- 1 Kasım 2016
- 1.914
- 7.515
- 88
- 44
- Konu Sahibi _asmunikal_
-
- #3.021
Merhaba
Dün bir tanıdığım geldi bize. 10-11 yaşlarında bir kızı var.
Şimdi 15 tatildeler. Öğretmenleri ödev vermiş, 15 tatilde "Üç Silahşörler" kitabını okuyup özet çıkartacaklarmış.
Kız kitabı almış, elinde kalem altını çizerek okuyor ve deftere de not alıyor bir taraftan.
Öğretmene çok kızdım. Öyle kitap mı okutulur çocuklara, bu çocuk kitaplardan nasıl keyif alsın böyle olursa.
Yanlış mı düşünüyorum? Siz ne düşünüyorsunuz?
Yonlendirilmediyse bu tarz davranmasi kolayliga kacmasindan baska bir sey degil. Kitabi okuyup bitirmesi ondan sonra kitabin ana dusuncesini kavrayip kavramadigina bakilarak ozet cikarmasi soylenmeli.. Ogretmenin ozet cikarttirmasindaki amac okuyup okumadigini okuduysa anlayip anlamadigini ogrenmek olabilir..bu arada sevdigi cumlelerin altini cizmesi guzel olur tabi onlarin altini ciziyorsa...Merhaba
Şimdi 15 tatildeler. Öğretmenleri ödev vermiş, 15 tatilde "Üç Silahşörler" kitabını okuyup özet çıkartacaklarmış.
Kız kitabı almış, elinde kalem altını çizerek okuyor ve deftere de not alıyor bir taraftan.
Öğretmene çok kızdım. Öyle kitap mı okutulur çocuklara, bu çocuk kitaplardan nasıl keyif alsın böyle olursa.
İki günde minnak bi bebekle 440 sayfa tebrik ediyorum:)Elif Safak, İskender bitti.
443 sayfa. Bitsin diye ugrasmadim ama iki günde bitti. Bulduğum her boşlukta okudum. Çünkü konusu ve konunun işleniş şekli bende merak uyandırdı. Bir de Elif Şafak 'in diğer kitaplarına gore dili daha basit (bunu pek sevmedim) o yuzden daha kolay okunuyor.
Bazen geçmişe gitmesi bazen de yaşanılan andan yazmasi, ama bunu karisikliga sebebiyet vermeden yapması güzeldi.
Bir anne oğulun birbirini en çok seven ama yine birbirine en çok zararı veren varlıklar olması da güzel işlenmiş. Anne olduktan sonra tüm anne- evlat hikayeleri ilgimi çeker oldu. Bu yüzden kitabın bazi yerlerinde gözlerim doldu. Annelik beni çok duygusal yaptı.
Tore cinayetleri, kandirilan, beyni yıkanan delikanlilar,intihara mecbur edilen genç kızlar..Biraz basit bir konuymus gibi geliyor ama sevgiyle harmanlaninca güzel bir şey çıkmış. Ya da dediğim gibi belki de anne- ogul olunca, anneligin etkisiyle bana güzel geldi.
Kitaplarda kapak pek ilgimi çekmez. Fakat bu kitapta bu kapak ne alaka dedirtti. Yani aslında yazarın kendi fotoğrafını kullanması pek hoşuma gitmedi.
Genel itibariyle dilinin biraz basit olması dışında begendim diyebilirim.
Ćocuk bunu sıkılarak mı yapiyodu??? Bence sıkilmiyosa bu şekildebyapmasinda bi sorun yok ogretmenin yapmak istedihi 15 gunde bir kitap okumalarini saglamak ama bi yavrucak ödevini yapiş biçimi olarak biraz yanliş yapmis olabilir berbat bir cümle kurdum bu arada:)Merhaba
Bence çocuk özet çıkarmayı bilmiyor. Belki de öğretmeni ne yapması nasil yapması gerektiğini anlatmamistir.Merhaba
Bende de aynı his oluştu 4 kitabını okudum . Sahilde kafka ve sputnik sevgilimi sevdim ama sonla ilgili sıkıntım var algı sıkıntım olduğunu düşünüyordum yalnız değilmişim. Diğer kitabı neSon bir kaç gündür çok ugrayamadim gećmisi de okuyamadim malesef :)
Ve sonunda sahilde kafka yi bitirdim bir hafta süründü canim kitap elimde
İyiki murakamiyle tanişmisim diyorum tarzi nasil desem çok farkli gerçekle fantastik birbiri içinde erimiş :)
Alttan alttan çok güzel mesajlar vardi hayvan haklari ,müziğin hayatimizda ki yeri vs.. vs..
Haruki murakaminin okudugum ilk kitabiydi kitabın amasini söyleyim çoğu şey havada kaldi sonuca bağlanmadi yani eger kitap bittiginde havada biseylerin kalmasi beni rahatsiz ediyor
Elimde bir kitabi daha var onu okuduğumda ne düşüneceğimi çok merak ediyorum
Bu kitapta son 100 sayfaya gelene kadar nasil biteceği hakkinda en ufak bir fikrim yoktu böyle kitaplari cok seviyorum beni şaşirtmali vay canina demeliyim en çok bunu sevdim
Bu yazardan okuyacağim ilk kitap için hep bunu tavsiye ettiler tanisma kitabi olarak dogru bir kitapmidir bilemiyorum ama ben sevdim okunabilir:)
Ben kendimi bildim bileli kitap okumayı sevdiğimden böyle ödevler bana hiç zor gelmezdi ama okuma alışkanlığı olmayan bir çocukta "ödev" olarak özet çıkarma nasıl etki eder bilemedim.Aslında bana yanlış gelen şey çocuğun kalem elinde deftere not alma kısmı oldu.Özet çıkaram methodu böyle olmamalı bence
Yonlendirilmediyse bu tarz davranmasi kolayliga kacmasindan baska bir sey degil. Kitabi okuyup bitirmesi ondan sonra kitabin ana dusuncesini kavrayip kavramadigina bakilarak ozet cikarmasi soylenmeli.. Ogretmenin ozet cikarttirmasindaki amac okuyup okumadigini okuduysa anlayip anlamadigini ogrenmek olabilir..bu arada sevdigi cumlelerin altini cizmesi guzel olur tabi onlarin altini ciziyorsa...
Ćocuk bunu sıkılarak mı yapiyodu??? Bence sıkilmiyosa bu şekildebyapmasinda bi sorun yok ogretmenin yapmak istedihi 15 gunde bir kitap okumalarini saglamak ama bi yavrucak ödevini yapiş biçimi olarak biraz yanliş yapmis olabilir berbat bir cümle kurdum bu arada:)
Bence çocuk özet çıkarmayı bilmiyor. Belki de öğretmeni ne yapması nasil yapması gerektiğini anlatmamistir.
Biz o yastakilerden çoğunlukla özet istiyoruz. Ki onları takip edebilelim gerçekten okumuşlar mi bilelim. Böylelikle zamanla okuma alışkanlığı kazandiralim.
Bence çocuk kolaya kacmiyor.Çünkü kız kitabi okuyor. Kolaya kacsa kitabın orasindan burasindan alır özet defterini doldurur ( malesef öyle öğrenciler de var).
Ama öğretmenin ozetin nasıl yapılacağını anlatmasi lazim.
Ben okumustum ve begenmistim cok surukleyici gelmisti.Beyazit Akman,Dünyanın İlk Gunu'nu okuyan var mi arkadaşlar?
Arkasim önerdi başlasam mı tereddutteyim açıkçası.
Evet cok haklisin. Tabiki sözel olarak daha iyi. Ama imkan olmuyor öğrenci çok,zaman kısıtlı. Hepsini dinlemeye kalksan ders islenmez yine de bitiremezsin. Ve devamlılık arz ediyor. Her hafta en az bir kitap bitirmelerini istiyoruz cunku.Ama tabi zaman zaman kaldırıp dinliyoruz sorular soruyoruz. Böylesi çok daha kalıcı oluyor tabi.Ben de dedim aynısını, kız çalışkan bir öğrenci olduğu için en mükemmelini yapmaya çalışıyor bence.
Ben öğretmen olsaydım belki öZet çıkarmalarını istemek yerine , tatil dönüşü sözel olarak kitabın ne anlattığını sorardım.
Gene de öğretmenlerimi daha iyi bilir tabi
Evet cok haklisin. Tabiki sözel olarak daha iyi. Ama imkan olmuyor öğrenci çok,zaman kısıtlı. Hepsini dinlemeye kalksan ders islenmez yine de bitiremezsin. Ve devamlılık arz ediyor. Her hafta en az bir kitap bitirmelerini istiyoruz cunku.Ama tabi zaman zaman kaldırıp dinliyoruz sorular soruyoruz. Böylesi çok daha kalıcı oluyor tabi.
1q84 :) kızlar mart ayı için bu kitaba bi operasyon düzenlesek elinde olup okumak isteyenler, okumak isteyip elinde olmayanlar bi toplaşsak da bu kitabi da aradan çikarsak:)Bende de aynı his oluştu 4 kitabını okudum . Sahilde kafka ve sputnik sevgilimi sevdim ama sonla ilgili sıkıntım var algı sıkıntım olduğunu düşünüyordum yalnız değilmişim. Diğer kitabı ne
Hiç ortak okumaya katılamadım ,alabilirsek kitabı cesaretimi toplayıp bende katılmak isterim1q84 :) kızlar mart ayı için bu kitaba bi operasyon düzenlesek elinde olup okumak isteyenler, okumak isteyip elinde olmayanlar bi toplaşsak da bu kitabi da aradan çikarsak:)
Üçü okullu ,dört çocuk anası olarak söylüyorum ki ,bu ödev anneye yükten başka birşey olmaz ,tecrübeyle sabittir:))Merhaba
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?