- 21 Ağustos 2013
- 26.656
- 55.301
- 598
- Konu Sahibi DesignerAyse
-
Her üniversite eğitimi olan harika süper donanımlı oluyor o yüzden mi :)))))Bayan kelimesi kimisince özellikle de üniversite eğitimi almamış kişilerde kadın yerine daha kibar bir sifat sandıklarından kullanılıyor ya ne deseydik oluyor:)
Dışarida,toplu taşımalarda,mağazalardaki hanımlar da bir sey diyecekleri hanıma bayaannn diye sesleniyorlar,sanki cinsiyet küçültücü,ayırıcı gibi geliyor bana da
"bayan" kelimesinin kibarlıktan kullanıldığını sanan kadınların çoğunlukta olduğunu görmek çok tuhaf...işin aslı sokakta işte okulda her yerde herkes bu şekilde bilinçsizce kullanıyor belki de içerdiği cinsiyetçi anlamı fark etmeden. "Kız" "kadın" ayrımını sözde örtmek için kullanılan ama aslında çok daha fazla ayrıştırıcı bir anlam ifade eden bir şey şu bayan...Konu sahibinin hassasiyetini çok iyi anlıyorum, ben de son derece rahatsızım. Ben bir kadınım, evlenmeden önce de öyleydim şimdi de öyleyim. Her hemcinsim gibi...
hah işte o da yanlış, zira adam aslında erkeği belirtmez cinsiyetsizdir, oku da adam ol deriz mesela, ya da benim nickimdeki gibi rahmetli barış mançonun programı, adam olacak çocuk vardı, hep erkek çocuklar mı vardı orda
Benim demek istediğim "erkek" kelimesi de "kadın" kelimesi gibi her yerde kullanılmıyor.
Bir erkek aradı denmez mesela,bir adam aradı denir.Resmi ortamlarda ise bir bey aradı denir.
Eskiden beyin karşılığı olarak hanım kullanılırdı.Bir hanım aradı denirdi.Daha sonra hanım,eş anlamını andırdığı için pek tercih edilmedi sanıyorum.
Kadın,bayan,kız,hanım,hanımefendi (hatta karı,avrat,hatun)...O kadar çok kelime var ki,biz bile yerine göre hepsini kullanırken çok ince düşünmeyen erkeklerin bayan deyip geçmesini anlayabiliyorum.
"Kız takımı" denebilir? Küçücük çocuklar sözkonusu ise, küçük kız çocuğuna kız denir.
Erkek basketbol takımı
Kız basketbol takımı
Yetişkinler için de kadın basketbol takımı.
Yetişkinlerden oluşan bir takıma kadın denmesi niye acayip olsun?
Küçük erkek çocuklarına da oğlan denir ama oğlan takımı dense olay çıkar herhalde:)
Takımları yaşa göre ayırmak zor olur herhalde,her yaştan sporcu olabiliyor.
Akşam akşam iyi güldüm ama
Yok artık.Hem de koca koca adamlar,hiç olmamış.
Oglan takimi denmemesinin nedeni de kelimelere yuklenen algilar. Yoksa kucuk erkek cocuguna oglan denir.Küçük erkek çocuklarına da oğlan denir ama oğlan takımı dense olay çıkar herhalde:)
Takımları yaşa göre ayırmak zor olur herhalde,her yaştan sporcu olabiliyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?