Popüler Konu Kan Pıhtılaşması nedeniyle düşük yaşayanların paylaşım alanı

Bayram için memleketteyim döndüğüm zaman gitmeyi düşünüyorum. Öyle söylüyorlar ama bence ilk 3 ay içindeki kayıplarda etkisi var. Ben diğerlerinde kalp atışlarını hiç duymadım.

Hic umitsizlige kapilmayin rahat olun.. hersey gonlunuzce olsun... bu konuyla ilgili cok hocayla gorustum bunlar tam aciklanamayan konular tek sey faktor 5 homozigotsa tum hayatiniza dikkat ediceksiniz
Ben de iki gündür ingilizce kaynakları bile okuyorum. Factor 5 homozigot olup ömür boyu hiç pıhtılaşma yaşamayanlar da var. Ama hamilelik riski arttırıyor. Diğer taraftan hareketsizlik uzun süren araba ve uçak yolculuğu, sigara da riski arttırıyor.

Evet ama sadece hetero ile akciger veya beyin embolisi gecirip engelli kalan hayatini kaybeden yada atlatabilenler var... cok yakin arkadasimin basina geldi birden tatildeyken atak gecirdi faktor 5 heterozigot 1 seneye yakin tedavi gordu sonra cok daha uzun sure kolunu kullanamadi toplam 2 senede falan anca topladi. Hamile degil 25 yasinda bi kiz..

Hamilelik daha sedanter bir yasam oldugu icin riski arttiriyor ama daha cok bizler icin. Pihtilasmaya bagli kayiplar 16 18 22 gibi haftalarda gozlemleniyor. Oncesinde gebelik saglikli tutunmadigi yada olusmadigi icin risk zaten yuksek.. hic pihtilasma odagi olmayan 3 dusuk yapmis arkadasim var. Ilk cocuk saglikli olduktan sonra birde ..

Uzun yolculuklarda kan sulandirici kesinlikle kullanmamiz gerekiyor 4 saatin uzerindekiler icin ve mumkun oldugunca yurumek. Ayrica gunluk rutin yuruyusler hayatimizin bi parcasi olmali.. herhangibi bir operasyon gecirilip yatmak zorunda kalinacaksa ayni zamanda varis corabi da giyilmeli.. ( benim esim doktor ve bu tarz ataklar geciren hastalari yogun bakimda takip ettigi icin bilgiler taze kaliyor)

Canın 3 aydan sonra olan kayıplarda sebep pıhtılaşma mi gösteriliyor anlamaidm

Çünkü benimkiler 3 aydan buyuktuler doktorlar pihtilasma olamaz diyolar. O yüzden sordum

3 aydan buyuk olanlarda pihtilasma olabiliyor iste plesantaya kan gitmeyip o damarlarda pihtilasma olup kaybedilebiliyor. Daha kucukler icin sagliksiz gebelik deniyor. Sadece tum sebep bu degil.. bunun icinde arastirmaya gonderilmesi gerekiyor

Faktör V Leiden ve 1. trimester kayıpları arasında bazı çalışmalarda belirgin bir ilişki
saptanamamışken 2 ve 3. trimester kayıpları ile ilişki saptanmıştır

İlk 6–8 haftadaki spontan abortusların %50-80'inde fetüse ait bir genetik bozukluk ya da
bir malformasyon saptanmaktadır. 8–12. haftalar arasında bu oran %25'e düşer. Ortalama
olarak ilk trimester düşüklerinde kromozom anomalisi ve ona bağlı malformasyon oranı
%50'dir. Erken düşüklerde atılan gebelik kesesi incelenirse sık olarak kese içinde gözle
görülebilir bir embriyo bulunamaz. Buna daha önce belirtildiği gibi ‘blighted ovum’ de-
nilmektedir. Yapılan mikroskopik diseksiyonlarda bazen çok küçük ve anormal embriyolar
tespit edilebilmektedir. Malformasyonu olan fetüsler geç gebelik haftalarında bile olsa
uterus dışına atılmaya eğilimlidir

Daha çok anöploid (sayı anomalisi) tipte kromozom anomalisine rastlanır. İlk trimester
düşüklerinde en çok rastlanan kromozom bozukluğu trizomidir. Kromozom anomalilerinin
yaklaşık %50'sini otozomal trizomi oluşturur (trizomi 13, 16, 18, 21, 22 sıktır). Bunu %20
vakada monozomi-X (45 X0) , %15 vakada triploidi (3n kromozom sayısı) ve %5 vakada
tetraploidi (4n kromozom sayısı) izler. Trizomiye yol açan temel mekanizma
"nondisjunction"dır (mayoz sırasında kromozom çiftlerinin ayrılamaması). Ayrıca anne ya
da babada dengeli translokasyon veya dengeli kromozomal inversiyon da otozomal
trizomiye yol açabilir. Trizomi riski annenin yaşı arttıkça artar. Triploidi nedeni ise
genellikle ovumun iki sperm ile döllenmesidir. Burada plasentada hidropik dejenerasyon
(molar değişim) görülür. Bu olay anne yaşından bağımsızdır. Ancak kromozom
bozukluklarının nasıl abortusa yol açtığı henüz kesin bilinmemektedir. Mitozun bazen
durumu bozduğu iddia edilmektedir. Embriyo, trofoblast ve desiduada hızla artan hücre
kitlesinin nükleik asidinin yapımında gerekli olan maddelerin eksikliğine neden olduğu
ileri sürülmüştür, (folik asit eksikliği, protein eksikliği, vitamin B–12 vb) (19) .

İzole bir mutasyon ya da poligenik (birden fazla sayıda genin beraberce bozuk olması)
faktörler kromozom yapısını değiştirmeden genetik bozukluğuna yol açabilirler (öploid
bozukluk) . Bu durum daha geç haftalarda düşük yapar.

Bugüne kadar spontan gebelik kayıpları ile açık seçik
ilişkisi konmuş tek paternal faktör babaya ait spermatik kromozomal translokasyondur

3 aydan buyuk olanlarda pihtilasma olabiliyor iste plesantaya kan gitmeyip o damarlarda pihtilasma olup kaybedilebiliyor. Daha kucukler icin sagliksiz gebelik deniyor. Sadece tum sebep bu degil.. bunun icinde arastirmaya gonderilmesi gerekiyor
Benim 3 tanesi patolojiye gonderildi plasentayla birlikte hiç bi sorun cikmadi

Benimki doktorlar olamaz diyo ama ben is yapınca bişiler oluyo ağır is yapmıyorum. Ama misal 15 20 dk tezgah başında ayakta durdum mu.belim kqsiklairm çok ağrıyor.
İlk cocugumda 22. Haftaya kadar hiç bi sorun yoktu. Görümcelerim geldi bi hafta bende kaldılar onlar pazar günü gitti ptesi sabah kontrole gittim ki kalbi durmuş. Sonra kızıma hamile kaldım. Hiç bi iş yapmadım bekar gorumcem geldi yanimda kaldı sadece yemek yapiyodum. Oda o hazırlar ben pisirirdim. Temizlik vs hiç elimi surmedim. Kizimdan sonrakinde de yine is yaptım. İş derken normal günlük temizlik ama ara vermeden yaptım diğer gün hastaneye gittim kalp atışı yok dediler.
Şimdi bunda sürekli istrahat halindeyim kaynanamdayim hiç bişey yapmıyorum bakalım bu sefer nasıl olacak

Umarim hic bisey olmaz.. pihtilasmadan degilmis onu ogrenmissiniz en azindan.. benim iki kedim var hergun ev supuruyorum esim bu islerin icinde oldugu icin oyle pimpirik falan sevmez simdi tatildeyim paletler snorkel falan yuzuyorum ( tabi kontrol donuste umarim hersey yolundadir) bide esim surekli sen faktor hastasisin normal bir insan 1 hareket ediyorsa sen 3 ediceksin emboli atar diyo sag olsun surekli hareket halindeyim. Yoruldum valla

Amin inşallah eşiniz doktor mu

Bu arada yukaridaki 2 ornektede gorduk ki erken donemde de gec donemde de kayiplarin pihti ile faktorlerle alakasi olmayabiliyor

Aynen öyle. Ben geçen hafta genetik bölümüne gidince kayiplarimin haftasını söyledim. Doktor bana direk eğer haftaları 8 9 10 11 olsaydı pıhtılaşma nin üstünde dururdum. Ama haftaları büyük olduğu için pıhtılaşma ya bağlı değildir dedi.

Ben de çok hareketliyim, ilk gebelik kaybımda İstanbul’daydık hergün 15-20 km yürüyorduk. Döndüm ilk muayeneme gittim kalbi durmuştu. Diğerinde de yine haraketliydim sürekli yürüyordum. Ve ikisinde de hiç kalp atışını duymadım. Bu sefer çok erken gittim iğneye başladım ve tam 6 haftalık iken kalp atışını duydum. Önümüzdeki cuma günü yine kontrolüm var. 9 hafta bitmiş olacak.

Kızlar benim 1298 homozigot çıktı. Ben normal kan tahlilerimde folat değerim sınırların içindeydi. Ama trombofili testimde bu hastalık çıktı. Folat düşük değilken neden yüksek doz folik asit almak gerekiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…