- 6 Mart 2024
- 12.193
- 10.698
- 218
- 29
Simdi cocuk yetistirmek herkes icin farkli. Basindan itibaren iyi bir yerde dogum yapmakla basliyor bu is. Paran varsa iyi yer, yoksa devlet falan. Hadi bu senin sorunun. Cocugu goturecegin doktor, cocuga alacagin kiyafetler, diger ihtiyaclari (bez, sampuan vs), anaokuluyla baslayip liseye kadar devam edecek bir surec (universiteyi saymiyorum, calisip kazansin skdk), bu surecte cocugun ekstralari (tatili, giyimi, elektronik aleti, yemegi vs vs) simdi bunlarin hepsi para. Ama sen devlette okuturum, tatil matil gunubirlik takiliriz, kiyafetler pazardan, doktor devlette bahtina ne cikarsa, kismen veya her seyden mahrum yetistiririm, cocugum gerekirse kuru ekmek yesin ben ona sevgimi verecegim o yeter falan dersen yap cocugunu. Annelik duygusunu sen de tat. Ama iyi bir gelecek vermek istiyorsan ya erteleyeceksin (ve haklisin bu ekonomide klasik beyaz yaka olarak belimizi dogrultamayiz artik) ya da yapmayacaksin cocuk. Cok acimasiz gelebilir sana yazdiklarim ama boyle maalesef. Gercekler bunlar. Yenidogan sayisi cok dusmus diye bir haber okumustum. Herkes ayni durumda cunku. Herkes senin gibi endiseli ama durum da bu. Cocugum yok ve istemiyorum ama ben de kendim icin benzer endiseleri duyuyorum. Ev almak da utopik artik onda da haklisin. Iste tum bu sartlarda buna gore sen vereceksin kararini. Insallah bi maddi rahatlik edinirsiniz ne diyeyim...herkesin eli bollaşıyor mu ? Öyle bir zaman dilimi mi var ? Babalarımızdan herhangi bir ev kalmadı ve bu ekonomide her zaman kirada oturmak durumundayız yok mu bunun bir çözüm yolu?
Daha önce çocuk sahibi olmadığım için merak ediyorum sadece çocuk giderleri masrafları ne kadar oluyor altından kalkılabilecek bir şey mi yoksa gittikçe artıyor mu.
Elimizin bollaşacağını bilsem zaten buraya sormam.
Bulunduğunuz şehirde 2+1 evlerin satın alma fiyatlari ne kadar? O
ortalama 5.000.000 diyebilirimBulunduğunuz şehirde 2+1 evlerin satın alma fiyatlari ne kadar?
Kesinlikle doğurayım atayım sokağa diye düşünmüyorum düşünenlere de hayret ediyorum.Simdi cocuk yetistirmek herkes icin farkli. Basindan itibaren iyi bir yerde dogum yapmakla basliyor bu is. Paran varsa iyi yer, yoksa devlet falan. Hadi bu senin sorunun. Cocugu goturecegin doktor, cocuga alacagin kiyafetler, diger ihtiyaclari (bez, sampuan vs), anaokuluyla baslayip liseye kadar devam edecek bir surec (universiteyi saymiyorum, calisip kazansin skdk), bu surecte cocugun ekstralari (tatili, giyimi, elektronik aleti, yemegi vs vs) simdi bunlarin hepsi para. Ama sen devlette okuturum, tatil matil gunubirlik takiliriz, kiyafetler pazardan, doktor devlette bahtina ne cikarsa, kismen veya her seyden mahrum yetistiririm, cocugum gerekirse kuru ekmek yesin ben ona sevgimi verecegim o yeter falan dersen yap cocugunu. Annelik duygusunu sen de tat. Ama iyi bir gelecek vermek istiyorsan ya erteleyeceksin (ve haklisin bu ekonomide klasik beyaz yaka olarak belimizi dogrultamayiz artik) ya da yapmayacaksin cocuk. Cok acimasiz gelebilir sana yazdiklarim ama boyle maalesef. Gercekler bunlar. Yenidogan sayisi cok dusmus diye bir haber okumustum. Herkes ayni durumda cunku. Herkes senin gibi endiseli ama durum da bu. Cocugum yok ve istemiyorum ama ben de kendim icin benzer endiseleri duyuyorum. Ev almak da utopik artik onda da haklisin. Iste tum bu sartlarda buna gore sen vereceksin kararini. Insallah bi maddi rahatlik edinirsiniz ne diyeyim...
Bunun için net şu kadar diyemeyiz. Ama bezi maması kılık kıyafet bunlar zaten başlı başına temel ihtiyaç. Onun dışında hastalandığı zaman dr hastane masrafları ws bunları da göz önünde bulundurmak gerekiyor.herkesin eli bollaşıyor mu ? Öyle bir zaman dilimi mi var ? Babalarımızdan herhangi bir ev kalmadı ve bu ekonomide her zaman kirada oturmak durumundayız yok mu bunun bir çözüm yolu?
Daha önce çocuk sahibi olmadığım için merak ediyorum sadece çocuk giderleri masrafları ne kadar oluyor altından kalkılabilecek bir şey mi yoksa gittikçe artıyor mu.
Elimizin bollaşacağını bilsem zaten buraya sormam.
Bebek olunca annelerimiz rahat rahat bakabilirler.Bebek olunca çalışacak mısınız? Aileden destek var mı en azından çocuk bakımında destek olabilecek var mı? Yoksa kendiniz mi bakacaksınız?
Tek maaşla kira+ bebek masrafları+ evin giderleri çok zor ki ikinizin bile toplam maaşı epey düşük.
Bebek kısmeti ile gelir lafı külliyen yalan, buna inanmayın. Kimseye gökten zembille kısmet inmiyor.
Her ihtimali düşünmek zorundasınız, hastalığı ws inanılmaz masrafı oluyor.
Bizim gelirimiz sizinkinin iki katından fazla, ev kendimizin ama gerçekten iki çocuğun masraflarını ucu ucuna zar zor karşılıyoruz.
Allah hepimizin yardımcısı olsun, geçim derdi zaten zor, bir de çocuk yaparak iyice zorlaştırmazdım ben olsam.
İşte insanlarda o kaygı yok ki, okursa okur okumazsa girsin fabrikaya çalışsın mantığı gerçekten çok rahatlar. Zaten toplumda bu kafa yapısındaki insanlar çok çocuk yapıyor.Bu çocuklar ilerde okuyunca ne olacak hepsi birden okula gidecek şuursuzluk tamamen Allah akıl fikir versin
1+1 ev fiyarlari bile İstanbul’da 3.500.000’den basliyor en kötü senaryoda. Kredi bile çeksek aylik ödemesi 120.000 oluyor. Allah herkesin yardimcisi olsun gercektenönce yatırım yapın 700 k birikiminiz varmış 1+1 veya 2+1 ev alıp kira öder gibi ev alsanız? 2 sene sonra çocuk düşünseniz?
Onların vereceği desteği bonus olarak düşünün.Bebek olunca annelerimiz rahat rahat bakabilirler.
Ayni zamanda masraflara ailelerimizde destek olur. Fakat günün sonunda onlara mı güvenip çocuk yaptım sorusuyla karsilasmak beni yitiriyor
Bilmiyorum hiç bakyiniz mi ama ben daha yeni arastirdim, 3.000.000 kredinin aylik taksit tutarı 125.000₺ maalesef700 bin demek ev peşinatı demek, 28 bin demek, aylık konut kredisi taksidi demek.
Ev alın. Çocuk yokken, insan herşeyden kısabilir. Çocukla asla mümkün değil.
Önce evinizi alın, bir kaç sene içinde - ev kredisi taksidi sabit, kira gibi her yıl artmayacak -- kredinin bütçedeki yeri küçülünce çocuk yapın.
İstanbulda değilde yakın şehirlere bakın, üniversiteye hastanelere yakın apartlara, kira geliri olur. 3,5 milyona bazı şehirlerde direk ev bile alınır. Bu kadar enseyi karartmayın gençsiniz çalışıyosunuz sağlığınız yerinde oturup akıllıca plan program yapın, paranızı değerlendirin borca girin. Ev sahibi olmazsanızda ek geliriniz olur1+1 ev fiyarlari bile İstanbul’da 3.500.000’den basliyor en kötü senaryoda. Kredi bile çeksek aylik ödemesi 120.000 oluyor. Allah herkesin yardimcisi olsun gercekten
ya başka bir şehirde hayatkuracaksınız yada çocuğunuzla birlikte kıt kanaat geçineceksiniz o zaman1+1 ev fiyarlari bile İstanbul’da 3.500.000’den basliyor en kötü senaryoda. Kredi bile çeksek aylik ödemesi 120.000 oluyor. Allah herkesin yardimcisi olsun gercekten
Yada anne baba olmayacagiz,başka şehirlerde iş imkanları kısıtlı yapacak bir şey yok belki bir gün bir şeyler değişir nasip diyelimya başka bir şehirde hayatkuracaksınız yada çocuğunuzla birlikte kıt kanaat geçineceksiniz o zaman
Bu yaşam ve çocuk büyütme tarzı size normal mi geliyor?Merhaba benim bir arkadaşım var onların kirası sizden az . 14 bin. Eşi sağlık personeli devlette. Kız çalışmıyor. İkisi de farklı şehirden. Ailelerden temel gıda yardımı geliyor un tuz vs ne varsa. Arkadasim ayrıca kayınvalidesi ne bayramda gitmişti. Bir sürü konserve yapıp gelmişti başka şeylerde getirdi. Ayrıca kızı 2yasina yeni bastı. Kıyafetlerini genelde ikinci el alıyor . Emzirdigi için mama masrafı olmadı. Oyuncakları da hep biri vermiş. Ki ben de veriyorum. Ayrıca kızına çok özeniyor birlikte doğada geziyor sulu boya yapıyorlar şarkılar söylüyorlar. Çok ekonomik yaşıyorlar evden hazırlayıp deniz yakın Deniz kenarında eşiyle çevresiyle takılıyorlar misafir ağırlayacağız diye gösterişe kaçmıyor. Bizi kahvaltıya csgirdiginda ne varsa onu koyuyor normali de bu zaten. Bunun gibi ekonomik ve özenli davranildiginda neden olmasın. Ama yok bebeğim kimseden ayrı kalmasın diye yok pahalı kıyafetler pahalı oyuncaklar vs çok masraflı olur. Ha tek tavsiyem Allah korusun hastalıkta vs açık zamanlarda kullanmak için hazırda birikimin olsun. Bizim araba yok biz taksi ücreti vs ayirmistik.
İstanbul dünyanın en pahalı şehirlerinden birisi. Verdiğiniz kira kazancınıza oranla çok yüksek. Meslekleriniz nedir? Başka şehirde iş imkanları kısıtlı demişsiniz ama zaten istanbulda da yüksek gelirli işleriniz yok ki. Başka şehirlerde iş bakmaya başlayın bence.Bilmiyorum hiç bakyiniz mi ama ben daha yeni arastirdim, 3.000.000 kredinin aylik taksit tutarı 125.000₺ maalesef
"Çocuk rızkıyla gelir" cümlesindeki rızık anne sütü sadece bence. Rabbim bağışlasın 9 aylık bi evladım var bi tane özel aşı 2500 tl, dediğiniz gibi iyi bakamadıktan sonra dünyaya bi can getirmenin bi anlamı yok.Çocuk rızkıyla gelir biraz hurafe gibi geliyor bana herkes aynı şeyi söylüyor ama iyi bakamadıktan sonra anlamı kalmaz diye düsünüyorum
Tabi ki o da onun normali. Ben çocuk da bir problem görmedim her yönden gelişmeye açık gelisebilen bir çocuk. Suriyeliler vd gibi çoğalıp çoğalıp ilgisiz alakasız büyümüyor ayrıca maddi olarak sıradan imkanlara sahip yani istediğini yiyen giyen cicili biçimli odası olan vs bebekler de bir adım önde olmuş olmuyor ben akademik kariyer sahibi insanların mutsuz lise çocuklarınin ne durumda olduğunu çok iyi biliyorumBu yaşam ve çocuk büyütme tarzı size normal mi geliyor?
Ayy bilemedim. Bu yazdıklarınız bana çok garip geldi.
Konu sahibi,
kızım 2 yaşında hiç lükse kaçmadım, tamamen onu nasıl sağlıklı ,temiz ve doğal büyütürüm diye düşünmekten çok yıprandım.
Aylık bebek bezi masrafımız 1000 tl,
Aldığım içme suyu şişesi 90 tl ( aylık yaklaşık 1000 tl)
Hiç mama vermedim fiyatını bilmiyorum. Ama organik gıdalar çok pahalı hepsini tek tek yazamam.
Elinizdeki para ile üstüne kredi çekip 1+1 bulmanız mümkünse hiç durmayın,TL de para tutulmaz altın alın ya da bir şekilde o parayı değeri yükselecek bir şeye çevirin.....Elbette ayağımızı yorgana göre uzatıyoruz.
2 sene önce tuttugumuz evden 3 ay önce ev sahibi kendisi oturacağı için çıktık,yani bu evi 3 ay önce tuttuk.
Şehrin merkezinde bile değil.
Kenarda 700k bir birikmişimiz var,o maaşlarla bu şekilde geçinilemeyeceğini biliyorum sadece kenarda birikmişimizle bu düzende başkaları var mı diye merak ettim. Sakin olun bende düşünebiliyorum sadece aynı buhranda olan başkaları var mı diye merak ettim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?