İnsanlardaki para hırsı

Yani benim babam 61 yaşında emekli polis. Herhangi bir maddi problemi yok ama çalışıyor ve bundan keyif alıyor. Çünkü çalışmazsa boşluğa düşer depresyona girer alışmış çünkü harekete. Bu aksiyonu hobiler üzerinden alma alışkanlığı bizim insanımızda yok iş üzerinden günlük enerji atılıyor bi nevi.

Slm kızlar bu insanlardaki para hırsı beni irrite etmeye başladı gerçekten insanlardan tiksinmeye başlıyorum artık ve durumu iyi olanlarda daha da var,Mesela yaş almışlar eyt de gelmiş gelmese bile emeklilik hakkı artık olmuş ama emekli olmuyorlar okuyan çocuk yok evler arabalar arsalar var ha diyeceksiniz ki çalışmayı seviyorlardır o da değil zorla geliyorlar işyerine bana ona yük oluyorlar kaytarmak için her yolu deniyorlar,Ciddi sağlık sorunları yaşayanlar var yine de emekli olayım sağlığımla ilgileneyim yok maaş farkı 5 bin falan olacak dediğğm gibi çocuklar iyi yerlerde mesleklerini eline almış hasta ve yaşlılar yine de ısrarla olmuyorlar,durumu iyi olanlar bunu daha çok yapıyor mesela şeye çok şaşırmıştım devletin ilk kez ev alacaklara vereceği toki evlerini ne yaparız nasıl yaparız da adımızı yazdırırız diye düşünüyorlardı bu hırs ne ya senin 2..3 evin var bi git yani psikolojide bunun bi adı var mı normali bu mu ben şu an kendi açımdan düşündüğümde evim arabam varsa az bi nakitim varsa okuyan çocuğum yoksa,emekli olup kendime vakit ayırır,gitmek istemediğim yaşlılıktan hastalıktan yapamadığım işte başkalarına yük olmazdım yani ben mi anormal düşünüyorum
Ben size devlette çalışanlar konusunda katılıyorum..Devlette çalışanlar son yaş haddine kadar çalışır. Çünkü çoğu iş kolunda özel sektördeki kadar ne ciddi baskı vardir ne de işten kovulma durumu. 657 tabi olmak müthiş birseydir. 65 yaşına kadar öyle böyle çalışabilirsin. Benim annem öğretmen emeklisi. 65 yaşına kadar çalıştı. Ama ozeldeki öğretmen arkadaşları 50 civarı işi bıraktı. Çünkü özel okulda öğretmen olmak demek hafta sonu da çalışmak demek, eve gidip veliler için yok etkinlik çalışması vs, bir sürü belge doküman hazırlamak demek. 3 ay tatil de yok. Ve devletin yarısı maaş var. Baskı var. Hafta sonu tüm etkinliklere gelmen gerek. Teyzemde hemşire idi devlette. O da çok rahat çalıştı. Hele kıdemli aldıkça daha rahat çalıştı. Özel sektör beyaz yaka pozisyonlar seni çok yıpratır. Ben özelde 65 yaşına kadar çalışan hiç duymadım. Varsa da ceo cfo tarzı çok üst düzey pozisyonlardır. Onda bile yıpranma payı çok oluyor.
Özelde olup maalesef bırakma durumu olmayanlar asgari ücret ve biraz üstü kazanan kişiler. Emekli maaşları az olduğu için istemeseler bile 60 civarina kadar çalışmak zorundalar.
Sizin o gördüğünüz kişiler devlette olduğu için rahatsızlık durumuna rağmen çalışanlar. Özelde kurumsal şirketlerde bile sürekli rapor alırsan sıkıntı çıkar. Ama devlette çok daha rahat rapor alırsın. Devlete giren en az 60, 65 olmadan ayrılmaz. İster durumu iyi olsun ister kötü olsun..iş garantisi olması muazzam bir nimet. Ben devlette olsaydım 65 değil ama 55 civarina kadar çalışırdım. Sonra nasip olursa azıcık paramı yemeye zaman kalsın. İki yer göreyim gezeyim derdim. Bu dünyadan kendime manevi birseyler katmadan gitmek istemezdim. Mal hırsının sonu yok çünkü. Kiralarda sürünme, imkanın varsa pasif gelirin olsun yeter.

Son düzenleme:
öncelikle 65 yaşına kadar çalışmak bir hak. insanları yasal haklarını kullandıkları için eleştirmek yersiz. yaş almışlar eyt gelmiş dediğiz insanlar ancak 50 yaşında olabilirler . yani orta yaş üstü.ayrica çalışmak ne gezmeye tozmaya ne kendine vakit ayırmaya o kadarda engel değil. kendini geliştirmiyorlar derseniz onu anlarım . asgari ücretin 8500 tl olduğu bir ülkede karı koca çalışanlar için 5000 lira farkediyor dediniz durum ayda 10 bin yapar ki fena bir rakam değil.anladığım kadarıy genç bir kişisiniz sunu unutmayın sizin emeklillik yaşınız en erken 58 veya uzeri olacak eleştirdiniz durumu belki mecburen yada imkanlar sebebiyle yaşayacaksınız. bu arada bende kısmen geç bir çalışanım insanların meslektaşlarını yaşı ileri diye yargılamasını hiç anlamıyorum
çalışmıyorlar onlar çalışmayınca yükün çoğunluğu bizde oluyor,en son sana bi faydam yok bari erken çıkayım demeye döndü iş

Kimsenin aile icini ve gelirini net olarak bilemezsiniz, ne kadar net konuşuyorsunuz. Osu var, busu var. Ilginc gercekten nereden biliyorsunuz, size durumlari hakkinda cizelge mi cikariyorlar aylik ? Herkesin alismis oldugu hayat standarti var, 2 evi 2 arabayi cok görmeyin. Zenginlik bu degil. Kanser teshisi konmus kisiye, isi motive oluyor kim bilir, calismaktan zevk aliyor. Onun bunun malini ya da hastaligini dert edene kadar, kendi hayatinizla ilgilenmek, sizin icin daha hayırlı olur.
hastayım diyip işi bana yüklüyorlar anlatamıyorum galiba orada beni ilgilendiriyor işte ayrıca kendileri söylüyor bu dediklerimi ben nereden bileceğim yoksa

Benim iş arkadaşlarım aşırı zenginler. Yalı da oturan var . Gelip gittikleri arabalar 3-5 milyonluk. Neyse efendim adına rezidans apartmanları olanlar var. Şar şar tuvaleti kafamıza akan binaya, maksimum 20 bin (belli unvanı varsa)maaş alıyorlar ama geliyorlar. Nedeni yerimiz belli olsun. Etiketimiz var. Yaş ilerledikçe de akıl sağlığımızı kaybederiz birşeylerle uğraşmazsak diye düşünüyorlar. Belki biz de o yaşta o durumda olsak geliriz. Çünkü stres yok üzerlerinde. TOKİ’ye yazılmıyor ama bunlar. Bunların bir tık altı olanlar yazılıyor. 😃 ben çok tık altıyım ama ben de yazılıyorum da çıkmıyor😂

çalışmıyorlar onlar çalışmayınca yükün çoğunluğu bizde oluyor,en son sana bi faydam yok bari erken çıkayım demeye döndü iş
Eğer iş yapmayip erken çıkıyorlarsa amirlerinizle ilgilide bir sıkıntı var evet yaş ilerledikçe insan 30 larındaki gibi çalışamaz ama bu işi erken birakmaya gerekçede olamaz benim çalıştığım kurumdada bir çok ileri yaşlı insan var bir tane vardi boyle bir odada sürekli boş oturan en son kendisinden baska bir birimdeki işe yardimcı olması istendi sürekli ayak diretince başka bir yere gonderdiler şimdi orda paşa paşa çalişıyor.ama diger arkadaslarimiz yaslari olmasina rağmen gayet düzgün çalisiyorlar

Benim iş arkadaşlarım aşırı zenginler. Yalı da oturan var . Gelip gittikleri arabalar 3-5 milyonluk. Neyse efendim adına rezidans apartmanları olanlar var. Şar şar tuvaleti kafamıza akan binaya, maksimum 20 bin (belli unvanı varsa)maaş alıyorlar ama geliyorlar. Nedeni yerimiz belli olsun. Etiketimiz var. Yaş ilerledikçe de akıl sağlığımızı kaybederiz birşeylerle uğraşmazsak diye düşünüyorlar. Belki biz de o yaşta o durumda olsak geliriz. Çünkü stres yok üzerlerinde. TOKİ’ye yazılmıyor ama bunlar. Bunların bir tık altı olanlar yazılıyor. 😃 ben çok tık altıyım ama ben de yazılıyorum da çıkmıyor😂
bende bunu anlamıyorum insanın boş vakti ve parası olunca neden uğraş bulamasın eminim ülkede gitmedikleri o kadar yer vardır bir sürü hobi edinebilirler turlara katılabilirler yaşıtları ile etkinlikler düzenleyebilirler sinemaya tiyatroya gidebilirler belediyelerin ücretsiz bi ton kursu oluyor oraya gidebilirler uğraş çok yani

Kimsenin hayatı, sorunları, iç dünyaları dışardan gözüktüğü gibi olmuyor böyle zahire aldanıp gördüklerinizle hüküm vermeyin bence

hastayım diyip işi bana yüklüyorlar anlatamıyorum galiba orada beni ilgilendiriyor işte ayrıca kendileri söylüyor bu dediklerimi ben nereden bileceğim yoksa
Valla benim böyle şeylere hiç tahammülüm yok.
Hastaya alır raporunu dinlenir, ya da emekliye ayrılır.
Bence bu yükün size ağır geldiğini söyleyin hiç çekinmeyin.
Kendilerinin utanması lazım aslında insanlara yük oluyoruz diye.

Ben kendini geliştiren çalışmaktan zevk alan ruhu çalışkan insanların diledikleri kadar çalışmasından yanayım.
Ben öğretmenim çalıştığım bir kurumda yaşlı hocalarımız vardı.
Kimisi hala aşkla yapardı işini, çocukları gerçekten çok severlerdi, bilgisayarı, teknolojiyi öğrenmeye çalışırlardi. Ben yardımcı olmak istesem gençlere yük olmayalım derlerdi.
Böyle insanlar isterse 80 yaşına kadar calissin
Ama bazıları da vardı ki kulağı duymaz, çocukları sürekli azarlar, her işini bana yikmaya çalışır, hep bir şikayet modu.
Git evinde çiçek yetistir ablacım çocuklara ne diye zarar veriyorsun ?
Birde şey derdi bu tipler burda ne güzel önümüze hazır yemek geliyor, ya da şey kahveye gidip bu çayı içsem şu kadar para verecektim hdjdjdjfj tam ölücüyduler yani 😂

Slm kızlar bu insanlardaki para hırsı beni irrite etmeye başladı gerçekten insanlardan tiksinmeye başlıyorum artık ve durumu iyi olanlarda daha da var,Mesela yaş almışlar eyt de gelmiş gelmese bile emeklilik hakkı artık olmuş ama emekli olmuyorlar okuyan çocuk yok evler arabalar arsalar var ha diyeceksiniz ki çalışmayı seviyorlardır o da değil zorla geliyorlar işyerine bana ona yük oluyorlar kaytarmak için her yolu deniyorlar,Ciddi sağlık sorunları yaşayanlar var yine de emekli olayım sağlığımla ilgileneyim yok maaş farkı 5 bin falan olacak dediğğm gibi çocuklar iyi yerlerde mesleklerini eline almış hasta ve yaşlılar yine de ısrarla olmuyorlar,durumu iyi olanlar bunu daha çok yapıyor mesela şeye çok şaşırmıştım devletin ilk kez ev alacaklara vereceği toki evlerini ne yaparız nasıl yaparız da adımızı yazdırırız diye düşünüyorlardı bu hırs ne ya senin 2..3 evin var bi git yani psikolojide bunun bi adı var mı normali bu mu ben şu an kendi açımdan düşündüğümde evim arabam varsa az bi nakitim varsa okuyan çocuğum yoksa,emekli olup kendime vakit ayırır,gitmek istemediğim yaşlılıktan hastalıktan yapamadığım işte başkalarına yük olmazdım yani ben mi anormal düşünüyorum
Cunku cocuklarina daha fazlasini birakabilmek istiyor, cunku yaslaninca buyuk meblag gerektiren bir saglik durumunda yeterince parasi, Mali mulku varsa gecim derdi dusunmeden harcayabilmek istiyor. Geride kalanlara daha iyi sartlar birakabilmek istiyor. Ayrica emekli olup evde oturanlar da cok hizli yaslaniyor.

Yaşamayı bilmiyoruz halk olarak. Alışmışız, genetik kodlarimiza işlenmiş artık yarın yokluğa düşersek ne yapariz korkusu.. çünkü senelerce yoklukla, krizle mücadele etmiş bir halkız. stokçuluk da bu yüzden çok yaygın mesela. Ben de dahil olmak üzere çoğumuz uygun fiyatta sıvı yağ görsek iki üç tane aliyoruzdur mesela. Çünkü enflasyon.. yarın o fiyattan bulamama ihtimalimiz çok yüksek. Yaslilarimizdaki birikim yapma hırsı da bu yüzden bence. Oysa hızlı yaşlanmamanin tek yolu çalışmak degil. Gezer tozarsin, kitap okursun. Hobi kurslarına gidersin. Bağ ile bahçe ile uğraşırsin.
Bizim şirkette de emekli olup çalışmaya devam eden bir adam vardı. Üstelik depoda ağır işte çalışıyordu. İhtiyacı var diye düşünüyorduk. Öğle yemeği bile yemezdi. Acıkınca cekmecemizde kraker, bisküvi falan olup olmadığını sorardi. İkram edilirse öğle yemeği niyetine bunu yerdi. Meğer 4 5 tane evi varmış. Onların kirasını da alıyordu. Tek çocuğu vardı. Onu da iki ayrı işte birden calistiriyordu.

Bizde bu tarzlardan çok var hayretle izliyorum 2 tane maddi durumu çok çok üst düzeyde yakınımı kaybettim ders alan yok biliyor musunuz ?

Gücü kuvveti olduğu sürece insan çalışmalı,neden emekli olsun ki. Annem emekli öğretmen,artık çalışmıyor 70 yaşına geldi,eli ayağı tutuyor ve tecrübesi ,görmüş geçirmişliği ile bin tane öğretmeni cebinden çıkarır. Teknoloji ile arası çok iyidir,bilgisayarda jet gibi hızla yazı yazar misal. Projektör kullanır,bilgisayarda sunum hazırlar, programlama diline hakimdir, neredeyse ana dil gibi fransızca konuşabilir. 35 yıl devlet hizmeti üstüne de 17 yıl özel sektör tecrübesi var neticede. Bazı mesleklerde yaşlı olunması şart bile bana göre. Hatta danışmanlık dahi yapmalılar yeni mezunlara. Bunu mal ve para hırsı olarak algılamamak lazım,herkes aynı değil. Bahsettiğiniz 2-3 evi olup da hala toki peşinden koşanlar bizim toplumumuzun fırsatçıları,ahlaksızları bana göre. Ki sayıları gayet de çok. Severiz biz öyle uyanıklıkları,çakallıkları. Nasıl olsa zamanında buna göre yetiştirildik,bozula bozula bu hale geldik,çevremiz hırsız arsız doldu maalesef ben olayı böyle değerlendiriyorum

benim bulunduğum ortamdakiler bahsettiğiniz durumda değil o yüzden belirttim okuyan çocuk yok 2 çocuğu doktor belim ağrıyor diye dolanıyor ayrılmıyor pasif gelirleri var ev araba zaten var bir diğeri hiç evlenmemiş çocuk yok bi sorumluluk yok kanser teşhisi konulmuş artık bi bırakayım yok vb. örneklerim bu şekil yoksa çocuğu olan henüz okuyana benim de diyecek sözüm yok
Babamın da evi arabası var. Bunun onlara maddi olarak faydası yok, hatta araba cepten yiyor hep. Kira geliri de var. Ama kiraları kuş kadar. İstanbul’da iki daire toplam 5 bin. 8 bin de emekli maaşı diye biliyorum. 13 bine iki kişi öyle iyi standartlarda falan yaşamıyor farkındasınızdır. Ne olacak emekli olunca, başları göğe mi eriyor sanki. İnsanların 65 yaşına kadar çalışma hakları var. Ona da karışmayın bi zahmet.

Babamın da evi arabası var. Bunun onlara maddi olarak faydası yok, hatta araba cepten yiyor hep. Kira geliri de var. Ama kiraları kuş kadar. İstanbul’da iki daire toplam 5 bin. 8 bin de emekli maaşı diye biliyorum. 13 bine iki kişi öyle iyi standartlarda falan yaşamıyor farkındasınızdır. Ne olacak emekli olunca, başları göğe mi eriyor sanki. İnsanların 65 yaşına kadar çalışma hakları var. Ona da karışmayın bi zahmet.
o zaman işlerini düzgün yapsınlar sana bi faydam yok bari öğlen eve gideyim demesinler,Beni etkiliyor ben 2 kişilşk işte tek kişi çalışmak zorunda mıyım

bende bunu anlamıyorum insanın boş vakti ve parası olunca neden uğraş bulamasın eminim ülkede gitmedikleri o kadar yer vardır bir sürü hobi edinebilirler turlara katılabilirler yaşıtları ile etkinlikler düzenleyebilirler sinemaya tiyatroya gidebilirler belediyelerin ücretsiz bi ton kursu oluyor oraya gidebilirler uğraş çok yani
Onları zaten yapıyor. Yıllık izin rapor kafa izni hepsinde yurtdışlarımı geziyorlar. Bence cinema tiyatro onlara basit geliyor. Öğle arası hizmetçilerini arıyorlar yemeği ortamı hazırlatıp 2-3 saat eğleniyorlar geliyorlar. Yani zaten çok uzun zaman geçirmiyoruz diye işi bırakmıyorlar bence.

o zaman işlerini düzgün yapsınlar sana bi faydam yok bari öğlen eve gideyim demesinler,Beni etkiliyor ben 2 kişilşk işte tek kişi çalışmak zorunda mıyım
Bu tabii ki yanlış. Bizim okulda da var yaşlı, yan gelip yatan öğretmen. Bunun yanında işini hakkıyla yapan, çalışan da var. İş yerinizdeki sistemi bilmiyorum ama ben olsam kimsenin işini yüklenmez, bilmiyora yatardım. Gerekirse şikayet ederdim.

Onları zaten yapıyor. Yıllık izin rapor kafa izni hepsinde yurtdışlarımı geziyorlar. Bence cinema tiyatro onlara basit geliyor. Öğle arası hizmetçilerini arıyorlar yemeği ortamı hazırlatıp 2-3 saat eğleniyorlar geliyorlar. Yani zaten çok uzun zaman geçirmiyoruz diye işi bırakmıyorlar bence.
Nasıl bir yerde çalışıyorsun öyle? Gerçi Antep, şaşırmamak lazım. 😁

Bu düşünceniz "yaşa dayali ayrimciliktir(ageism)" ve eşitlik ilkesine aykiridir. Her şeyden önce insan onuruna aykiri olduğu için etikte değildir.
Çalışma hayatında yada sosyal yaşamda insanlari dil, din, irk , engellilik, yaş vb. durumlari nedeni ile eleştirmek, ötekileştirmek yada dışlamak ayrimciliktir.
Dusuncelerinizi bu acidan tekrar gozden gecirmenizi tavsiye ederim. Kimin neden ve kac yasina kadar calisacagi kimseyi ilgilendirmez. Performans dusuklugu vs konular da ilgili amiri ilgilendirir ve herhangi bir yastaki diger calisanla ayni kosullarda degerlendirilmesi gerekir, ayrimcilik yapilmadan.

Back
X