Kaynanam hiç adet gelenek görenek bilmiyor mu?

kurbanlık yok, bayramlık yok.ne var sorması ayıp olmazsa.trabzonlu gelin alınca burmalar takması var kalın kalın ama demi.valla biz söyleyince onu bunu laf etmiş maddiyatçıya çıkıyor adımız ama karşı taraf geleneğimiz yok diyip köşeye çekilince maddiyatçı olmuyorlar.bende laf etmedim ama etmedim diye de aaaaa öyle değilmiş onlarda yokmuş saflığına da gelemem.

Sevgili kedicik bende sözlüyüm senin yaşadığını aynısı bende yaşadım geçen bayramda..Benim sözlümün aileside bunların hiçbirini yapmadı ,hediyeydi bilmem neydi bunları bilmiyorlar..Üstelik biz aynı memleketteniz aynı semt farklı mahallelerdeniz ve bizde böyle adetler var...Ayrıca bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp...Bilmiyorsan sorarsın değilmi? sormak içinde para almıyorlar ya...Benim damadıma gelinime adı herneyse bayramda ne yapılır ne edilir diye bir araştırırsın..İki komşuna sorsan az çok fikrin olur..Az yaparsın çok yaparsın ama her iki tarafında gönlü olur..Bu tür nahoşluklar olmaz...Kimse işin maddiyatında değil sanırım..Düşünülüp önem verilmesiyle ilgileniliyor... Zaten işin kolayını bulmuşlar,efendim neymiş bilmiyorlarmışş ...bak sennn herkes bunu annesinden doğarken öğrenmiş doğuyor değilmi ? yok yokk ben daha bişey demicem yoksa ipin ucu kaçacak Ayrıca bende karadenizliyim

bende kayınvalidemlerden hiçbirini görmedim,benim herşeyim vardı çok şükür ama ,gelinim diye hiçbişey almadı,sıkma canını böyle cimri insanlarla,bu böyle devam eder........

benimde akliam o geliyor, ben ic anadoludan gelme oldugum icin dislaniyor olabilme ihtimali varmi aceba

benimde akliam o geliyor, ben ic anadoludan gelme oldugum icin dislaniyor olabilme ihtimali varmi aceba

valla canım seni kaprisli yaptı burdaki bazı karadenizli üyeler bide samsun plakalı nick i olanlar beğendi o mesajı.ben bu kadarını söylüyorum.

Böyle bişey olduğunu sanmıyorum kedicik Bak ben ve sözlümde karadenizliyiz ama banada yapılmadı...bunun bölgeyle bir ilgisi yok..Kişilere bağlı

ortada bir karadenizli olan var ama bak yinede:))))))) şimdi aşağıya tıklanacak beğenmedim diye 55 ve 61 nick lilerden.olsun (eşim karadenizli çok severim kendisini memleketini aslında) varsın beğenmesin kızsınlar ben gelinim olacak okadar:))))))

ona bakılırsa :) çinde erkek kıza hiçbirşey almaz ve hattaa hattaa kız apartman alır evi döşer o şekilde olur hadi buyurun :)

bana çok tuhaf geldi bu bayramlık alma ve kurban kesme olayı

açıkçası komik geldi ne yalan söyliyeyim

heleki şu kurban meselesi amacını da aşıyor bence, mantık ne anlamadım

ne gerek var sırf bunun için hayvana kıymaya

yani asıl yapılması gerenleri yapsınlarda geçin bu bayramlık faslını falan,ihtiyacınızda yokmuş,

sırf adettir diye bu müsriflik niye
[/B]

Son düzenleme:
bence almayabilir alsa güzel olurdu ama bazı kız annesi olsun erkek annesi olsun işine gelmeyen adetleri uygulamıyor.bence kafana takma onu öyle kabullen sen adetlerine bağlı birisin sanırım.

ah canım sorma ya aynı dert bendede war bizde ayrı şehirlerdeyiz nişanlım ailesinden uzakta çalışıyor geçen gün aramış annesini sormuş bayramda egelime bilezik falan almıcakmıyız falan demiş kaynanamda bilezik alınmıcak istemediler demiş ya istemek mi lazım üstelik aynı memleketin insanıyız gelenek göreneklerimizi biliyolar üstelik durumlarıda var nişanlımda baya kızmış köpürmüş sonra beni aradı aşkım onlardan bişey ümit etme ne gerekiyosa ben alırım dedi saolsun bana çok düşkün ama ailesinin böyle umursamayışına çok kızıyorum

Bu adet işlerini ben de pek anlamıyorum açıkçası.
Adetler, insanın yapabilirlik durumuna ve isteğine göre değişir sonuçta.
Mesela kız tarafına kurban gönderilmesi bana saçma geliyor açıkçası.
Birileri adettendir demiş çıkmış.
Adet adet , o kadar çok adet var ki, çoğu da bunaltıcı.
Biraz esnek olması gerekildiğini düşünüyorum.
Her iki taraf içinde.
Adet dışında ,asıl önemli sıkıntı önemsenmemek, hiç aranmamaktır.

Son düzenleme:
arkadaşım okudum ,üzüldüm senin adına ama takma kafana ya adetmiş gelenekmiş eğer sen nişanlından eminsen , ona güvenin ve sevgin tamsa boşver çulu çaputu .... Aramıyorsa arama sen de , o soğuksa sende mesafeli dur. Demekki huyu öyle de geç ama bu durum nişanlınla aranda sorun yaratmasın bunları açık açık konuş onunla hakkındda hayırlısı

benim kaynanada çok aşırı adetlere düşkün..
bazen çok sıkılıyorum
bide farklı şehirlerden olunca biilmediğim
bi çok adetle karşılaşıyorum
bu da beni çok boğuyor
biz gelinlerede hiç yaranılmıyor mu ne

Ilyas salmanin bi filmi vardi o geldi aklima okurken.Gereksiz adetler yüzünden evlenemiyorlardi bi türlü yok koc alinir boynuzuna 5i bi yerde takilir,yok anasinin danasinin cocugu olur altin takilir bosuna bi sürü masraf...

Kendinizde söylüyosunuz nisanlimin omzunda zaten cok yük var diye bence bu alincak verilcek islerini büyütmeyin.Dügün-yeni ev kurmak az parayla olmuyor nisanliniz hakli gereksiz harcama yerine paranizi yuvaniz icin kullanin.Simdi sizin en mutlu olacaginiz dönem nisanliniza destek olun tadini cikarin, annesinide dert etmeyin kizim demeyen demiyor cokta dert degil yani demezse demesin keyfinize bakin

kaynanan aslında adetleri çok iyi biliyorda işine gelmiyor malesef bak bende iç anadolu eşim taraf karadeniz ama bayramdada geldiler ,bayramlık da alındı çikolatasına kadar yani senle durum aynı ama bizimkiler yaptılar herşeyi.yani kurban kesilmenin adeti olmaz bi kere kurban ibadettir.ama hediye alınır yani gelin kıza canım kaynanan abartmış biraz.hediyenin de adeti olmaz ki her yörede vardır bu bayramda gelin giydirilir yani.karedenizide aynı iç anadolusuda, egeside, akdenizide.ya adeti bırak normal zamanda bile alınması lazım o hediyenin.

valla bazı adetler bana saçma geliyor.tamam geleneklerimize sahip çıkmalıyız ama sırf adet adı altında erkek tarafının çok sömürüldüğünü düşünüyorum.benim de nişanlılık dönemim kurban bayramına denk geldi.ikimizde karadenizliyiz.annem konu açıldı da bayramda kız tarafına kurban hediye edilir dedi.aman anne dedim.ne gerek var.ne biz muhtacız ne onlar kesemeyecek kadar zor durumdalar.sadece gerek yok.bayramlık yada hediye de alınmadı.hiç gözümde büyütmedim hatta umursamadım bile.sadece nikah günü evden çıkarken erkek kardeşim kapıyı kilitledi 3 kere.her para alışta bi sefer açtı.güldük geçti.bazı adetler neşeli anlar yaşattığı için uygulanmalı ama maddiyata dayalı adetleri sevmiyorum

hımm yerinde olsam incir çekirdeğini doldurmayan şeyler için ne kendimi ne de nişanlımı üzerdim. kaynanan sana karşı art niyetli ise bile, sürekli şikayet eden taraf sen olduğun için yarın öbür gün nişanlının gözünde haksız olan da sen olursun. haklıyken haksız duruma düşebilirsin yani.

adetlerden pek anlamam. yazdığın çoğu şeyi de ilk kez senden duydum. kayınvalidem düş önüme bayramlık alıcaz sana dese; mahçup olurum. zaten kırmayacak şekilde kabul etmemek için elimden geleni yaparım..
ama bir bayram gelmiş nişanlınla karşılıklı anlaşmış,birbirinize bayramlık almışsınız .. sevimli olabilir bu durum.
kurbanda eve bir kurban gönderilse, altta kalmayalım diye bizimkilerde yollamaya kalkar:) bizim orda olsa komik şeyler olur yani.. hem biz her yıl kurbanımızı kesip, gerektiğince dağıtıyoruz.. benim için extra cana kıyılması gereksiz diye düşünürüm ben.
bayram ziyareti mevzusunda küçükler gider diye biliorum ben. dünürlerden ise yaşça küçük olanı büyük olanı ziyaret eder bizim orda gözlemlediğim kadarıyla..
hiç aranıp sorulmamak konusunda ise haklısın. elbette ki güleryüz,iyi niyet,sıcaklık senin de hakkın bir gelin olarak.. bana kalırsa kayınvalideni gözlemle biraz,gerçekten çok soğuk mizaçlı bir kadın mı yoksa özellikle sana karşı mı böyle. yapı itibariyle böyle ise boşuna üzülme ve çabalama.. onu bu şekilde sevmeye çalış..sonuçta bir ömür ilişkiniz olacak..
gene yerinde olsam eğer sana karşı onur kırıcı bir tavrı,sözü olmadıysa eşi olmadan bu yaşta hala çalışıp çabalayan bu kadına karşı daha ılımlı davranırdım.belki de kadıncağız çok yorgun ve bitkin..

naçizane...

Bu konuyu bekarken okusaydım konu sahibine kızardım, ben de çok karşıyım örf adet diye erkek tarafına çok yüklenilmesine, bir sürü masraf yaptırılmasına.
Ama anladığım kadarıyla konu sahibi arkadaş ilgisizlikten muzdarip, onun da ihtiyacı yok bayram için elbise aldırmaya ama erkek tarafının teklif etmesi gerekir.
Benimkiler de almadılar, hatta nişanlandıktan sonra kayınvalidem bana bir kolye hediye etti, ben mahçup oldum benim de ona hediye almam gerekirdi diye.
Canım ne istiyorsan şimdi iste yaptır, evlendikten sonra içinde kalmasın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…