• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kız kardeşim ve talibi

eve kapatacağını çok sanmıyorum
yani en azından benim etrafımda böyle örnek çok, 23 ne ki 16'sında "kız" alıp evlenen doktor tanıdıklarım var
hepsinin de eşi çalışıyor.
cemaat tarikat tayfa da gırla.

ama yani kadınların bu hayatı neden istdiklerini bilmiyorum. erkek tüm kararlarda söz sahibi, kadının üstünde hüküm sahibi, kadının maaşı var 5 lirasını ya da 5 eurosunu (evet, eurosunu çünkü AB vatandaşı, euro maaşlı işi var filan mesela) bile kendine göre harcayamıyor
çocuk yapıyor, ev işi yapıyor, üstüne erkeğin ailesine itaat ediyor, bu erkeklerin şeyinden bal filan akıyor herhalde.
yani bu kadınlar doktor değil, doktor değilken bile kimse işini bırakmadı, zira para çooook tatlı bişey.

kadın doktor da olsa yine aynı itaati, hakimiyeti bekleyeceğini düşünüyorum erkek tarafının.
bu çizdiğim çerçeve hep muhafazakar çevre yalnız. tahminim bu aile de böyle bir çevreden.
Yazdiklariniza katiliyorum. Kocası istemiyor diye pratisyen hekim olarak kalan veya nöbeti-is yükü az olan branşlar seçen çok kadın gördüm. Burada amaç kadın aile ortamında olsun, ev hayatı devam etsin. Genel olarak tıp eğitimi zorlu da olsa, bu işi çok seven, belirli bir alanda ilerlemek isteyen kişinin böyle şeylerle kafası karışmaz, en azından eş seçimini buna göre yapar. Bu toplum erkekten gelecek statüye ve paraya alışmış. Bir kadının buna sahip olmasını dusunemiyor. İlla doktorun karısı olunacak, doktorun kendisi olunmuyor. Konu sahibinin kardeşi dönemce küçük o adamdan, vakti geldiğinde o adamın sunduğu parayi ve kariyeri kendine sağlayabilir. Fakat konu sahibinin bunu anlayabileceğini sanmıyorum.

Kızlar sizin fikirlerinizi önemsiyorum kız kardeşim tıp 3. Sınıf 23 yaşında biraz geç kazandı neyse 27 28 yaşında uzmanlığı yeni kazanmış bir dr talibi çıktı adam bizim aileye çok uygun her şeyi ile istediğimiz gibi .Ama yine de ne gerek vardı diye kabul etmedi kardeşim okulum var.Ama adam baya ısrarcı açıkçası bizde beğendik dedik o zaman son seneye kadar beklesin 27 yaşında falan olur belki ama adama söylemedik yok dedi ama durup durup zaman geçince yine arayıp söylüyor.Siz olsanız ne yaparsınız.Biz zaten yok dedik adam ısrarcı ve her şeyi ile istediğimiz gibi kardeşim de tipini beğenmiş gene de zorlamıyoruz ilerde derse ki ben beğendim keşke olsaydı.Benim fikrimi önemsiyor ben çok kararsız kaldım hayır dedim ama gene de karışmak istemiyorum.
Tıp kadar zor bir bölüm okurken nasıl evlensin ki ?

Kızlar sizin fikirlerinizi önemsiyorum kız kardeşim tıp 3. Sınıf 23 yaşında biraz geç kazandı neyse 27 28 yaşında uzmanlığı yeni kazanmış bir dr talibi çıktı adam bizim aileye çok uygun her şeyi ile istediğimiz gibi .Ama yine de ne gerek vardı diye kabul etmedi kardeşim okulum var.Ama adam baya ısrarcı açıkçası bizde beğendik dedik o zaman son seneye kadar beklesin 27 yaşında falan olur belki ama adama söylemedik yok dedi ama durup durup zaman geçince yine arayıp söylüyor.Siz olsanız ne yaparsınız.Biz zaten yok dedik adam ısrarcı ve her şeyi ile istediğimiz gibi kardeşim de tipini beğenmiş gene de zorlamıyoruz ilerde derse ki ben beğendim keşke olsaydı.Benim fikrimi önemsiyor ben çok kararsız kaldım hayır dedim ama gene de karışmak istemiyorum.
Asıl sorun kardeşinizin istememesi..çok seviyorum,evleceğim deseydi olabilirdi,çünkü adam da doktorluk eğitiminin disiplinini biliyordur,evlenip yine okulunu bitirebilirdi,adam da bu doğrultuda yönlendirirdi,diye düşünüyorum.çünkü doktorların okulu bitirince iş arama gibi bir dertleri de yok..kardeşiniz 26 yaşında doktor olacak,neden geç kazandı diye bir detay eklediniz ki?

Asıl sorun kardeşinizin istememesi..çok seviyorum,evleceğim deseydi olabilirdi,çünkü adam da doktorluk eğitiminin disiplinini biliyordur,evlenip yine okulunu bitirebilirdi,adam da bu doğrultuda yönlendirirdi,diye düşünüyorum.çünkü doktorların okulu bitirince iş arama gibi bir dertleri de yok..kardeşiniz 26 yaşında doktor olacak,neden geç kazandı diye bir detay eklediniz ki?
Neden olacak , ataerkil kafa yapısından. Kadın hemen okul kazanır , 25 olmadan evlenir, en geç 2 yıl içinde de çocuğu olmalı. Eşe hizmet kutsaldır. Kariyer vs erkeklerin hakkıdır. Karnımız doyacak kadar para kazansak yeter biz kadınlara. Asıl vazifemiz eş olmaktır. İşte konu sahibinin kardeşi bu şartlarda tıp okumaya çalışıyor. İşi zor.

Yazdiklariniza katiliyorum. Kocası istemiyor diye pratisyen hekim olarak kalan veya nöbeti-is yükü az olan branşlar seçen çok kadın gördüm. Burada amaç kadın aile ortamında olsun, ev hayatı devam etsin. Genel olarak tıp eğitimi zorlu da olsa, bu işi çok seven, belirli bir alanda ilerlemek isteyen kişinin böyle şeylerle kafası karışmaz, en azından eş seçimini buna göre yapar. Bu toplum erkekten gelecek statüye ve paraya alışmış. Bir kadının buna sahip olmasını dusunemiyor. İlla doktorun karısı olunacak, doktorun kendisi olunmuyor. Konu sahibinin kardeşi dönemce küçük o adamdan, vakti geldiğinde o adamın sunduğu parayi ve kariyeri kendine sağlayabilir. Fakat konu sahibinin bunu anlayabileceğini sanmıyorum.
doktor-doktor değil ama hukukçu-hukukçu çift olarak kuzenim bunu yaşadı
kız avukatken meslek sınavlarını kazandı (savcılık hakimlik için) eşi olacak kazma da giriyordu, ama kazanamıyordu
kendisi yükselemediği için kızı da göndermedi, kız da avukat olarak kaldı - ki esas istediği şey bu değildi.

bu sebeple, dediğiniz şeyi anlıyorum (bizdeki doktor kızların hepsi uzmanlığı yaptığı için bizde birebir örneği yok) ama muhafazakar erkek doktorlarımızdan çevremizden bildiğim şeyi anlatıyorum, illa ki bir erkek hegemonyası olur, böyle erkenden "gözü açılmadan" (!) "alayım da" diyip bu kafaya girmeyeni ben bu çevrede görmedim. isteyen önyargı desin, isteyen peşin hüküm desin, gördüğümüzü söylemek durumundayız...

kız avukatken meslek sınavlarını kazandı (savcılık hakimlik için) eşi olacak kazma da giriyordu, ama kazanamıyordu
kendisi yükselemediği için kızı da göndermedi, kız da avukat olarak kaldı - ki esas istediği şey bu değildi.

bu sebeple, dediğiniz şeyi anlıyorum (bizdeki doktor kızların hepsi uzmanlığı yaptığı için bizde birebir örneği yok) ama muhafazakar erkek doktorlarımızdan çevremizden bildiğim şeyi anlatıyorum, illa ki bir erkek hegemonyası olur, böyle erkenden "gözü açılmadan" (!) "alayım da" diyip bu kafaya girmeyeni ben bu çevrede görmedim. isteyen önyargı desin, isteyen peşin hüküm desin, gördüğümüzü söylemek durumundayız...
İnsanlar artık birbirlerine duydukları aşktan çok kazanacakları paraya,alacakları gayrimenkullere daha aşık..aşk, sevgi boyut değiştirdi artık..adam,eşinin pratisyen olarak kalmasını istemez bence,kendisi gibi uzman olmasını ister..ama kızın okulu bitirmesine 3 sene var,5 sene de uzmanlık..8 sene de birçok şey değişebilir..

İnsanlar artık birbirlerine duydukları aşktan çok kazanacakları paraya,alacakları gayrimenkullere daha aşık..aşk, sevgi boyut değiştirdi artık..adam,eşinin pratisyen olarak kalmasını istemez bence,kendisi gibi uzman olmasını ister..ama kızın okulu bitirmesine 3 sene var,5 sene de uzmanlık..8 sene de birçok şey değişebilir..
Yo isteyebilir . Benim tanıdığım çoğu dr un eşi öğretmen. Az saatler iş hayatı olsun da ev işlerini yemeği çocuğu vs ihmal etmesin diye, bizzat tercih ediyorlar.Kariyerli eş isteyen öğrencinin peşine düşermiydi?

ben "eve kapatır" yorumuna sanmıyorum demiştim
uzmanlık yaptırmaz da diyemiyorum, belli olmaz zira dedim ya (sizin de dediğiniz gibi) para tatlı
ancak ne olursa olsun, kadınların çok bedel ödediği süreçler bunlar...

hiç bir şey olmasa eşi ondan kıdemli olduğu için X hastanede birlikte görev yapsalar bile kadın sürekli o xyz beyin eşi olarak varolacak, öyle oluyor çünkü...çünkü bu erkek kafası eşinin xyz beyin eşi olarak varolması dışında bir varoluş biçimini algılayamıyor, ister doktor olsun ister avukat.
yani gördüğüm bu, ne gerek var? buna benim cevabım yok.

ha bu arada
bazen çok avantajlı da oluyor
eşi kıdemli doktor olanı ezemiyorlar mesela - uzmanlık eğitimlerinde genelde kıdemliler çömezleri fena ezer.
bunları da bilerek yine de görüşüm yukarıdaki gibi...

Bencede muhafazakar kesimin erkekleri bu sekilde düşünüyorlar. Olumsuz yanıt karsisinda bu şekilde ısrarcı olan birinin az çok kafa yapısı belli. Bu tür erkekler kendi dengi eğitim almis birini istiyorlar ama bu kadın onlara göre hayatını şekillendirmeli ve onlari gecmemeli. Bu tür bir evlilik hayatında tamamen özgürlük içinde olmayacaklari, tercihlerine iyi veya kötü müdahale edileceği ortada.

Eğitim alırken ve sonrasında evlilik yasağı yok ve hekimlerin çoğu aile sahibidir. Fakat hekimlik doğası gereği aile kadar öncelikli olmak zorunda. Gün boyu konsantre ve duygusal olarak stabil çalışmak zorundasiniz.
Bunları dengede tutamayacak, es-cocuk-ask-evlilik kısmını daha ağır basan kisilerin bu şekilde tercih yapmaları bir yerde daha iyi.

Geç falan kazanmamış tam zamanında kazanmış. Tıp öyle baba paran yoksa özelde okumayacaksan 1-2 sene emek vermeden kazanılan bir bölüm değil. Diğer husus tam bizim aileye göre diyip durmuşsun. Adamla aileniz mi evlenecek kardeşiniz mi evlenecek? Ne garip bir bakış açısı. Adama kardeşinizin istemediğini söyleyin. Hiçbir şekilde karışmayın.
bizim aileye göre dediği de ailesi kızları sömürüp, kizlardan dilenip erkege araba alan, erkege dugun altin parasini simdiden biriktiren - mirasta kendi birkac milyonluk hakkini bile erkek diye kardeslerine vermiş ve aynisini kendi cocuklarina da yapacagini söyleyen, fakir fukara, zır cahil, omru baba tarafiyla kavga etmekle gecen ama kendi kiz kardesinin cocuklarina hakaret etmesine bile izin veren, yokluk icinde , sacma sapan bir aile.
konu sahibi ayni kendi gibi - kendisine denk bir aile bulmus, kavga dovus yedi duvelle küsmüş, es ailesinden dolayi sacma sapan bir evlilik yapmis.
hala istiyor ki kardesi de ayni kendi ailesi gibi - ailesine denk biriyle evlensin.
kkda bunu cok goruyorum. nerede sacma sapan ailesi var, hic duygu beslemedikleri adamlarla "ailemiz denk" diye evlenmek istiyorlar. benim boyle ailem olsa ne dengi - tam zıttını secerdim ki belki cevremdeki mutsuz ve cilekes insanlardan daha baska bir hayatim olur diye

biz gerek yok dedik kardeşim hevesli yani nerenizde anlıyorsunuz ben boşver evlilik zor okuluna bak ne alaka dedim o ısrarla söylüyor
adam bizim aileye çok uygun her şeyi ile istediğimiz gibi .Ama yine de ne gerek vardı diye kabul etmedi kardeşim okulum var.Ama adam baya ısrarcı açıkçası bizde beğendik dedik o zaman son seneye kadar beklesin dedik
ya @Zamanmakinesi
gercekten olaylara bakisin vs cok sagliksiz bir yerden
bir yazdigin baska, oteki yazdigin bambaşka.
konuyu aciyorsun "adam bizim istedigimiz gibi, bizim istedihimize cok uygun" diye (ki ustte de yazdim sizin aileye uygunsa zaten kaçmalı) , biz begendik, beklesin seni dedik o "ne gerek var" dedi kabul etmedi diye. sonra elestiri gelinnce cark ediyorsun "hayir o begendi ben ne alaka dedim" diye.
eski konularina baktim, muhakeme yetenegin falan hep boyle
esinin ailesi evlat ayirmis diger iki cocuguna yaptigini size yapmamis diye kavga cikarmissin, yillarca görüşmemişsin. buna ve eşin sana hak vermesine ragmen hala dolup dolup "senin ailen seni ayirdi bana sunu bu u yapmadi otekine yapti" diye kavga cikartip bosanma laflari aciyorsun.
ama ote yandan ailen sana da zirnik koklatmamis, dugununde bir ceyrek vermemis, yetmemis evlendigin halde her ay maasa baglamis gibi para yediriyorsum ve ailen seni de diger iki erkek kardesinden ayiriyor. sana - senin cocuguna bir gram seker vermemisken iki erkek kardesine dunyalari seriyorlar arabalar alip dukkanlar aciyorlar, mallarini onlara birakacaklar.
buna ragmen esinin ailesime yaptigin artistligi onlara yapamiyorsun. hala ezilip para atiyorsun.
e hani muhakeme yetegin? esinin ailesi evlat ayiriyor diye dolup esine bosanma laflari ediyorsun adam ailesiyle gorusmedigi ve onlara para yardimini kestigi halde. ama senin ailen daha beter evlat ayiriyor ustelik senin parandan bunu yapiyor. hala agizlarinin icine bakiyorsun "kocam onlar ne derse yapar saatlerce almaya goturur getirir" diyorsun.
daha kendi hayatina objektif bakamayan biri bacisina ne akli verecek ki?
senin verdigin akli dinleyen kardesin zaten hic akli yoktur. insan tavsiye, öğüt dinlerken bir soyleyenin hayatina bakar.
ama yani kadınların bu hayatı neden istdiklerini bilmiyorum. erkek tüm kararlarda söz sahibi, kadının üstünde hüküm sahibi, kadının maaşı var 5 lirasını ya da 5 eurosunu (evet, eurosunu çünkü AB vatandaşı, euro maaşlı işi var filan mesela) bile kendine göre harcayamıyor
çocuk yapıyor, ev işi yapıyor, üstüne erkeğin ailesine itaat ediyor, bu erkeklerin şeyinden bal filan akıyor herhalde.
konu sahibi de farkli degil ki, adamla ayni isi yapiyor, ortak cocuklarina donusumlu bakiyorlar. ama temizlik vs onda, adam ortalikta yiyor yere kirinti atiyor. konu sahibi kirk yilda bir de olsa eve temizlikci almak istiyor, yorgunluktan ayaklarinin agridigini yaziyor kac yildir. ona ragmen kocasi "izin vermedigi icin" alamiyor.

Siz karışmayın evlilik bu çok önemki kardeşiniz evlilik için daha çok küçük önce hayatını yaşasın okulunu okusun bitirsin daha neler neler çıkar karşısına kardeşiniz çok akıllı onun kararlarına saygı duyun

Bu iftiraları atan beyninizde sorun mu ne görücüsü ne şeyi kıza ulaşmış biz gerek yok dedik kardeşim hevesli yani nerenizde anlıyorsunuz ben boşver evlilik zor okuluna bak ne alaka dedim o ısrarla söylüyor hepiniz çok biliyorsunuz bol keseden sallayın hiç bir şey dediğiniz gibi değil ben ne yapayım beğenmiş gelip anlattı benle ne alası var benim dememlemi olacak

Tamam. O zaman madem kardeşiniz herifi çok beğendi, bırakın flört etsinler. Neticede her beğeni ve hatta flörtün nihai sonucu evlilik olmak zorunda değildir.
Ama siz istiyorsunuz ki, tıpkı sizin gibi daha gözü açılmadan, dünyayı tanımadan, erkekleri ve hatta insanları tanımadan kırdın dizini ve bir erkeğin himayesine girsin. Siz ne yaşadıysanız ona da aynısını diliyorsunuz.

adamın tek özelliği doktor olması. işçi olsaydı yüzüne bakmayacaktınız.

Tamam. O zaman madem kardeşiniz herifi çok beğendi, bırakın flört etsinler. Neticede her beğeni ve hatta flörtün nihai sonucu evlilik olmak zorunda değildir.
Ama siz istiyorsunuz ki, tıpkı sizin gibi daha gözü açılmadan, dünyayı tanımadan, erkekleri ve hatta insanları tanımadan kırdın dizini ve bir erkeğin himayesine girsin. Siz ne yaşadıysanız ona da aynısını diliyorsunuz.

Özür dileyerek yazıyorum bu kadar aptal olunur mu🙄berbat bir aileden ve fakirlikten kurtulmuşsun işte, insan biraz akıllanır. Konu sahibesi ailesinden çöp görmemiş ama hala para yedirme derdinde. Onun yerine okut kardeşini canı kurtulsun. Kardeş ultra akıllı bence, bu berbat aileden bir an önce kaçıp kurtulma kafasında.

Back
X