İki farklı düşünce. Sizce hangisi?

Wurstria

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2015
14.178
25.556
598
Merhaba, bu defa konunun içeriği biraz farklı olabilir. Düşüncelerle ilgili sadece ve burada bir sürü anne var o yüzden sormak istedim. Tek sebebi merak :)

Biz finallere çalışırken 3 arkadaş mola verdik, laf lafı açtı ve ilginç bir noktaya geldi. Konu; ailenin evladına karşı maddi sorumlulukları ve hakları, aynı doğrultuda çocuğun ailesine karşı maddi sorumlulukları ve hakları. Şimdi biz üçümüz de şehir dışında okuyoruz ve devletten aldığımız burs, kredinin yanı sıra ailelerimizin bize yolladığı paralarla geçiniyoruz. Mezun olunca iş bulup çalışıp kendi paramızı kazanacağız zaten onda bi sıkıntı yok. İki arkadaşım fikir ayrılığına düştü. Ayşe ve Fatma olsun isimleri.

Ayşe'nin düşüncesi: Benim ailemin maddi durumu çok parlak değil kendi yağımızda kavruluyoruz. Çoğu kez paraya ihtiyacım olduğunda ailemden istemeye çekiniyorum bu yüzden harcamalarıma çok dikkat ediyorum. Ailem bana para yollamak zorunda değil. Masraflarımı karşılamak zorunda değil. Bazen ben onlara yük olduğumu düşünüyorum. Çalışmaya başlayınca onlara olan borcumu ödeyeceğim yani onları rahat ettireceğim. Maddi anlamda destek olacağım.

Fatma'nın düşüncesi: Benim ailemin de durumu çok iyi değil biz de kendi halinde insanlarız. Ben de çoğu kez maddi anlamda zorlanıyorum ve para lazım olunca istemekten hoşlanmıyorum ama öte yandan ailem beni dünyaya getirdiyse benim masraflarımı karşılamak zorunda. Beni onlar dünyaya getirdi. Bütün sorumlulukların farkında olmaları gerekir. Özellikle kız evlada, kız çalışmaya başlayıp kendi parasını kazanmaya başlayana kadar ellerinden geldiğince yardım etmeliler. Erkek olsam taş taşıyarak da paramı kazanırdım ama kız halimle her işte, her ortamda çalışabilmem imkansız. Kadınlara yapılan muamele ortada. Her gün iğrenç haberler duymaktan kusacağız bi gün. Bu nedenle ben aileme yük oluyor gibi hissetmiyorum, bana ben kendi ayaklarımın üstünde durana kadar maddi olarak yardım etmek onların aile olarak görevi. Ben hala daha öğrenciyim ve onlar benim ailem ise onlara şu an maddi olarak ihtiyacım var. Sonuçta ben her sabah uyandığımda "ah ne güzel, iyi ki varım" demiyorum. Dünya çok da güzel bir yer değil.

Fikirler bunlar. Siz hangisine katılıyorsunuz merak ediyorum açıkçası. Burada bir sürü anne var. Şimdi kimileri öğrencilerin çalışıp kendi paralarını kazanmaları gerektiğini de düşünebilir, benim ona bir yorumum yok. Bana göre çok mecbur değilse çalışmasın çünkü hayatı boyunca çalışacak. Ha maddi olarak bağımsızlık aynı zamanda kafa rahatlığını da getirir o bambaşka bir duygu. Size hangisinin düşüncesi daha yatkın?

Aslında iki arkadaşın da kendince haklı noktalara değinmiş. Benim kendi fikrime gelirsek (hem bir anne adayı hem de yakın zamanda mezun olup mesleğe atılmış biri olarak) ailenin durumu iyiyse kız olsun erkek olsun her evladına mezun olup bir işe girene kadar gücü ölçüsünde destek olmalıdır ama çocuklar da har vurup harman savurmamalı, harcamalarını daha bilinçli yapmalıdır. İş hayatına atıldıktan sonra da evlenip kendi hayatını kurana kadar (hatta ailesinin durumu çok kötüyse ondan sonra bile) gücü yettiğince ailesine destek olmalıdır. Ailem beni dünyaya getirdi bana bakmak zorunda fikri de yine doğru ama eksik. Şöyle ki bizler bebek sahibi olurken onun en güzel şekilde yetişmesi hayaliyle bunu yapıyoruz ve türlü fedakarlıklar gösteriyoruz. Elbette çocuğumuzun bir gün üniversiteye gideceğini düşünerek önceden hazırlık yapmak en mantıklısıdır ancak malesef hayat şartları her zaman planlandığı gibi gitmeyebiliyor... böyle bir durumda da üniversite öğrencisi olan evladımızın derslerine yoğunlaşıp en kısa sürede okulunu bitirip iş hayatına atılması, part time bir işe girip hem para hem ders derdine düşüp sonuçta derslerini de istenilen düzeyde yapamayıp mezuniyetini geciktirmesinden daha uygun olacaktır. Bu durumda da aile bir araya gelip ortak bir karar vermelidir. Örneğin anne veya baba ek iş yaparak belli bir miktar çocuğuna destek sağlayabileceğini, çocukları da derslerini aksatmadan mezun olacağının sözünü verebilir.

1.fikir tamamen yanlış.
2.fikir de doğrular var ama fazla abartilan yanlışlıklar var.
Şöyle aile dünyaya getirdiği çocuklarına iyi bir gelecek için ellerinden çekeni yapmalı. Para kazandığında geri öde yapılmak zorunda değil. Gönlünden geçer her ay bir miktar yardım yapılabilir ama para geliyor diye çocuğunu banka gibi görenlerde olduğu için bu mantıklı ve mesafeli bir şekilde olmalı. Çocuk ailesinden okuduğu sürece saçma sapan zevkleri haricinde diğer tüm eksikliklerinde para istemeli. Sokaktaki adamdan istemeyeceğini göre aileden istenecek. Çalışıp okuyorsa yetmiyorsa okul masraflarına gene aileden destek istenir.
Çocuğun bu zamanda ki tek yükümlülüğü okulunu bitirmek.
Kadınlarda gerekirse taş taşır mantığında olduğum için kadın orada çalışamaz burada çalısamaz mantığını asla onaylamıyor ve gerilik olarak bakıyorum.

Biraz ailenin yetiştirmesine bağlı galiba.
Herkesin doğrusu farklı.
Ben oldukça varlıklı bir ailenin evladıyım.
Üç kız kardeşiz.
Ben de kardeşlerim de okurken çalışmaya başladık.
Hem de ağır işler yaptık.
Vardiyalı, mesai saatleri okul dışında hemen başlayan işlerdi.
Çok yorulduk üçümüz de.
Yaş itibariyle of, üf demişizdir elbet. Ama mecbur mu hissettik nedir bırakmadık işlerimizi.
Mezun olunca da üçümüz de iyi işlere girdik.
Dönem dönem işsiz kaldığımızda resmen depresyona girdik.
Ailemiz maddi manevi hep destek oldu, yine toparlanıp yine çalıştık.
Kendi birikimimizle evlendik, evlerimizi aldık, çok şükür.
Allahım muhtaç etmesin hâla ne kadar yorulsak da üzülsek de üçümüz de maddi/manevi olarak getirisi yüksek işlerde çalışıyoruz.

Fatma'nın düşüncesindeyim ve yeri geldikçe bu fikrimi paylaşırım çevremdekilerle.
Bir aile bir çocuğu dünyaya getiriyorsa gıdasını eğitimini en önemlisi de hızur ortamını sağlamak zorunda, kimse doğmadan önce illa beni doğurun diye mektup yazmıyor. Anne baba ihtiyarladığında ya da ihtiyaçları olduğunda yardım edilmeli tabiki ama gelecek teminatı olarak çocuk dünyaya getirme olayını asla tasvip etmem.

Bir anne olarak kızımında oğlumunda bırakın üniversiteyi, isterlerse yüksek lisanslarını bitirip iyi bir iş bulana kadar eğitimlerinden ben sorumluyum diye düşünüyorum. Evet dünyaya gelmelerini ben istedim ve iyi bir hayat yaşamalarını sağlamak ta benim görevim.
Ama bir taraftan da, çocuğumun bana " bana bakmak senin görevin " demesini de istemem.Sonuçta elimden gelenin çok fazlasını yapmaya çalışıyorum, yeri geliyor kendimden kısıyorum.Tabii ki bu bana geri ödeme yapmalarını gerektirmez.Sadece çok ihtiyacım olursa destek olmaları yeterlidir.

fatmanın fikri gerçekçi.
iki fikir de yerine göre birbiriyle harmanlanabilir ama fatmanınki ağır basar.
mecburiyetten değil aslında aile bağının kuvvetine bağlı bir şey.
ben fatmanın düşüncesindeyim.

Fatma diyorum ama onunda abarttigi noktalar var mesela emrivaki tavirlari ben bi anne olarak evladima sonuna kadar destek olurum keza babasida oyle ama karsima gercip yada arkamdan emrivaki yaparsa cekecegi var demektir benden (soz konusu evlat olunca ne cektireceksem artik )

Her ikisinin de haklı yönleri var. Ben ayşeyi haklı buluyorum. İleride çocuğum olunca da, tabiki yardım ederim. Ama her ihtiyacını karşılamam. Öğrenecek. Yurtdışında bu şekilde yetişen çocukların ne kadar dik durduğunu söylememe gerek yok herhalde. Ben irlanda da yaşadım. Hamburgercide çalıştım. Okudum da. Annem de sadece birazcık yolladı. Yollamak zorunda mıydı, hayır. Allah razı olsun.
Kendi paramı kendim kazandım düğünümü de kendim yaptım.
çocuğumu da bu şekilde yetiştirmek istiyorum.

Evlat aileye yük gelmez tabi ki. Ama çok da bencil davranmamak lazım. Ben ailemin durumunu biliyorum mesela yok. Ne yapacak bu insanlar? Asla bize yük diye düşünmez anne baba ama durum yoksa, insanlar hırsız mı olsun? O durumda olsam, yeri gelir idare ederim, yeri gelir uygun bir işte yarı zamanlı çalışırım ama yeri gelir de çok sıkışırsam aileme yüküm diye de düşünmez, onları zorda bırakmadan destek beklerim...

Fatmanin dusuncesindeyim. Anne, baba olmak öyle bebeklik ve cocukluk gecsin sonra ne hali varsa gorsun olayi olamaz, olmamali. Benim dusuncem boyle ve buyuzden cocuk fikrine cok uzagim cocuk demek benim icin omrumden net 20 sene goturmektir. Hatta bununlada sinirli degil. Yine ihtiyaci oldugunda ben orada olmaliyim. Geleceginden sorumluyum yani. Bunuda borc olarak yapmam. Dunyaya getirmek anne ve babanin secimi sonuc olarak sorumsuzlugun alemi yok.

egitimini maddi durumları el verdigince saglamak durumunda aile belli bir yastan sonra zaten isini meslegini eline alınca oda ailesine katkıda bulunur aile denilen seyin icinde mecburiyet olmamalı zaten sevgi ve baglar oldugu icin evlatta anne babada kardeslerde suistimal etmeden birbirine yardım etmeli

Fatma hakli. Nitekim buna yonelik kanunlar, emsal davalarda var. Ogrenim hayati boyunca anne baba maddi destek saglamak zorunda. Saglamiyorsa dava acilip nafaka gibi bisey baglatilabilir. Zaten vicdanli bireylerde ise girdiklerinde ailelerine az cok destek olur

Fatma gibi düşünüyorum.
Anne baba, çocuğu kendi ayakları üzerinde durana kadar maddi manevi her şekilde yanında olmalıdır.

Lakin evlat kısmı da "bakmak zorundalar, yapmak zorundalar' diye şımarmamalı, böyle katı düşünmemelidir.

Ben çalışmadığım zamanlarda hiç aileme yük oluyormuşum gibi hissetmemiştim. Ailemin durumu iyidir, olmasaydı da hissetmezdim, ben onların evladıyım neden yük olayım.
Şimdi benim kız evlatlarım var. Allaha şükür durumumuz iyi, (olmasaydı da aynı davranırdım) benden istediklerini gücümün yettiğince yaparım. Mesleğini eline alsın veya almasın yaparım.Evlensin gitsin, yine her sıkıştığında başvuracağı adres olurum.

Ama yetişkin bir evladın (özellikle erkek)
yüzde yüz ailesine bağımlı olmasına da karşıyım. Kendi ayağının üzerinde durmak diye de bişey var yani

Ben Fatma ya katılıyorum.

Ailem varlıklı. Bu nedenle Türkiye de okurken aynı zamanda çalışmaya ihtiyaç duymadım.

Londra da iki dönem okudum, onda da destek oldular. Aynı yere summer school istedim onuda ödediler.

Ben iyi derece ile mezun olarak ailemin maddi manevi desteğine teşekkür etmiş oldum zaten.

Şimdi iyi bir işim, yüksek gelirim var.

Bir ablam var aynı şekil ve şartlarda okudu ablamda.

Ama tüm bunlar ailenin maddi durumuna göre değişir. Bu nedenle okula devam edebilmek için çalışmak zorunda olan arkadaşlara büyük saygı duyuyorum, çünkü gerçekten zor.

Kısacası Ebeveynler çocuğun eğitimi için her desteği sonuna kadar vermek zorundalar. Ama çocukta bunu asla suistimal etmemeli. Durum Bu kadar basit.

Ben evladima sonuna kadar bakarim ama onun da cabaladigini gormek sartiyla. Ne kendi basinin caresine baksin derim ne de sinirsiz maddi manevi hosgoru gosteririm. Arayi bulmak onemli.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…