öncelikle eşinizin açtığı boşanma davası halihazırda mevcut olduğunu söylemişsiniz,şubat ayında ilk duruşması olacağını söylemişsiniz. acaba eşiniz açtığı o davasında mahkemeye evliliğinizin sarsıldığına ilişkin hangi gerekçeleri yazmış. siz şubat ayında duruşması olduğunu biliyorsanız, dava dilekçesi size tebliğ edilmiş demektir. yani eşinizin bu boşanma davasında neye dayandığını biliyor olmalısınız, muhakkak bir sebep göstermiş olmalı. şayet mahkemeye sunduğu sebep eşimle annem arasında kaldım, ben bu işi beceremedim, idare edemedim mealinde bir gerekçe ise ve siz boşanmayı istemezseniz çok büyük bir ihtimal, boşanma davası red edilecektir, hakim boşanmanıza karar vermeyecektir. zira kusurlu olan eşiniz, yani ailesini toparlayamayan eşiniz bu gerekçeye dayanarak sizden boşanmak isteyemez.
şayet eşiniz anlaşmalı boşanmak için dilekçe yazmış(olayların detaylarına girmemiş) ve mahkemeye sunmuş ise, evliliğin sonuçlarına ilişkin bir protokol yapmanız gerekecektir ve sizin de boşanma isteğiniz muhakkak ki mevcut olmalıdır.
öncelikle eşinizin mahkemeye başvurup vurmadığını, başvurdu ise dilekçesinde neler yazdığını ifade ederseniz size belki yardımcı olabilirim.
nafaka sizin ve çocuğunuzun hakkıdır. nafaka boşanma davası ile beraber istenir, baba ve anne cocuğa bakmak zorundadır. baba isterse işsiz olsun, hakim makul olan bir oranda çocuk için nafaka bağlar. nafaka özelliikle çocuğunuzun nafakası kesinlikle pazarlık konusu olabilecek bir sey değil. hele de sizi boşanmaya ikna ederken gösterilecek bir iyiniyet değildir. unutmayın, siz %100 hatalı olsanız bile,velayeti size bırakılan bir çocuk için mahkeme babasının çocuğa nafaka vermesine hükmedecektir.
şahsınıza ve evliliğinize ait özel durumları bilmesem de,verdiğiniz bilgilerden ev hanımı olduğunuzu ve eşinizin çalışıyor olduğunu çıkarıyorum. çalışmayan eş siz olduğunuz için sizin adınıza da nafaka verilmesi ihtimali çok yüksektir. mahkeme burda şu ölçüyü dikkate alır, evlilik içinde bu kadının iaşesini bu adam karşılıyor muydu, evet, bu kadının çalışmamasını mazur gösterir de şu şu sbepler var. falan filan.
bir de tazminata ilişkin haklarınız var. bu haklarınız davada öne sürülen olaylara göre kusurlar oranları göz önüne alınarak takdir edilir. var olan tüm malvarlığı paylaşıldığı gibi, boşanmanın sonucunda durumu ağırlaşacak kusursuz eşin kusurlu eşten aldığı tazminat hakları vardır. yine bir takım kriterler vardır, davanız görülürse menfaatlerinizi(özellikle çocuğunuzun menfaatini) korumak için hukuki destek almanız da çok büyük fayda var.
sizin evi terkettiğinizi iddia ederek size dava açılırsa, bu terk sebebinin ileri sürülmesi için ciddi bir prosedür bulunduğunu, sizin terketmediğinizi evinize dönmek istediğinizi söylemenizle bu sebebin geçerli olamayacağını söyleyebilirim. yine de dikkatli olmalısınız.
bunları çok uzun anlattım,biraz da tereddüt ederek anlattım. dilerim ki ihtiyaç duymazsınız
işin bu teknik kısmı konusunda ancak ve ancak evliliğinize ait detayları anlattığınız bir hukuki danışman faydalı olacaktır.
unutmayın ki, evlilik gibi boşanmak da tabi bir süreçtir. özellikle sizin ve çocuğunuzun ruh sağlığı açısından en iyisi bu süreci gerginliği aza indirerek yaşamak fayda sağlayacaktır. haklarınızdan asla vazgeçmeyin, vazgeçtikleriniz olursa kendinizi mazur görebileceğiniz ve çocuğunuza anlatabileceğiniz haklı sebepleriniz olsun, ama ne olur çok da yıpratmayın kendinizi, hiçbir tazminat size bu süreçte yaşanan şeylerin tam telafisi olmayacaktır. eşinizin gerginlikten uzak uslubunu terketmemesini sağlayın, sizin için çok ani bir gelişme olduğunu, sebebini tam olarak anlayamadığınızı, bu karar vermek için kendinize bir süre tanımanız gerektiğini ifade edin. bu süre zarfında sizinle konuştuğu zamanları not alın, çektiği mesajları sakın ha silmeyin, önemsiz gördüğünüz bir çok husus bile sonradan çok faydalı olabilecektir. eşiniz yüzyüze bir görüşme talep ederse, daha sonra sizin adınıza tanıklık edebilecek bir kimse ile beraber gidip görüşün, uyanık olun ama paranoyak olmayın. kendinizi asla hırpalamayın, duygusal olarak zorlamayın, siz herşeyden çok daha değerlisiniz. ve bu süreci ister boşanın ister boşanmayın en az sıkıntılı olarak atlatmak hem sizin hem de çocuğunuz için dünyalara bedeldir.
dilerim kolaylıkla ve zararsız bu durumun içinden çıkarsınız