Aynı benim kafa, nefret ediyorum borçtan harçtan. Allah herkese bol bol versin inşallah ama varsa yerim, yoksa otururum yerimde. En azından kafam rahat derim yani. Eşim bu tavrımı cesaretsizlik olarak görüyor ama borç insanın elini kolunu bağlamaktan başka bir şeye yaramıyor, ben çok huzursuz oluyorum şahsen.
borca girilir ama yukarıda da yazdım yatırım için girilir
yani ev alırım kredi ile
ödeyemezsem satarım olur biter
hem param birikmiş olur
yine araba alabilirim ama kullanım ihtiyacımı giderecek kadar
borç ile gidip 1 milyonluk BMW almam ama ulaşım sıkıntım var diye 200 binlik araba alırım, ödeyemezsem satarım
ama 3000 maaş alanın elinde 12 binlik telefon var
1000 taksitle aldım vs
yahut hiç unutmam bir kursa gidiyordum asgari ücretle maaş alan sekreter o zamanın asgari ücretinin yarısından fazlası ile saçını yaptırmıştı balyaj vs yaptırmış
hep yazarım yine yazayım
evet saçını yaptırabilir, iyi yerde de yaptırabilir ama geliri varsa
meteliğe kurşun atarken kredi kartı ile bir aylık maaş saça yatırılmaz
ya da mesela tatil konuları bolca
geceliği 5000 olan yere de gidecek bütçesi olan insan var tabii ki ama maaşı 5000 olan birisi ben gidip orada tatil yapmalıyım, kredi çeker tüm kış öderim dediğinde çokkk şaşırıyorum
bazen hatalı yetiştirilmişiz diyorum, bazen çocuğumu da hatalı mı yetiştiriyorum diyorum
ihtiyaç ve isteği ayırım, ihtiyacı da gerekirse en iyisinden değil fayda maliyet analizi ile en uygunundan halledip artarsa isteklere aktarılması gerektiğini düşünüyorum
o nedenle borç ile tabii ki bir şeyler sahibi olunabilir ama hep B planı da olmalı ve o borç geri dönebilir şeylere ilişkin olmalı
saçımı yaptırdım borç, kıyafet aldım borç, tatile gittim borç, işten çıksam nasıl ödeyeceğim diye tabii ki düşünmek gerekiyor