- 3 Şubat 2018
- 25.866
- 111.269
- 598
- Konu Sahibi printemps-
-
İşte profesyonel bir iş kolu olarak görülmüyor da ondan. Kimse görmüyor ne işveren ne çalışan. Mesleği olmayan insanların üç beş kuruşa yapacağı bir iş gibi görüyoruz en fazla. Burada bile mesleğim yok diyen kadına çocuk bak yaşlı bak önerisi geliyor. Aslında bu işler öyle eğitimsiz olacak işler değil. Aman ne var diye düşünüyoruz yada çizgiyi çekemiyoruz. 80 yaşında biriyle tanışıp kahve içmeli sohbet etmeli durumlar samimiyetten ileri gelir yoksa kimse güle oynaya yapamaz bunu. Bizim ülkede düzelmesi zor yani çoğumuz hala anne babasına kendi bakan, çocuğunu anne/kayınvalideye baktıran bir ülkeyiz.
Yani bu dediğiniz birbirini tanıyan iki taraf için bile çok zor:) Ben bu yaşımda tanımadığım kimsenin çocuğunu çekemem. Ananem bize gelir arada küçük çocuk da yok rahatsız oldum demez ama anlıyorum yüzünden rahatsız oldugunu. Ki yalnız yaşayan bir kadın için çok daha zor. Bu dediğiniz çok filmvari malesef gerçek hayatta uygulamaya geçmez.Ortada karşılıklı bir ihtiyaç varsa eğer bazı şeyler kabul edilebilir.
Hem kulakları iyi duymayan bir yaşlı için gürültü sorun olmaz.
Hem de banyosunu bile yapamıyor.
Kimsesiz.
Akşamı zor ediyordur. Zaman geçmez.
Yalnızlık yaşlılar için çok zor.
Inanın ses çekmem kimseyi istemem modunda olmuyorlar.
Tabiki karşılıklı rıza varsa iki taraf için de mutluluk..
Ülkenin insanına saçma sapan etiketler yapıştırır, öyle üstten baka baka konuşursanız tabi ki tepki alırsınız. Gayet saydırdınız, baktınız tepkiler gırla yağıyor üzerinize,hop konuşmayı yumuşat oldu bitti. Neymiş ölçüp tartıp öyle konuşacakmışız demek ki.iyi niyetle yazan herkese tesekkur ederim,
soyle bir toplu aciklik getireyim,
isin icinde art niyet falan ,yok hele hele az yukarda soylenilen oyle havuz bakimi vs hic hic yok, ev havuzlu guvelikli bekcili sitede bu bahce,havuz vs isler zaten gorevlilerce yapiliyor, anneme kalan bahcede cay icmek sadece , ot yolmak, cicek budamak vs bile yok.
is icinde ne var, ne bekliyoruz?
anneme gunluk islerinde yardimci olacak, yemek yapacak, alisveris yapacak, yatagi toplanacak evet banyoda sirti sabunlanacak, yatalak degil wc bakimi yok.
kahvesi ,cayi eline gelecek..
hafatada uc gun ornegin sabah 9 da gelecek 15 de gidecek, her gun sil,supur olmaz ayda bir elektrik supurgesi yapsa yeter, cam, kapi zaten ayrica ayda bir rutin kadini geliyor.bize ev arkadasi gibi dusunun arkadas lazim, uzun kahvaltilar edecek kitap okuyacak, tv izleyecek biri.
kesinlikle sigorta yapiyorum, yapmam dememdim her mesajimda yaparim dedigim hallde bir suclama bir saldirganlik..
sakin olun hanimlar...
kimse kimsenin durumunu bilmeden saldirmasin ozel konumlara girmeye "kalk gel bak annene" gibi yazmaya gerek yok.
cvp da vermem zaten.
sikintimi,dilegimi, arayisimi belirttim sadece..
fikri olup yazanlara, talip olup yardimci olmaya calisanlara cok tesekkur ederim kizlar iyi ki varsiniz.
tesekkur ederim hepinize.
Aynen öyle.İşte profesyonel bir iş kolu olarak görülmüyor da ondan. Kimse görmüyor ne işveren ne çalışan. Mesleği olmayan insanların üç beş kuruşa yapacağı bir iş gibi görüyoruz en fazla. Burada bile mesleğim yok diyen kadına çocuk bak yaşlı bak önerisi geliyor. Aslında bu işler öyle eğitimsiz olacak işler değil. Aman ne var diye düşünüyoruz yada çizgiyi çekemiyoruz. 80 yaşında biriyle tanışıp kahve içmeli sohbet etmeli durumlar samimiyetten ileri gelir yoksa kimse güle oynaya yapamaz bunu. Bizim ülkede düzelmesi zor yani çoğumuz hala anne babasına kendi bakan, çocuğunu anne/kayınvalideye baktıran bir ülkeyiz.
Ablacım iş iştir de kendin söyledin küçük bir şehirde yaşıyor diye çevredekiler neyse artık sebebi işe talip olmamışlar, mahallede adam bulamadım diye bunu türkiyede işsizlik yoka bağlamak iyi niyetli bir söylem mi? Müge anlı deyişiyle sen bizi çıldırtmak mı istiyorsunevet istekli olmasi lazim,
is yoksa para kazanmak gerekiyrosa evet sirt da sabunlanir ,bahce de capalanir.is istir.
Yani bu dediğiniz birbirini tanıyan iki taraf için bile çok zor:) Ben bu yaşımda tanımadığım kimsenin çocuğunu çekemem. Ananem bize gelir arada küçük çocuk da yok rahatsız oldum demez ama anlıyorum yüzünden rahatsız oldugunu. Ki yalnız yaşayan bir kadın için çok daha zor. Bu dediğiniz çok filmvari malesef gerçek hayatta uygulamaya geçmez.
Gecen bir videoda gurbetci olanlar (bende gurbetciyim) Türkiyedekiler icin "ne diye araba aliyorsunuz, ne diye telefon aliyorsunuz" diyordu. Yani insanlar sirf lüks yasamak istedigi icin gecinemiyormus. Disardan atip tutmak hep kolay olmustur. Sahsen kendi gözümle görmeyip tanimadigim birine annemi emanet etmem. Zaten Türkiye ye ucuslar acik. Madem durum acil gidilip gereken yapilmasi lazim. Ve umarım insanlari sigortasiz calistirmak gibi bir niyeri yoktur kimsenin
evet istekli olmasi lazim,
is yoksa para kazanmak gerekiyrosa evet sirt da sabunlanir ,bahce de capalanir.is istir.
Olur çilek.
3 ayrı şirketten 2 hafta dolmadan çıkıp giden çalışanlarım oldu:)
Her şeyi bilerek geliyor, iş tanımı sınırlı hatta iş tanımının yarısı dahi beklense yine de gidiyor, şirket başka bir çalışan yolluyor sana.
Sonra o da gidiyor vs vs.
benim yurt dışında yaşayan çoğu akrabam aynen bu cümleleri kuruyor. mesela burada durumu orta-kötü arasında biri çocuğuna biraz pahalı bir eşya, telefon, vb alsa "paran yok ne hakkın var? hem herşeyin son modelini alıyorsunuz hem de türkiye fakir diyorsunuz" gibi laflar ediyorlar.
Ya disardan bakip atip tutmak o kadar kolay ki bizim icin. O merdiven temizlik örnegi alalim mesela. 3 saat icin 100 Tl teklif edilmis. Almanyada temizlikciler genelde 10.5 veya 12.5 arasi bir maas aliyor. 12.5 den saysak 37.50 Euro alir bir insan. Simdi o 100 TL ile alisverise gidin Türkiyede ve Almanyada 37.50 Euroya alisverise gidin sepetten ne cikiyor. Ayni is icin ayni karsilik cikiyor mu. Almanya veya Fransa gibi ülkede ayni is icin kat kat para verirken Türkiyedekilere biraz para tutup "sükretmeyi bilmiyorsunuz, ac da degilsiniz" bana göre sömüren zihniyetten farksiz. Akademisyeni insaatda calistirmak isteyen zihniyetlede ayni. Yani konu uzun, ama bari insanlara laf atmasinlar
Maaşı biraz daha yükseltip sigortayla birlikte hemşirelik okuyor veya okumuş ama iş bulamamış birini bulabilirsiniz bence. Haftada 5-6 gün hastanede çalışana kadar evde 3 gün çalışmayı tercih edecek biri bulunur gibime geldi.iyi niyetle yazan herkese tesekkur ederim,
isin icinde art niyet falan ,yok hele hele az yukarda soylenilen oyle havuz bakimi vs hic hic yok, ev havuzlu guvelikli bekcili sitede bu bahce,havuz vs isler zaten gorevlilerce yapiliyor, anneme kalan bahcede cay icmek sadece , ot yolmak, cicek budamak vs bile yok.
anneme gunluk islerinde yardimci olacak, yemek yapacak, alisveris yapacak, yatagi toplanacak evet banyoda sirti sabunlanacak, yatalak degil wc bakimi yok.
hafatada uc gun ornegin sabah 9 da gelecek 15 de gidecek, her gun sil,supur olmaz ayda bir elektrik supurgesi yapsa yeter, cam, kapi zaten ayrica ayda bir rutin kadini geliyor.bize ev arkadasi gibi dusunun arkadas lazim, uzun kahvaltilar edecek kitap okuyacak, tv izleyecek biri.
kesinlikle sigorta yapiyorum, yapmam dememdim her mesajimda yaparim dedigim hallde bir suclama bir saldirganlik..
sakin olun hanimlar...
kimse kimsenin durumunu bilmeden saldirmasin ozel konumlara girmeye "kalk gel bak annene" gibi yazmaya gerek yok.
cvp da vermem zaten.
fikri olup yazanlara, talip olup yardimci olmaya calisanlara cok tesekkur ederim kizlar iyi ki varsiniz.
Bu neden oluyor ben size söyleyeyim aynı iş tanımında Avrupada aylık 15 güne denk gelecek şekilde hizmet almak isteseniz, aşağı yukarı istenilen hizmet süresi ile aynı olduğu için bu örneği veriyorum, ülkeye göre aylık en az 1000 İle 1500 euro arasında bedel ödemenmesi gerekir, zira olarda ev temizliği ve özel yaşlı bakımı cidden pahalı ve işçi bulması zor hizmetler. Ama burada konu sahibi aylık 250 euro bile vermediği halde sanki dünyaları bağışlamış gibi tavır alıyor. Bu sadece gurbetçilere de has bir durum değil malesef, aynı şey Türkiyede yaşayan insanlarda da var, örnek olarak söylüyorum çalışan kadın çocuk bakıcısı istiyor sigorta yok, aylık 1500 TL veriyor, birde utanmadan ev temizliği istiyor, kadın kabul etmeyince iş beğenmiyor oluyor, verdiğin para az denilince piyasası bu diye savunuyor, ama aynı kimseye senin yaptığın işe aldığın para çok denilince ve iş kendisi olunca basıyor yaygarayı.
Hep diyorlar mesela Türk siyasetçilerinin en büyük palavrasıdır, üniversite mezunu kendi alanı dışında işte çalışmaya yanaşmadığı iş beğenmediği için işsizlik varmış, gençler iş beğenmiyormuş, Avrupa da böyle birşey yokmuş, ama adam düşünmüyorki adam Avrupada olsa çok değişik bir bölüm mezunu değilse işsiz kalmıyor, bir ihtimal kaldı diyelim asgari ücret bile alsa asgari sınırdan yaşamını sürdürebiliyor, ikinci el bile olsa bir araba sahibi olabiliyor, en azından dışarıda yemek yerken ya da marketten et alırken on defa düşünmüyor, arkadaşları ile oturup haftada bir bile olsa sosyalleşmek için çıkabiliyor, hele karı koca çalıştıklarında ortalama güzel bir hayat sürüyorlar. Türkiyede bu böyle mi, çocukları asgari ücretin altında veya en fazla asgari ücretten çalışmadığı için ( bu parayla türk genci yukardakilerin hiçbirini yapamıyor) iş beğenmiyor diye yaftalıyorlar. Hele beli bir mesleğin yoksa üç kurusa köle olmak zorundasın, yoksa iş beğenmeyen tembel oluyorsun.
Bizim millet bu kadar iki yüzlü, iş kendi olunca aslan kesilirken başkasının hakkına geldiğinde fravun kesilmeye devam ettikçe biz daha çok sürünürüz .
Bana gelen yardımcıların yalancısıyım, çoğu yaşlı bakımından geldi ve benden sonra çıkıp tekrar yaşlı bakımına devam ettilerYa giden olur illa ki.
Şartlar düşündüğünden ağır gelmiştir, ev sahinden hoşlanmamıştır, işvereniyle sorunu vardır, maaşı azdır vs vs normal yani.
Ama "çok sıkıldım, sıkıntıdan patladım" diyerek işten çıkan da yoktur sanırım. Diğer herkes çalışırken çiçekli hawaii kolyesiyle kokteyl yudumlamıyor sonuçta
Yaşlı bakımı ev temizlemekten daha zor bence zaten. Her türlü işi geçtim yaşlıların konuşması, akıl vermesi de bitmez, kafa kaldırmaz.
Genç bir insan da asgari ücret bile olmayan bir para için bu sıkıntıyı çekmez bence. Bir ofiste yarım gün sil-süpür işi yapsa aynı parayı alır zaten.
Konuyu böyle açsaydınız; gerçekten bi derdinizi paylaşıp yardım istiyor ya da içinizi döküyor olsaydınız alacağınız yorumlar bunlar olmazdı ki.iyi niyetle yazan herkese tesekkur ederim,
sakin olun hanimlar...
cvp da vermem zaten.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?