Komşuluk yok

Çok mantıklı. Bir kere asansörde bebeğini indiren bir kadın görmüştüm keşke o an yapissaydim :)
Ben taşındığımda da kimse gelmedi ben karşı komşunun önemli olduğunu düşünüp kendim bi şey pişirip gittim çocuklarımızda bizde yaşıttık iyi anlaşıyoruz ve onun sayesinde onun üstüyle de tanıştım merhaba merhaba yaparız fazlasını gelemem böyle iyim ben

biz küçük bir ilçedeyiz. artık burada bile bahsettiğiniz türden komşuluk çok fazla yok.
oturduğumuz binada boş daireler var, onun dışında hepi topu 4 aile yaşıyoruz birini hiç görmedim. benimle yaşıt bir kadın var, taşınırken tanıştık ama sonrasında hiç sohbetimiz selam sabahımız olmadı. karşı komşum yaşlı bir teyze, kanser hastası. bazen koldan iğne vurulması gerekiyor onu vuruyorum. ama gel git yapmıyoruz evlerimize. bir tek alt komşumuz var 30 küsür yaşlarında bir aile.. ayda bir iki ayda bir onlar bize gelir biz onlara gideriz. büyük şehirde olsam sanırım komşuculuk yapamazdım, zaten kimse kimsenin yüzüne bakmıyor oralarda. bu devirde insanlara güven olmuyor daha doğrusu.

Ben 11 senedir aynı sitede oturuyorum,kimseyle de merhaba,iyi günler muhabbetinin ötesine geçmedim hiç sıkıntı da yaşamadım bu anlamda. Evlenip taşındığımda çalişıyordum zaten vaktim yoktu,sonra doğum yapınca da aynen devam etti.
Sevmem zaten zırt pırt kapı çalip ben geldim denmesini,bende gitmem kimseye o şekilde.
Annemin sitesinde bir komşusu vardı,kadın bizden çıkmazdı,bir diğeri gece,sabahin körü farketmeksizin kapıyı çalar yada arar birşeyler isterdi,o kadar bıkmıştım ki dedim kimseyle yüz göz olmayacağım, öyle de devam ettim.
Siz görüşmek istiyorsanız,minik 1 paket kahve,yada kurabiye vs hazırlayıp,uğrayıp komşularınıza kapıdan bırakabilirsiniz. Şu daireye tasındık,kahve içmeye beklerim vb şekilde girizgah yaparsınız. Görüşmek isteyen olur muhakkak,sonrası gelir diye düşünüyorum

Senin hiç sabah kahvaltısıyla evine gelip,akşam yatana kadar evinde oturan komşun olmamış ondandır cherry. Annemin vardı bir tane komşusu düşünsene yataktan kalktın,pijaman üzerinde çayı koydun kapı çaldı ta tammm geldi,oturdunuz kahvalti yaptınız, kahve içtinız o ara koltukta uyukluyor komşu kişisi,öğlen yemekte hazırladın mecburen baktin gitmiyor,yine cayı kahvesi vs,akşamüzeri yine uyukluyor şaka gibi. İnan babam gelmese kalkmazdı kadın.
Bir diğeri gece 12de arar, anneme x abla şu var mı der,telefonun fişini çekiyorduk mesela biz artık zira geç saatte çalan telefon genelde kötü haber oluyor diye,birde uyuyoruz yani okula gidicez,kapıyı çalıyordu bu kez hepimizi uyandırırdı. Birde istediği atıyorum pirinci, yağı vs beğenmezdi de,yüzüne de söylerdi ben bu yağı kullanmıyorum ama neyse diye. Şaka gibiydi resmen.
Bak kadin hala aynı,annem bizdeydi bir süre,bu kadında annemden tepsi istemiş ,annemi bıraktım eve ,bir baktık tepsiyi kapıya bırakmış. Manyak ya. Dursun işte gelince annem,çal kapısını ver dimi? Yok öylece kapıya bırakmış. Anneme dedim artık yeter şununla görüşme. Birşey isteyecek olsa gayet güzel evde olduğun zamanı kolluyor ama bir tane tepsiyi kullanmak için istemiş işini görmüş sen evde yokken kapına bırakıyor diye.
Komşunun böylesi de var yani.
Ha kendi oturduğum sitede selamlaşırım herkesle ayaküstü,havuz basında,çardakta vs denk geliriz sohbet ederiz vs ama ötesi yok bende.
Bir manyağa denk gelsen sende böyle düşünmezsin emin ol.

Heh işte biz kendi kafesimizde yaşamaktan memnunuz, mutluyuz. Kimse gelip buna laf söylemesin ya da uzak durmak istiyorsak alanımıza girmeye çalışmasın bi zahmet.

Kim sizin kafesinize zorla girmeye hevesli? O yazıdan bu anlamı nasıl çıkarabildiniz? Ne kadar asosyal bir yaklaşım.
Konu sahibi de farkettiyseniz kimsenin evine çıkarma yapmıyor. Sakin olun yahu meraklısı değiliz asosyal kişilerle hoşbeş etmeye. O elektrik alınıyor zaten insandan. Siz selam vermeseniz de olur

Bende çevremde muhatap olduğum insanları az da olsa tanımayı severim. Çok sevdiğim komşularımda oldu, hiç hoşlanmadığımda. Ama bunları onları tanımadan bilemezdim.
Yaşıt çocuklarımız olan komşularım ile daha fazla görüşmeyi seviyorum mesela, çocuklar oynarken bizde kahve içeriz. Yaşlı tek yaşayan kapı komşu teyzem var, çocukları uzak pandemide sık sık kapısını çalıp markete pazara gidiyorum eksiğin varsa alayım sen çıkma diye sordum. Hayır duası, yanı sıra börek, poğaça, kek yaptım çocuklarla afiyetle yiyin diye kapıma bıraktığı güzelliklerde kâr kaldı bana
Komşuculuk okadar kötü birşey de değil yani. İnsana insan lazım.

bu zamana kadar sadece 1 komsuyla sorun yasadım ... onda da hergun gelıp benden erzak ıstıyordu yok kalmadı dedım dıye bana dusman olmustu ,tek o sorunum oldu... kendımı bıldım bılelı komsuluk ılıskım vardır

mesela kek getırse yemem hıjyen acısından dıyenlerde var ,kendılerınce tabııkı haklılar ama ınsan dusunmeden edemıyor o kısıler hazır paketlı gıda da yemıyor o zaman ya da lokantada da , dısardan da yemek yemıyor? ...
yıne de komsunun getırdıgını yemek ıstemezsen hayvanlara verırsın yemek zorunda tabııkı degıller eger rahatsız oluyorsa, mesafelı durur, kapıya gelen komsu bunu gorur zaten mesafelı durur dıye dusunuyorum .

yanı komsunun getırdıgını aldı-yedı veya selam verdı dıye komsular hadsızlık yapmıyor, sırf bu yuzden bırbırlerıne gırıp cıkmıyorlar, belkı ondan cekınıyorlar bundan dolayı uzak durmak ıstıyor olabılırler ama hadsız olan hadsızlık yapmak ısterse bahane buluyorlar zaten... kotu ınsana denk gelırse ınsan ,selam vermeye bıle gerek yok kotulugu mutlaka dokunuyor yanı

sokakta aglayan da gorsem yaklasırım yardımcı olabılecegım bırsey var mı ıyı mısınız dıye sorarım ... belkı yanlıs yapıyoruzdur bılmıyorum ama bu yuzden hıc sıkıntı yasamadım acıkcası . bırını rahatsız ettıgımı hıssetsem uzak dururum . ınsanlarla ıletısımı,ınsanları, bırılerının ısını kolaylastırmayı sevıyorum , yuzlerınde gulumseme gormeyı sevıyorum aslında tam olarak bu...

komsum gecen gun bır yemek yapmıs(ben heryerde yemek yıyebılen bırı degılım hassas oldugumu da bılır ) sevdıgını bıldıgım yemegı yaptım aklıma geldın musaıt mısın cocuk sana getırsın ıstersen dedı aradı . ısterım valla ellerıne saglık dusundugun ıcın cok tesekkur ederım dedım aldım ve afıyetle yedım. sevdıgım yemegı ıcıne sınmemıs gondermıs olması dusunmesı cok mutlu ettı ,yenı yıla gırıcez ya ...cıkolata kahve hedıye aldım verıcem mesela :) bılıyorum kı yuzunde gulumseme olacak ,mutlu olacak onu gormek bana yeter

herkes farklı dusunuyor yanı ınsanız ıste hepımız cesıt cesıt :)

Son düzenleme:

Arkadaşlık, komşuluk etmek istemeyenler etmesin tabi zorla değil ama burda konu sahibesine yazılan insanlara zorla yapıştın benzeri mesajları da hayretle okudum Çok acaip yorumlar var gerçekten. Daha sıcakkanlı insanlar zaten komşuluk etmek istiyorlarsa kendilerini belli ederler, istemeyenler oralı olmazlar konu sahibesi de isteyenlerle arkadaş olur bu kadar. Burda komşuculuk oynama sen de ben antisosyalim sen de ol yazanları gerçekten anlayamadım, sosyalleşmeyi sevmeyenler de sosyalleşmesin o zaman ne diyelim

Son düzenleme:
Benim şu anda yaşadığım yerde kadınlar genellikle gösteriş budalası.Ben de çok sade ve minimalist yaşayan bir insanım.Özellikle insanların evlerine gelerek neyi var,neyi yok diye araştırmak için samimiyet kurmak isteyen,hatta evindeki eşyana ve mal varlığına göre muamele yapan insanlar bile var.Ben bugüne kadar çok sık taşındığım için haliyle eşyalarım çok yıprandı.Bir de kedi besliyorum o da var,ama bana bir adım gelene ben iki adım gidiyorum öyle bir yapım var.Tabi ki samimi bir şekilde geliyorsa.

Hiç asosyal değilim valla, komşuculuk sevmiyorum sadece. Sizinle her komşuculuk oynamayanı asosyal mi sanıyorsunuz

Elinde kurabiye tabağıyla kapıya dayanmak çıkarma yapmaktır kusura bakmayın.

komsuya musaıt degılım deyıp gerı cevırmek daha kolay
bunu aynen yapan ve gorusmek zorunda kaldıgınız yakın akrabalarınızda olabılıyor o daha can sıkıcı ya

eve gırınce gozlerı heryerı tarıyor barkod okuyor ,herseyı bılır herkesı tanırlar dıdısının dıdısı hakkında konusacak seyı vardır. cok fenalar

Komşuculuk oynamayanları niye sosyalleşmiyor sanıyorsunuz? Arkadaşlarımız var yahu, ailelerimiz var, dostlarımız var.

Komşuluk illa mıç mıç olup dedikodu yapmak değildir ki.Bunu yapan var diye hepsi böyledir diyemeyiz.Anlamanin yolu da ucundan kıyısından tanimaktir insanları.
İş ortamı içinde de dedikodu çok yapılır mesela ama iş arkadaşı edinmeyi komple bırakmıyoruz, seçici davraniyoruz.Ortak alanda yaşayanlar için de geçerli olabilir bu durum.Ev arkadaşı (komşu) olunca çok alaturka,iş arkadaşi olunca çok modern oluyor gibi bir algı var.Arkadaş olmanin temeli de zaten bir şekilde aynı ortamda bulunmayı gerektirmiyor mu?

Ha bu demek değil ki çat kapı gelinip akşama kadar oturulsun.Çok cıvık olmakla,çok soğuk olmak arasında da bir yerler var yani.Ama tercih meselesi elbette.

Son düzenleme:
Aman boşver ne yapacaksın komşuyu
Tanımadığın insanlar hem pandemide var insanlardan ne kadar uzak o kadar mutlu

Her insanın komşuya bakış açısı farklıdır, kimi kimseyle görüşmek istemez belki sizin apartmanınız bu tip komşulardan oluşuyordur, ki İstanbul'da çok eski bir yerleşim yerinde, eski köklü komşulukların olduğu bir muhitte değilseniz yani mahalle kültürü yoksa komşuluk olmaz.

İnsanlar büyük şehirlerde ancak kendi işi gücü, dertleriyle uğraşır hale geldi kimseyi gözleri görmüyor, ayrıca yeni insanlar tanımak bu zamanda yarardan çok zarar getirdiğinden insanlar artık pek komşuluk yapmak istemiyor.

Miss seni seviyorum o yüzden de arada bazen sık sık seni alıntılıyorum:)
Hayatım insanlar eskisi gibi değil, komşuluğun çok kıymetli olduğu, dayanışma içinde olunan bir mahallede doğup büyüdüm, bizde herkesin evinin anahtarı kapı üzerinde olurdu, hırsızı uğursuzu, sapık komşusu olmayan güzel bir mahalleydik o yüzden olması gereken komşuluk nedir bilirim ama artık zaman öyle bir zaman değil, annemler tüm komşular toplanır birinin kızı mı evlenecek haldır haldır dantel örer, dikiş diker çeyizini yaparlardı, düğün yemeklerini pişirirlerdi, mahallede cenaze mi var önce komşular koşar ölenin evini temizler taziyeye gelenlerini yedirir içirirdi çünkü herkes birbirini uzun yıllardır tanıyan insanlardan oluşuyordu, evlendiğimde ilk yıllarda da çok güzel komşularım oldu ama sonra işler değişti çünkü İstanbul benim doğup büyüdüğüm yer olmaktan hızla çıktı ve insan olarak çok daha karışık bir yer oldu, şimdi güven de birini al bakalım evine?

Ayak üstü komşuluğu az çok herkes yapıyor ama içli dışlı komşuluk kalmadı gibi bir şey zira yan komşunuz bilmem kaç ay önce taşınmış oluyor kimdir kimlerdendir bilmiyorsunuz, sapkın mıdır hırsız mıdır haberiniz olmuyor, eskiden İstanbul'da dahi herkes birbirini tanıdığından paylaşacakları konuşacakları çok şey oluyordu ama artık 1 sene gördüğünüz komşuyu 2. sene görmüyorsunuz haliyle yüzeysel bir tanışıklık oluyor, yüzeysel tanışmalarda da konuşacak bir şey bulamayınca konu hooop dedikoduya dönüyor, daha geçen gün bir tanesinin kahve içelim teklifini kırmayayım dedim yan apartmanda karısını aldatan adam, karşı apartmanda para karşılığı erkeklerle olan kadın dedikodusuna girildi, eve kaçta geldiği kaçta gittiğinin bile çetelesi tutulmuş rahatsız oldum çünkü bu tip merakları olan biri değilim, kimsenin hayatı beni ilgilendirmez, kim kimin evine girip çıkıyor kim kimle umursamam, ama insanlar komşuluk yapıyorum adı altında birbirinin hayatını didikler oldu, mesela benim evime kim geliyor kimi ilgilendirir ama merakla soranlar oluyor, o yüzden artık komşuluk yapmaya mesafeliyim, sokakta görürsem merhabalaşırım lakin bakıyorum birkaç kadın toplaşmış dedikodu kazanı kaynıyor takıyorum kulaklığı son ses müzik hafif bir gülümseyle yanlarından geçip gidiyorum benim günahım bana yeter, doğru dürüst tanımadığım insanların hayatlarını çekiştirirlerken kulaklarımı şahit etmek istemiyorum

Bunlar ekstrem durumlar bence ki böyle saçma bir insanla karşılaşınca gereken tavrı koyunca gelmez diye düşünüyorum
O kadar yıl farklı yerlerde yaşadım hiç boylesine denk gelmedim. Teyzeler im halalarimin evlerine gitmisligim var hepsinin komşuları normaldi , ama anladığım kadarıyla kimse kimse ile yuzgoz olmak istemiyor artık burdan da bunu anladım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…