- 7 Kasım 2013
- 14.758
- 36.006
- 598
- Konu Sahibi cesurkiz39
-
Ya gansta aynı şey mi güzelim ya. Biz kendi türümüz için bile cezalandırma yollarına gidiyoruz, suç işleyenimizi cezaevine koyuyoruz vs vs. Öyle basit değilki bu konular.
Bazılarını yurtdışı bile adam edememiş yazık. Öleceksiniz merhametsizlikten, sevgisizlikten. En iyisi bazılarını göz ardı etmek yoksa banlana banlana bir hal olucam.
Diğer konuyu bilmiyorum ki kuzum, bu konu için gördüğümü söylüyorum. Köpek için misal, tehlikeli cinsler diye ele alınıyor her yasaklı ırk. Bunun yasaklama sebeplerine bakılmıyor, kimi yasak çünkü hayvan sakatlıkları genetik hastalıkları artıyor, kimi yasak çünkü suistimal çok deli pazar var üzerlerinde, kimi yasak çünkü dövüş için kullanılıyor vs vs. Fiziksel tehlikesi için kurallar mevcut zaten, ağızlık, zincir standardı, yaşama-bulundurulması şartları. Ama esas yasak insanlara getiriyor bakarsan, bu cinslerin suistimali çok daha korkunç boyutlara ulaşabiliyor diye.
Konu içinde "Evde kaplan timsah besliyor musunuz" a kadar gelinmiş, lafım ona. İyi de evde beslenen şey de bi kurt, afrika vahşi köpek ya da çakal, sırtlan filan değil, kıyaslayacaksanız buradan başlayın diyorum.
Yanlış bilmiyorsam ya da sen biliyorsan beni düzelt, dogo ve pitbull insan elinde ortaya çıkmaktan başka gidişi olmayan bir çeşit laboratuvar köpekler. Bi de yumurta burunlu bir tür vardı pitbullların onlar da.
Genetik olarak bunların bir kısmında dengesizlik, bir kısmında sağırlık, bir kısmında takıntı ortaya çıkıyor.
Dogo ile pitbull ikisi de tehlikeli ama dogo bir pitbull kadar değil,dikkatli eğitim ister filan da yazdım hatta. Pitbullarda takıntı-inat-hedefe kilitlenme ve komut almama durumu var. Genetiği bu yöne gitmiş hayvanın. Ama dogolar komut alır, doğru eğitimle bebek bile baktırırsın yani.
Konuda sordum işitme kontrolleri yapıldı mı diye, cevap gelmedi misal. "Havlamayı bilmez ki benim köpeğim" dediğinde ilk aklıma gelen dogolardaki genetik sağırlık oldu. Sağır köpek komut alabilir mi mesela? İş sahibinde bitiyor dediğim de bu.
On kere "Ağızlık kullanıyor musunuz köpeğiniz için" diye sorduk cevap, yüz küsur soru ve tepkiden sonra geldi misal :)
Hep insan elinde, insan iştahında olan şeyler.. Diğer konuda, konu nereden ilerliyor bilmiyorum.
Hayvan edinimine sınırlama getirecekler bu kadar basit. Köpek alıp sokağa salamaz kimse , sertifika ve sigorta yaptıracaksın ve devlet olarak düzenli rutin kontrollerini yaptıracaksın bu kadar basit. Cins köpek dolu sokaklar. Bir ton sorumsuz vicdansız almış hayvanları heveslerini alıp sokağa atmış. Köpek veya başka evcil sahibi olmak demek, gelecek 15 yıl ben bu canlıyla aynı hayatı aynı evi paylaşacağıma ve bakımından ben sorumluyum demek.ama biz de herşey ters.
Ülkemizde hak hukuk yok ki ona sınırlama getirilsin. Hayvana tecavüz edeni sokağa salıyorlar ama o adam ruh hastası yarın öbür gün allah korusun çocuğa tecavüz ettiğinde kim verecek hesabını. Zararsız hayvana işkence ediyorsa insan bu suçludur. Önce hayvan hakları gelmesi gerekir, daha sonra barınakların iyileştirilmesi, belediyelerin bölgesinde bulunan hayvanları beslemesi, hayvan sahiplerinin bilinçlendirilmesi gibi gibi.. Köpek sahiplenip sokağa atana ciddi yaptırımlar olmalı.Denetimsizlik diz boyu. Sahiplerin sorumluluklarını bilmesi köpeğini tanıması gerekir. Ben köpeğimi çocuklar varken salmıyorum mesela hep tasmalı çok titizimdir bu konuda. Çünkü daha küçükken yavrum sokakta ki çocuklar sopalarla dövmüş ve bu travma olarak kaldı. Çocuklara saldırıyor. Aileleri eğitim vermezse böyle olur. Ama çocuk yoksa salıyorum köpeğimi tanıyorum çünkü. Geçenlerde hamile kadın karşıdan daha gelirken bağırmaya başladı offf çek şu köpeğini diye ve köpeğim elimde tasmalı. Çekmiyorum rahatsız oluyorsan sen diğer kaldırıma geç dedim. Benden rica etse korkularım var dese hemen kucağıma alırım zaten 4kg bişi. Türkiye de genel olarak insanlarda bi ego bi herşey benim havası var. Ne doğaya ne hayvana saygı var. Hamile olabilirsin bu köpeğime veya bana bağırmanı gerektirmez. İnsanda bitiyor iş. Eğitim şart. Saygı şart.
Yapılmamıştır da ondan cevap vermiyor, yoksa cevap verirdi. Söylediklerinde haklısın her tür farklı sebepler ile yasaklanıyor. En çok saldıran türlerden bazıları küçük köpekler ama verdikleri hasarlar daha az, ondan pitbull kadar lafı edilmez. Ama pitbull ısırdığı an kitleniyor ü, komut almıyor vs vs, verdiği hasar oldukça yüksek olabiliyor, özellikle çoçuklara. İnsanların korkusunu yadırgamıyorum o yüzden: annemi komşunun ködği ısırdı, amcam sokak köpekleri tarafından saldırıya uğradı ısırıldı, iki komşumuz yine aynı ve abim de kovalandı. Bu insanların ödü kopuyor köpek görünce " yok psikolojik " mi diyelim. Herkesin korkusunun nedeni psikolojik ddğil, bir alt yapısı olan bir sürü insan var. Ağızlık yok, tasma yok, sokağa çıkarırım elinde hayvanın pisliğini toplaması için poşet olmaz vs vs bir ton sorun var , bir beslenmesi bile sorun. Kendi yendiğinin artığını ver,yor çok insan oysa köpekler herşeyi yiyemez, yememesi lazım, hayvana zarar veriyor. Ama bizde herşey ters.
Benim esimde cok korkuyor köpeklerden ben hic korkmamama ragmen ona hak verdigim noktalar var ve üstelik sürü halindeki ac köpeklerden herkes korkar ve ciddi tehlikeli olabilirler haklısın bura da gereksiz sekilde sacma sapan üstüne gelinmişYapılmamıştır da ondan cevap vermiyor, yoksa cevap verirdi. Söylediklerinde haklısın her tür farklı sebepler ile yasaklanıyor. En çok saldıran türlerden bazıları küçük köpekler ama verdikleri hasarlar daha az, ondan pitbull kadar lafı edilmez. Ama pitbull ısırdığı an kitleniyor ü, komut almıyor vs vs, verdiği hasar oldukça yüksek olabiliyor, özellikle çoçuklara. İnsanların korkusunu yadırgamıyorum o yüzden: annemi komşunun ködği ısırdı, amcam sokak köpekleri tarafından saldırıya uğradı ısırıldı, iki komşumuz yine aynı ve abim de kovalandı. Bu insanların ödü kopuyor köpek görünce " yok psikolojik " mi diyelim. Herkesin korkusunun nedeni psikolojik ddğil, bir alt yapısı olan bir sürü insan var. Ağızlık yok, tasma yok, sokağa çıkarırım elinde hayvanın pisliğini toplaması için poşet olmaz vs vs bir ton sorun var , bir beslenmesi bile sorun. Kendi yendiğinin artığını ver,yor çok insan oysa köpekler herşeyi yiyemez, yememesi lazım, hayvana zarar veriyor. Ama bizde herşey ters.
Öyle. Çocuğuna herkes bilgili halde, itina ile mi bakıyor misal, köpek de aynı hesap.
Pitbullarda acı algısı düşük,lab.ortamı hayvanı işte. Eşim de yanımda sordum da "Pitbullar genetiği yüzünden belli bi yaştan sonra gittikçe deliriyor, akıl sorunu var hepsinde, sağı solu belli değil onların" dedi. Ama insanlar ne yapıyor? Hala inatla bu türü kaçak göçek üretiyor. Suç bu hayvanlarda değil ki.
Ben de yadırgamam, korkabilir insan, illa saldırıya uğraması gerekmiyor, saldırı haberleri duya duya da bir fikri olur bu cinsler için ister istemez.
Ama korkuyu da tartışırım dediğim kısmı var, orayı da açayım: Bizim millet bi değişik. Korkuyu nefrete dönüştürmede baya yetenekliyiz(!) Adam köpekten korkar misal, bahçede köpek olduğuna dair yazıyı görür, havlaya havlaya hayvanı kudurtur. Lütfen köpeklere havlamayın diye uyarı levhası gördüm ciddiyim. Hayvandan korkar, uzaktadır ama eline alır koca bir taş sopa, hayvana sallar. Hayvan zincirli diye karşısında hırlar vs vs.
O hayvanlar da farklı zamanlardaki farklı tacizlerden illa etkilenir. Salt sahiplerinin etkisi değil.
Mecbur önlem alırsın, yasaklarına, belirlenen çizgilere uyarsın.
Çok değişkeni var, her yerden düşünülür Philly.
Kimi tehlikeli, kiminin adı çıkmış yanlış tanınmış, kimi insan tacizinde tehlikeli hale gelmiş. Ben köpek saldırısına uğramadım, ama bir pitbullun yanından elimi kolumu sallayıp geçemem, istemsizce uzaklaşarak geçerim.
Bazı iri köpeklerin de öyle. Ama köpekten korktuğumdan değil (dogo, doberman vb) sahiplerini bilmediğim için. Hele gariplerin kulağı kuyruğu da kesik ise, kaldırım değiştiririm. Sahiplerinin köpeği ne için kullandıkları bellidir.
Benim esimde cok korkuyor köpeklerden ben hic korkmamama ragmen ona hak verdigim noktalar var ve üstelik sürü halindeki ac köpeklerden herkes korkar ve ciddi tehlikeli olabilirler haklısın bura da gereksiz sekilde sacma sapan üstüne gelinmiş
babamin bahce evinde bakiyorduk gecen sene 12 köpek:) bir anne 11 yavru kemikleri sayilan zavali bir hamile sokak köpegi bizim bahceye musallat oldu o kadar uzaklastirmaya çalistik gitmedi ,barinagi aradik hamile köpek alamam dedi oradaki veteriner zaten hayvan severlerde başı dertdeymiş barınaga gelip sürekli hayvanları bırakmalarını söylüyorlarmiş neyse bizim köpek doguracak yer arıyormuş megerse bizi secmis hadi yine şanslısin dedim üstlendim bu olayı:) baktik olacak gibi degil 2 gün sonrada dogurdu:) dogum aksam üzeri basladi sabaha kadar sürdü hayret edilecek mucizevi bir olay :)
Arkadaslar sevgili hayvan severler gercekten acayipsiniz ortada bir sorun varsa bütün yönleriyle düsünülüp cözüm üretmeye calişmak gerek burada da diger konuda da bir hayvan sever olarak sizleri anlamakta zorlaniyorum ki hayvanlardan ne korkarim nede iğrenirim hertür bakimini yapabilirim köpegim, kedim kusum ve baligim var :) gecen sene hamile bir sokak köpegine baktim 11 tane dogurdu ya şaka gibihepsinide yasatmayi basardı ,yavrulari sahiplendirdik bir tanesi bizle bunlar cok meşakkatli cok zor ve masrafluda isler öyle konusmakla olmuyor haklisınız da ama şu noktada haksizsiniz súrü halinde dolasan köpekler bir risk faktörüdür ve cözülmesi gereken bir sorundur insanlara aman korkma demekle de olmuyor yemek vermek falan hic kurumsal çözümler degil siz sadece sokakta dursun diyorsunuz o kadar eee gerisi yok ve hayvanseverim diye insanlara atar yapmayalım önce insan sevelimm...
Evet biliyorum barinaklari ,benim inancima göre insan diger yaratilanlardan üstündür kendimce bu yüzden sizin icin farklı olabilir yada siz farklı düsünüyor olabilirsiniz saygi duyarım o zaman söyle yapalım sevmeyin saygi duyabilirsiniz ve insanlar konusarak anlaşir daha makul sekilde konusulabilir ,tartısılabilir örnegin , sadece öneriydi siz bilirsiniz ...Karşı tarafın önerisi barınak hanımefendi, bsrınak demek ne demek biliyosunuzdur heralde az çok.
Ayrıca neden önce insan sevelim? Mecbur muyuz nedir bu insanı her canlıdan üstün kılan?
Diğer konuyu bilmiyorum ki kuzum, bu konu için gördüğümü söylüyorum. Köpek için misal, tehlikeli cinsler diye ele alınıyor her yasaklı ırk. Bunun yasaklama sebeplerine bakılmıyor, kimi yasak çünkü hayvan sakatlıkları genetik hastalıkları artıyor, kimi yasak çünkü suistimal çok deli pazar var üzerlerinde, kimi yasak çünkü dövüş için kullanılıyor vs vs. Fiziksel tehlikesi için kurallar mevcut zaten, ağızlık, zincir standardı, yaşama-bulundurulması şartları. Ama esas yasak insanlara getiriyor bakarsan, bu cinslerin suistimali çok daha korkunç boyutlara ulaşabiliyor diye.
Konu içinde "Evde kaplan timsah besliyor musunuz" a kadar gelinmiş, lafım ona. İyi de evde beslenen şey de bi kurt, afrika vahşi köpek ya da çakal, sırtlan filan değil, kıyaslayacaksanız buradan başlayın diyorum.
Yanlış bilmiyorsam ya da sen biliyorsan beni düzelt, dogo ve pitbull insan elinde ortaya çıkmaktan başka gidişi olmayan bir çeşit laboratuvar köpekler. Bi de yumurta burunlu bir tür vardı pitbullların onlar da.
Genetik olarak bunların bir kısmında dengesizlik, bir kısmında sağırlık, bir kısmında takıntı ortaya çıkıyor.
Dogo ile pitbull ikisi de tehlikeli ama dogo bir pitbull kadar değil,dikkatli eğitim ister filan da yazdım hatta. Pitbullarda takıntı-inat-hedefe kilitlenme ve komut almama durumu var. Genetiği bu yöne gitmiş hayvanın. Ama dogolar komut alır, doğru eğitimle bebek bile baktırırsın yani.
Konuda sordum işitme kontrolleri yapıldı mı diye, cevap gelmedi misal. "Havlamayı bilmez ki benim köpeğim" dediğinde ilk aklıma gelen dogolardaki genetik sağırlık oldu. Sağır köpek komut alabilir mi mesela? İş sahibinde bitiyor dediğim de bu.
On kere "Ağızlık kullanıyor musunuz köpeğiniz için" diye sorduk cevap, yüz küsur soru ve tepkiden sonra geldi misal :)
Hep insan elinde, insan iştahında olan şeyler.. Diğer konuda, konu nereden ilerliyor bilmiyorum.
teknik bir detay yazayım madem bilinmiyor bu konu.Çok uzun mesajları genelde alıntı yapmam ama dayanamadım :)
Konu sahibinde benim de aklıma yatmayan çok şey var. Kendine, köpeğine güvense zaten bu kadar tedirgin olmaz. O köpeğin sağır olduğuna %80, ağızlık kullanmadıklarına ve köpeğin saldırgan olduğuna da %100 eminim. Bir %60'da köpeğin birine saldırmaya kalktığına, ya da en azından hırladığına ve korkuttuğuna veriyorum.
Bir de bazı insanların muhakeme yeteneğinde çok ciddi sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. Neymiş golden retriever de ısırabilirmiş. Neden bazı ırkların adı çıkmış. Doğru golden retriever de ısırabilir, terrier de ısırabilir. Ama ben hiç bıçaklandığı, elektro şok uygulandığı, kaynar su döküldüğü halde ısırmayı bırakmayan, ağzı levyeyle açılmaya çalışılıp açılamayan köpek görmedim pitbull dışında :) Isırdı mı dönüşü yok, canım ve sevdiklerimin canı da pitbullardan kıymetli, hayvanseverim ama o kadar da ponçik değilim üzgünüm.
Çok uzun mesajları genelde alıntı yapmam ama dayanamadım :)
Konu sahibinde benim de aklıma yatmayan çok şey var. Kendine, köpeğine güvense zaten bu kadar tedirgin olmaz. O köpeğin sağır olduğuna %80, ağızlık kullanmadıklarına ve köpeğin saldırgan olduğuna da %100 eminim. Bir %60'da köpeğin birine saldırmaya kalktığına, ya da en azından hırladığına ve korkuttuğuna veriyorum.
Bir de bazı insanların muhakeme yeteneğinde çok ciddi sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. Neymiş golden retriever de ısırabilirmiş. Neden bazı ırkların adı çıkmış. Doğru golden retriever de ısırabilir, terrier de ısırabilir. Ama ben hiç bıçaklandığı, elektro şok uygulandığı, kaynar su döküldüğü halde ısırmayı bırakmayan, ağzı levyeyle açılmaya çalışılıp açılamayan köpek görmedim pitbull dışında :) Isırdı mı dönüşü yok, canım ve sevdiklerimin canı da pitbullardan kıymetli, hayvanseverim ama o kadar da ponçik değilim üzgünüm.
Çok afedersiniz eşinizin mesleği nedir?Bilmiyorum sonraki yorumlarımı okudunuz mu, köpeklerden korkmam, sokak köpeğini sevmekten çekinmem belli eder zaten hayvan kendini ama pitbullun yanından geçerken istemsizce uzaklaşırım. Hele hayvancağızın kulağı, kuyruğu kesildiyse (İlk baktığım yerlerdir yine gayri ihtiyari) kaldırım değiştiririm. Çünkü hayvan duygularını göstermesin diye sahibi tarafından bu hale getirilmiştir ki bir köpeği, duygularını belli edemeyecek hale getiren tip, ondan korkutmasını istiyordur zaten öyle bozuk bi insandır yani.
Ki bu hayvan, yine insan elinde bu hale getirilmiş bir hayvan. Ben de net bilmiyordum (eşim bilir) eşime sordum, yaş aldıkça deliriyor o türler, sağı solu belli olmaz, aklen sağlam köpek değildir çoğu dedi. Bunun istisnası elbette var ama çoğu bu haldeyken kaçak göçek üretiliyor, dövüştürülüyor, gelen geçene korku salsın diye alınıyorlar (Yine genellemeyeyim, barınaktan kurtaran cesur insanlar da oluyor elbette. Hatta üzerine çok iyi eğilip kazanılıyorlar da. Böyle bi program vardı, pitbullar ve sabıkalı sahipleri diye, gerçekten pitbullara karşı önyargıları bir tutam alıyor bu program)
Yani yine suç bir hayvanın değil, biz insanların. O köpeği o hale getirenler biziz, ırkı saflaştırmak, görünüşünü istediğimiz gibi düzeltmek, gücünü arttırmak için aklını oynatacak hastalıklara kadar götürten..
Benim yasakla bi derdim yok, zaten bizim ülkemizde de yasaklansın bi zahmet, ne köpekten anlayan var adam akıllı, ne iyileştirme çabası, ne kuralına kitabına uyarak davrananı, ne gariplerin hakkı hukuku, bizim karşımızda can hükmü.
Çok afedersiniz eşinizin mesleği nedir?
Bir sürü yaşlı pitbull tanıyorum hiç biri delirmedi de?
başlıkta belirtiğim gibi kardeşimin dogo cinsi köpeği komşularının sebebsiz şikayeti yüzünden öldürülmek için gelmişier ne yapmamız lazım köpeklerin kimseye zararı yok
Açıkçası katılamayacağım söylediklerine. Lab köpekleri genetikleri bozuk olayını ise çok saçma buluyorum. Elimizde zaten antik ırk yok denecek kadar az var. Hepsi insanoğlunun yaptığı melezleme ve seleksiyonlardan oluşuyor.Köpeklerle mesleki değil çok sevdiği için ilgileniyor, mesleğiyle alakası yok ancak hayvan, sahipleri, barınaklar vet çevresi çok geniş. Genetik olarak mizacları bu yönde diyor. Doğru şartlarda bakılma, kazanma olayı yine. Ama aklen çoğu bu bozukluğu geninde zaten taşıyor,ortaya da çıkıyor zamanla diyor. Cok iyi bakıldığı halde hiçbir sebep yokken sahibine saldırabilen pitbullar var. Hastalığı zihninde, atıyorum rotlardaki genetik kalça çıkığı gibi. Olmayanında olmaz, ancak genetik olarak bu vardır. Yumurta burunlu türlerinde de okb vardır mesela diyor, kendi etrafında durmaksızın dönen köpekler en çok bu cinslerden çıkar, hatta psikiyatrik ilaçlarla tedavi yoluna bakılır diye de ekledi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?