- 17 Mayıs 2011
- 8.090
- 12.152
- 498
- 35
- Konu Sahibi pamukprenses60
-
Sen dogu kulturu diyipde bizi burdaki dogu kulturunle kiyaslama lutfen hic alakamiz yok.senin normlarinda azeri dogu kulturu demen cok komik.Yanlis biliyorsun yanlis taniyorsun bizimde zeytinyaglilarimiz var.benim esim turk konuk gitdiyim turk ailelerde mesela zeytinyagli dolma sicakdi barbunya sicakdi masada salatadan baska soguk yokdu
Eşim yarı egeli, zeytinyağlıyı sıcak koyun.... kafanızdan aşağı döksün
Benim esim egeli ailesi sicak kaynar degil soguk da degil ilik koy koy diyor sicaga yakin
Zeytinyağlının aslı İpek de söylemiş 1 gün önceden yapılır dolapta bekler, yenmeye yakın çıkarılır ki yerken diş takırdatmasın....
Barbunya yapılırken şeker ve limon konulur mesela, zeytinyağlı fasulye de nar ekşisi...
Börülce yapılırsa nar ekşisi boca edilir...
ama bunlar tamamen kültür.
İzmir ve ayvalık bu şekilde yiyor. annemden biliyorum. Yunanistan, izmir ve ayvalık..
sıcağa yakın zeytinyağlı yemezler.
Gerçekten oralı iseler. göç etmiş ve yıllardır orada yaşıyorlarsa bilemem.
PIlaki falan bilmem ama turk yemekleride ogreniyorum yapiyorum esim annemden iyi yapiyorsun anneminkinin aynisi falan ifadeler kullaniyor yani kayinvalidemler cok begeniyorlar onlarida biliyorum kendi mutfagimida azeri mutfaginida yani.benim takildigim sizin bana yazdiginiz mesajda dolmada idare eder ama kalan herseyin birgun onceden beklemesi gerekir demenizdi yani bu bana garip geldi cunki esim turk arkadaslik etdiyimiz aileler var hic birisinde soguk yemek gormedim bunu savunmaniz komikdi
Benim esimin anne denizli baba izmir onlarda ilik sicaga yakin yiyorlar aa demekki yer yer degisiyormuss...sonradan gocme falan degiller hayir oralilar
Siz benim ne komik dediyimi biliyormusunuz????demin bi arkadasda yazmis sizin gibi anlamis oda zeytinyaglinin soguk degil sicak olmasini soguk gelmesinin komik oldugunu yazmisim gibi yorumlar aliyorumda.ben ogle demedim iftar menumu yazdim yorum geldi zeytinyagli biber birgun onceden yapilirdiye bende onu dun gece yaptim esim sagolsun sahurda baya yedi))dedimsonra ayni arkadas yine yorum yazdi dolma tamamda digerlerinin hepsi birgun onceden yapilir diye arkadasin diger dediyi seylerde pilav etli sarma falan ben bunu komik buldumHerkesin damak tadı farklılık gösterebilir ancak zeytinyağlı bir gün önceden pişirip, soğuk servis edilir. Bir gün dinlenmesi lezzetlenmesi içindir. Servisten bir saat önce gibi dolaptan çıkarılır, buzdolabı soğuğu kırılsın diye, zeytinyağlının özelliği budur, komik falan da değildir, Türk mutfağı adabını bilen herkes bunu bilir. Ama dediğim gibi damak tadı diye bir şey var, bazısı sıcak sever. Ama zeytinyağlının sofraya sıcak gelmesi bizde de ayıptır, lezzetine özenilmemiş olduğu anlamına gelir.
olabilir. Ama asla kaynar yenmiyor.
Ben de anne ve babadan egeliyim ama bilmem pek oraları.
eşim hem hatay hem ege karışımı ben de iç anadolu... ama iç anadolu da bile soğuk yeniyor..
yani çoğunluk da böyle yapyıor.
Hmm olabilir tabiki zevk meselesi)burda arkadaslar hepsi benim zeytinyagliyi sicak olmali dediyimi anlamislar galiba ben konuk gitdiyim ailelerde sicaga yakin sunuldugunu yazdim .komik dediyim sey de bir arkadasin dolma tamamda diger yemekler 1gun onceden yapilir demesine tepkimdi diger yemekler de pilav corba etli sarma ama herkes yanlis seye tepki veriyor anlamadimm))))
kızlar iftara yarın misafirim var sizce nasıl;
çorba
etli sebzeli güveç
pirinç pilavı
köfte
çoban salata
yoğurtlu patlıcan salata
semizotu salata
başka napım kızlar bide enginar yapımmı?zeytinyağlı
tarifinizi bende deneyeceğim teşekkürlercanım bak benim sıkıştığım zamanlarda ve ana yemeğin yanına hiçbirşey yakıştıramadığım zamanlarda yaptığım bir ara sıcaktır bu...
patates mantısı...
hem çok kolay hem aşırı lezzetli ve herkes bayılır....ana yemekten bile çok yenir...
patates salatası yapma sakın, zaten patlıcan yapacaksın normal salata yapıcaksın patates salatası alakasız olur biraz...
bak bu patates mantısının tarifini yazıyorum...
5-6 adet orta boy patates haşlanmış ve rendelenmiş...
yarım demet maydonoz
varsa bir adet yeşil soğan ince kıyılmış
karabiber
tuz
pul biber
nane veya kekik
kimyon ve sevdiğin başka baharatlarda olabilir..
az zeytin yağı
bunların hepsini güzelce yoğuruyorsun, ufak ufak toplar yapıyorsun ceviz büyüklüğünde...
servis tabağına dizip, üzerine ister sarımsaklı ister sarımsaksız yoğurt dmküyorsun...en sonda varsa tereyağ, yoksa sıvıyağı kızdırıp azcık da salça koyup mantı üzerini süslediğimiz gibi sülüyorsun...
hem çok kolay hem sunumu da lezzetide çok nefis....
inan ben bunu hep yaptığımda ana yemekten bile çok yenir
tavsiye ederim...
Eki Görüntüle 1171455
Eşim yarı egeli, zeytinyağlıyı sıcak koyun.... kafanızdan aşağı döksün
Eki Görüntüle 1171484 bu sıcak yenir.
Eki Görüntüle 1171485 bu da soğuk...
tadına bakana kadar hangisi hangisi anlamazsın bile.
Zeytinyağlının farkı bu.
O senin diğer yemeklerine değil, zeytinyağlı yapılan tüm yemeklere atfen yazmıştı. Yanlış anlaşılmız tarafınızdan.
Ben mi yanlış biliyorum bu işi acaba diye sorguladım kendimi..
Zeytinyağlıları ben kendimi bildim bileli böyle yaparım. Diğer yemekler zaten 1 gün önceden yapılmaz. Ama masaya da zeytinyağlı barbunya sıcak geliyorsa pilakiden farkı nedir? Ben anca onu ev sahibinin bilmemesine bağlarım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?