Kızını okutmayan aileler...

dogaa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
4 Nisan 2009
757
17
118
İstanbul
Merhaba,
Konuyu mümkün olduğunca özetlemeye çalışacağım, oturduğumuz sitede bir kız var, lise sona gidiyor, arada derslerine yardım için bize gelir, kızımla oynar, çok akıllı düzgün bir kız, dersleri de çok iyi, her dönem taktir alıyor.
Bugün öğleden sonra ağlayarak geldi, annem beni üniversiteye göndermeyecekmiş, üniversite sınavına girmeme izin vermiyor, lütfen konuşun ikna edin dedi.
Annesini kahveye çağırdım, özetle gerekçe şu: kadın, kadınların çalışmasını karşı, kadın dediğin evinde oturur, evlenir, çocuğunu doğurur, kocasını memnun eder mantaliteside... okuyup da ne olacak, KÖLE mi olacak diyor bi de... biraz sıkıştırınca Doğa hanım size de acıyordum sabah çıkıp akşam geliyordunuz erkek gibi, kimbilir ne kadar yoruluyordunuz, çocuğunuz oldu da kurtuldunuz!!! dedi. Asıl şu halime acıyın sabahtan akşama kadar insan yüzü görmüyorum, evde hapis gibiyim v.s. anlattım ama anlamıyor. kendi hayatı dışındaki tüm hayatlar zavallı, acınası ona göre, onun doğrusu tek doğru, mutlak doğru, kafası başka bişeyi almıyor...
Sonuç olarak ikna edemedim ve kız için çok üzülüyorum, kızın tek hayali doktor olmak ve olabilecek kapasiteye sahip ama ailesi yüzünden sınava bile giremeyecek... ben olsam hadi ordan der kapıyı çeker giderdim ama bu kızın karakteri öyle değil, ne dense boynunu büküp razı olan, ailesine asla karşı çıkamayan biri...
Bu kız için ne yapabilirim? Nasıl yardımcı olabilirim? Kadınla konuşmak çözüm değil maalesef bunu anladım...

Not: Lütfen sanane, kadın haklı, kız kısmı okumaz v.s. yorumlar yapmayın, zaten sinirliyim bu konuda, sırf böyle cahiller yüzünden mesleğini bırakmış bir rehber öğretmenim, hassasiyetime biraz saygı lütfen.

Son düzenleme:

Hassasiyetiniz icin sizi tebrik ediyorum. Keske herkes bu kadar ince düşünse bana dokunmayan yılan bin yasasincilik yapmasa. Ben sizin yerinizde olsam bir sekilde okumamış ve turlu zorluklar altında kocalarına muhtaç kalmış gercek ornekleri Bu annenin gözünün onune sermeye çalışırdım. Nasıl bulursunuz bilmiyorum ama ülkede yeterince fazla bu sekilde okutulmamış ve köleliğe sürülmüş anneler - kızlar- kadinlar. Gercek ornekleri görürse belki biraz olsun olayın ciddiyetini farkedebilir. Ama biliyorum ki bu tarz insanların sabit fikirlerini değiştirmek cok zor. İsrarla bunu savunan insanların hayata baktığı at gözlüğü sökmek büyük özveri istiyor. Umarım başarırsınız da gelecegin doktoru olan genc kızımız size hayatı boyunca duaci olur. Allah razı olsun sizden

Teşekkür ederim,
saatlerce nasıl dil döktüm anlatamam, siz okutun bir mesleği olsun, sonra çalışıp çalışmamaya kendisi karar versin dedim, ama yok, kadın o kadar sabit ki, çalışıp elin adamını mı doyuracak, ben hep çalışan kadınlara acıyorum, çalışan kadınların kocalarını ayıplıyorum kızım da mı onlardan olacak diyor.
varlıklı bir aileler, sanırım kendi kocası gibi zengin bir kocaya verip kendi gibi günlerde fink atıp dedikodu yaparak ömrünü tüketsin istiyor kızı da...

O kadını etrafım da olsa cok guzel bir aileye götürürdum. Kendileri tam da bu kadının istediği tarzda "zengin ve köklü aile ". Oğullarına aldıkları kızı unı de buldu oglu ve kızı hemen unı den aldılar. Nisan düğün hen yapıldı. Cocukta doğdu. Ve su an kızı görseniz adeta 60 yasında çökmüş hayatı elinden gecmis kadinlar gibi. Mutsuz. Nedenini sorduğumda "her firsatta bana egitimsiz oldugumu ona muhtaç oldugumu yüzüme vuruyor hem ailesi hem o " diyor. Bu kısının eşi yurtdışında okul okumuş ailesi hepsi okumuş insanlar. Sanırım o kadından kizini isteseler koşa koşa vereceği bi aile. Ama isin iç yüzü bu.

Oncelikle sizi tebrik ederim kizin annesi ile bir kere daha konussan faydasi olurmu acaba arkadasim acaba annesi boyle dusunuyor babasi nasil dusunuyordur ki belki diyorum babasi biraz daha anlayisli olabilirmi bilirsin babalar biraz kizlarina duskun olur.Lise son demissiniz sinav basvurlari 15. Ocakta bitti galiba

Eminim onun etrafında da vardır öyle örnekler, ama bu tipleri iyi bilirim, tek doğru onun hayatı...
Bi de kesin kendi çevresinde oturup çalışan kadınlarla dalga geçip gülüyorlardı kendilerince, şimdi nasıl diyecek ki benim kızım da doktor, mühendis v.s olacak diye!!!

Babasıyla eşim konuşmayı düşünüyor hafta sonu, birlikte fitness yapıyorlar orda ağzını ararım dedi ama ailede baskın tip anne, babanın sözü geçeceğini sanmıyorum.
Bugünkü olay da başvuru nedeniyle patlak vermiş, kızın annesi baştan girmesine izin vermemiş sınava, kız da annesine söylemeden başvurmuş, anne de öğrenince bağırmış sınava girmeyeceksin diye, hatta tokatlamıştı sanırım kızın yanakları kıpkırmızıydı, ama günahını almayayım ağlamaktan da kızarmış olabilir.

Babasi, ya da baska bir aile buyugu, daha da iyisi, kadinin saygi duyup sozunu dinledigi biri yok mu? Kadinin kendi ailesi, adamin ailesi filan. Gerekirse "okutmazsan sana hakkimi helal etmem" filan diyip korkutarak kadini ikna etsinler son care olarak. Guzellikle razi olmuyorsa zorla olsun.

Kızların da kesinlikle okuması lazım ki gelecekle ilgili hayalleri hedefleri olsun.Koca bulmak,çocuk doğurmaktan başka şeyler düşünebilsinler.Kız için çok üzüldüm.Umarım ailesi ikna olur.Siz konuşmuşsunuz elinizden geleni yapmışsınız.Başka ne yapılabilir bilmiyorum?Böyle insanların fikrini değiştirmek kolay olmuyor.Kız da bence çalışsın sınava girsin belki kazanınca ailesinin bakış açısı değişir.Kızımız doktor olucak diye sevinirler belki.Değişmezse de ne olur bilmiyorum.O yaşta bir insanın ailesini çiğnemesi de çok zor.

üniversiteyi okusun, mezun olsun, altın bileziği olsun elinde, sonra istemezseniz çalışmasına izin vermezsiniz diye ikna etmeye çalışabilir misiniz acaba
kimin ne olacağı belli değil, sizden sonra kızcağız madur olmasın, mesleği olsun ama çalışmasın, yeter ki bir mesleği olsun falan deseniz
yoksulun garibanın elinden tutan bir doktor olur belki, böyle hayırlı bir evlat yetiştirmek istemez misiniz dersiniz
Kızcağın Allah yardımcısı olsun, hakkında hayırlısı olsun inşallah

Son düzenleme:
Yazık bu devirde böyleleri var hala malesef.
Kızım okusun kendi ayakları üstünde dursun demiyorda , kocasına çocuğuna baksın çalışan kadınlara acıyorum diyor.
Yazık çok yazık.
Babayı ikna etmeye çalışın bir şekilde yada okuldan öğretmenleri konuşur belki aileyle.

Kıza rehber öğretmeninle konuş, bi de o çağırsın anneni dedim,
bir de dayısı varmış amerikada onu arayacaktı saat farkı nedeniyle aramadı, ondan umutluydu, inşallah işe yarar, yaramazsa kahrolurum, gözümün önünde o kızın harcanmasına...

ben de hep derim, erkeklerden önemlisi kızın meslek sahibi olması, erkek her işi yapar ekmeğini kazanır ama ülkemizde kadınların iş bulması zaten çok zor, her alanda 2. sınıf muamele görüyoruz, mutlaka geçerli bir mesleği bir hayat güvencesi olmalı her kızın, okumasa da ekmeğini kazanacağı bir meslek edinmeli.

yıl 2013 hala bu kafalar mevcut
yazık ...

147ye ve polise şikayet etsin
rezil etsin millete
cahillik de bir yere kadar nedir bu ya
hatta kız yapamazasa siz ihbar edin muhtemelen 18 yaşından küçüktür
yasal bir şey olmasa bile en azından ortalığa dökülünce belki utanır

tam olarak bunu dedim, hatta okutun, üniversite mezunları daha kolay koca buluyor bile dedim

babayla eşim konuşacak, pek aile büyükleri yok sanırım dayısı ve rehber öğretmen de girecek devreye
ama bu mantık devam ettikçe kızın okulu bitene kadar sürekli engeller çıkaracak bu kadın karşısına
önemli olan kafayı değiştirebilmekte...

yıl 2013 hala bu kafalar mevcut
yazık ...

maalesef... çook yazık, kadını da görseniz nasıl modern görünümlü, nasıl havalı...

avukat arkadaşıma sordum, hiçbir şey olmaz dedi, yine de kıza baskı ya da şiddet olursa şansımızı deneyeceğiz.

yahu yoksa da var desin
hatta kapattı göndermiyor desin
öle ana olmaz olsun

Not: Lütfen sanane, kadın haklı, kız kısmı okumaz v.s. yorumlar yapmayın, zaten sinirliyim bu konuda, sırf böyle cahiller yüzünden mesleğini bırakmış bir rehber öğretmenim, hassasiyetime biraz saygı lütfen.
bu siteye gelen kimsenin böyle cahil bir yorum yapacağını zannetmiyorum
acaba paramı problemleri tabi cahilliğe ek olarak

Böyle kadınlar genelde, kendi tabirleriyle " iyi koca " buldukları için böyle düşünceye sahip olduklarını düşünüyorum
Erkeği evin hamalı görmekten asla vazgeçmez çünkü dışarı çıkıp pazara gitse yorulan tiplerdir genelde
Kocası bütün imkanları sunar ayağını uzatır yaşar
Paracıklarına kıyamaz kızınıda okutmaz.
Adı da kadın okumaz, evinde oturur olur. Ki bahane...

Gözünü açması lazım ama zor bir yol
Kız bir şekilde o sınavı kazanıp çıkmalı karşılarına.
Sizden beklentim yok demeli.
Tıp okuyanlar güzel bursta alıyorlar.
Allah yardımcısı olsun.

Ayrıca, duyarlılığınız için tebrik ederim.
Nerede okumak istemeyen çocuklarına bütün imkanları seren aileler, nere de böyleleri

Son düzenleme:
ne güzel bir insansınız siz :)

hep diyoruz ya anneler çok önemli önce onlar eğitilmeli diye..işte en iyi örneği bu..

bence babasını devreye sokun,eğer kızının okumasından yanaysa mutlaka etkili olur.öğretmenleri ile de iletişime geçebilirsiniz.

ama aklım almadı bir kadın kızına bunu neden yapar? neden kendi ayakları üzerinde durmasına mani olur? yazık,günah...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…