Domuzlar hayvanlar içinde en zeki olanları çünkü. İnsan gibi dğşğnebilip davranabiliyor. At sürekli çalışıyor. Eşek inatçı, kedi istediği zaman çıkıyor ortaya. Yani zekası olan başa geçmişKesinlikle
Hayvanların nasıl insana dönüştuklerini hayretle okudum.
Yalnız merak ettiğim bir şey var neden sadece domuzlar ?
Bunların hepsi kitapta büyük rol üstlenmiş karakterler değiller dört beş karakter var ki onlarda bitiyor. Onda da zorlaniyorsun ben hiç geri donmedim alışıyorsun
İsim vermesine gerek yok zaten dünyanın her yerinde her zamanda yaşanan şeyler bunlar+1
Hayvanlar üzerinden sistemi, iktidarı ve koltuk sevdalılarını anlatmak mükemmel bir zeka işi ve güzel ironi. Orwell resmen eleştirilerini hayvanların arkasına gizleyerek yapmış, hiç isim vermemiş, sadece hayvanların gerçekleştirdikleri eylemlerle kimin olduğunu zaten anlayabiliyoruz.
Evet. Zaten çok yerde gösteriyor bunu.Domuzlar hayvanlar içinde en zeki olanları çünkü. İnsan gibi dğşğnebilip davranabiliyor. At sürekli çalışıyor. Eşek inatçı, kedi istediği zaman çıkıyor ortaya. Yani zekası plan gaia geçmiş
Gerçek hayattan çok uzak değildiÖyle inanışlar varki yüzyıllardır insanlar nasıl olur da hiç vazgeçmeden hala bunlara inanabilir diyorum. Ancak anlıyorum ki geleceğe dair vaad edilen hayaller bu kitlelerin bağımlılığını hep canlı kılıyor.
İsim vermesine gerek yok zaten dünyanın her yerinde her zamanda yaşanan şeyler bunlar
Evett kesinlikle özellikle ben burda ısrarla tavsiye edilmeseydi okumazdımİyi ki tavsiye ettiniz bu kitabı
Bende en çok boxer a üzüldüm.kitap temel siyaset metafirlari ile doluydu. ben okuyali yıllar oldu ama hatırladığım kadarıyla bişeyler yazayim ben de:)
devlet kurulurken genelde halkı millet haline getirip bir arada tutmak için olağanüstü hikayelerle ve sorgulanması imkansız şekilde kurarlar.
örneğin kitapta en başta insanlar hayvanlara ve çiftliğe egemendi çünkü onlar doğuştan bu iş için seçilmişti. onlar akilliydi ve iki ayak üzerinde yuruyebilirdi.
daha sonra hayatı daha iyi hale getirmek için bir devrim planladı hayvanlar.
başarılı da oldu bu plan. ama bu kez de insanlarda olduğu düşünülen davranış ve düşünceler hayvanlarda ortaya çıkmaya başladı. güç ve hırs yavaş yavaş onu elde edenleri ele geçirdi.
eğer bir yönetimi devam ettirmek istiyorsaniz, halkı bir arada tutmak istiyorsaniz ortak düşmanlara ve ortak hedeflere ihtiyacınız vardır. bunu sağlamak için propaganda kullanırsınız.
eğer gerçekleri söylerseniz beyaz propaganda olur ismi, eğer tamamen yalan söylerseniz adı kara propagandadir.
en tehlikelsi ve insanın zihnini allak bullak eden gri propagandadir. yalanı ve gerçeği birlikte kullanırsiniz. böylece söylediğiniz kişi yalan olana ses cikaracakken gerçek olan kısımla kendini sorgular ve siz ne istiyorsanız ona inanmaya başlar.
hayvanların hepsinin sembolize edildiği bir kitle vardı elbette.
ama ona da girmeden önce bu temel girişi yapıp size biraz siyasetle ilgili bilgi vermek istedim. siyaset yüzlerce yıldır aynı şekilde ilerler. kitleler de yöneticiler de hiç degismediler
ben daha önce de dediğim gibi en çok boxera üzülmüştüm. bide köpek yavrularının düştüğü duruma
İnsan mı domuzdur, yoksa domuz mu insandır? Bunu çok düşündüm kitap bitinceEvet. Zaten çok yerde gösteriyor bunu.
Özellikle finalde çok şaşırdım.
Tiyatrosu olmuş keşke izleme fırsatım olsaydı.
Gerçek hayattan çok uzak değildi
Hep daha iyisine daha çoğuna sahip olma hayali kısaca aç gözlülük.
Gel gel kitap yorumluyoruz hayvan çiftliği okudun mu?
Ben dee, içim gittiBende en çok boxer a üzüldüm.
O çabası, ter temiz inanışı
Yayınlandığı dönemde çok sansüre uğramış ve yayınlanması istenmemiş. Ama önüne geçilememişAynen öyle Calcifer'im, sadece siyasilerin ve düzenin eleştirisini ele alırken hayvana yüklemiş olduğu karakter ve olaylarla ilgili olarak zaten aklımızda bir isim beliriveriyor. Orwell komünizmin yanıltıcılığına dem vuruyor. Komünizm; herkesin eşit haklarda yaşaması gerektiğini öne sürer fakat bu ütopiktir. Herkesin eşit olması için verilen ayaklanma, bazılarının daha eşit olmasıyla sonlanıyor.
Okudumm eveetGel gel kitap yorumluyoruz hayvan çiftliği okudun mu?
Ondan bile kâr elde etmeye baktılarBende en çok boxer a üzüldüm.
O çabası, ter temiz inanışı
O zaman yorumlara bakOkudumm eveetama yıllar sonra unutup yeniden okumak üstünden geçmek istiyorum
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?