Kaybettiğimiz Değer Yargılar

keske avrupayı ornek alıp ona gore davransalar hic degilse orda burda oldugundan daha fazla saygı var insanlar birbirlerinin hayatına karısmıyor kimseyi kendi kalıbınıza sokamazsınız..zaman degisiyor 10 yıl sonra bugun yasadıgımız seylerden cok farklı olucak bizim turkler bu konularda o soyle o boyle diye cok konusuyor ama en cabuk degisen saygıyı kaybedende nedese biziz

Çok güzel bir konu seçmişsiniz; tek eleştirebileceğim yahut katılmadığım kısım Amerika ve Avrupa özentisinin bu duruma neden olduğu saptamanız bunun iki nedeni var; her suçu Batının ahlak yoksunluğuna bağlamak kendi sorumluluklarımızdan kaçıştır diğeri ise genel kanının aksine Batı'nın yaşadığımız toplumdan çok daha yozlaşmış olduğunu düşünmenin pek de gerçeği yansıtmadığı... Belki Batıda daha aleni yaşananlar toplumumuzun çarpık ahlaki zemininde gizlendiği için bize bu şekilde yansıyor olabilir.

Aşırı bireyciliğin yükselişi ile birlikte kişiler arası etkileşim ve iletişim de kopmuş kalabalıkta yalnızlaşma süreci başlamıştır bana göre. Modern dünyanın bize dayattığı değerlerin doğrultusunda kendi anlam dünyasını yaratmaya çalışan birey hem kendi hem de diğerleri ile yarış içinde ve yalnızca çıkarları doğrultusunda bir diğerine yanaşma ihtiyacını duymakta. Bahsettiğiniz komşuluk ilişkilerinin çözülmesi ya da saygısızlığın zirveye çıkması da bu bireycilikten kaynaklanmakta.

canım emo nedir?? bilmiyorumkismile
galiba ben de geri kalmışım. :bbo:

görmediğin daha iyi olmuş
nete emo yaz daha tuhaflarını görebilirsin ama ankarada baya çoğaldılar heryerde görüyorum artık malesef

Eklentiler

• $01333737ix1.webp
    6,6 KB · Görüntüleme: 63
  • $8GCAM9FKTPCATL9ZCXCAZKCWYYCANQVTBWCAWMO5XCCALUKSPQCAU7740OCAN2WW0XCA1NIR1NCAX3Z27ZCAL1H5S4CA...webp
    1,6 KB · Görüntüleme: 48
  • $emo10lu2qo2.webp
    3,2 KB · Görüntüleme: 75
  • $emo-boy.webp
    4 KB · Görüntüleme: 53
görmediğin daha iyi olmuş
nete emo yaz daha tuhaflarını görebilirsin ama ankarada baya çoğaldılar heryerde görüyorum artık malesef

Ay nasıl tipler bunlar Allah aşkına delikafadulden

tikiler var bir de:bbo:

nası yaaeniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiidelikafadulden

Evet onlardan da bahsetmiştik. Şu iki aptal sarışın var ya hani burger king reklamlarında oynamıştı. Onun gibileri dimi.

Son düzenleme:

Atlantis söylemek istediğim aslında onları yeteri kadar tanımadığımız için onları taklit ederken kendi değer yargılarımızı kaybetmemiz. Aslında onların da kendi değer yargıları var. Ama biz onların dış görünüşünü taklit ederken değerlerimiz elden gidiyor. Onlarla aynı seviyede olmayı bırak, onlardan da aşağıda bir toplum olmaya başlıyoruz.

Ay nasıl tipler bunlar Allah aşkına delikafadulden

Evet onlardan da bahsetmiştik. Şu iki aptal sarışın var ya hani burger king reklamlarında oynamıştı. Onun gibileri dimi.

tikiler evet onlarda giriyo bu gruba hiçbişeyden anlamayan hayatı boş yaşayan insancıklarmafoldumben

Evet bu hususta haklısınız; özgürlük bizde Batı kaynaklı sınırsızlık olarak anlam buluyor, asgari insan ilişkileri çıkarların önderliğinde gölgeleniyor, kültürel anlamda arada kalmış ne Batıya ne de yaşadığı topluma ait olamamış bir topluluk ortaya çıkıyor.

bati deniliyor da onlar bizden cok daha durustler en azindan icleri dillerinde,yaptiklari da ortada.bizde hersey gizli sakli..lafa gelince de ben yapmam etmem..birde birilerinin kusurlarini ortaya cikarmaya,hava atmaya bayiliriz.dahasi da var tabi..cok kotu bir gecis donemi geciriyoruz..allah yardimcimiz olsun.

dinden bu kadar uzaklaştıkça değer yargılarının da yok olması kaçınılmazdır.özenilen zamanlar dine en bağlı olunan zamanlardır.
her anını ALLAH ile yaşayan insan her hareketinden sorumlu olduğunu bilir.ne kimseyi incitir,ne dedikodu yapar,ne hırsızlık ne ahlaksızlık,ne namussuzluk..................vs vs
bir daha mı dünyaya gelicem diye düşünenler yüzünden toplum yaşanmaz hale geldi
bu yüzden de
kişi üzerine düşeni yapıp dünyayı sahibine bırakmalıdır

televizyondan herkes şikayetçi ama ben dahil herkes evinin ,koltuğunun şeklini,misafirlerin bile oturma düzenini televizyona göre ayarlarken kötü demek çok saçma

kırmızıyla alıntıladığım yere katılmıyorum maalesef.. ben Tv den şikayetçi değilim, sonuçta dış dünyayla olan bağlantımız Tv.. konu onun esiri olmaksa; bu da zaten tamamen bizim irademiz dahilinde olan bir durum..
suçlu aramak da ne kadar doğru bilemiyorum.. sonuç itibariyle internet de çok tehlikeli olabiliyor.. ama "bunu evden kaldıralım" bir çözüm mü? tartışılır...

ben en yakın çevremde korumaya çalışıyorum bazı değerleri.. hala TV de (bizim dinimizde-kültürümüzde) ayıp sayılacak bir sahne çıktığında deiştiririz kanalı.. büyüklerin yanında ayak uzatmamayı, bacak bacak üstüne atmamayı v.s.. anlatırım..
kısaca eskiden ne ayıp/günah ise bizim için hala o geçerli.. yenilenmeye, saçma sapan kavramlar arasında kaybolmaya hiç niyetim yok.. rabbim utandırmasın :Saruboceq:

evet kesinlikle katılıyorum. hangi toplum olursa olsun bu sadece bizim toplumumuz için geçerli değil, inancını kaybettikçe değer yargılarını da kaybediyor. Zaten Allah insanı yaratırken öyle duygularla yaratmış. Öyle davranırsan huzuru da bulursun.
Allah'a karşı saygısızlık etmediğin için insana karşı da saygısızlık etmezsin.
Bir daha mı dünyaya geleceğim diyen tipler de zaten her zaman bir arayış içinde oluyorlar. Anlık mutluluklar yalıyorlar. Huzurlu olduklarını düşünmüyorum.

Televizyon ve İnternet öyle bir şey ki, hem olumlu hemde olumsuz yönde kullanabilirsin.
Bilgi elinin altında. Ama kötüye kullanmak için de aynı şey geçerli.
Keşke daha fazla bilgilendirici programlar olsa da toplumumuz onlardan yararlanabilse.

office ikimizde aynı anda yazıyormuşuz, şimdi okudum yazdıklarına. bende TV ve İnternet konusunda aynı düşünüyorum. İkisi de özgür irademize kalmış bir şey. İster iye kullanırsın, ister kötüye.
Ekmek bıçağını bile bir anne evlatları için ekmek kesmeye kullanırken bir başkası ekmek bıçağıyla bir cinayet işleyebilir. Aynı şey TV ve İnternet için de geçerli. İkisi de önemli birer nimet. Nasıl kullanacağımız bizim elimizde.
Önemli olan gelecek nesillere doğruyu yanlışı öğretmek ve tabii ki öncelikle örnek olmak. Çocuğunun bir şeyi yapmasını istemiyorsan ona örnek olacaksın, sende aynısını yapacaksın.
Sigara içmesini istemiyorsan içmeyeceksin, balkona falan kaçmak da çözüm değil. Bırakacaksın. Alkol de aynı şekilde. İleride zararlı olsa annem babam içmezdi der o büyüyen çocuk.
Yada filmler de bile biz eşimle dahi bazı sahnelerde çeviriyoruz. Çünkü o görsel ister istemez etkiliyor insanları. Neden bu zamanda eşler birbirinden memnun değil, çünkü her zaman daha fazlasını istiyor. Neden? Başka yerde bunları gördüğü için.
Küfür etmesini istemiyorsan küfür etmeyeceksin.
Bunun gibi bir çok şey daha var.
Birazdan devam edebilirim belki yazmaya. Kocacığım çağırıyor yanına gitmeliyim

ben de ikinizin yorumuna katılıyorum.aynen hala açık saçık sahne çıkınca değiştirenlerdenimkaydirigubbakcemile3
ama benim söylemeye çalıştığım çok güncel bir örnek hani aşkı memnuyu kaçırmadaan izleyip de malum sahneleri eleştirenlerin suçu tvde değil kendilerinde aramaları gerektiğiydi

Konuda yazılanları okuyorum her şey iyi güzel , bir çok arkadaşımızın fikirlerinede katılıyorum. Evet dünya değişiyor Türkiyede değişiyor. Gençler yaşlılara , yaşlılar gençlere ön yargı yapıyor çünkü her iki taraf içinde söylüyorum saygı yok!
neden komşu ilişkilerimiz yok çünkü kimsenin kimseye saygısı kalmadı, asansörü meşgul eden komşularımıza tahammül edemiyoruz en basiti :)
peki ya şimdi burda yazılanlara ne demeli.
Neden emo resmi koyuyoruz , tiplere bak diyoruz?
ınsanlara kalıplar çiziyoruz . tiki diyoruz boş diyoruz?
Biri sadece siyah giydiği için neden satanist muamelesi görüyor ki bu ülkede?
Gençlerimize eski değerlerimizi aşılayamayız çünkü önce saygıı göstermeyi öğrenmeliyiz , göstermeliyiz ki saçına başına tercihlerine ıığğğğhh dediğimiz o genç , yaşlılara yer versin değil mi ?

bir zamanlar avrupada türklerle ticaret yapmak çok güven vericiymiş. çünkü türkler çok dürüstlermiş. şimdi ise nerede üçkağıt varsa aklı ona çalışıyor. her türlü katakulli bizde.

bu sadece tv'de izlediğimiz programlarla olacak şey değil bence. belki de toplumdaki yaşam koşullarının zorluğu, insanların bir şekilde doğru olmayan yollara sapmasına sebep oluyor. kimi daha sonra bu hazırcılığa alışıp, yaşam biçimi haline getiriyor. kısa yoldan onu bunu dolandırıp geçinmek kolayına geliyor. psikopat eğilimli olanlar iyice psikopat oldu, normal insanların da günden güne sinir sistemi bozuluyor. insanlar kendilerini zor düşünürken, etrafındakilere önem vermiyor. benmerkezcilik ön plana çıkıyor, paylaşımlar, dostluklar geri planda kalıyor.

avrupaya özendik de böyle oldu demeyi de doğru bulmuyorum. evet aile kavramları bizim gibi değil, sosyal ilişkileri kopuk. Ama iş ahlakı konusunda bizden çok daha ilerdeler ne yazık ki. Oralarda birine zarar vermek de burada olduğu kadar kolay değil.

insanların inançtan uzaklaşması sonucu bu değer kaybının olduğuna ise kısmen katılıyorum. çünkü inançsız ama çok dürüst ve iyi insanlar da var.

iş ailede bitiyor. çocuk evde ne görürse onu yapıyor. dışarıdan etkilense bile evde doğuyu yanlışı anlatan bir ailesi varsa, o çocuk yoldan çıkmıyor kolay kolay. büyüdüğünde de doğru yolda giden bir birey oluyor.

Kısacası toplumun düzelmesi, kaybedilen değerlerin geri kazanılması için, iyi yetiştirilmiş bir nesile ihtiyaç var - ki bozulmuş ailelerden nasıl böyle bireyler yetişecek orası bir muamma -

bunlara yozlaşmaya verilen örnekler.

onlara "tüü" diye bakan yok

bende çoğu zaman siyah giyinirim, üstelik çok da yakıştığını düşünürüm.. ama bu güne kadar kimse bana satanist/emo/tikky v.s. demedi..
takdir edersiniz ki giyinmek var-giyinmek var

ayrıca dediğim gibi; yozlaşmamızın en büyük kaynağı her önümüze gelen saçma sapan harekete/tercihe !!! saygı göstermek bence...

saçma sapan konuşma tarzlarına, kıyafetlere, hareketlere saygı gösteremem.. yanlış olduğunu göstererek, vurgulayarak öğretmek gerekiyor yeni nesile.. kafalarındaki boşlukları saçla-makyajla-acayip kavramlarla doldurmak yerine daha farklı yerlere kanalize etmemiz gerekiyor...

eğer saygı duyuyorum diyorsak eleştirme hakkımız da olmaz.. :1closedeyes:

Son düzenleme:
Evet çoğu gencimiz gothic giyim tarzını benimsediği için satanist muamelesi görüyor. Bugün bir çoğunluğumuz saçına röfle denilen boyama sitilini yaptırıyorsa bir çoğumuzda emo saç şeklini yaptırabilir. Emoların görünüşlerini bende beğenmiyorum ama saygı duyuyorum. Benim bahsettiğim kimseyi eleştirmeyin, uyarmayın değil ki. bahsetmeye çalıştığım önyargı yapmayın. Şimdi bir genç farklı bir imaja sahip olduğu için boş görülebilir mi ? Tanımadan kimse kimseyi saçıyla başıyla makyajıyla yargılayamaz. Bu arada saçma sapan konuşma tarzını benimseyen insanları bende her fırsatta uyarmayı borç biliyorum çünkü Türkçe katliamına kesinlikle karşıyım. Kısaca özetlemek gerekirse tipe bak , iğrenç vs. demek bizi bir adım ileri götürmez. ınsanlara kalıplar biçmeden önce tanıyıp , konuşup eleştiri yada saygı göstermeme hakkımızı sonuna kadar kullanabiliriz...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…