İstanbulda geçinmek

CinnamonQueen

N'oublie pas d'où tu viens.
Kayıtlı Üye
17 Mart 2012
6.689
2.423
448
Merhaba KK
İstanbulda yaşayanlardan bana fikir vermelerini rica ediyorum. Üniversite öğrencisiyim, okulum Beşiktaş/etiler tarafında. Annemin aylık yaklaşık 2100 tl , benim de 600 tl gelirim var. Tabi borçlarımız falan da var, 500 civarı aylık borç çıkıyor, mobilya taksidi telefon taksidi vs. Benim kendi borçlarımı ödemekten elime 100-150 tl harçlık anca kalıyor. Annemin eline kalan parayla İstanbulda kiralık ev tutulabilir mi? Stüdyo veya 1+1 olabilir. Hatta stüdyo olması daha iyi olurdu sorun olmaz bizim için. Benım okulumun semtinden bulmam mümkün değil zaten metrobüs ya da metroyla ulaşım sağlayabileceğim bir yer olsa sorun olmaz. Ama bu paraya İstanbulda bir yer bulmak ve geçinmek mümkün müdür? Tabi eğer ev bulabilirsem harcamalarımı kısıp elime kalan parayı da ev için harcarım o konuda sıkıntı yok. Ne dersiniz, imkansız bir düşünce mi?
:KK43:

istanbulda geçinmek çok zor
Evet, ben 2 senedir İstanbulda kalıyorum, ilk sene yurt ikinci sene de bir akrabamın evinde ancak yol mesafesi beni çok yordu ve yıprattı. Okuluma oldukça uzak bir semt, hem de annem de benle olsun yalnız kalmasın istiyorum. Kendi evimiz var başka bir şehirde ama onu kiraya verip İstanbula gelmeye yanaşmıyor.

yaklaşık olarak 1500-1600 lira.
Şimdi şöyle. İstanbul'da da her gelirden insan var. Ben bu civarda gelirle yaşayanlar da biliyorum. Ama semt var semt var. Muhit muhit farklı. Yaşarsın yaşamasına ama pek parlak olmaz. Sen 2 senedir İstanbul'daymışsın zaten. Fiyatlar/yaşam pahası hakkında az çok bilgin olması gerekir. Kiraları da soruşturabilirsin.

Ben genel olarak 2 kişiye stüdyo ev tavsiye etmiyorum, ayrıyeten yazayım, madem konusu geçmiş. Bütün gün yüz yüze, akşam birlikte yat, sabah birlikte kalk. Evde kaçıp yalnız kalacak yer yok. Ben bir ara tek başıma stüdyo evde yaşamıştım, ordan biliyorum. Tek başına yaşamaya süper oluyor da, daha fazlası çekilmez bence.

Şimdi şöyle. İstanbul'da da her gelirden insan var. Ben bu civarda gelirle yaşayanlar da biliyorum. Ama semt var semt var. Muhit muhit farklı. Yaşarsın yaşamasına ama pek parlak olmaz. Sen 2 senedir İstanbul'daymışsın zaten. Fiyatlar/yaşam pahası hakkında az çok bilgin olması gerekir. Kiraları da soruşturabilirsin.

Ben genel olarak 2 kişiye stüdyo ev tavsiye etmiyorum, ayrıyeten yazayım, madem konusu geçmiş. Bütün gün yüz yüze, akşam birlikte yat, sabah birlikte kalk. Evde kaçıp yalnız kalacak yer yok. Ben bir ara tek başıma stüdyo evde yaşamıştım, ordan biliyorum. Tek başına yaşamaya süper oluyor da, daha fazlası çekilmez bence.
Yani araştırdım ama annem kendi evimizi kiraya verip taşınmaya gönüllü olmadığı için eşyalı baktım. 1000- 1300 arası değişiyor. Elimize kalacak 300-400 tl, mutfak masrafı vs . nasıl olur bilemedim. Kendi evimizde aylık 100 tl falan gider bizim mutfak bittikce alırız o yuzden yeter gibi gelıyor ama işin içine girince çok daha farklı olursa diye korkuyorum. 1300 olan hem eşyalı hem de faturalar dahil fiyata. Stüdyo daire. Bana fiyatı iyi geldi ama annem yapamayız çok gelir diyor. Stüdyo daire için de; Tabi o yönden düşününce haklısınız, ama ben razıyım ya başımı sokacak tek oda da olsa kafi, huzurumuz olsun. Yorumlar için çok teşekkürler :)

Yani araştırdım ama annem kendi evimizi kiraya verip taşınmaya gönüllü olmadığı için eşyalı baktım. 1000- 1300 arası değişiyor. Elimize kalacak 300-400 tl, mutfak masrafı vs . nasıl olur bilemedim. Kendi evimizde aylık 100 tl falan gider bizim mutfak bittikce alırız o yuzden yeter gibi gelıyor ama işin içine girince çok daha farklı olursa diye korkuyorum. 1300 olan hem eşyalı hem de faturalar dahil fiyata. Stüdyo daire. Bana fiyatı iyi geldi ama annem yapamayız çok gelir diyor. Stüdyo daire için de; Tabi o yönden düşününce haklısınız, ama ben razıyım ya başımı sokacak tek oda da olsa kafi, huzurumuz olsun. Yorumlar için çok teşekkürler :)
Ooo, o kadar kalıyorsa bence de olmaz. Annenin de bu yaştan sonra maceraya atılmaya niyeti yok ki yanaşmıyor, ki bence de haklı. Sizinki biraz kumar oynamak gibi. Böyle herşey ucu ucuna. 'Olursa olur, olmazsa da en azından başımızı sokacak yer olur' düşüncesiyle şehir değiştirilmez. Duvarları mı kemireceksiniz para yetmezse? İnsan biraz güvence istiyor. Böyle olmaz. Sen mesleğini al, işini bul, toplam geliriniz güvence verecek kadar artsın, sonra taşınırsınız istediğiniz yere.

1300 Stüdyo yerine 700 800 tl kiralı bi büyük ev tutabilirsiniz. Ama muhit çok iyi olmaz. Aylık 100 lira masrafını hiç anlamadım. Günde 2 ekmek yeseniz ayda 60 tl yapar 40 tl yede anca Damacana su alırsınız. Ne yiyip içeceksiniz. Geçici olarak mı yaşayacaksınız yani okul bitene kadar sa . Idare edersiniz. Şayet bu ülkede asgari ücretle ev geçindikten insanlar var. 1000 tl faturalar ve kira tutsa. Geri kalan anca mutfağa yeter. Belki o arada borçlarınız azalır size daha fazla para kalır.

geriye kalan 300 -400 tl de yol parası oluck,illa okul yada dışarı çıkacaksiniz ,cok zor..diğer evi kiraya verseniz okul bitene kdr bence idare edersiniz ama kira gelmezse çok zor..

Ooo, o kadar kalıyorsa bence de olmaz. Annenin de bu yaştan sonra maceraya atılmaya niyeti yok ki yanaşmıyor, ki bence de haklı. Sizinki biraz kumar oynamak gibi. Böyle herşey ucu ucuna. 'Olursa olur, olmazsa da en azından başımızı sokacak yer olur' düşüncesiyle şehir değiştirilmez. Duvarları mı kemireceksiniz para yetmezse? İnsan biraz güvence istiyor. Böyle olmaz. Sen mesleğini al, işini bul, toplam geliriniz güvence verecek kadar artsın, sonra taşınırsınız istediğiniz yere.
Orası öyle tabi, ben de düşünüp düşünüp işin içinden çıkamadım. Annem de çok istiyor ama 1300 çok diyor doğal olarak. Benim arayisim zaten okul bitene kadar 3 sene yani. Sonrası için değil. Okulum İstanbulda olduğu icin burada kalmaya mecburum.

geriye kalan 300 -400 tl de yol parası oluck,illa okul yada dışarı çıkacaksiniz ,cok zor..diğer evi kiraya verseniz okul bitene kdr bence idare edersiniz ama kira gelmezse çok zor..
Yol parasını falan ben kendi bütçemden verebilirim o konuda sıkıntı olmaz da aynen dışarı çıkmaya falan hiç para kalmaz. Ot gibi yaşar gideriz :( zaten ev de bulamadım uygun fiyata. Bütün sahibindeni talan ettım yok..

1300 Stüdyo yerine 700 800 tl kiralı bi büyük ev tutabilirsiniz. Ama muhit çok iyi olmaz. Aylık 100 lira masrafını hiç anlamadım. Günde 2 ekmek yeseniz ayda 60 tl yapar 40 tl yede anca Damacana su alırsınız. Ne yiyip içeceksiniz. Geçici olarak mı yaşayacaksınız yani okul bitene kadar sa . Idare edersiniz. Şayet bu ülkede asgari ücretle ev geçindikten insanlar var. 1000 tl faturalar ve kira tutsa. Geri kalan anca mutfağa yeter. Belki o arada borçlarınız azalır size daha fazla para kalır.
2 kişiyiz biz genelde 1 ay toplu alışveriş yapınca yağ bakliyat vs. diğer aylara yalnızca meyve kahvaltılık vs kalıyor, bu zamana kadar hep böyle oldu yani aylık mutfak alışverişi 150 tlyi geçmez, ha eve gelirken 2-3 poşet meyve sebze vs. alır annem yani onları saymıyorum.
Evet geçici olarak kalacağız okulumun bitmesine 3 sene var.
700-800 tlye ev bulamadım malesef hiç, en az kira 1100den falan başlıyor. Eşyalı ev bulmamız gerek. Sanırım yavaş yavaş vazgeçsem iyi olacak.. :/

Kolay gelsin

Ama azîn şehirdeki mutfak masrafı ike istanbul bir olmaz ki

Bizim şehirde kıymanın kilosu 40 tl sütün 3,75 şeftali 5 tl şeklinde devam ediyor

Kolay gelsin

Ama azîn şehirdeki mutfak masrafı ike istanbul bir olmaz ki

Bizim şehirde kıymanın kilosu 40 tl sütün 3,75 şeftali 5 tl şeklinde devam ediyor
Teşekkürler.. Haklısınız evet.
Bizimki de asagi yukarı istanbulla aynı sayılır 1-2 saat mesafe

Anladigim kadarıyla yurt düşünmüyorsun anneni yanında istiyorsun.
Istanbul'da her bütçeye uygun yaşam imkanı var bana göre. Yani 1000 lira ile geçinen aile de var ama nasıl?
Tabiki kaliteli bir yaşam sürmuyor.
Karın tokluğuna yaşıyor.
Ne kadar da tok ona sormak lazım. .

Geçim zor..
Allah herkesin yardımcısı olsun..

Biraz kötü semtlerde kiralar daha uygun tabi onun da ulaşımı falan olur..

Stüdyo evler hakkında hiç fikrim yok ama esyali olmasi mantıklı olur..

Teşekkürler.. Haklısınız evet.
Bizimki de asagi yukarı istanbulla aynı sayılır 1-2 saat mesafe
Kendi evinizi kiraya verseniz belki daha rahat edersiniz.1600 un 1300 kiraya gitse geriye çok az bir para kalıyor.
1300 içine faturalarida koymussun ama o evde yaşamadan bilemezsin ne kadar geleceğini . Evdeki hesap çarşıya uymaz derler.

Anladigim kadarıyla yurt düşünmüyorsun anneni yanında istiyorsun.
Istanbul'da her bütçeye uygun yaşam imkanı var bana göre. Yani 1000 lira ile geçinen aile de var ama nasıl?
Tabiki kaliteli bir yaşam sürmuyor.
Karın tokluğuna yaşıyor.
Ne kadar da tok ona sormak lazım. .

Geçim zor..
Allah herkesin yardımcısı olsun..

Biraz kötü semtlerde kiralar daha uygun tabi onun da ulaşımı falan olur..

Stüdyo evler hakkında hiç fikrim yok ama esyali olmasi mantıklı olur..
Bir sene yurtta kaldım ama o kadar kötü bir sene geçirdim ki anlatamam. Daire şeklindeydi 4+4 2 oda 8 kişilik, 8 kişi aynı tuvaleti aynı banyoyu kullanıyor. Onun horultusu bilmemnesi, sabahın 5inde odaya gelirler gürültüler, odaya erkek arkadaşlarını getirirler gece yarılarına kadar. Anlaşamadım kavga da ettim. Psikolojim alt üst oldu 1 sene de. Ancak kalırsam özel yurt düşündüm tek kişilik. Ancak o da bir ev kirası hatta daha fazlası eder sanırsam. Pazartesi arayıp konuşacağım birkaç yurtla. Annemle olmak tabi ki iyi bir düzenim var, yalnızlık çekmiyoruz diye istedim. Çünkü o da yalnız, yalnız da bırakmak istemedim.
Kötü semtler derken mesela ne taraflarda nispeten uyguna ev bulunur bir fikriniz var mı? Yani benim icin sorun olmaz metroya ya da metrobüse ulaşımı yakın olduktan sonra çoğu semtte kalabılırım.

Back
X