- 5 Eylül 2013
- 2.269
- 1.775
- 333
- Konu Sahibi hadibeyaaa
-
7 yaşında, evde yalnız kalmak istemeyen bir çocuğu evde öylece bırakıp gitmek?...……………… Düşman mı yetiştiriyorsunuz çocuk mu bakıyorsunuz? Çocukları psikolojik açıdan doğru yetiştirelim darken psikosomatik izler inbırakacaksınız… Çocukların "sonuçlarla yüzleşmesi ve katlanması" olayını fazlaca farklı biçimde algılamışsınızPsikaytrların demek istedikleri bu değil maalesef
Tam benim kafadasınız, kesinlikle katılıyorumCocuk sizi yönetiyor ve siz buna izin veriyorsunuz. Böyle bir cümleyi kurduktan sonra aslinda zamani belirleyip sonra ceketini giydirip çıkmanız gerekir. Dersi kalırsa kalir. Aslinda sizin doktorun verdiği tavsiye tam bu. Yani sonuclarina katlanmasi. Ertesi gün okulda öğretmenine hesap verme durumu.
Oyunmu bozdu? Uyarip o oyuncağı direk çöpe atmak. İsterse yırtsın kendini.
Ya kendi elleriyle çöpten cikartir yada o oyuncak gider.
Cok asiri basarili bi ögrenci degil ki ama bu durumda öyle bi ihtimal olabilecegini sanmiyorum. Zeki ama beterlige calisiyo zekasi derler ya öyle. Herseyi sorgular anlamadigini anlayana kadar sorar arastirir. Cook ufakken yasadiklarini bile hatirlar. Hafizasi mesela asiri kuvvetlidir. Ama üstün zeka olabilecegini acikcasi hic düsünmedim cunkü okulda normal seviyede bir cocuk
Bende katilmadim o hanimin dediklerine pek. Ben anne olarak tabiki fedakarlik yapicam fedakarlikda degil bu annelik aslinda
Ceza ile çok kısa vadede istediğiniz sonuçları alsanız bile ceza çocuğa ne bir şey öğretir,
ne de olumlu davranış kazandırır.
Leyla Navaro'nun 'Gerçekten Beni Duyuyor Musun?' Adlı kitabını öneririm.
Kabul edilemez davranışları önleme,disiplin ve ceza hakkında yazdıkları bu konudaki bakış açınızı değiştirebilir.
Prof.Haluk Yavuzer Hocamız da yazdığı kitaplar da cezanın etkisizliğinin yanısıra çocuk üzerindeki olumsuz etkilerini çok güzel anlatır.
Bazı üyeler gibi 'sen kim oluyorsun da böyle bilmiş bilmiş yazıyorsun?' Diye soracak olanlara da uzmanlık alanımın 'erken çocukluk dönemi' olduğunu şimdiden söylemiş olayım.
Benim ablama çok benziyor kızınız. Özellikle bebekliğini hatırlaması, sıradan bir günü her ayrıntısına kadar hatırlaması, birisi bir şey söyleyince karşılığında insanı dumur etmesi moralini alt üst etmesi, korumacı olması, dediğim dedik çaldığım düdük bir insan olması, çok soru sorması. Biz bazen bilerek yaptığını düşünüyoruz ama onun karakteri o. Bir hatasını söylediğimizde hemen savunmaya geçer asla kabul etmez. Annem doğduğundan beri onu zorladığını söyler.
Bilakis bence çok ilgili özverili ve çocuğunu düşünen bir annesiniz. Olması gerektiği gibi. Sizin bu tutumunuzu örnek alicam.Siz acaba pedegok yada psikolog ların inerilerine uydunuzmu. Saldım çayıra mevlam kayıra demenizden size sundukları yolları kucumsediginizi anlıyorum.
Örneğin ben oğluma her gun ders çalış çantanı hazırla derken aramızda sorunlar oluştu henüz küçük olmasına rağmen. Yapmadığı eksik kalan şeyleri telafi için yalana başvurdu vs.
Sonra öğretmeni sen ödev falan deme asla dedi.
Ödevi bir eksik bir noksan yada hiç yapmadan okula gitti ve sonuçlarına katlandı. Bana dert yanmaya geldi sen soylemedin diye. Senin sorumluluğun dedim. Şimdi 2. Sınıf akşam gelir dersi çoksa yarısını şimdi yarısını sabah yapar. Bu sabah geç kalktı evin içinde ağlıyor. Beni neden erken kaldırmadın dersim vardı diyor. Bende tabletinle gerekli gereksiz herşeye saati kuruyorsun sabah kalkman saate de kursaydın dedim. Attım sorumluluğü üzerine. Öğretmeni çanta hazırlamıyor ise bırakın eksik kitap defterle gelsin sonuçlarını öğrensin diyor.
Kimine göre ben kötü bir anneyim hiç ödevi olan çocuk uyandirilmaz mı. Ama bu tavrım sayesinde yaşıtlarına göre sorumluluk alma duygusu daha fazla. Benim sadece elime defteri a4 kağıdı gelir kontrol ederim. Yanlışını söylemem 15 soru varsa yanlışın var burda derim hangi soruda olduğunu da söylemem o bulur o sırada işlemlerini de tekrar kontrol eder.
Sınıfta diğer anneler dersler çok ağır çok yoğun diye şikayet ediyorlar. Yahu sen yemek yaparken birde derse mi bakıyorsun. Ben diyorum benim isim sana yemek yapmak şu anda. Senin de ödev yapmak. Sadece çok zor seylerde yol gosteririm hepsi bu. Ama bu kimine göre ilgisiz alakasız anne çocuğu salmış tek başına yapmaya çalışıyor yazık diye algılanıyor.
Bırakın cezasını alsın okulda. Eve gelip ağlarsa bir daha ceza almamak için ne yapması gerektiğini anlatın siz ona kafi.
Ve hic inanmıyorum bir çocuğun kendi kendine bu şekilde davranacağını. Sizin ona iyilik yaptığınızı zannetti:iniz bazı davranışlar vardır emin olun onu bu yöne itecek.
Ablanızın burcu ne? Benim kv aynısı....Bu kadar ayrıntı nasıl hatırlar insan şok geçiriyorum.
Benim ablama çok benziyor kızınız. Özellikle bebekliğini hatırlaması, sıradan bir günü her ayrıntısına kadar hatırlaması, birisi bir şey söyleyince karşılığında insanı dumur etmesi moralini alt üst etmesi, korumacı olması, dediğim dedik çaldığım düdük bir insan olması, çok soru sorması. Biz bazen bilerek yaptığını düşünüyoruz ama onun karakteri o. Bir hatasını söylediğimizde hemen savunmaya geçer asla kabul etmez. Annem doğduğundan beri onu zorladığını söyler.
Başak. Bir insan bebekliğini nasıl hatırlar ben ona şaşırıyorum :)
Aman allah korusun sizin kv düsman basinaYalnız okudukça karakteri benim kv ile birebir aynısı...İnatçı, geçmişe takık her şeyi hatırlayan insanı zorlayan, kıymet bilmeyen, hep benim dediğim olsun isteyen.
Ve psikolojik problemleri olan.
Benim kizimda.Başak. Bir insan bebekliğini nasıl hatırlar ben ona şaşırıyorum :)
Yazdığım mesajı tekrar okuyun...
Olmadi tekrar...
Olmadi tekrar.
Zaten bu ceza değil davranışın sonucuna katlanmaktır,öncesinde uyarı aldığı halde istenmeyen davranışı tekrarlayan çocuklarda kullanılabilir,hiç bir sorun yok.Yaptığı şeylerin kötü sonuçlarına katlandığı oldu mu hiç? Bazı çocuklarda gerçekten ceza yöntemi uygulanmalı. Tabi bu şiddet gibi algılanmasın. Örneğin sinirlenip oyuncaklarını dağıttığında bir daha böyle yaparsa oyuncaklarıyla 3 gün oynayamayacağını söyleyin, bir daha dağıtırsa da gerçekten oyuncakları kaldırın ve oynayamasın. Ya da oyuncak yerine sevdiği başka şeyden mahrum edilebilir.
Sinirli olması yapısından kaynaklı olabilir ama hareketleri tamamen bilinçli yaptığı şeyler.
cocuklarin karakterleri var. malesef insanlar dunyaya sanilan gibi bir ayna olarak gelmiyor.
kimisi ogretsen de kotu olamaz, kimi melek ailede yuz karasi olur.
cevresel faktorler elbette cok onemli.
su an sizin icin elzem olan kiziniza bu bikkinliginizi hissettirmemeniz.
onu kosulsuz sevdiginizi bilmesi lazim.
sizin sevginizi test ediyor. uzersem de sever mi diye deniyor belki de.
kurallar koyun. kurallarda esnemeyin.
ve bol bol sevin
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?