Kaynanam hiç adet gelenek görenek bilmiyor mu?

Canım baştan sona okudum konunu bende sözlüyüm şuan ilk bayramım sözlü olarak benim kaynana da çogu şeyi bilmio ilk kez oglunu evlendiriyo kendisi görücü usulü evlenmiş adet fln pek bilmez ve onlatfa karadenizli sinoplu bana soruyo yani sözlüm aracılıgıyla bana bayramlık alıcaklar bu hafta onlar bilmiyodu mesela bunu ben sözlüme söylemiştim laf arasında şimdi annesi yagmur gitsin bilezik begnsin demişler mesela alıcaklarmış bayram için yani bilmese de ögrenebiliolar birilerinden ama bayramda kim kime ilk gidicek o konuda arada kaldım malesef onlar büyük oldugu için bizi bekliyolar ilk olarak

Insanlar kendileri icin kurban keserken zorlaniyor... Bi de gelin icinmi kessinler .. Walla yazik yaaa....Evleniyoruz diye neden erkek tarafini sikintiya sokuyoruz .. Cocuk gibi bayramliklar istemeler .....

Haklisiniz arkadaslar takmamam lazim, soguk olursa kendine yapar, ben elimden gelen saygi sevgiyi gosteririm ama fazlasini beklemesin, can ciger kuzu sarmasida olamam.

Benim aklim kesinlikle maddiyata bagli seylerde degil guzel bir isim var, maasim cok sukur fazlasiyla iyi, tek bekledigim ilgi. O kurban meseleside oylesine aklima takilanlardan yoksa hayatta kurban eti yememisimdir sevmem et met. ama iste o anda sana ilgi gosterildigini goruyorsun yam cikolata getirseler bile kafii, hatta hicbisey getirmesin'kizim' demesii bile en guzeli ama yok kadin buzdolabi gibi kadin. Neyse cadi kayananadan iyiidir dimi en azindan fazla muhattap olmayiz.

Kedicik ne bekliyorsun ki ? Senin annende nişanlına canım oğlumcum mu diyor..Ya da sen yeni tanıştığın biriyle can ciğer sarmasımı oluyorsun ? Bazı durumları büyütmeyin lütfen..

Ayırca fazla muhattap olmayız dediğin cadı kaynana değil en azından dediğin kişi o sevdiğin kocan olacak kişinin annesi onu bu hayata getirip büyüten kişi !!! çok kızdım size bu yorumunuzda dolayı çokkk !

Cumlemi yanlis anladiniz. Benim kaynanam ( soguk tavirlari ile ) baska bir cadi kaynanadan iyidir dedim en azindan fazla muhatttap olmayiz fazla karismayiz. Okurken dikkatli olursaniz :)

yoo hayır ben sizi gayet iyi anladım ama siz sanırm beni yanlış anladınız bunların normal olduğunu daha kendi hayatınızda bile başka insanlarla yaşayabilceğinizi ve sizinde bunu yapabilceğinizi ve en azından bu cümleleri sarfetmenizin ne kadar yanlış olduğunu anlatmaya çalışıyorum. umarım kendimi doğru ifade edebilmişimdir... az önce çok kızdım gerçekten.. çünkü benim annemin de bir gelini var ve inş bir gelini daha olacak ve bunu böyle melek gibi anneler haketmiyor.. sizin annenizde ..

Cumlemi yanlis anladiniz. Benim kaynanam ( soguk tavirlari ile ) baska bir cadi kaynanadan iyidir dedim en azindan fazla muhatttap olmayiz fazla karismayiz. Okurken dikkatli olursaniz :)

ben senin konunda hayret ettim biliyomusun.meğer bütün gelinlerimiz ne kadar aza kanaat getiren, hiçbişeycikler istemeyen karşı tarafa yazık diye bayramda bile bir hediye beklemeyen ne kadar karşı tarafa acıyıp kendilerinden fedakarlık yapan insanlarmış.bak şu kadar üye içinde içinden ya gelenekler şu değilmiydi niye bana yapılmadı acaba beni mi önemsemiyorlar diyen ikimizmişiz.meğer düğünlerde öncesinde altın takmalar bohçalar bütün o alınanlar hayal ürünümüzmüş.camiyi çalan kılıfını hazırlar madem bu düğün gibi büyük bir iş, büyük iş küçülmez diyip kimse erkek tarafından bişey içinden de olsa beklememiş meğer.diyorum ya içinden de olsa karşı tarafa asla ve asla lafı edilmemiş bile olsa, beklemek ummak düşünüldüğünü hissetmeyi istemek ufak ta olsa bir hediyeyle önemsendiğini hissetmek jest beklemek (karşı tarafın maddi durumunu göz önüne alarak tabi) ne kadar kötü bişeymiş.diğer gelinlerimizi takdir ettim ben bukadar "iyi"ol amadığım için.

ilk mesajı okudum diğer sayfaları okumadım ama ilk mesaj şaka gibi geldi kurban meselesi geline kurban kesmek ilk kez duydum zaten hayat zor pahalı insalar nasıl kessin bide kaynanaların kızın evine bayramlaşmaya gitmesi ilgimi çekti yöreden yöreye ne kadar farklı burda balıkesirde valla gelinler gider bayramda el öper sıra ile akrabalar gezilir kıyafet konusuna pak takılmayın bencede evet bekleyebilirsin ben olsam bende beklerim ama bu kadar nişanlıma karşı dile getirmezdim.diğer sayfaları okumadığım iin pek yorumda yapamıyorum belki yanlış anlmaış olabilir diye ama üzülmeyin bence nişanlınla iyi anlşıyorsan geri önemli değil

oooo :) şimdi ilk önce konu başlığına dönelim isterseniz konuda söylenenler üzerinden yorum yapıyorum ben. yoksa kimse kimseyi ezme hakkına sahip değil.ayrıca hiç bir anne soğuk olduğu için hatalı değildir sizde soğuk olun ya da soğuk olurum demeyide haketmiyor az öncede söyledim aynı şeyi bizde yapabilriz.ayrıca bir KARADENİZLİ olarak böyle bir adet yok ve olmadığına adım gibi eminimde.... hani olsada istemem ne gereği var sanki kilo kilo eti yicem ama asıl amaç şu kurbanda fakirlerde bir lokma et yesin diye senin sırf egonu yükselt diye değil... lütfen..

Anlattığın benim kaynanam sanki ne bana ne eltime hiçbir şey yapmayan arayıp sormayan, bayramlarda bile uğramayan örf ve adetlerden bi haber olan kaynanam kızı nişanlanınca hepsini hatırlar oldu erkek tarafı örf adet biliyordu da yaptı, herşeyi bilirler canım ama işlerine nasıl gelirse öyle davranır kaynanalar allaha havale ettim ben.

arkadasim meselemin kurban meselesi olmadigini defalara belirttim bu sadece ornekti verdigim. yoksa eti napim ?

Neyse hayatimiz nisanlimla ortak olcak onun parasi benim parasi yok bundan sonra.

Yarin buluscagiz ve ona gomlek kravat alcam, o benimkini almak istedi bende yok bu seferde ben kendime aliyim dedim. Aldirmaz banada kendi alir kiyamaz ama izin vermicem.

Kaynana konusuna gelince, herkes hakettigi degeri bulur kusura bakmayind bende annecim annecim diye yalakalik yapamam artik ïsim teyze olarak hitap ederim, 3 4 kere anne dedim sicaklik bulmadim, artik yine teyze demeye devam. O istedi boyle . Bide baslarda nisanlima diyordu, gelin bana niye anne demiyorrr sikayetleniyordu, demeye basladim ama ondaki sogukluklar ayni, benden bu kadar. Benim 1tane annem var anca ona candan anne derim. O tek sevdigim adamin annesi benim icin ancak teyze, yenge olur, zaten o kaynaya anne denmeside bana gore sacma bir olay ya neyse.

canım arkadaşım bir yorum yapmak istemiyorum herşey gönlünce olsun allah mutluluğunuzu daim etsin ama akıllıca davran emi iyi durumdayken kötü duruma düşme... zaten nişanlın seni anlıyordur öpüldün canım sevgiler.

benimde akliam o geliyor, ben ic anadoludan gelme oldugum icin dislaniyor olabilme ihtimali varmi aceba

Ben karadenizliyim, eşim iç anadolulu... dışlanma olacağını sanmam... bence bilmiyorlardır. iç anadolu adetlerinde erkeğin masrafı çok bence, yapacakları daha fazla... gelinlerde elişi çeyiz ağır oluyor, maddi harcamalar hep erkekte(gözlemlerime göre)... karadenizde daha denk oluyor harcamalar.

kurban kesme olayını ben de ilk defa eşimin memleketinde duydum, bizim akrabalarda da bilinmez, bayram ziyaretinde geline hediye verilir(maddiyat iyiyse bilezik takılır mesela)...

evlenmeden önce; bize ne bayram ziyaretine geldiler, ne bir bayram hediyesi, ne de kurban kesme olayı oldu(öyle niyetleri olsaydı da ben kestirmezdim).
Erkek tarafının yaptığı jestleri, hediyeleri ya eşimin çevresinde gördüm ya da kk dan öğrendim. bana hiçbiri yapılmadığı için cahil kaldım kendi adetlerine göre, kız tarafının yapacağı herşeyi yaptırdılar bana, saf gibi yaptım ben de... bekarken kk ile tanışsaydım keşke
düğün alışverişine çıkalım diye tutturdu kayınvalidem, tüm alışverişler eşimin karttan çekildi, evlendikten sonra beraber ödedik herşeyi. iyi ki fazla birşey aldırmamışım... düğündeki bileziklerim haricinde bir tek mendillerini bilmiyorum, düğünümüzü de kendimiz yaptık... eşim tek erkek çocukları bir de...

memleketi yazdın mı bilmiyorum, eşimle hemşehri olabilirsiniz...
eşim kendi memleketinden aynı şekilde evlenseydi kızın ailesi topa koyardı, hem eşimi, hem kayınvalidemi... adetlere göre, yapması gerekeni yapmıyor ama herşeyi istiyor.

bazı yerlerin adetleri fazla oluyor, bazıları bu adetleri önemsemiyor.
senin beklentin fazla olabilir onlara göre... bilmediklerinden yapmıyorlarsa büyütme bence... ama eğer bildikleri halde, kasıtlı yapmıyorlarsa, o zaman art niyet ararsın...

bu dönemlerde kızın çevresi de çok dolduruşa getiriyor, dikkatli ol. boşuna huzurunuzu bozma. çevremden bana söylenenler de çok moralimi bozuyordu... şunu iste, bunu yaptır diyordular ama ben hiçbirini eşime söylemedim o zaman. onun da imkanı kısıtlıydı, desteksiz evlenmeye çalışıyorduk...

önemli olan nişanlınla ilişkin... fazla ısrarcı olursan nişanlını da bunaltabilirsin. eşimin bir arkadaşı, düğün hazırlıklarında kız tarafının isteklerinden öyle bir dert yanmıştı ki, çocuğa acımadım desem yalan olur... ikisi de aynı memleketten üstelik...
her adeti yerine getirmek zorunda değilsiniz. maaşının yarısını sana harçlık vermesine gerek yoktu bence...
maddi şeyler yüzünden tadınız kaçmasın. bunun telafisi olmaz...

mutluluklar dilerim...

Son düzenleme:
takma kafana boşver canım
nişanlınla iyiysen mutluysan şu şöyle yaptı bunu yapmadı şöyle demedi diye stres yapma
beklentilerin olabilir ama karşı taraf bilmiyorsa çok da umursama
sana verdikleri kadar değer ver yeter

şakamısınız siz? ben karadenizliyim anadan babadan hemde.

Benim tanıdığım bütün karadenizliler , hadi akrabalarım diyelim, gelinlerinin gardırobunu baştan aşağıya düzerler. Kurban da keserler. Gelenek göreneklerini bilirler yani. Yalnız sizedemi kurban kesilmesi gerekiyormuş anlamadım? Bunu ben ilk defa duyuyorum.
Kusura bakmayın ama siz bana biraz aç gözlü geldiniz

:) anneciğim demene gerek yok tabii(hak etmiyorsa!), ben de kızım lafını yıllar sonra duydum ağzından. o da gayet soğuktu... ben anne demeye başladıktan sonra, kendi anneme anneciğim, annem diyorum artık... ikisine aynı şekilde hitap edemiyorum... teyze de deme bence, anne teyze demeden direkt konuş :)

bence sana alışamamış olabilir. zamana bırak... inan birçok erkek annesinde var bu tutum, hatta çok daha kötüsü...
istenmediğimi bana düğün ertesi açık açık söyledi kayınvalidem, o zaman çok gücüme gitmişti ama ben kendimi biliyorum, onu da zamanla tanıdım... neyi neden yaptığı belli...
yine de saygısızlıkta bulunma onlara karşı, bu senin değerindir... eşin her zaman bu değerinin farkında olur umarım...
saygısızlık olmasın diye kendini ezdirme hiçbir konuda aynı zamanda... dengeyi zamanla bulursunuz...

Beni mutlu edemedikten sonra; eşim ve eşimin tarafı istediği kadar kıyafet alsın,
altın taksın, adet diye istediği kadar hediyelere boğsun, kurban kessin neye yarar ki...
Sevgi-saygıdır evliliğin özü, zaten insanların maddi gücü varsa yapar; yapmıyorsa da maddi gücü fazlasıyla yoktur.

Kayınvalidenle yakın olmak, anne-kız gibi olmak istemişsin ve kayınvalidenin soğukluğundan
şikayet etmişsin. Bence zaten böylesi daha güzel.
Hiçbir zaman kayınvalide-gelin gerçek anne-kız gibi olamaz canım, arada istisnalar çıkabilir ama
genel kaide bozulmaz. Başta niyetin böyle iyi olabilir ama yaşayınca göreceksin gerçeği.
Kayınvalidenle saygı çerçevesinde resmi ilişkinin olması senin menfaatine bunu unutma.

Nişanlın diğer bayram hediye almış, çarşıya çıktıkça kıyafetler de alırmış...
Babası da yokmuş nişanlının, kendi emeğiyle evlenecekmiş, illa her bayram kıyafet alınması
adet diye alması zorunlu değil ki, alınmaması da seni ezmeleri anlamına gelmiyor zaten.

Kurbana, kıyafete, kayınvalidenin soğukluğuna takılma bence. Adet farklılığı da var aranızda,
hem de maddi güçleri de çok iyi değil anladığım kadarıyla.
Gördüğüm tek sorun kayınvalidenin bir telefon edemeyecek kadar ilgisiz olması.
İnsan soğuk olabilir, canım-cicim yapamayabilir ama bayram kutlaması için, hal-hatır sormak için
bi telefon dahi edilmemesinin de soğuklukla bir ilgisi yok.
Maddi konulara takılma ama bu bayram sen veya annen arayıp laf çarpabilirsiniz kayınvalidene.
Bayramda erkek annesinin önce arayıp sorması daha şık, uygun olurdu
ama siz aramayınca biz aradık derseniz mesaj yerine gidecektir.

Derin , kendi evlerinde kesilen kurban harici, eerkek tarafı bir kurban da kızın ailesine gönderiyor bazı yerlerde...alışveriş ve düğün takısında dediğin gibi çok cömert olurlar..
,,,,,,

kurban ismi mantıksız geliyor bana. kurbanı dini görev olarak yerine getirir insan, farz olan keser.
hediye olarak kurban kesmeye gerek yok bence, adı kurban olmuyor zaten. bir bilezik taksalar aynı değerde zaten...

Son düzenleme:
Bu sizin gorusunuz. Size gore ilgi acliginda olmak acik gozlulukse acik gozluyum evet, kaynamdan ilgiye acim, haklisiniz. Bana ozel kesilsin demedim, oyle seyler varmis diye duydum, nisanli gecirecegim ilk kurban, insan azda olsa bekler dogal olarak.

Yok samimi olmiyacaksa zaten kizim demesin bana. Kaynanam ozunde iyi bir insan, bana bir kere citlatmisti, altin konusu konusulunca. Yavasca demisti ' Ah durumum olsa seni altinlar icine bogarim' demisti usul bir sekilde ama duymustum. Onunda durumu yok anliyorum basinda koca denen bir adam yok. Hersey nisanlimin yuku, nisanlim hem su anki annesinin yanindaki oturdugu evin gecimini sagliyor hemde dugun masraflari icin biriktiriyor. Iside o kadar super degil, kazanci normal.
Benden destek cikmami bekliyor tabiki, olurumda sonucta hayati beraber paylasacagiz.

Haklisiniz aslinda mesafe olmasida guzel fazla yuz goz olmakta sorunlara yol aciyor. En azindan duyduklarin hep bu yonde ..
Benim tek takintim ilgisizlik belkide daha yeni nisanliyim ondan 7 ay oldu nisanlanali, fazlada gel git olmuyor mesafe cok olunca. Belki isinamadi bana bilmiyorum..

Nisanlima dedim annen niye boyle dedi, o soguk bir kadin dedi oyle banada ogluum dedigini duymam der dedi, o seni cok seviyor komsulari gelince hep guzel gelinim guzel gelinim diye konusuyormus, seni seviyor ama distan belli etmez dedi hareketleriyle.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…