- 17 Ağustos 2011
- 24.734
- 155.805
- 798
Biliyorum ,takip ediyorum sizi.Bu konuda umit kirmak istemeden gerceklerden bahsetmek istiyorum. Esim de ben de ilac sektorundeyiz. Esim MD/PhD yani hem medikal doktor hem doktorasi var ama aktif hekimlik yapmiyor. Ben kanser uzerine calisiyorum ama esimin calistigi firma ona COVID-19 ekibi kurdurdu su an diger islerini askiya aldilar buyuk olcude COVID-19 calisiyorlar(yurtdisindayiz, Turkiye'de yasamiyoruz). Yeni bir simulasyon gerceklestirdiler ne kadar surer ve ilk asi/ilac ne kadar surede bulunur diye. Malesef ongordukleri ilk sure en iyi ihtimalle ilk 3.evre klinik asi deneyleri aralik 2020. Salgin da ortalama 2021in son aylarina kadar belirli seviyede kalmak uzere surer diyorlar. Asi ciksa dahi once 65 yas ustune, sonra risk gruplarina yapilir. Normal vatandasa sira gelene kadar bir sure gececek malesef ki. Ilac konusuna hic girmiyorum ilac cok uzun soluklu bir surec dogasi geregi. O yuzden ne olursa olsun en az 1 sene daha hicbir tedbiri elden birakmamak gerekiyor. Okullar, isyerleri, ucuslar elbette ki acilacak. Ekonomi acisindan bunlar sart. Iste o asamadan sonra vatandaslarin bilincli olarak aldigi kararlar surecin ilerlemesinde daha onemli olacak.
Ama ben yine de bu kadar izole olduğumuz dönemin bizim ülkemizde çok sürmeyecegine inanıyorum. Virüs biter demiyorum ama şu panik havası bitecek elbet. Okullar açılacak,yeniden ofise gitmeye başlayacağız,uçaklar uçacak... o zaman geldiğinde belki hala maskesiz eldivensiz çıkmayacağız belki ama yine de normal hayatımıza döneceğiz.
Zaten bizim ülkemiz kötü bir şeyle yaşamaya çok alışık. Dünü bile unutan bir milletiz. Nasıl büyük iki deprem yaşadık pespese,99da.
"Depremle yasamaya alışmak lazım" dediler,kimsenin aklina gelmedi ev alırken deprem yönetmeliğine bakmak-esyalari sabitlemek,ücretsiz verilen arama kurtarma-ilkyardim eğitimlerine katilmak...alıştık ve yaşıyoruz.
Bir dönem bombalar patliyordu her ay. 2015-2016 , nasil da alıştık o dönem. Kalabalık yerlere gitmeye devam ettik, olaylar duruldu kimsenin aklına bile gelmiyor.
Ya da artan şehit sayıları,iş kazaları, çocuk tecavüzleri,kadın cinayetleri...eskiden ülke gündemi olurken artık altyazidan geçen bir haber haline geldiler.
Malesef böyle bir ülkeyiz. Toplumsal hafizamız sıfır.
O yüzden sizler,ilaç sanayi, tıp sektörü uzun bir süre daha virüsle mücadele edecektir ama normal halk çok kısa bir süre sonra "virüsle yaşamaya alisacagiz" deyip harala gurele kendi hayatina dönecektir. Şimdi tüm kanallardan ortak yayınlanan ölü sayıları çok yakın bir zamanda ana haberin altında geçen altyazı olarak duracaktır.
Çünkü bizim ülke böyle bir ülke. Benim de sosyolojik gözlemim bu yönde.