issizlik de parasizlik da yalanmis

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

İnternete ilan koy.
Yarım gün bakıcılık işi için bile onlarca kadın başvuruyor. Sizin söylediğiniz gibi iş beğenmeme durumu yok ortada.

Bebek olsaydı belkı bulunurdu da yaslı bakımı daha zor. Halam kolunu kırmıstı bır ay sacını da ben taradım sırtını da keseledim nazlı mı nazlı bır de tum gun gonlunu eglendırdım aman kusmesın dıye alıngan oluyorlar cunku. Bana zararı yoktu ama tv izlerken önunden gecsem alınıyordu. O degıl de bebek kokusunu özledim. Bazen diyorum bebek bak sımeyra, boyle yumus yumus ayaklarına corap gıydır, uyurken ızle, uyansın ceee yap. Bebek bakmak cok eglencelı olurdu sanırım

Yani bu dediğiniz birbirini tanıyan iki taraf için bile çok zor:) Ben bu yaşımda tanımadığım kimsenin çocuğunu çekemem. Ananem bize gelir arada küçük çocuk da yok rahatsız oldum demez ama anlıyorum yüzünden rahatsız oldugunu. Ki yalnız yaşayan bir kadın için çok daha zor. Bu dediğiniz çok filmvari malesef gerçek hayatta uygulamaya geçmez.

Ülkenin insanına saçma sapan etiketler yapıştırır, öyle üstten baka baka konuşursanız tabi ki tepki alırsınız. Gayet saydırdınız, baktınız tepkiler gırla yağıyor üzerinize,hop konuşmayı yumuşat oldu bitti. Neymiş ölçüp tartıp öyle konuşacakmışız demek ki.

Açtığınız başlık pek hoş olmamış.
"Aç insanlarım karnını doyuracağım hala beğenmiyorlar" der gibi olmuş biraz.
Eskiden bir patronum vardı " karnınızı ben doyuruyorum, istersem küfür de ederim" derdi. Ben kadın olduğum için bana salak mısın demişti bi defa, erkeklere direk küfrediyordu. Aklıma o geldi şimdi.
Keşke başlığı "bakıcı bulamıyorum" diye açsaydınız. Açlık ve işsizlik devletin ayıbı, aç ve işsiz olanlarin değil.

Aynen öyle.
İşveren gün geçtikçe başka şeyler talep ediyor, çalışan deseniz ‘ee benim günüm var misafir gelecek, haftaya bir gün fazla gelirim’ diyebilecek rahatlıkta, şaka değil duydum bunu kulaklarımla.
Çok çok büyük bir sıkıntı iki taraf için de.
Ev yardımcılığı başka bir şey, hasta ya da yaşlı ve çocuk bakımı başka.
Ev yardımcısı olarak alınıp başka talepler örneğin bakım ekleniyorsa çok çok yanlış zaten.
Ama dediğiniz gibi, düzelmiyor ve meslek olarak görülmüyor.

evet istekli olmasi lazim,

is yoksa para kazanmak gerekiyrosa evet sirt da sabunlanir ,bahce de capalanir.is istir.
Ablacım iş iştir de kendin söyledin küçük bir şehirde yaşıyor diye çevredekiler neyse artık sebebi işe talip olmamışlar, mahallede adam bulamadım diye bunu türkiyede işsizlik yoka bağlamak iyi niyetli bir söylem mi? Müge anlı deyişiyle sen bizi çıldırtmak mı istiyorsun armut.com diye bir site var orada bir teklif oluşturmayı deneyin. Her çeşit sektörde hizmet verenler var. Ben nispeten büyük bir şehirde yaşıyorum temizlik, kombi bakımı, petek temizliği, petek tamiri ne tür iş lazımsa aynı gün birkaç teklif geliyor, uzaklardan iddia ettiğinin aksine iş beğenmemezlik yapmıyorlar.

Bir ev sahibim vardı 82 yaşında.
Daha geçen sene uzun zaman önce değil.
Yalnızdı. Ayda bir falan oğlu torunları ziyarete geliyordu o bile kesmiyordu kadını. Doğru düzgün uyuyamaz hep ayakta. Abartmıyorum her gün alt komşuda ya da bendeydi.
Aynı şekilde gitmemizi beklerdi. Ben gitmezdim tabi ne isim var.
Hele alt komşumun evi kalabalık gürültü. Sabah 10 da oraya girip akşam 6 ya kadar gün bitirirdi.
Akşam 8 den bir 10 a kadar da bize gelirdi kapıyı açarsak:/

O kendine kiracı değil aile istiyordu ama olmak zor tabi.
Ikimiz de bu birlikteliğe dayanamayıp kaçtık.

Hani çok fIlmvari değil.
Kan bağı yok bir şey yok.
Sıkıntıdan gidecek kapı istiyordu sürekli.
Hiç öyle sessizlik konfor da aramıyordu. :)
Var yani bIlin istedim.

benim yurt dışında yaşayan çoğu akrabam aynen bu cümleleri kuruyor. mesela burada durumu orta-kötü arasında biri çocuğuna biraz pahalı bir eşya, telefon, vb alsa "paran yok ne hakkın var? hem herşeyin son modelini alıyorsunuz hem de türkiye fakir diyorsunuz" gibi laflar ediyorlar.

evet istekli olmasi lazim,

is yoksa para kazanmak gerekiyrosa evet sirt da sabunlanir ,bahce de capalanir.is istir.

para kazanmak lazımsa açıkçası son tercihim gidip birine bakmak, yıkamak olur. ondan önce daha farklı işler denerim.
çünkü neden denemeyeyim ? çünkü bu benim hayatım ve kararım. ve ne yapıp yapamayacağımı en iyi ben bilirim.

hele yaşlı bir kadın, belki aniden altını bile temizlemek gerekir. yapan yapabilir ama mesela benim kolay kolay kaldırabileceğim birşey değil.
tüm bunları düşünüp istemiyor olabilir insanlar.
ve haklılar.
sizin de kimseyi iş beğenmiyorlar diye suçlama hakkınız yok.

Ya giden olur illa ki.
Şartlar düşündüğünden ağır gelmiştir, ev sahinden hoşlanmamıştır, işvereniyle sorunu vardır, maaşı azdır vs vs normal yani.
Ama "çok sıkıldım, sıkıntıdan patladım" diyerek işten çıkan da yoktur sanırım. Diğer herkes çalışırken çiçekli hawaii kolyesiyle kokteyl yudumlamıyor sonuçta

Yaşlı bakımı ev temizlemekten daha zor bence zaten. Her türlü işi geçtim yaşlıların konuşması, akıl vermesi de bitmez, kafa kaldırmaz.
Genç bir insan da asgari ücret bile olmayan bir para için bu sıkıntıyı çekmez bence. Bir ofiste yarım gün sil-süpür işi yapsa aynı parayı alır zaten.

Bu neden oluyor ben size söyleyeyim aynı iş tanımında Avrupada aylık 15 güne denk gelecek şekilde hizmet almak isteseniz, aşağı yukarı istenilen hizmet süresi ile aynı olduğu için bu örneği veriyorum, ülkeye göre aylık en az 1000 İle 1500 euro arasında bedel ödemenmesi gerekir, zira olarda ev temizliği ve özel yaşlı bakımı cidden pahalı ve işçi bulması zor hizmetler. Ama burada konu sahibi aylık 250 euro bile vermediği halde sanki dünyaları bağışlamış gibi tavır alıyor. Bu sadece gurbetçilere de has bir durum değil malesef, aynı şey Türkiyede yaşayan insanlarda da var, örnek olarak söylüyorum çalışan kadın çocuk bakıcısı istiyor sigorta yok, aylık 1500 TL veriyor, birde utanmadan ev temizliği istiyor, kadın kabul etmeyince iş beğenmiyor oluyor, verdiğin para az denilince piyasası bu diye savunuyor, ama aynı kimseye senin yaptığın işe aldığın para çok denilince ve iş kendisi olunca basıyor yaygarayı.
Hep diyorlar mesela Türk siyasetçilerinin en büyük palavrasıdır, üniversite mezunu kendi alanı dışında işte çalışmaya yanaşmadığı iş beğenmediği için işsizlik varmış, gençler iş beğenmiyormuş, Avrupa da böyle birşey yokmuş, ama adam düşünmüyorki adam Avrupada olsa çok değişik bir bölüm mezunu değilse işsiz kalmıyor, bir ihtimal kaldı diyelim asgari ücret bile alsa asgari sınırdan yaşamını sürdürebiliyor, ikinci el bile olsa bir araba sahibi olabiliyor, en azından dışarıda yemek yerken ya da marketten et alırken on defa düşünmüyor, arkadaşları ile oturup haftada bir bile olsa sosyalleşmek için çıkabiliyor, hele karı koca çalıştıklarında ortalama güzel bir hayat sürüyorlar. Türkiyede bu böyle mi, çocukları asgari ücretin altında veya en fazla asgari ücretten çalışmadığı için ( bu parayla türk genci yukardakilerin hiçbirini yapamıyor) iş beğenmiyor diye yaftalıyorlar. Hele beli bir mesleğin yoksa üç kurusa köle olmak zorundasın, yoksa iş beğenmeyen tembel oluyorsun.
Bizim millet bu kadar iki yüzlü, iş kendi olunca aslan kesilirken başkasının hakkına geldiğinde fravun kesilmeye devam ettikçe biz daha çok sürünürüz .

Ya disardan bakip atip tutmak o kadar kolay ki bizim icin. O merdiven temizlik örnegi alalim mesela. 3 saat icin 100 Tl teklif edilmis. Almanyada temizlikciler genelde 10.5 veya 12.5 arasi bir maas aliyor. 12.5 den saysak 37.50 Euro alir bir insan. Simdi o 100 TL ile alisverise gidin Türkiyede ve Almanyada 37.50 Euroya alisverise gidin sepetten ne cikiyor. Ayni is icin ayni karsilik cikiyor mu. Almanya veya Fransa gibi ülkede ayni is icin kat kat para verirken Türkiyedekilere biraz para tutup "sükretmeyi bilmiyorsunuz, ac da degilsiniz" bana göre sömüren zihniyetten farksiz. Akademisyeni insaatda calistirmak isteyen zihniyetlede ayni. Yani konu uzun, ama bari insanlara laf atmasinlar

Yaw he he.
Kendince saat ucret eşleştirmesi yapıp tüm ülkeyi iki dakikada çözdün bravo.
Haftada sadece 14.00-17.00 arası calistirsan ve 3 gün calistirsan o insanın artık başka bir işte çalışma şansı kalmaz. Çünkü mesai saatleri komple yiyorsun. 3 gün çalışan biri geri kalan diğer günlerde ne yapacak.
SGK da yapayım daha fazla da vereyim ama yine de kabul etmediler canı çok sıkıldığından cikiyorlarmis meselesi de pek inandırıcı degil

kesinlikle katılıyorum. sizdeki enflasyon ile buradaki asla bir değil. gün geçtikçe temel ihtiyaçlar bile alınamaz hale geliniyor.
yarın asgari ücret açıklanacak, bildiğim kadarıyla 100 tl gibi komik bir zaman yapılacak.
ama yurtdışındakiler bizi sadece kıymet bilmez görüyor.
bir akrabamızın 3 çocuğu yurtdışında işini kurdu, kendileri de orada yaşamaya devam ediyorlar.
buraya geldiği her yaz en az 30-40 binlik altın alıyor ve dönüyor.
sonra siz neden türkiyeyi beğenmiyorsunuz diyor.
bizim almanyada şartlarımız ağır diyor.
belki 50 sene önce ilk gidenler için evet şartlar kötüydü fakat şu an, bizim yaş gruplarımız kendi ofislerini, muayenehanelerini açabiliyor. demek ki şartlar kötü değil.

Maaşı biraz daha yükseltip sigortayla birlikte hemşirelik okuyor veya okumuş ama iş bulamamış birini bulabilirsiniz bence. Haftada 5-6 gün hastanede çalışana kadar evde 3 gün çalışmayı tercih edecek biri bulunur gibime geldi.
Türkiyede yaşlı bakımı gibi bir meslek yok almanyadaki gibi değil, bu işi profesyonel yapacak birini bulmanız zor bu yüzden.
Birde yaşlı bir insan ile uğraşmak zor. Anneniz size çok sevimli minnoş geliyor olabilir ama kulağı duymadığı için bile sürekli aynı şeyleri tekrarlamak bi süre sonra insanı bunaltır. Yanlış anlamayın elbetde anneniz çok seviyorsunuz ama o sizin anneniz. Başkası sizin kadar sevecen bulmayabilir. Rahmetli babaanneme bakıcı zor bulmuştuk bizde. Babamlara göre niye kimseyi bulamiyorduk gül gibi kadın kimseye zararı yoktu ama işin aslı huysuz ve çekilmezdi malesef. Bakıcısı iyi dayandı açıkcası, maaşını çok yüksek tutmuştuk gerçi. Babaanem ölünce kadın çok ağlamıştı bidaha nasıl böyle iş bulurum diye. Sizinkini gerçekten az.

Son düzenleme:

biz haftada bir temizliğe gelen ablamıza bile sigorta ödüyorduk. herşeyden önce kadın çıkıp cam siliyor yahu, düşse etse allah korusun dedik.
alt tarafı 7 tl maliyeti vardı aylık.
ki haftada bir geldiği için her hafta deli iş çıkmazdı. çünkü rutindi temizliği.
dediğiniz gibi hem yaşlıma-çocuğuma baksın, hem temizlik yapsın-hem herşeyi ütülesin-hem yemek yapsın ama az para alsın.
çünkü işsizlik çok nesini beğenmiyor ?!
tek düşünce bu.
sakin gelen insanlar emek vermiyor.
ülkemizde ödenen ücretin karşıdaki insanın emeği ve zamanına ödendiği mantığı asla oturmadı.
bunu koca koca firmalar da yapıyor, bu şekilde bireysel olarak insanlar da..

Bana gelen yardımcıların yalancısıyım, çoğu yaşlı bakımından geldi ve benden sonra çıkıp tekrar yaşlı bakımına devam ettiler
Aynen canları sıkılıyormuş, o sebeple bırakıyorlar ama anlattıkları ile yemin ediyorum ben seve seve bakarım.

Türkmenistan uyruklu yardımcımın benden önceki rutini şuymuş ‘sabah 9 da kalkarkar, 10 da çay koyarlar birkaç bardak içerlermiş. Saat 12 civarı kahvaltı, ardından toplama vs.
Akşam için yemek hazırlığı, 1 çorba ve ana yemek. Saat 4 civarı kahve, kek vs ara dönemi, arkasından evi şöylece bir toparlama, akşam 6 da yemek toplama, 7 de istiklal marşı bayrağı indir ve kapanış
İki haftada bir temizlik için yardımcı geliyormuş, beklenen sadece evde bir yoldaşlık, günlük olağan akış.
Kanal 7 dizileri hastası çoğu, dizi saatlerinde asla tv başından kalkmıyorlar ayrıca.

Mesela bende bunları hiçbiri yoktu ama dayanamadı, sürekli çocuk vızırtısından başı ağrıyormuş, her gelenin bahanesi buydu.
Ev curcuna çünkü.

Elbet kendi öz bakımında dahi zorlanan bir yaşlıdan söz ediyorsak profesyonel eğitimli biri devreye girmeli ama anlattığım gibi, dedemizin de yaşlı bakım kadını bu saydığım rutinde daha başka bir beklenti yok hatta yemekleri düzenli olarak kızları yapıp yollasa da olmuyor.
İstemeyen insan yapmamalı, iş olarak değil, ruhen başkasının evinde çalışmak zor bir durum.
Yoksa yapılan şeyler zaten herkesin her gün düşünmeden yaptığı rutin.

Konuyu böyle açsaydınız; gerçekten bi derdinizi paylaşıp yardım istiyor ya da içinizi döküyor olsaydınız alacağınız yorumlar bunlar olmazdı ki.

Siz konunun başında resmen "Dur şurada siyasi/ekonomik/sınıfsal bi polemik çıkarayım, bunu da sitenin en etkileşime açık bölümü olan bdv de yapayım ama tabi bölüme uygun bi içerik olması lazım, annemin durumunu araya sıkıştırayım bari." demiş gibiydiniz. Üzümle mi bi derdiniz var bağcıyla mı asla anlaşılmıyodu.

Hayatı hakkında hiçbi şey bilmediğiniz insanlar hakkında "parasıyla değil mi" tadında tepeden bakan yorumlar yaparsanız, hakkında hiçbi sey bilmediginiz gerçekten zor bi iş için tuzunuz kuruyken iş begenmiyorlar moduna geçerseniz; içinde yaşamadığınız, koşullarıyla muhatap olmadığınız bi ülkenin siyasal söylemleri ve ekonomik çıkmazları hakkında her gün o koşullarla tekrar tekrar yüzleşen insanlara yargı dagıtırsanız insanlar da aynısını misliyle size yaparlar.

O yüzden nacizane tavsiyem yorumlarda iyi niyet ve samimiyet arıyorsanız bunları önce siz gösterin ki konu açtığınıza değsin, gerçekten faydalı etkileşimler alın.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…