Howl'un Kitap Kulübü 🏰

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Domuzlar hayvanlar içinde en zeki olanları çünkü. İnsan gibi dğşğnebilip davranabiliyor. At sürekli çalışıyor. Eşek inatçı, kedi istediği zaman çıkıyor ortaya. Yani zekası olan başa geçmiş

"Yoldaşlar bilmiyor musunuz aslında o olay şöyle gerçekleşti" deniyor ve birçoğu gözüyle gördüğü bir olayın aslında öyle olmadığına ikna oluyor içten içe ikna olmayanlar da susuyor. Gazete etkisine benzettim ben biraz da kim ne tarafa eğilimliyse ona inanmak istiyor

İsim vermesine gerek yok zaten dünyanın her yerinde her zamanda yaşanan şeyler bunlar

Evet. Zaten çok yerde gösteriyor bunu.
Özellikle finalde çok şaşırdım.
Tiyatrosu olmuş keşke izleme fırsatım olsaydı.
Gerçek hayattan çok uzak değildi
Hep daha iyisine daha çoğuna sahip olma hayali kısaca aç gözlülük.

İsim vermesine gerek yok zaten dünyanın her yerinde her zamanda yaşanan şeyler bunlar

Aynen öyle Calcifer'im, sadece siyasilerin ve düzenin eleştirisini ele alırken hayvana yüklemiş olduğu karakter ve olaylarla ilgili olarak zaten aklımızda bir isim beliriveriyor. Orwell komünizmin yanıltıcılığına dem vuruyor. Komünizm; herkesin eşit haklarda yaşaması gerektiğini öne sürer fakat bu ütopiktir. Herkesin eşit olması için verilen ayaklanma, bazılarının daha eşit olmasıyla sonlanıyor.

kitap temel siyaset metafirlari ile doluydu. ben okuyali yıllar oldu ama hatırladığım kadarıyla bişeyler yazayim ben de:)

devlet kurulurken genelde halkı millet haline getirip bir arada tutmak için olağanüstü hikayelerle ve sorgulanması imkansız şekilde kurarlar.

örneğin kitapta en başta insanlar hayvanlara ve çiftliğe egemendi çünkü onlar doğuştan bu iş için seçilmişti. onlar akilliydi ve iki ayak üzerinde yuruyebilirdi.
daha sonra hayatı daha iyi hale getirmek için bir devrim planladı hayvanlar.

başarılı da oldu bu plan. ama bu kez de insanlarda olduğu düşünülen davranış ve düşünceler hayvanlarda ortaya çıkmaya başladı. güç ve hırs yavaş yavaş onu elde edenleri ele geçirdi.

eğer bir yönetimi devam ettirmek istiyorsaniz, halkı bir arada tutmak istiyorsaniz ortak düşmanlara ve ortak hedeflere ihtiyacınız vardır. bunu sağlamak için propaganda kullanırsınız.
eğer gerçekleri söylerseniz beyaz propaganda olur ismi, eğer tamamen yalan söylerseniz adı kara propagandadir.

en tehlikelsi ve insanın zihnini allak bullak eden gri propagandadir. yalanı ve gerçeği birlikte kullanırsiniz. böylece söylediğiniz kişi yalan olana ses cikaracakken gerçek olan kısımla kendini sorgular ve siz ne istiyorsanız ona inanmaya başlar.

hayvanların hepsinin sembolize edildiği bir kitle vardı elbette.
ama ona da girmeden önce bu temel girişi yapıp size biraz siyasetle ilgili bilgi vermek istedim. siyaset yüzlerce yıldır aynı şekilde ilerler. kitleler de yöneticiler de hiç degismediler

ben daha önce de dediğim gibi en çok boxera üzülmüştüm. bide köpek yavrularının düştüğü duruma

Bende en çok boxer a üzüldüm.
O çabası, ter temiz inanışı

İnsan mı domuzdur, yoksa domuz mu insandır? Bunu çok düşündüm kitap bitince

Yayınlandığı dönemde çok sansüre uğramış ve yayınlanması istenmemiş. Ama önüne geçilememiş

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…