kayınvalidemin bayramın ilk günü takıntısı...

Benim durumunda tam tersi malesef ki...Saolsun kayınvalidemler ''tatilinizi istediğinigiz gibi değerlendirin,bizi düşünmeyin derler, hatta arife aksamı yarın konusmazsak bayramımızı kutlamak için ararlar.Ama benim bitanecik babam bayram sabahı onlarda olmazssak bütün gün şakayla karışık da olsa laf sokar .

Sabahtan beri konuyu takip ediyorum , herkezin tabikide fikirleri bir olmaz herkezin yaşam tarzı farklı örf adet farklı ama benim değinmek istediğim nokta ne demek ya kız evlenince ele karışır ben buna karşıyım ben hiç bir zaman eşimin ailesinden kendimi hisetmedim onların bir parçası hisetmedim gitmem gereken yerlerede gittim hasatalık düğün bayram seyran ama sırf ben istediğim için eşimde zorlamaz hiçbir zaman ama benim vicdanım rahat olsun diye gittim kendimi hiç birzaman gitmek mecburiyetindeymiş gibi hisetmedim ne ben eşimi zorlarım nede eşim beni ben geçen tüm bayramın 3günü kendi ailemle geçirdim şehir dışındaydı bu bayram eşimin ailesiyle geçiricem ben kendimi hazırladım kahvaltıya gidilir akşama kadar oturulur hatta hatta bizde şu durumda varmış yeni gelin olduğumdan henüz bana denk gelmedi bayramın 1.günü kayınvalide toplanılır diğer günler gelinlerden biri nöbete gelirmiş gelen gideni ağırlarmış kusura bakmasın evde kızı var anca o anki piskolojime bağlı gitmek istersem giderim ki zor ailem gelicek bayramda şehir dışından büyük bir ihtimal onalrla vakit geçiririm çalışıyorum zaten öyle bayramın 1.günü bayram diğer günler benim için tatil modu

Bence erkek tarafı kız tarafı gibi ayırmak yerine yaşı gözönüne alarak ziyaret yapmak en mantıklısı. Benim kayınpederim ve eşi başka bir şehirde yaşıyor, annemlerse bana çok yakın. Doğal olarak annemlerle bayramı geçiriyoruz kış aylarında, eğer bayramda kayınpederimin yanına gideceksek orada oluyoruz. Kimse kimseye darılmıyor bizde, üstelik yaş olarak annem-babam daha büyük oldukları için, eğer yaz aylarına rastlamışsa bayram; hepimiz aynı şehirde oluyoruz ve kayınpederim ve eşi annemlere bayram ziyaretine geliyorlar. Böylece hep birlikte oluyoruz. Adetlere, gelenek-göreneklere saygım sonsuz, ama bu adetler herhangi bir tarafı üzüyorsa ve bu adetlerin uygulanması için dayatmalar oluyorsa o zaman kimse içinden gelerek bayram ziyareti gerçekleştirmiş olmuyor. Öyle olunca da bir anlamı yok; bayram demek beraber olmak, ailenin birarada olması, kutlaması değil midir? Herkesin mutlu olacağı bir orta yol bulmak, bayramın amacına ve ruhuna uygun davranmak gerekiyor diye düşünüyorum...

Merhaba,
İzin verirseniz öncelikle henüz evlenmemiş arkadaşlara bir tavsiye verip başlamak istiyorum..
Bayramlar gibi önemli aktiviteler (böyle adlandırmama kızmayın lütfen) önem arzeder ve sizin ailenizde, ailedir.. Bu nedenle evlenmeden önce şu konuda kesin tavrınızı koyun.. "Şeker bayramları ilk gün bizim aileye gidilecek... Kurban bayramlarında ilk gün sizin aileye..." Evlenmeden önce bu tarz şeyleri adilane mutlaka paylaştırın aranızda ve mutlaka ailesinin yanında da bu kararınızı dillendirin, evlenmeden... Herkes bilsin bunu... Hatta kabul etmeyecek aileler için tarz şöyle olmalı.. "E tabi, kurban bayramı daha mühim.. Kurban falan.. o yüzden kesinlikle erkeğin ailesine gidilmeli falan.."
Ama kabul ettirin...

Arkadaşım.. Yapabiliyorsanız eğer.. Siz de yukarıda ki gibi bir çözümü eşinize sunun.. Çünkü bizim anne babamız da gözleri kapıda bizi bekler... Sırf kadının ailesi diye, ikinci plana atılmaları yanlış.. Zaten her türlü durumda kayınvalidenin tarafı kazanıyor eli.. Zaten pek çok şeyde kendimizden veriyor ve sanki ailemiz onlarmış gibi davranıyoruz.. Evlilik iki kişiden oluşuyor.. İki eşit kişi.. Elbette çok adilane bir eşitlik söz konusu değil.. Ama dengede olsun..
"Ailemle geçirdiğim ilk bayram sabahlarını özlüyorum.." diyerek de eşinizle konuşabilirsiniz.. Bayram sabahları eşit bölünmeli.. Ben buna inanıyorum..
Ölümlü dünya, Allah gecinden versin.. Lütfen bayanlar olarak kendi ailelerimizi de ikinci plana atmayalım...

Umarım.. herşey gönlünce olur..
Bu vesileyle, yaklaşan bayramının da hayırlara vesile olmasını temenni ederim,

Selamlar,

ay ne gıcık bir durum ya ne var da arıyorsunuz üst üste tatile gitmişler işte...yok bir de şu akrabamıza da gidin diye emrivaki yapmaları var ya tüm iyi şeyleri o anda öldürüyor sanki!!!benim kayınvalidem de ta uzaklardan yapar tel açar yönetmeye çalışır arada bir....şuraya gidin şunun düğünü var o size altın takmıştı....benim annem de bize altın takana gidip kendi takar ağzını bile açmaz zavallım...taktıysa senin oğluna takmış akraban sen niye onun oğluna takmıyorsun da bize alın takın diyorsun elinde var mı yok mu diye sormadan ..şimdi de mayısda doğum var inşallah yazın 1-2 ay orada kalacakmışım birini yollayıp beni alacakmış da...ay benim ailem yok sanki!!kızım okulda yaz tatilini bekliyorum aileme gideyim diye!!!ne düşüncesizler ya özlediysen gel kal burada ama zoraki kendi evine götürüp burada kal demesi çileden çıkarıyor beni....çünkü bunu ilk doğumumda yaptı 2 ay kaldım kendi başıma dolmuşa binip ilçeye gidemedim ayıp olurmuş kendi başıma gidince...!!!!düşünceye bak ya!bir de gelip kalmamaı istiyor bir daha 2. doğumda!!!

Ne anlıyorlar acaba sen anneysen o da anne dimi ama ...
Siz nasıl arzu ediyorsanz öyle yapın
Sonuçta senin annen de senin yolunu gözlüyor
Aileden mi kıskanıyorlar evlatlarını anlamış değilim Öyle bi kayınvalidem yok
Olsa da lafı yapıştırırım

Yorum yazmadan çıkacaktım ki yorumunuzu gördüm...

"Artık el oldunuz" da ne demek yahu?

Bu kadar sığ düşünmeyin...!

Benimde bir erkek evladım var, gerekirse gelinim ilk önce gitsin annesinin elini öpsün sonra benim yanıma, huzurlu bir şekilde gelsin... ne kadar sevinirim..

4 atada birdir hanımefendi.. aynı şehirdeysek, ne oğlumun ne kızımın 2. gün gelmesini isterim... gönlüm kalır, evladımı bayramın ilk günü görmek isterim... kız annesi de olsam ben de "anne"yim...!!!!!!!

"Kocanız var başınızda" kocamız başımızda çoban değil, bir hayatı paylaşıyoruz....!

Konu sahibi arkadaşım çok çok haklısın, eşinin de hiç aklı kalmayıversin...

Öyle bir şey söylediğinde kayınvaliden" anne sizin beklediğiniz gibi onlar da evlatlarını bekler, gitmemiz lazım, 2. gün gitmek olmaz, ayıp olur" diyeceksin ve gideceksin...

Kayınvalidenin gönlü olacak diye, kendinden taviz verme...

Unutma taviz tavizi doğurur,

Sevgiler...

o eskidendi şimdi o söylediği anda yuvarlak cevaplar veriyorum "bakalım o güne bir çıkalım..." tabi oğluna söylüyecek eminim...ama yağma yok o şimdiden plan yapıyorsa Allah ın izniyle ben de plan yapıyorum zaten aileme gidip kalmama her seferinde laf söylüyor "gelip burada kalmıyorsun babama soruyor "ne zaman gidiyorlar" varmı böyle bişi ya! ben de asabımı bozmalarıyla birlikte takmıyorum kalacaksam kalıyorum eşim istediğin kadar kal dedi diyorum anlasa ama...2 gün sonra yine arıyor ne zaman döneceksin diyor!bi kaç kere kaldım lafımı yedim arada ya da hapis gibi bi yere gidemem ayıp olurmuş şu komşuya git otur gel...tanımadığım insanlarla zoraki sohbet etmek zorunda kalırım sahte gülümsemeyle..zoraki olduğu içn sahta oluyor zaten gülümseme..sonra da bana niye bizde kalmıyorsun der....evet torununu annemlere gitmesinden kıskanıyor açıkça dedi zaten...özlediyse buyursun gelsin kapım açık!

bende az çok size benzer şeyler yazacaktım ama gerek kalmadı
size kesinlikle katılıyorum

hani kimileri demiş ya ilk gün erkek tarafına gidilmeli mutlaka diye tamam gidilsin eğer yakın mesafedeyse sonra kız tarafına..ama konu sahibi diyor ki oraya gidiyoruz akraba ziyaretine de katılıyoruz yemek yeniliyor akşam annemlere gidelim istiyorken kayınvalidem surat yapıyor diyor..eee gelmişler akrabana gitmişler ilk önce sana gelip seni hoş etmişler niye istemiyorsunm gitmesini annesine?!!!!bence ertesi gün gitse niye yarın gitmiyorsun der kayınvalidesi!yok gelin dediğin evde durup bayram günü hizmet etmeli diye düşünen kayınvalidelerden bence konu sahibinin kayınvalidesi de!hiç takma valla surat ettiği yere kadar akşam akraba gezmesi bitti mi git annenlere....ne bu ya.....hiç gelmese tama surat etsin hadi ama geliyorlar peşinde geziyorlar işte daha ne söyleniyorsun ki!

yaa kusura bakmasın kaynanalar ama çok benciller gerçekten
gerçekten anne gibi kaynanalar da vardır onlara sözüm yok
ama bu ve buna benzer olaylara baktığımızda ben sadece bencillik görüyorum
bakın bende kendi durumumu izah ettim daha önce
evimiz yakın diye önce kayınvalideme gidiyoruz oturuyoruz saatlerce sonra kendi aileme gideceğimiz anda
kadın bütün sülalesinin listesini yapıyor şurya gidelim buraya diye
bu nedir şimdi bencillik değilmidir.

offf kaynanalar maalesef kaynana işte anne olamıyorlar kusura bakmasınlar
kızımız diyorlar ama asla bizi kızları gibi görmüyorlar hep bir adım dışardayız biz
bunu niye yaparlar ama bir türlü anlam veremiyorum
o yüzden çok samimi değilim aramıza ilk başta öyle bir sınır çektim ki
hiç yüz göz olmadım allahtan

çok zor bu kadınları memnun etmek..

Biz 5 kız kardeşiz.Ozamanlar hepimiz evliydik..Tabi bizde de böyle bir sıra vardı.Yaşlı annem hasta babam, bayramın ilk gününü tek başına geçirirlerdi..Bu ilk gün onları yalnız bırakmak içime batardı. Gittiğimizde de eski k.b.(genç sağlıklı bir adamdı)sürekli tlf ile eve yemeğe çağırırdı emrivaki yaparak.Biraz uzak mesafe olduğu için bayaramın yarısı onlarda yarısı benim ailemde kalırdık.Buna rağmen ve üstelik babam hastaneden yeni çıkmışken yine de anlayış göstermiyor sürekli yemek bahanesiyle çağırıyordu;yani ailemde kalmamızı hiç istemiyordu.İyiki oğulları varmış;yazık bizimkilerin de hep kızı varmış;adam yaşlı ve hastayken bile el oğlunun ailesi anlayış göstermiyormuş..
Erkek olmanın dayanılmaz hafifliği ...
Birgün kendi de yaşlı ve hasta olacak..
Umarım ellerime gelir birgün(sağlıkçıyım ya)..

Son düzenleme:
benimde kayılvaldemler ayrı şehirde bu yüzden hamile olduğum sene dışında bayramın ilk gününü orda geçiririz ama ben çocuğum olduktan sonra hiç gece kalmadım akşama döndüm bizimkilerede ya akşam gittim yada ertesi gün gittim aynı şehirde oldaydık yine sabah kahvaltıya kayınvaldemlere giderdik akşam yemeğinede annemlere giderdik annemlere gitmeden başka kimseye gitmezdim kaynanam laf etcek insan değildir söylemez bana ama söylesede ağaç kovuğundan çıkmadık derdim ama annemler ayrı şehirde olsaydı durum tam tersi olurdu ilk önce onlara giderdim

Bizde bayramın ilk gününü babaannemde gecirirdik gelen giden vs. tün baba tarafım orda olurdu.
İkinci gün anaanneme giderdik diger evli teyzemler de aynı oldugundan, ikinci gün herkesi görmüs olurduk..
Ve en önemlisi sabah sabah ne anaanneme nede babaanneme gittik öglende veya öglenden sonra giderdik ve bayramın diger günlerini anaannemde gecirirdik.

eşiniz annesine '' gitmemiz gerekiyor'' derse; annesi istediği kadar surat assın , sorun olmaz... o yüzden bayramdan önce eşinizle hissettikleriniz konusunda konuşup , gününüzü önceden planlayın... eşinizin ailesinin yanında geçirdiğiniz zamanlarda da normalde olduğunuzdan daha güleryüzlü olmaya çalışın ki eşiniz o günün özel bir gün olduğunu, mecburiyetten değil de aileleri mutlu etmek için bu ziyaretleri yaptığınızın farkında olsun.

Bayramlarda ilk günün erkek tarafında geçirilmesi gerçekten can sıkıcı. Biz de bayramlarda burdaysak ki genelde ramazanda burda olmayız kurbanda burada oluruz. Sabah bir yarım saat annemde otururuz kalan bayram günleri de eşimin tarafında geçerdi ama bu bayram özgürüm boşanıyorum muhtemelen memleteime giderim.
Mesela bizde adetlerde evlendiğin ilk bir hafat falan çift rahatsız edilmez biz evlendiğimiz ilk gün otelde kalmıştık eşim düğün yorgunluğunun sabahında saati yediye kurmuş koşa koşa kayınvalideme kahvaltıya gitmiştik adetler farklı olabiliyor mesela bizimkiler bu durumu çok ayıplamıştı ama genel olarak bayramlarda erkek tarafı daha ağır basıyor.

Son düzenleme:
kızlar hazır şu bayram konusu açılmışken benim durumuma da bir el atın düğünden sonra ki ilk bayramımız eşimin ailesi ile aynı benim ailem ile ayrı şehirlerdeyiz, bu bayram eşim benim memleketime gelemeyecek, işi ile ilgili bi durumdan dolayı, şimdi ben ne yapacağım diye kara kara düşünüyorum, eşim sen arifeden önce git annenlere hem dinlenmiş olursun diyor demesine ama kaynanam ne olacak ? bi çözüm bulmam lazım

veee bayramı yine aynı problemle atlattık. bu kadın yine aynı şeyi yaptı...

Bence ilk gün erkeğin evine gidilir,2.gün kız evine gidilir mantığı çok yanlış.
Gelenek diyen arkadaşlar bu bir gelenekse her gelenek doğru olacak anlamına gelmez.
Anne annedir baba babadır.Cahiliye döneminde yaşamıyoruz.Önce erkeğin tarafına gidilir,kızın tarafına 2.gün gidilir diye bir düşünceyi savunanlar''Cennet anaların ayakları altındadır''sözünü sadece erkek analarının ayakları altındadır diye mi anlıyor acaba??
önce sonra ne farkeder önemli olan gitmektir.ama 1.gün hem kız hem de erkek tarafının anne babasına gidilmesi hoş olanıdır,diğer türlüsü erkek analarının egolarını tatmin etmek için yapılan zoraki bir ziyarettir.
Bu benim görüşüm tabi.

Bizimkide aynı canım hatta kendi kızları ona ilk önce gelmesine rağmen bana annenler gelseydi diyen kaynanam var... Eşim arife günü çalışıyor diye onda kalmamı istedi ama kalmadım... Onun istediği herşey olmuyacak bunu er yada geç anlayacak

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…