• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kızıma nasıl terbiye verilecek şaşırdım kaldım

Bazen de gerçekten çocuğun huyu böyle zor oluyor, çok üstüne gitmemek ve seçimlerine olabildiğince karışmamak gerekiyor.

Ama sizin kızınızın son zamanlarda ananeye düşkünlüğü, babası almaya gidince imdat diye bağırması, ananede kalmak istemesi sanki son zamanlarda bir şey olmuş da ona tepki gösteriyormuş gibi! Hayatınızda ne değişti, bir onu sorgulayın.

Kışın okula gidiyordu da yazın tatilde ananesi ile kalıyorsa, bu bile yeter düzeni bozulmasına. Gece yatısına keşke göndermeseydimiz.
1 hafta tatile gittik
Annemi görmedi
Eşim buna bağlıyor ama
Bence bu yüzden değil

Kızım eve gelmek istemiyor
Ben elimden geldiğince oyun oynuyorum
Ama eşim fazla vakit ayıramıyor
Kızım hafta içi erken yatıyor zaten

Annemde bir kaç kere kaldı
Ama devamını istiyor

Nasıl davranacağımı şaşırdım
Kızsam olmuyor
Güzellikle söylüyorum yine olmuyor

Bir pedagog a goturseniz yani profesyonel bir yardım lazım kızınıza belki size anlatamadığı bir sıkıntısı vardır :KK43: İnşaAllah düzelir kızınızın huylari benim de kızım var maalesef çok dik başlı tutturuyor istediği olmayınca ağlıyor kızmak bağırmak hiç bir işe yaramıyor maalesef 2 yasinda bizi parmağında oynatmaya çalışıyor Allah yardımcımız olsun.
Amin
Ben de düşünüyorum götürmeyi
Başa çıkamıyorum artık
Ama faydası olur mı acaba

1 hafta tatile gittik
Annemi görmedi
Eşim buna bağlıyor ama
Bence bu yüzden değil

Kızım eve gelmek istemiyor
Ben elimden geldiğince oyun oynuyorum
Ama eşim fazla vakit ayıramıyor
Kızım hafta içi erken yatıyor zaten

Annemde bir kaç kere kaldı
Ama devamını istiyor

Nasıl davranacağımı şaşırdım
Kızsam olmuyor
Güzellikle söylüyorum yine olmuyor

Yok bence bir sorun var. Annenizde yaşıtı çocuk olsa tamam ama sizin yerinize sürekli ananeyi tercih etmesi öok normal değil.
Ya evinizde gergin bir ortam bar, siz ya da babası sinirli veya işten güçten stresli ve çocuk bunu hissediyor veya daha basit bir sebeple anane sürekli oyunlar oynuyor kızınızla ona oyun arladaşı oluyor, siz ise yapmıyorsunuz. İkisinde de çözüm sizde, evinizi çocuğunuzun seveceği hale getireceksiniz.

Terbiyesizlik olarak demedim ki
Sadece davranışları normal değil

Bir çocuk hep mutsuz olur mu
Hangi ortama girersek girelim huysuz ağlamaklı

Başkalarıyla kıyaslamayı sevmiyorum
Ama
Arkadaşlarımın çocukları böyle değil
Annesi yapma deyince dinliyor
Benim ki neden dinlemiyor
Onlar nasıl başarıyor
İyi bir anne baba değiliz sanırım
Benim de cocugum boyle tatile goturduk onunde havuz deniz kum var ama yine bize yapisik mizirdamayi secti.Dikkat et burada mikemmel annelerin saldirisina ugrama.Cocugu kise yastigi olanlar akil vermeyi seviyor cunku

Yok bence bir sorun var. Annenizde yaşıtı çocuk olsa tamam ama sizin yerinize sürekli ananeyi tercih etmesi öok normal değil.
Ya evinizde gergin bir ortam bar, siz ya da babası sinirli veya işten güçten stresli ve çocuk bunu hissediyor veya daha basit bir sebeple anane sürekli oyunlar oynuyor kızınızla ona oyun arladaşı oluyor, siz ise yapmıyorsunuz. İkisinde de çözüm sizde, evinizi çocuğunuzun seveceği hale getireceksiniz.
Evet sorun var farkındayım
Annem bu yaşlarda oluyor diyor
Ama bence eşim fazla oynamadığı için bazen se tartıştığımız için gelmek istemiyor

Annem devamlı oynayamıyor
Yoruluyor
Ama annemin evini çok seviyor
Annemin lafını da dinlemiyor
Sorun var belli

Ama nasıl çözücüm onu bilmiyorum

Evet sorun var farkındayım
Annem bu yaşlarda oluyor diyor
Ama bence eşim fazla oynamadığı için bazen se tartıştığımız için gelmek istemiyor

Annem devamlı oynayamıyor
Yoruluyor
Ama annemin evini çok seviyor
Annemin lafını da dinlemiyor
Sorun var belli

Ama nasıl çözücüm onu bilmiyorum

Valla benimki daha küçük ama genel olarak mızmız zor bir çocuk. Çok sabırlı olmak gerekiyor. Bir de düzenini çok bozmamak gerekiyor. Babam veya ananesi babannesi yanında ise ipler kopuyor, inanılmaz şımartıyorlar.

Ailecek aktiviteler yaratın, film gecesi yapın mesela, o gün biraz sağlıksız abur cubura izin verebilirsiniz hassasiyetinize göre. Biz mısır patlatıyoruz çok hoşuna gidiyor.

Kahve yapıp ailecek kahve günü de yapabilirsiniz hatta sonrasında fal da bakabilirsiniz.

Sofrada herkes gün içinde ne yaptığını anlatsın, sırayla, önce siz ve babası, ayrıntılı ama, arabaya bindim işe gittim çay içtim önce sonra bilgisayarımı açtım... gibi. Onun sırasında ısrarcı olmayın ama, zamanla anlatacaktır sizin gibi.

Kitap okuma saati yapın, önce onun kitabını okuyun, sonra siz kendi kitabınızı okurken o da resimlerine baksın kendi kendine gibi.

Zamanla düzelmesini ummaktan başka bi şey gelmiyor elimizden.. Benim de 2.5 yaşında kızım var, yanında hiç kavga etmedik, doğru düzgün kızımıza hiç bağırmadık, hep sevgi ve sabırla yaklaştık.. Rutinini nereye gidersem gideyim bozmadım ama gelin görünki sözümü dinlemez oldu, nereden görüp öğrendi bilemiyorum, çocuklarla oynarken onlara bazen vuruyor hatta ısırdığı bile oluyor güzelce konuşuyorum yaptığının doğru olmadığını anlatıyorum tamam anne diyor ama yine yapıyor.. Adı yaramaza çıktı aile içinde.. Nerede hata yapıyorum anlamıyorum

Öncelikle ağlayıpta istediği şeyi kesinlikle yapma, sen benim istediğimi yap bende senin diye anlat ve uygula.
İnşallah sadece bir dönemdir canım,

Canım bence en iyisi pedogog yada çocuk psikiyatristine götürün. Bizim komşunun cocugu da öyleydi uzman yardım aldılar düzeldi daha

O sizin anneniz degil siz onun annesisiniz. Tavrinizi koyun be her agladiginda ona istedigini vermeyin. Kiziniz cok el ustunde tutuluyor, simartiliyor bu ilerisi icin hic iyi degil. Zor olucak
Ama alismasi lazim boyle nereye kadar.

Yazilmis zaten ama tekrar edecegim. Agladi mizmizlandi diye hayir dediginiz bir seye evet demeyin. Aglamakli konusma huyu bence de rahatsiz edici. Bu yas cocuklarinda oluyor. Benim kizim da ayni yasta ve cok inatci. Mizmizlanarak konustugu bir seyi asla dinlemeyecegimi defalarca anlattim. Dinlemedim. Anlamiyorum bu sekilde konustugunda dedim. Sadece dustugunde veya cani yandiginda aglamasina kizmiyorum. Onun disinda ne zaman aglasa inatlassa odasina gonderiyorum. Eskiden cok cok daha uzun suren inat sureleri simdilerde 2 3 dk suruyor. Bu arada her seferinde bikmadan usanmadan kirik plak gibi tekrar ediyorum, bir onceki inadinda neler oldugunu bosuna zaman kaybettigini falan. Odasina gidip duzelip geldiginde de mutlaka konusuyorum. Az once neler oldu neleri yanlis yapti falan diye...
Arada bir de hatirlatiyorum annesi oldugumu onu cok sevdigimi, yanlis da yapsa, kizsam da sevgimin hic azalmadigini. Ve kizmalarimin aslinda onun sagligi ve ilerideki mutlulugu icin oldugunu. Anlayacaktir kizinizda. Tavsiyem odul olarak oyuncak alacaksaniz bile bunu yatistirma odulu olarak yapmayin, duzvun davrandigi icin aglamadigi icin alsin odulu. Yine de aslinda odul olayini cok tavsiye etmem. Puanlama olayi yapabilirsiniz. Her yanlis bir cizgi her dogru baska bir cizgi... Toplam 30 dogru cizgi oldugunda 1 oyuncak alabilirsiniz mesela.
Bol bol gidiklama saati de yapin her gece uyumadan once stresini atsin. O gunku davranislarini muhasebe edin beraber, okulda neler oldu vs...
Yapin yapin diye yazdim durdum. Bastan son kendi yaptigim seyleri tavsiye amacli soylemek istedim. Acele yazdim. Ayni durumdaydi cunku kizim. Su anda cok ssyi astik. Yaklasik 3.5 yasindaydi simarik davranislar gosterdiginde. Su an hayir dendiginde "tamam sadece sordum" bile der. Sabir ve zaman cozum.
Ama bu arada pek cok arkadas ortaminda yanlis yaptiginda onunla uzaklasip belki 10 dk belki yarim saat ayri konustugum, alisveris merkezlerinden yine alisveris ortasinda kapiya cikip o aglarken benim bekledigim cok oldu. Ama o sonuc konusmasi ve tahlili yapilmadan birakmadim isin ucunu.
Tutarli olmak lazim ama bazen cok zor bilirim. Kolay gelsin.

5 bucuk yasindaki cocuk sinirlri bazen zorlar. Helede buyuturken fikir ayriligi varsa anne/ baba/ anneanne/ babaanne( bunlarda yetistirmede yardim ediyolarsa) o zmn zorlamayla kalmaz canina okur.
Kim daha esnekse onu kukla gibi parmaginda oynatir. Ornegin siz " eve geliceksin" dediginizde arkada anneniz " gelmek istemiyor kizim, nolucak birgin daha kalsin torunum" diyosa problem cok buyuk.
Sizin yerinizde olsam " ufak bi toplanti" yapardim kizimla annemle ve esimlede. Herkes orda bulunsunki egerki yemekten once atistirmayi yasakladiysaniz siz, anneannesi bundan habersiz olup o atistirmalari yinede onune yigmasin."Bak kizim kurallar koyucaz, herkes duyucak ve sende duyucaksin, kurallari beraber yapicaz seninde sozhakkin var" diyin.
Mesela super dadinin yaptigi gibi cok basit bi tablo, sabit kurallar ve her kurala uyuldugunda kazanilan ödul.
Ablam kendi yataginda yatmak istemeyen 3 yasindaki ogluna sticker tablosu baslatti. Kardesine iyi davrandigi icinse cok daha guzel ve buyuk stickerlar.

Bu zamanin cocuklari cidden bela eskiler hani derler ya biz bes tane alti tane buyuttuk evellallah ama simdiki zamanin bir cocugu eskilerin alti cocuguna bedel. beyinlerinden akil dillerinden soz fiskiriyor masallahhh birde bende dort tane var...en kucugu bir yasinda bir gor istedigi olmadiginda hircinlasmalar,vurmalar ayilip bayilmalar sen kucucksun yaa nerden ogrendin karnimdami anlamadimki?suan sana akil veremem sunu yap bunu yap diyemem kelin ilaci olsa kendi basina surermis hesabi...ama diyebilirimki asla bagirarak korkutarak iradesini kirmaya calisarak,ceza vererek terbiye etmeye calisma bugun bu sekilde onu bastirarak istedigin bir cocuga donustebilirsin ama bunu en fazla on yasina kadar yapabilirsin ondan sonra ne verdigin cezayla nede kizgin bakislarinla onu korkutabilirsin sonrasinda anne babasini umursamayan,kendi bildigini okuyan,isyankar,bir bireye donusur...mumkun oldugunca sabirli ol kriz esnalarinda derinnn nefes al,cokda ustune gitme hatta iletisim kurmak istemiyorsa uzak ol,sakinlestigi zaman konusmayi dene,birde cok bunaltma yani onune yasaklar ve kurallar koyma makul olan seylerde istedigini yapmasina izin ver ama kurallarindada kesinlikle sinirlari iyi ciz ve kararli ol,cocuklar bazen sinirlari ne kadar asabileceklerini kesfetmek icinde mizmizlik yaparlar,sen kararli olursan mizikcilik yapsada degismiyecegini bileceginden cok ustelemez....soz konusu cocuksa sayfalarca yazsam bitmez zira bu konuda cok dertliyim ama saglikli olsunlarda en kotu dertleri kaprisleri olsun diye kendimi avutuyorum ne yapayim?

O sizin anneniz degil siz onun annesisiniz. Tavrinizi koyun be her agladiginda ona istedigini vermeyin. Kiziniz cok el ustunde tutuluyor, simartiliyor bu ilerisi icin hic iyi degil. Zor olucak
Ama alismasi lazim boyle nereye kadar.
Zaten şımartmıyorum ki
Ben mız mızlanıp ağlamaya başladığı zaman içeride ağla diyorum ve ilgilenmiyorum
Yada istediği bir şey olmayınca sonra onu yapmıyorum
Ama eşim benim kadar değil bazen kızıyorum
Bu istediğini yapıp yapmamak değil
Nereye gidersek gidelim hep mutsuz
Ben buna takıntılıyım

Yazilmis zaten ama tekrar edecegim. Agladi mizmizlandi diye hayir dediginiz bir seye evet demeyin. Aglamakli konusma huyu bence de rahatsiz edici. Bu yas cocuklarinda oluyor. Benim kizim da ayni yasta ve cok inatci. Mizmizlanarak konustugu bir seyi asla dinlemeyecegimi defalarca anlattim. Dinlemedim. Anlamiyorum bu sekilde konustugunda dedim. Sadece dustugunde veya cani yandiginda aglamasina kizmiyorum. Onun disinda ne zaman aglasa inatlassa odasina gonderiyorum. Eskiden cok cok daha uzun suren inat sureleri simdilerde 2 3 dk suruyor. Bu arada her seferinde bikmadan usanmadan kirik plak gibi tekrar ediyorum, bir onceki inadinda neler oldugunu bosuna zaman kaybettigini falan. Odasina gidip duzelip geldiginde de mutlaka konusuyorum. Az once neler oldu neleri yanlis yapti falan diye...
Arada bir de hatirlatiyorum annesi oldugumu onu cok sevdigimi, yanlis da yapsa, kizsam da sevgimin hic azalmadigini. Ve kizmalarimin aslinda onun sagligi ve ilerideki mutlulugu icin oldugunu. Anlayacaktir kizinizda. Tavsiyem odul olarak oyuncak alacaksaniz bile bunu yatistirma odulu olarak yapmayin, duzvun davrandigi icin aglamadigi icin alsin odulu. Yine de aslinda odul olayini cok tavsiye etmem. Puanlama olayi yapabilirsiniz. Her yanlis bir cizgi her dogru baska bir cizgi... Toplam 30 dogru cizgi oldugunda 1 oyuncak alabilirsiniz mesela.
Bol bol gidiklama saati de yapin her gece uyumadan once stresini atsin. O gunku davranislarini muhasebe edin beraber, okulda neler oldu vs...
Yapin yapin diye yazdim durdum. Bastan son kendi yaptigim seyleri tavsiye amacli soylemek istedim. Acele yazdim. Ayni durumdaydi cunku kizim. Su anda cok ssyi astik. Yaklasik 3.5 yasindaydi simarik davranislar gosterdiginde. Su an hayir dendiginde "tamam sadece sordum" bile der. Sabir ve zaman cozum.
Ama bu arada pek cok arkadas ortaminda yanlis yaptiginda onunla uzaklasip belki 10 dk belki yarim saat ayri konustugum, alisveris merkezlerinden yine alisveris ortasinda kapiya cikip o aglarken benim bekledigim cok oldu. Ama o sonuc konusmasi ve tahlili yapilmadan birakmadim isin ucunu.
Tutarli olmak lazim ama bazen cok zor bilirim. Kolay gelsin.
Demiyorum
Birşeye hayır dersem hayırdır
İnternetten okuyorum ne yapılması gerektiğini
Uygulamaya çalışıyorum
Ama olmuyor
İstediği herşeyi almam
Paramız az derim
Abur cubur isteyince almam sınırlıdır oda yemeğini yerse
Ama bu çocuk neden mutsuz
Hadi istediği olmayınca ağlıyor anladım da
Neden bir yere gidince hadi kalkalım deyince dinlemiyor
Şunu yapma deyince dinlemiyor
Bazı çocuklara bakıyorum
Annesi yapma deyince dinliyor sakin
Benden mi kaynaklanıyor acaba
Eşimden geleni yapmaya çalışıyorum
Ama bazen dövesim geliyor
O kadar sinir oluyorum
Ama tabi dövmedim dövmem de

5 bucuk yasindaki cocuk sinirlri bazen zorlar. Helede buyuturken fikir ayriligi varsa anne/ baba/ anneanne/ babaanne( bunlarda yetistirmede yardim ediyolarsa) o zmn zorlamayla kalmaz canina okur.
Kim daha esnekse onu kukla gibi parmaginda oynatir. Ornegin siz " eve geliceksin" dediginizde arkada anneniz " gelmek istemiyor kizim, nolucak birgin daha kalsin torunum" diyosa problem cok buyuk.
Sizin yerinizde olsam " ufak bi toplanti" yapardim kizimla annemle ve esimlede. Herkes orda bulunsunki egerki yemekten once atistirmayi yasakladiysaniz siz, anneannesi bundan habersiz olup o atistirmalari yinede onune yigmasin."Bak kizim kurallar koyucaz, herkes duyucak ve sende duyucaksin, kurallari beraber yapicaz seninde sozhakkin var" diyin.
Mesela super dadinin yaptigi gibi cok basit bi tablo, sabit kurallar ve her kurala uyuldugunda kazanilan ödul.
Ablam kendi yataginda yatmak istemeyen 3 yasindaki ogluna sticker tablosu baslatti. Kardesine iyi davrandigi icinse cok daha guzel ve buyuk stickerlar.
Annem dinler beni
Mesela kızım abur cubur isteyince annene sor der
Yada telefon etttirir
Yırtınsa da vermez
O konuda sıkıntım yokta
Eşimi hiç dinlemiyor
En çok beni dinliyor
Ya bir çocuk Babadan Korkmaz mı
Ne zaman eşimle kalsalar kızımın mızırtısı geliyor
Siz hiç sessiz oynamayacak mısınız diye kızıyorum bende

Özellikle insan yanında çok şımarıyor
Yada ben evde telefonla konuşurken

Yaparım ki ederim ki kızda göreyim gibi cümleler kullanmaya başladı
Allahım başa çıkamıyorum

Bende cocukken babaannemden gelmek istemezdim. Tum gun beraberdik, beraber oyun oynuyorduk, eve gelince anne baba yorgun oldugu icin beraber bisey yapsakta enerjilerinin olmadigini hissediyordum, zaten yorgunlardi naz bile yapamazdim zaten evde huzursuzluk vardi vs vs. Ben sebebini anneannenin ilgisine, enerjisine ve varsa evdeki huzursuzluga bagliyorum.

Back
X