Kemal Sunal Koltuk Sevdası
Kesinlikle
Hayvanların nasıl insana dönüştuklerini hayretle okudum.

Yalnız merak ettiğim bir şey var neden sadece domuzlar ?
Bunların hepsi kitapta büyük rol üstlenmiş karakterler değiller dört beş karakter var ki onlarda bitiyor. Onda da zorlanmiyorsun ben hiç geri donmedim alışıyorsun

+1

Hayvanlar üzerinden sistemi, iktidarı ve koltuk sevdalılarını anlatmak mükemmel bir zeka işi ve güzel ironi. Orwell resmen eleştirilerini hayvanların arkasına gizleyerek yapmış, hiç isim vermemiş, sadece hayvanların gerçekleştirdikleri eylemlerle kimin olduğunu zaten anlayabiliyoruz.

Artık topraklar bizim diyerek daha özverili çalışmaları sağlanıyor ama yükleri gittikçe artıyor. Artık dinlenmek için bile çok az vakitleri kalıyor
en kötüsü de çok çalıştıklarından, eski hallerinden daha kötü durumda olduklarından haberleri yok

Tamamen düşünce gücü sanırım halbuki daha çok çalışıp daha az yiyorlardı.
Sadece daha özgür olduklarını düşünüyorlardı bu onları ayakta tutuyordu.

Çiftliğin yedi kuralı birilerinin çıkarlarına yönelik sürekli değiştiriliyordu bunu günümüzde neye benzetebiliriz?
Dini ya da siyasi amaçla ortaya çıkan bir çok grubun yaptıkları kitapta yazılanlardan hiç farklı değil maalesef.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…