İş ve ev dengesi

Akademisyenim çok yoğun tempo ile çalışıyorum. Proje makale öğrenci ders deney derken eve çok az vakit kalıyor. Eşimle anlaştım. Hafta içi ben hafta sonu o yemek yapacak. Çamaşırlar onda alışveriş ve genel toparlama temizlik bende. Herkes kendi ütüsünü yapıyor. Bu düzene yeni geçtik ve deneyelim dedik. Eşimde mühendis ve aşırı yoğun. Ama bir şekilde ayak uydurmaya çalışıyor. Eve birilerini alabiliriz sıkıştığımızda çok sık olmasa da. Yani evlilik paylaşmaktır. Yapamadıklarım için suçluluk hissetmiyorum çünkü sadece benim görevim değil. Açıkcası erkeklere bırakırsanız aile evinde ne gördüyse o yani hiç iş yapmamak (genelleme yapıyorum). Biz de isteriz hiç iş yapmamayı bu nedenle paylaşmalıyız. Daha yolun başındasınız lütfen tüm yükleri yere bırakıp mümkünse eşit paylaşın. Mutluluğa giden yol budur...

Aynı şekilde kuru biber patlıcan da doldurup buzluktan çıkarıp pişirmişliğim var. Şimdi doğum öncesi bunları halletmem lazım yine annemle yoksa işimiz iş
ben birkac ay beklemis kuru patlicandan zehirledim nisanlimi gecenlerde. kendim begenmedim diye cok yemedim, hafif bir mide bulantim oldu ama baska seye yordum. o hem benle yedi yem gece tencerede kalanlari bitirmis. o kadar kötü oldu ki tüm gece tüm gün vucudunun her yerinden litrelerce sivi kaybetti
hamile oldugunu öğrenince yazayim dedim.
sen lohusayken kuru patlicani once esin yesin bir tabak, baktin birsey olmadi birkac saat sonra sen yersin:)))

Konu sahibi üzgünüm ama ev işleri her ailede olan bişey kaldı ki çocugunuz yok fazla takılıyorsunuz bence .. Çocuklu bunları yapanlar var erkeklere gelince Türk erkeklerinn geneli bu hastayken bile anlayış görmüyorum bu konuda ben beklemeyi bıraktım..

Kullandığınız kelimelerin alt metnine bakalım. Eşim günlük ev işlerinde “yardımcı” oluyor.
İkiniz de çalışan insanlarsınız ve o ev ikinizin de evi. Yardımcı olacağı bir durum yok. Kendisinin de sorumlulukları olmalı ve bu yardım değil zaten görevidir.
Her şeyin yetişmesine de gerek yok, bırakın dağınık kalsın. Çalışan insanların evi zaten çok dağılmıyor.

Eşinize sabit işler verin.erkekler kafalarını yormayacak şekilde daha verimli çalışıyor.
Mesela; bulaşık makinesini boşaltmak.utu yapmak.pazar günü evi supurup silmek.
Bu tarz işler sabit aliskanlik haline dönerse rahat edersiniz.
Yani erkeklerin çoğu akşama ne pisrcem diye düşünmüyor mesela yormuyorlar kendini.bu tarz şeyler daha basit geliyor onlara.

Aaa geçmiş olsun niye öyle oldu acaba hiç anlamadım. Ama yine de dikkat ederim

Kullandığınız kelimeler o kadar rahatsız edici ki bu kadar eğitimli ve düzgün yazabilen birisinin nasıl böyle bir kafa yapısı olabilir diye hayret ediyorum. Yani ne demek umarım esiniz anlayışlıdır? Eş kim ki benim temizliğime anlayışlı olacak? Patronunuz mu eşiniz?

1 sene boyunca evlenip isten tazminat alarak ayrilma hakkiniz vardi, hepimizin arayip da bulamadigi bir hak..
Baktiniz boyle olmuyor evliligim 6-8. Ayinda sonra neden bu hakki degerlendirmediniz, hala firsat varsa dusunebilirsiniz yeni bir is bakarsiniz tazminatizi birkac ay kullanabilirsiniz

Yemekleri pişirip buzlukta dondurabiliyor muyuz? Eğer öyleyse ben de haftaiçini komple aradan çıkartabilirim haftasonu yaparak

Yemekleri pişirip buzlukta dondurabiliyor muyuz? Eğer öyleyse ben de haftaiçini komple aradan çıkartabilirim haftasonu yaparak
biz birkac ayda bir pazardan sayica cok sebze aliyoruz.
sonra (hepsi küp küp olacak sekilde) 1 patlican 2 patates (ya da 1 patates 2 yer elmasi) 'ni bir posetliyoruz. 1 sogan, 2 kapya biber, 1 yesil biber, 1 kabak 'i bir posetliyoruz. boyle 6sar poset falan oluyor buzlukta.
cikartip once patatesli olan poseti airfriere atiyoruz, o biraz kizarmaya basladiktan sonra da ikinciyi.
cikinca ustune yogurt döküp bir tencerede tereyag kizdirip sarimsak + domates ezmesi (üşenirsek salca) + nane pul biber atiyoruz, coss diye gezdiriyoruz ustunde
harika bir anayemek oluyor (tarifim iki kisiliktir)
ve neredeyse hicbir zahmeti yok.
ayni sekilde birgun firindan fazla fazla hazir ekmek hamuru alip onlari airfriere sığacak sekilde yuvarlak yuvarlak aciyoruz. önce tane tne dondurduktan sonra kolayca posetliyoruz, koyuyoruz duruyor dolapta. ne zaman pizza yapmak istesek cikartip airfriere koyuyoruz, az citirlasijca ustune domates ezmesi ya da salca su yayiyoruz. biraz daha pisiyor sonra da ne varsa biber miber koyup en son feslegenini kasarini ekliyoruz corekotu susam keten tohumu falan da atiyoruz saglikli olsun diye:)
bu kadar. sonra afiyetle yiyoruz . hazirlik asamasi sifira yakin.
ama buna da usenirim dersen sey yapabilirsin, icine koyacagin malzemeleri de tekli tekli posetlersin, onu da direkt koyarsin
onun disinda fazla fazla gul boregi yapabilirsiniz buzluga. o da hemencecik oluyor airfrierde. ustune yumjrra sarisi ve susam corekotu döküp:)
manti da yapabilirsiniz, buzlukta guzel oluyor.
et suyunu da biz bir pazar 3 tencere dolusu ilikli kemik kaynattik icine bazi seyler de atip. hepsini karton bardaklara dizdik koyduk buzluga. her yemege corbaya atiyoruz tat veriyor ve saglikli da. basit bir tarhanayi bile guzellestiriyor.
ahh buzlugum büyük olsa daha neler yapmak isterim de iste buzluk küçük :)
balik mevsimi geldi, balikciya "tamamen temizleyin ne kilcik kalsin ne kafa" dersen levregi cipurayi falan temizler. evde sadece yikayip soslayip airfriere atmak kalir:))
ayni sekilde şinitzeli iyice dovdurtun kasaba, incecik olsun. aralarina yagli kagit serip porsiyonluk posetleyip koyun dolaba. eve gelince buzluktan indirirsiniz, az cozulur. bir una bir yumurtaya bir galete ununa batirsan kizartma yaginda önlü arkali... 15 dakika maksimum zaman alir biter:)
kofte icini de bir gun oturup yapabilirsiniz, eksili kofte corbasinin koftesini de. porsiyonluk ayirmak yeter. sonra corba suyuna koyuyorsunuz mis gibi ozenilmis yemek oluyor:)))
biz yemek benden temizlik esimden olacak sekilde anlastik, ama bu buzluk hazirliklarini hep beraber yapiyoruz, workshop gibi oluyor keyifli bir tarafi da var.

Ay eline sağlık süpersin. Ya bende feci bir zehirlenme korkusu var. O yüzden pek ağırlık vermedik bu konuya. Ama artık ufaktan alışmam lazım hayatımız kolaylaşacak

Ay hiçbir şey olmuyor valla takip ettiğim gıda mühendisleri de sorun olmayacağını söylüyor ama her besin değil tabi, bi araştırmak lazım

Arkidislerim, mesajima unlike yapmissiniz ama gordugum kadariyla konu sahibi icin hem yeni kurdugu ev temposu hem de is temposu agir gelmis.. en azindan mesajindan benim icin o sekilde algilandi.
Belli ki isi de cok agir, yuksek tempolu ve calisma saatleri de uzun, gunde 9 saat full time mesaisi var bircogumuz gibi.
Bu sebeple kendisine uzmanlik yada ilgi alaninda bir is bulup ayrilmasini soyledim, hem de evlilik sebebiyle tazminatini alacak..bu esnada hem evlilige isinir hem de is arardi. Simdi belki 4-5 senedir calisiyor, hakettigi bir tazminati neden yaksin ki..isten memnun yada degil orasi kendi bilecegi durum.
Evin tum islerini sen yap esin otursun demedim ki

Bende kariyer sahibi olmak istiyorum, bütün hayatım ev çamaşır ütü yemek olmasından çok lorkuyorum. Mesela şuan evlilik asla düşünmüyorum çünkü akıp giden hayat var ben evde sadece çocuk doğurup ev temizlemekle ömrümü geçirmek istemem. Sende bu rutine alışıp herşeyi kenara koyacaksan işten çık ama bence çıkma derim. Emek verdim diyorsun. Yazıktır.

Benim yazımda savunduğum şey kocaya hizmet etmek ya da kölelik değil. Çalışan bir kadın olarak yoğun iş temposuyla birlikte ev sorumluluklarını da üstlenmeye çalışırken zaman zaman yetersiz hissetmemden bahsettim. Bu his tamamen kendi içsel kaygım, yoksa eşim bana baskı yapan ya da hizmet bekleyen biri değil. Kaldı ki bu durum aslında evlilikle alakalı bile değil. EV-İŞ dengesi hakkında bir tavsiye istedim ben.

Ve evet, toplumumuzda kadını bu şekilde yetiştiren bir kesim var ve ben de böyle bir ailede büyüdüm. Çalışıp yorulduğumda bile bunun sorumluluğunu sadece kendimde aramamın sebebi de bu. Bu alışılagelmiş kalıplar çok kolay aşılan şeyler değiller. Aile çevremde bu şekilde dertlendiğimde de aslında çalışmamamın daha doğru olduğunu duyduğumdan burada farklı düşünen insanları duymak ve yalnız olmadığını görmek istedim. Buradan anneme okurken su vermediğim sonucunu da nasıl çıkardığınıza da anlamış değilim.

Ne diyeyim hanımefendi? Eşiniz işe girdiğinizde görev dağılımını kabul etmezse kavga çıkarın edin diyerek doldurmam mı doğru olurdu? Ben çalışan kadının sorumluluğu tek başına sırtlanmasını doğru bulmuyorum ki zaten. Çevremdeki arkadaşların tecrübesini yazıp iyi temennide bulundum arkadaşa.

Sizinki de farklı bir bakış açısı. Çocuk işini bilemem henüz tecrübem yok ama evlilik kariyere mani değil ‘anlayışlı’ bir eşle. Bizim toplum yapımız evlenince ev ve çocuk sorumluluğunun sadece kadınlarda olduğunu şartlamış bize ister istemez. Rabbim sizin de yollarınızı çiçeklendirsin. Mesleğimi bırakma fikri çok bunaldığım zaman gelen bir anlık bir çöküş yoksa daha yeni başlıyoruz

Kadınlara en çok yakışan meslek bence mühendislik ya. Büyüyünce sen olcam abla bende

Ben de çalışıyorum, işleri de boşladığım oluyor ama hiç suçluluk hissetmiyorum. Üstelik maaşım bana kalıyor kira, fatura vs ödemiyorum ama yine de çalışıyorum bu sebeple ev ikimizin sorumluluğu diyorum. Kafam çok rahat. Size de tavsiyem bakış açınızı değiştirin iki kişi çalışıyorsa ev iki kişinin sorumluluğunda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…