- 30 Ekim 2018
- 16.162
- 36.780
- 528
Evet aynen öyle.ama işte o 40 küsür yaşındaki laftan anlamayan insanların genellikle çocukları laftan anlamıyor.
çocuk bu, ne görüyorsa onu yapıyor.
insan düşünüyor , tabi Doğuma yakın bir zaman da eşim de bende arkadaşlarımıza gerekli açıklamaları yaparız , yalıtım konusun da bilmiyorum bina da ki ilk bebek olacak , diğerlerinin çocukları hep büyük... Sesssiz sakin bir lojmanız... bizim misafir gelince nasıl olacak işte onu bilmiyorumBiz de bir dönem lojmanda yaşadık. Oranın bina yalıtımı gerçekten iyiydi. Yukarıdan ses en düşük düzeyde geliyordu ki hiç rahatsız bile olmuyorduk. Bir de üstümüzdeki küçük bebekti 2 yaşında. Yere bir şeyler atıyordu ama kim ne diyebilir laftan anlamayan bebeğe? Benim lafım laftan anlayacak kapasitede olup ısrarla tekrarlayanlara.
Aslında konu sahibine bunu anlatmak istemiştim ama bir türlü anlamak istemedi nedense. Konu başka başka yerlere gitti.Bu ülkede adalet yok, üzgünüm. Bir keresinde aşağıdaki komşu tüm apartmana ait alanda mangal yakmıştı ve balkonda asılı çamaşırlarımız duman altı olmuştu. Bunun yanısıra diğer komşu bahçeye köpek bağlamıştı ve bana o köpek saldırmıştı. Bu olaylar için zabıtayı aradım ve zabıta geldiğinde bana ceza yazarsam sana da yazarım demişti. Sırf uğraşmamak için beni vazgeçirmek için böyle demişti. Ben de adını soyadını aldım zabıtanın tehdit ettim. O şekilde ancak köpekten ve mangaldan kurtulabildim. Üstüne bir de devamlı tehdit aldım. Bu insanlar toplu yaşam kurallarına uymadığı gibi yüzsüzlük ve arsızlık diz boyu. Ayrıca bunlarla uğrasacaksan cok para harcaman gerekir. Herkesın bir yerlerde tanıdığı var ihale sana bile kalabilir.
Bana bunu anlatmak istemediniz önceki mesajlarınızı okuyun. "Çocuk bu" başlığı altında bir şeyler saydınız. Polemik yaratmaya pek meraklısınız sanırım bir de kendinizi haklı çıkarmaya calisiyorsunuzAslında konu sahibine bunu anlatmak istemiştim ama bir türlü anlamak istemedi nedense. Konu başka başka yerlere gitti.
Teşekkür ederim hislerime tercüman olduğunuz için.
Evet aynen öyle.
Ama annesi ne kadar ilgilense de öğretse yaramazlık yapıyorlar, çocuk bunlar. Yeni yeni öğreniyorlar, keşfediyorlar, alışmaya çalışıyorlar.
Her gürültü yapan çocuk laftan anlamaz, zeka seviyesi düşük falan değil. Hatta fazla zekadan çocuklar bu kadar yaramaz oluyor.
Bu kadının öğrencilerine de yazık. Kendi evladını yetiştiremeyen başkasının çocuğunu nasıl eğitsin ? Bence şikayet edin, kendisine bi çeki düzen versin.Aile en büyük suçlu çünkü havanın güzel olduğu günler bile çocuğu dışarı cikarmiyorlar hep evin içinde koşuyor. Çocuk belki gündüz parkta enerjisini atsa daha uysal olur ama anne babanın daha önemli işleri var Esra Erol izleyip okey oynamak gibi
İdrak ben de bunu soruyorum işte, az önce kendinden örnek veren üyeye de sordum.Dönmüyor, dönmemeli. Sınır ve kurallar çocuklara zarar vermez aksine mutlu ve huzurlu olmalarını sağlar da anlamamakta ısrar ediyor çoğu ebeveyn. Düzenli uyku, düzenli yemek saatleri, kurallı oyunlar çocuğa zulüm sanıyorlar. Misal benim sıpayı dışarı çıkaracağım. Ancak önce döktüğü oyuncakları toplaması gerek. Bekliyor öyle, beklemeye de devam edecek. Üç beş parça oyuncağı sepete koymaktan aciz bir pipili olmaması için toplamadan çıkmayacak. Zulüm mü bu? Asla değil. Ben kafasına vura vura toplatmıyorum. Ya da toplamazsan çikolata almam gibi saçma salak tehditler yapmıyorum. Döktüğümüzü toplamadan çıkamayız. Ben mutfağı toplayacağım senin görevin de kendi döktüğünü toplamak. Toplamak istemiyorsan senin tercihin ama dışarı çıkamayız bu durumda deyip çekildim. Biliyorum ki eninde sonunda toplayacak. Durumu tam manası ile idrak ettiğinde ise, bekleyerek sadede dışarı çıkmakta geciktiğini yani kendine zarar verdiğini anlayacak.
Mesele bu kadar basit aslında. Zorlaştırmaya gerek yok.
Bu durumu komşunuza söylerseniz bence sorun etmez dil çok önemli , ifade etmek özür dilemek ... lojmanda yaşıyoruz , emeklikleri gelmiş bir asker eşi var titizlik hastasıymış sabahları erken kalkıp sürekli ev süpürüyormuş , bir gün kapıma geldi kendini anlattı sabah 8 de ev süpürme ihtiyacı hissediyorum kendimi tutamıyorum falan ( üst kat komşum ) tedavi alıyorum ama olmuyor gibi ... hafta içi evde olmadığımı ama haftasonu en azından 10 a kadar kendini tutmasını söyledim , başka bir iş ile ilgilenin 10 a kadar olmaz mı falan dedim kadın da deneyeceğim teşekkürler falan dedi , haftasonu bazen 9 buçuk bazen 10 da açar süpürge , haftaiçi zaten yokum ... özür ve anlatma durumu başka bu tarz durumlar da İnsanlar zaten anlaşıylı oluyorİdrak ben de bunu soruyorum işte, az önce kendinden örnek veren üyeye de sordum.
Yahu ben de yapıyorum, kuralların dibi var.
Ve asla sözümden dönmüyorum.
Yırtınsa da tepinse de o eylem gerçekleşene kadar dediğini yapmıyorum ama benim tazmanya krizlerden çıkıp yenisine giriyor.
İlgisini falan çekmek mümkün değil, sinirden ve ağlama nöbetinden tir tir titriyor ne yapacağını şaşırıp deli danalar gibi saldırıp bağırıyor.
Evde o an kullanmadığımız tüm odaları kilitliyoruz girip kendine zarar vermemesi adına ve o kilitleri zorluyor falan.
Muhtelemen yeni taşınan alt komşum da çocuğu odaya kapatıyoruz da falakaya yatırıyoruz zannediyordur.
Pedagog, gelişim uzmanı, çocuk nöroloğu gibi birçok doktor önerisini yaptım yok olmuyor.
Diyeceğim o ki, verilen tepkinin önüne geçemiyorum ve ben tek değilim.
Benim gibi anneler de var, çocuğu durdurmak adına tekme yumruk yiyen, keza şuan çenem mosmor melesa.
Tek teşhis ‘high need çocuk’.
Sen nasıl yapıyorsun, senin oğlan o kurala nasıl uyuyor, tepki vermiyor?
Biz asansörde her karşılaştığımız insana merhaba demeden önce özür dileyen insanlarız.Bu durumu komşunuza söylerseniz bence sorun etmez dil çok önemli , ifade etmek özür dilemek ... lojmanda yaşıyoruz , emeklikleri gelmiş bir asker eşi var titizlik hastasıymış sabahları erken kalkıp sürekli ev süpürüyormuş , bir gün kapıma geldi kendini anlattı sabah 8 de ev süpürme ihtiyacı hissediyorum kendimi tutamıyorum falan ( üst kat komşum ) tedavi alıyorum ama olmuyor gibi ... hafta içi evde olmadığımı ama haftasonu en azından 10 a kadar kendini tutmasını söyledim , başka bir iş ile ilgilenin 10 a kadar olmaz mı falan dedim kadın da deneyeceğim teşekkürler falan dedi , haftasonu bazen 9 buçuk bazen 10 da açar süpürge , haftaiçi zaten yokum ... özür ve anlatma durumu başka bu tarz durumlar da İnsanlar zaten anlaşıylı oluyor
Büyüdükçe daha çok laf dinlerlermiş gibi geliyor ama benim kızım geçen sene yapmadığı şeyleri bu sene yapmaya başladı.Yaşa göre değişir durum beybisi :) geçen yıl oğlum üç yaşındaydı kendini net şekilde ifade edemiyor dolayısıyla fiziksel tepkilere başvuruyordu. Yine de elimden geldiğinde engel oluyordum ama şikayet olsaydı durumu izah eder kusura bakmayın derdim. Bu yıl dört yaşında. Kendini ifade etmeyi öğrendi dolayısıyla şu an verdiğim tepkiler bambaşka geçen yıla göre.
Konuda bahsedilen çocuk altı yaşında. Evet zeka bilmem ne diye eleştirmemek lazım. Ancak denileni anlar, kuralları idrak eder. Bu yüzden çocuk işte deyip geçilmez altı yaşında çocuğa. Aşırı hareketli ise akşam saatlerinde ilgiyi yoğunlaştırıp sakinleşmesi sağlanır. İlgi ve şefkat ile sakinleşmeyen çocuk tanımıyorum. Oğlum dahil.
Gwrek yok. Öğretmenim ben. Çok Da güzel söz dinleyen öğrencilerin de olduğunu gördüm. Peki onlar nasıl söz dinliyor?@derin sularda
Sana ihtiyacım var şu an. Ne desem boş. Sanki bütün büyükler bu yaşta doğmuş.
Uzman görüşüne ihtiyaçları var.
Zaten konu sahibi de bi özür belki bi anlatma bekliyor ama , anlayış yerine zıtlaşma olmuş belliki.. o Sebeble ona hak veriyorum , sizin diliniz zaten güzel ki komşularınız da aynı güzelliği sizi göstermiş . Darısı konu sahibineBiz asansörde her karşılaştığımız insana merhaba demeden önce özür dileyen insanlarız.
Çünkü gerçekten ben evimdeki sese kendim tahammül edemiyorum, daha binaya girerken çocuklara tembih ediyoruz ‘oyun oynadık koştuk eğlendik saat geç oldu lütfen eve sessizce gireceğiz, uyuyacağız’ diye.
Ama nafile, başlarlar cıyak cıyak binada, o an yer yarılsa da içine girsem artık derim.
Geçen büyük olanı eve girmemek için bir tek duvara tırmandığı kaldı, tamam çıkalım dedim bi açtım kapıyı, 3 komşu da kapıya çıkmış sese bir şey oldu zannetmişler.
Kuma gömdüm kafamı, oğlanı gösterip ‘engelleyemiyoruz, yapamıyoruz çok özür dileriz ne deseniz haklısınız’ dedim ama sesim çıkmıyor adeta utancımdan.
Allah var, bir kere bile şikayet eden duymadım hatta sorunca ‘yok hiç gelmiyor sesiniz’ diye utandırmamaya çalışırlar da biliyoruz gerçeği ve onlar adına çok üzülüyoruz.
Bir de ben lojman kültürüyle büyümüş insanım zaten, değil ses çıkarmak belirli bir saatten sonra evdeki tüm cihazların fişi çekilirdi falan filan.
Ama hayaller ve hayatlar bambaşka işte...
Canım olur mu? Okulda da başarısız olsa öğretmeni suçlarlar. Evde kendi çoçuğuna söz geçiremeyen okula gelince öğretmeni suçluyor hemen. Ben sonuna kadar sana hak veriyorum. O gürültücü komşu benim yan dairemde oturuyor. Her sesleri benim yatak odasında. Çünkü çok zeki ama çok yaramaz çocukları varAynen herkesin çocuğu çok zeki zaten. Falakaya yatırın dediğimi hatırlamıyorum böyle sadistce bir düşünce anca size yakışır zaten. Ben de çocuk oldum ama kimseyi rahatsız etme hakkını kendimde bulmadım. Benim de 5 yaşında kuzenim var dur lafından anlıyor çünkü aile gerekli eğitimi veriyor. Birileri sırf yavruladi diye kendini patron sanıyor. Ama çocuk işte diye bir şey yok. Banane bilincsizce üreyen bir ailenin canavar çocuğundan? Medeniyetsiz aileler bir zahmet eğitim versin apartman kuralları diye bir şey var sizin oraya medeniyet uğramadı sanırım. Çocuk diye başımın üstüne çıkarmam ben sınavıma çalışamıyorum diyorum siz çocuk diye tutturmussunuz. Önce bir kendi çocuğunuzun okuluna calisamadigini düşünün sonra benden tek taraflı saygı bekleyin
Her öğrencinizin fıtratı bir mi hanımefendi?Gwrek yok. Öğretmenim ben. Çok Da güzel söz dinleyen öğrencilerin de olduğunu gördüm. Peki onlar nasıl söz dinliyor?
Keşke bi yaptırımı olsa birde laftan anlamaz demişler nasıl laftan anlamaz bal gibi anlarMerhaba. Üst katta oturan ailenin bir oğlu var. Yaşını tam bilmiyorum ama 6-7 civarında. Laftan anlayabilecek durumda yani. Buna rağmen sabah 8 akşam 10 arası evden gürültü eksik olmuyor. Çocuk evde bisiklet gibi bir şey sürüyor ve aşırı bir ses çıkarıyor. Evimizin içinde konser havası var gürültü hiç eksik olmuyor. Sabah akşam uyutmuyor psikolojimi bozdu artık. Kaç kere uyardık apartman yoneticisiyle de konuştuk onlarda hem sözlü hem yazılı şekilde uyardı ama çok arsız insanlar. Saat 11 olmuş çocuk evde koşuyor. Yukarı çıkmaya üşendiğim için tavana sopayla vuruyorum sanki suçlu benmişim gibi bir de onlar vuruyor. Sadece bu da değil apartmanda belli bir gün vardır sofra bezi hali vs silkelemek için bunlar o günün dışında pencereden aşağı hali silkeliyor. Üstelik balkonda çamaşır asmisken. Aranızda avukat olan varsa bilgilendirebilir mi şikayet etsem ya da dava açsam ceza kesilir mi ? Sinavlarima bile çalışamıyorum artık çocuğu gündüz bile parka götürmuyorlar milletin ikazsız çocuğunun cezasını çekmek istemiyorum. Evden taşınma durumumuz yok ev bize ait ama onlar kiracı mi bilmiyorum. İyi geceler
İdrak ben de bunu soruyorum işte, az önce kendinden örnek veren üyeye de sordum.
Yahu ben de yapıyorum, kuralların dibi var.
Ve asla sözümden dönmüyorum.
Yırtınsa da tepinse de o eylem gerçekleşene kadar dediğini yapmıyorum ama benim tazmanya krizlerden çıkıp yenisine giriyor.
İlgisini falan çekmek mümkün değil, sinirden ve ağlama nöbetinden tir tir titriyor ne yapacağını şaşırıp deli danalar gibi saldırıp bağırıyor.
Evde o an kullanmadığımız tüm odaları kilitliyoruz girip kendine zarar vermemesi adına ve o kilitleri zorluyor falan.
Muhtelemen yeni taşınan alt komşum da çocuğu odaya kapatıyoruz da falakaya yatırıyoruz zannediyordur.
Pedagog, gelişim uzmanı, çocuk nöroloğu gibi birçok doktor önerisini yaptım yok olmuyor.
Diyeceğim o ki, verilen tepkinin önüne geçemiyorum ve ben tek değilim.
Benim gibi anneler de var, çocuğu durdurmak adına tekme yumruk yiyen, keza şuan çenem mosmor melesa.
Tek teşhis ‘high need çocuk’.
Sen nasıl yapıyorsun, senin oğlan o kurala nasıl uyuyor, tepki vermiyor?
Büyüdükçe daha çok laf dinlerlermiş gibi geliyor ama benim kızım geçen sene yapmadığı şeyleri bu sene yapmaya başladı.
Çevreyi tanımaya başlıyorlar, başka insanlar başka çocuklar başka anneler görüyorlar.
Mesela ben kızıma tablet telefon vermiyorum ama kızım " falancanın annesi veriyor sen niye vermiyorsun?( eltim kızı her ağladığında eline tablet telefon verir, bir ara kızım sürekli ağlıyordu. ), falanca şu oyuncaktan almış sen neden almıyorsun? Falancalar denize gitmiş biz niye gitmiyoruz..... (denizi olmayan bir yerde yaşıyoruz) "
Sürekli bir karşılaştırma halindeler.
Huyları değişiyor. Ne kadar çok bağımsız olduklarını hissederlerse i kadar çok anne babayı dinlemiyorlar. Da konumuz cidden bu değildi. Niye buralara geldi anlamış değilim.
Napsın kız, çocuk dünyaya getirdiler diye hep kendinden üste mi koysun bu insanları? Çocuk dünyaya getirdilerse ebeveyn olmaya hazırlar demektir. Ebeveynliğin ilk kuralı da çocuğu dünyaya hazırlamaktır. Toplum nedir, insanlarla nasıl yaşanır, nasıl iletişim kurulur bunları aktarmaktır. Topunu alınca ağlayarak ortamı terörize etmemesi gerektiğini bilmeli bir çocuk.Ben üstüne alınmıyorum zaten. Ortaya da olsa bu laflar çok çirkin. Senin hakkın çocuk dünyaya getiren anne babalar için bu tabirleri kullanmak mı?
Kusura bakma böyle bir hakkın yok.
Çok şikâyetçi isen polisi zabıtayı ara daha önce de söyledim. Ama sadece uyarıp gidiyorlar.
Hatta şikayetci olana tip tip bakıyorlar. Burası Türkiye.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?